Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 25 2024 12:26:23
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 8
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Ahol az igazak pihennek
Péter már hetedik napja bujkált a vekeri tavi kis tanyán. Tegnap elégette nyilaskeresztes egyenruhája utolsó maradékát, a kabátot is. Debrecen felõl már nem hallatszott ágyúzás. A város megadta magát a felszabadítóknak mondott barbár hódítóknak. A pákász, akinek a tanyáján bujkált és akinek a kopott ruháit hordta, tegnap ment be a városba de azóta nem került elõ. Most visszagondolva, már látta, hogy hol követte el a hibát. Mari... Ha gyerekes magamutogatásból nem áll be akkor Nyilaskeresztes Pártba csakhogy megkaphassa a gyönyörû egyenruhát, amivel parádézhat Mari elõtt, akkor most õ is otthon óvhatná a Mamát.

Igazából sohasem tudott azonosulni a Párt eszméivel, hiszen vele a zsidók mindig csak jót tettek. Grünn bácsi boltjában kellemes meleg volt, ha a Mama átküldte, hogy hozzon vajat hatért, esetleg egy süvegcukrot. Süvegcukor... Az öreg Grünn mindig feldarabolt egyet és úgy tette le a pultra, hogy véletlenül se lássa, ha a fázós gyerekek rlopnak" belõle. De ha elfogyott az utolsó szem, akkor a következõ kis kosztos már biztos lehetett benne, hogy mire beér a boltba újra tele lesz az apró tálka. Tavaly télen mikor a bombázások alatt a Mama rosszul lett az öreg adott egy szilke tejet. Ingyen. És rá egy hónappal neki kellett kivezetni a sárgacsillagos, megtört öregembert a Halálmenetbe. Surányi néptárs kemény bakancsa elõl sikerült elrejteni az öreget, úgy, hogy senki senki sem vette észre, hogy tulajdonképpen Õ takarja. Grünn bácsi észrevette ezt és hálás szemhunyorítással köszönte meg a gondoskodást. Akkor megszakadt a szíve.

A MÉRT-ek dübörögtek elfojtott agyában és elhatározta, hogy este megöli Surányit. A téglagyári kocsmában eltöltött részeg este után követte a botorkáló gyilkost, és a kisállomás romjai mellett hátulról tarkón lõtte, így maga is azzá vált, amit legjobban gyûlölt ebben a háborúban. Gyilkossá! Surányi megérdemelte a halált, hiszen saját szemével látta, amikor az állapotos fiatal zsidólányt röhögve hasba rúgta úgy, hogy a szerencsétlen két lábán azonnal véres lé kezdett el folyni. Még a melléjük kirendelt SS katona is elfordult erre a látványra. Már akkor tudta, hogy megöli ezt az állatot, és az öreg Grünn felé rugdosás csak megerõsítette ebben a hitében. Aztán ott van Sárika, a Kohnék tizenhárom éves kislánya. Õt egy este találta meg a bérházban a lépcsõforduló alatt kuporogva ott ahol egy macska is nehezen fér el. Kohnékat elvitték még az elején, de gazdag ember lévén állítólag Theresienstadba kerültek ahol jobbak a körülmények egy hajszállal, mint Aushwitzban. Sárikának a Mama régi ágyában lévõ ágynemûtartóban alakítottak ki egy kis sufnit a dunnák között, a razziák idejére. Nyilaskeresztes egyenruhája megvédte ezektõl a razziáktól, de jobb volt ilyenkor biztosra menni.

Egy hete a Mama kérte, hogy szökjön ki ide a nádasba, mert ha bejönnek az oroszok, akkor biztosan felakasztják. A pákász régi barátja volt Péternek, hiszen sokat járt ide pecázni kölyökkorában és apjától lopta a szivart az öreg halõrnek. Elõzõ életébõl már csak a kopott Luger oldalfegyvere volt, négy golyóval. Elhatározta, hogy nem adja meg könnyen magát, de az oroszok csak véletlenül bukkanhatnak rá, hiszen az út két kilométerre van innen. Meghallota az ismerõs füttyjelet és már szaladt is volna ajtót nyitni, mikor valami azt súgta neki, hogy nézzen ki az ablakrésen. Kilesett és látta az öreg pákászt az út felõl közeledni, de ekkor valami moccant az ellenkezõ oldalon is. A Vörös Hadsereg jellegzetes gimnasztyorkáját látta mozogni a nádasban. Bekerítették. De miért? - rohant lázasan az agyában a kérdés. Újra szólt a fütty. Ekkor már kibukkantak a nádból a katonák is és egyenesen az öreg felé tartottak. Az megállt és rámutatott a tóra

- Biztosan horgászni ment - mondta halkan. Az orosz tiszt tört magyarsággal válaszolt

- Csónakkal ment el? - ferdítette furcsán a szavakat

- Nem - válaszolt az öreg - annak itt a kötele, biztos itt a part mellett van valahol az átkozott nácija.

A tiszt a partra mutatott, tett egy kört az ujjával és azt mondta embereinek

- Davaj! - Azok szétszóródtak és elindultak

Péter a hátsó pitvarajtón lopózott ki és nem értette, hogy miért adta fel az öreg. És nem értette a nácit sem, hiszen esténként sokat beszélgettek errõl. Már majdnem elérte az erdõt, amikor lövés dördült. Földre bukott és hátra nézett. Nem az oroszok lõttek, hanem az öreg egy PPS dobtáras fegyverrel. Visszalõni nem volt szíve, inkább sebesen a nádas felé kúszott. Rohanó lábak dobbantak körülötte és érthetetlen orosz szavakat hallott. Hirtelen tüzes fájdalom mart a vádlijába. Hátranézett és a szovjet tisztet látta a kezében egy füstölgõ Zbrjovkával.

- Állj meg nyilas kutya - üvöltötte mellette az öreg. De Péter csak kúszott, mint egy eszelõs és közben Marira gondolt meg a pokolra, ahová bizonyára kerülni fog, hiszen gonosz nyilas dolgokat hajtott végre. Hátul felugatott egy PPS és egy ezredmásodperc múlva már a hátát rágták a lövedék sakálok.

Hirtelen a semmibõl Grünn bácsi lépett oda hozzá és azt mondta

- Gyere fiam, olyan helyre viszlek ahol az igazak pihennek!...

Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - October 02 2008 08:30:29
Nagyon jó a novellád, kedves Csaba!
Olan idõk jártak akkor, hogy az emberek nem tudták,a "köpönyeget" merre fordítsák. Kegyetlen idõk lehettek, jó hogy én késõbb születtem. Legalább ebbõl a szempontból jó!
Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
Terebesi Orosz Csaba - October 02 2008 08:52:51
Köszönöm Kedves Zsuzsanna.
reitinger jolan - October 02 2008 12:09:47
Kedves Csaba! Újabb dicsminuszt nem zengeksmileysmileysmiley, megtettem a másik novelládnál, csak csendben olvasom és az jut az eszembe, hogy hatvanév telt el és még mindig ad témát a világháború. Hosszú volt, kegyetlen és véres.
Gratulálok ehhez a novelládhoz is.
Szeretettel Joli
Terebesi Orosz Csaba - October 02 2008 12:41:09
Nagyon szépen köszönöm kedves Joli és boldog vagyok, hogy tetszik.
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 25. Thursday,
Márk napja van.
Holnap Ervin napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes