Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikSzeptember 17 2019 18:52:22
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 7
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,191
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Szerelem
Asszociáció.
Két rímelõ játéka
Anagramma
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10191]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3562]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
A minimálbörtön
Alakíthatják-e felelõtlenül az emberek sorsát a politikusok a jövõben is?

SZÓLÓN ÚJ TÖRVÉNYEI

1.

Magyarország 2037.A korábbi évek zavargásai a Nemzeti Kiegyezéssel

értek véget. Minden politikai erõ kénytelen volt

tudomásul venni, hogy a XXI. század derekához

közeledve nem lehet többé a régi módon kormányozni.

Szólón Új Törvényei hatályba kerültek, a Parlament

nem változtathat rajtuk.

Végrehajtásuk felett a modern kor néptribunusa,

a rendkívüli biztos õrködik.A MINIMÁLBÖRTÖNMég mindig villogtak a vakuk. A középen álló férfi szórakozott mozdulattal megigazította szemüvegét, közben ügyelt, le ne hervadjon arcáról a megszokott rutinmosoly. Magabiztosnak kell látszania, a telefonszavazás csak öt perc múlva zárul le. Szeme sarkából a nagy tükör felé pislantott. Igazán remekül fest. Rendkívül elegáns, halszálkás öltöny, királykék nyakkendõ arany tûvel. Jó benyomást kelt. Kihúzta magát. Abafalvy Kálmán. Miniszter. Azazhogy mostantól: volt miniszter.

Az újságírók siserehada még percekig szöszmötölt a szobában, Dénesnek komoly erõfeszítésébe került, hogy végre megszabaduljon tõlük. Abafalvy addigra kimerülten roskadt a puha karosszékbe.

Nyerünk?- kérdezte mohón.

- Miért ne nyernénk? - felelte Tóth Dénes, de enyhén aggodalmas arckifejezése cáfolni látszott az optimizmust.

- Nyernünk kell, Dénes! - dobolt a fotel karfáján Abafalvy -Ha nem nyerünk, Elemért kirúgom! Adjatok egy korty italt!

Klárika máris ugrott a konyakos pohárral.

- Lezárult a szavazás! - kiáltotta Kitti, a legfiatalabb titkárnõ, mire mindannyian a képernyõ felé fordultak. Abafalvy izgalmában gyorsan lehajtotta a konyakot, és a bal kezét is kihúzta Klárika szoknyája alól. A képernyõn azonban hirtelen valami harsány reklám jelent meg, mire mindannyian csalódottan felsóhajtottak.

- A színkód! - kiáltotta Dénes, mire a másik képernyõ felé fordultak. Abafalvy Kálmánnak joga volt ilyen formában menet közben is figyelemmel kísérni a szavazatszámlálást.

- Vörös! - kiáltottak fel megkönnyebbülten. A nõk sikítottak. A hülye Rakonczay pezsgõért kiabált, de a volt miniszter egy zord pillantással belé fojtotta a szót.

A képernyõ tûzvörös volt. Az eddig megszámlált szavazatok szerint a közönség elégedett a leköszönõ miniszter tevékenységével. Abafalvy elégedetten hátradõlt, Dénes pedig elérkezettnek látta az idõt, hogy maga is lehuppanjon a másik fotelba.

- Bartos Laciék?- kérdezte suttogva a miniszter.

Dénes megfontoltan bólintott.

- Mennyit?

- Laci azt jelentette, legkevesebb húszezer szavazatot biztosan el tudtak helyezni a rendszerben.

- Az elég?

- Elégnek kell lennie. A vidékiek úgyse szavaznak. Teljes érdektelenségbe fullad a dolog.

- Persze. -Abafalvy nagyot legyintett.- Szólón Új Törvényei! Micsoda emeletes baromság!

Egy pillanatra elgondolkodott. 2037-ben el kellett fogadni, nem volt más választás. Politikai érdek volt, másképpen nem lehetett hatalmon maradni. Valamivel ellensúlyozni kellett a temérdek botrányt. Ha viszont a népnek nem kell az odavetett konc, arról senki sem tehet. Annak idején elült a felháborodás, a leghangosabb szélhámosok is csendben maradtak. Még a ritkók - mindenféle szedett-vedett írófélék, meg hasonló csõcselék - is abbahagyták a tömegek uszítását. Most pedig szép csendben kimúlik a Szólón Új Törvényei nevû idióta elképzelés.

- Az ötös csatornán két perce az egyik riporternõ bukott miniszternek nevezte Abafalvy urat! - károgta fülhallgatója fedezéke mögül a görnyedt hátú lány. Mi is a neve?

- Dénes?

- Nem tehetünk semmit, de nem is számít. -dörmögte Tóth. - Már a szavazás hivatalos lezárulta után mondta.

Abafalvy vállat vont. Egy riporter nem csinál telet. Bukást meg fõleg nem. Hányan nevezték õt már bukott politikusnak? Hányan jósolták az elmúlt öt esztendõ valamelyik forró pillanatában, hogy le kell mondania? Mégsem mondott le. Csak most. Miért is?

Szórakozottan a képernyõre nézett. Továbbra is tûzpiros volt. Felül fehér betûkkel: Feldolgozottsági arány 09, 012 %. A miniszter vállat vont. Végül is, ha a végén az derül ki, hogy egyenesen Nemzeti Jutalomra méltatta az ostoba nép? Miért is ne? Hogy a miniszteri munkája eredményes volt? Igazából nem volt az, de a nép ostoba, a reklámszakemberei meg okosak.

- Mennyi is a Nemzeti Jutalom összege?

- Hárommilliárd forint, miniszter úr.- vágta rá Irén, a visszafogott. Az összes titkárnõ közül egyedül õ dolgozott jól, viszont nem kívánkozott ágyba a fõnökével. Senki sem lehet tökéletes.

Abafalvy csettintett. Hárommilliárd? Tudná mire költeni. A végén még teljesen jól jönne ki az egész átkozott miniszteresdi-komédiából. Mégsem fog arcot veszíteni. Hátradõlt, és a nagy tükörre kacsintott. Abafalvy Kálmán. Volt miniszter. Nem is hangzik rosszul. Újra a képernyõre sandított. Piros. Jólesõen nyújtózkodott, és behunyta a szemét.A képernyõ elsötétült. Elõbb csak elsötétedett, utána lassan újra színessé vált, és - a szobában ülõk legnagyobb döbbenetére - sivár, hideg acélkék színt öltött. Utána percekig olyan is maradt. A szavazók szerint a miniszter munkálkodása nem eredményezett az emberek életében javulást. Aztán koromfeketére váltott. Az emberek úgy érzik: a miniszter tevékenysége folytán romlott a helyzetük. A képernyõ színe most már nem változott.Szóhoz sem jutottak a döbbenettõl. Amikor mindenkit kiküldtek a szobából, Dénes végigmérte a romokban heverõ volt minisztert. Az öltöny és az aranytûs királykék nyakkendõ nem tûnt célszerû viseletnek.

- Át kellene öltöznöd, Kálmán.

A másik sután bólintott. Éppen a nadrágját cserélte, amikor eszébe jutott egy kérdés.

- Mennyi?

- Mind. A háromszáz nap.

- Nem lehetne.

Dénes a fejét rázta.

- A szavazásra jogosultak 92,56 százaléka adta le a voksát. - a mondatok olyan súllyal estek Abafalvy tudatának, mintha az égbolt egy-egy szintje zuhant volna le mennydörgõ robaj kíséretében mindegyikkel. - A szavazók 86,5 százaléka vélte úgy, hogy a munkád teljesen eredménytelen volt, az ország, valamint az õ személyes helyzete rosszabb lett. Ezért a törvény értelmében háromszáz napra be kell vonulnod a minimálbörtönbe.

- Mikor?

- Két órán belül. Hamarosan itt lesz a rendkívüli biztos. -amikor látta, hogy a miniszter lehorgasztja a fejét, vigasztaló hangsúllyal hozzátette: - Ne félj, priuszod nem lesz!

Többet nem beszélhettek, mert hisztériázva berontott Adélka, Abafalvy felesége.Az asszonyt jó óra múlva küldte ki a szobából Kovács Imre, a rendkívüli biztos.

- Tíz percen belül indulunk. - mondta a miniszternek. - A minimálbörtönt nem hagyhatja el. Minden kiadását az érvényes minimálbérbõl kell fedeznie. Közüzemi számlák, étkezés, ruházkodás. Tévézhet, de nem telefonálhat. Internetezhet, de nem küldhet e-mailt. Havonta egy levelet, és egy ötkilós csomagot kaphat. Tíz darab fehérnemû, tíz pár zokni, két öltözet ruha, két pár cipõ, egy pár papucs. Összesen öt kilogramm élelmiszer. Egy csomag három kilogrammos mosópor. Meg ami ezen a listán van. Minden egyebet a minimálbérbõl kell fedeznie.

- Nézze, én a jövõ érdekében munkálkodtam! - kezdte volna a bukott miniszter, de a rendkívüli biztos egy gúnyos mosollyal elhallgattatta.

- Hagyjuk a szólamokat, Abafalvy úr, az emberek megunták õket. Senki sem tud létezni egy ködös, ígérgetett jövõben, az élet csak a jelenben lehetséges.Abafalvy szórakozottan olvasgatta a listát. Háromszáz nap? Majd csak eltelik valahogy! Tévézni fog reggeltõl estig. Legfeljebb kipiheni magát. Ma július tizenharmadika van. Mikor is telik le a háromszáz nap?A minimálbörtön egy tizedik emeleti, másfél szobás lakás volt valahol Budapesten. Itt kell élnie minimálbérbõl? Sivárnak elég sivár hely, de miért probléma a minimálbér? Semmi komolyat nem kell vásárolnia, és egyedül van. Sokan élnek minimálbérbõl, neki miért ne sikerülhetne?Két hét alatt elfogyott a pénze, pedig azt hitte, nagyon takarékos. Úgy segített magán, hogy néhány közüzemi számla befizetését elhalasztotta r12; a szabályok alapján erre egy esetben módja volt.

Az étkezésen a második hónaptól keményen takarékoskodott, mindenbõl a legolcsóbbat hozatta. Egyhangú volt és sivár. Az ötödik hónaptól ízetlen is. Hogyan képesek emberek megélni ebbõl a nyomorúságos pénzbõl?

Nagyon várta Adélka havi csomagját. Részletesen megírta a levélben, hogy mire van szüksége. Amikor a postaablakban végre megjelent a jellegzetes, aranyszegélyes rózsaszín csomagolópapírral átkötött doboz, Abafalvy boldog izgalommal esett neki. Úgy tépte fel, mint várva várt karácsonyi ajándékát egy négyéves gyerek. Utána elõbb remegõ, majd egyre fásultabb mozdulatokkal rakosgatta ki az asztalra a csomag tartalmát. Ez volt elsõ olyan pillanata a minimálbörtönben, amikor sírni szeretett volna. Csupa finomság. Csodálatos dolgok. Mind olyan luxus csemege, amit nagyon szeret. De semmire sem jók. Az egész csomag egy napig sem tart ki! A volt miniszter a körmét rágta tehetetlen, elkeseredett dühében. Két órába telt, mire annyira összeszedte magát, hogy hosszú levelet írjon a feleségének.A karácsony elõtti héten kapcsolták ki a villanyt és a gázt. Abafalvy ekkor már szabályos fejadagot vezetett be magának; a kenyeret nejlon zacskóba csomagolta, és tíz napra beosztotta. Más élelme nem volt, erre is szûkösen futotta. Csak a vizet ne kapcsolják ki, akkor mindennek vége! Csak a víz maradjon meg, különben teljesen lehetetlenné válik az élete. Éjszakánként kegyetlen hideg volt, a takarókon kívül az összes ruhadarabját magára takarta, de gyakran így is fázott. Nagyon büszke volt magára, hogy ki tudta fizetni a vízszámlát.

Karácsonyfát nem állított, vágyakozva nézte az ablakból az utca karácsony elõtti csõdületét, az idegen lakások ünnepi fényeit. Mibõl telik ezeknek? Neki még tévéje sincs már, a villanyt kikapcsolták. Sebaj, akkor is túléli.Minden áremelést számon tartott, észrevett. Idõnként dühösen káromkodott. A január volt az elsõ olyan hónap, amikor minden számlát kifizetett. A hátralékban maradtak egyikét is. Nagyot csalódott, amikor megtudta, hogy a visszakapcsolásért külön fizetni kell. Vagy a gáz, vagy a villany. Mindkettõre nincs pénze. Mérlegelni kellett. Rövid habozás után a villany mellett döntött. A hideget megszokta már, a gáz ára meg amúgy is roppant szertelenül emelkedett égbe-világba. Nem kapcsoltatja vissza, legfeljebb az utolsó hónapban. Csak úgy hagyhatja el a minimálbörtönt, ha minden tartozását kiegyenlíti, különben hosszabbítás következik.

Könyörgött Adélkának, küldjön neki valami ócska, viseltes nagykabátot. Az ostoba nõ erre küldött valami méregdrága felöltõt, amiben majd, megfagyott. Egy kopott tréningruha-felsõvel is többre ment volna!Január végére néhány ezer forintot sikerült megspórolnia. Harmincegyedikén rettenetes hideg volt, a könnyei csorogtak. Délután rászánta magát. Az ajtóhoz csoszogott levált talpú cipõjében, beütötte a kódját a vásárlógépbe, és izgatottan kezdte vizsgálni a közeli üzletek kínálatát. A számítógép monitorján sorra megjelentek a közeli üzletek, az árak és az árucikkek.

Szinte minden túlságosan drága volt. Abafalvy kétségbeesetten szorította össze a fogát. Végül egy kínai ruházati bolt kínálatánál állapodott meg. Észre se vette, hogy hangosan beszél.

- Csak legyen már valami normális meleg holmi, csak legyen!

Szerencséje volt. rSérült, leértékelt termék, címke alatt talált egy hatalmas, kapucnis, termobéléses kabátot. Három XL! Egyszerûen csodálatos! Ára: 3650 Ft. Abafalvy kissé szívta a fogát. Mindössze négyszáz forintja marad fizetésig, az pedig legfeljebb negyed kiló kenyérre elegendõ. Megnézte, mennyi kenyere van. Három szelet. Megnyugodott. Jöjjön a kabát! Beütötte a rvásárlásr1; gombot.

Véletlenül a tükörbe nézett hetek óta elõször. Úgy festett, mint valami rongyokba bugyolált hajléktalan. Csúf, ápolatlan szakálla húsz évvel öregebbnek mutatta. Jöjjön a kabát!

Félóra múlva büszkén masírozott a szobában ide-oda! A kabát egyszerûen csodálatos volt! Jövõ hónapban kesztyût is vesz magának!Február tizenötödike ünnepnap volt. Abafalvy Kálmán, egykori miniszter december eleje óta most elõször engedhette meg magának, hogy kenyéren kívül más élelmiszert is vásároljon. Valami silány minõségû olcsó felvágottat választott az egyik diszkont áruház kínálatából. Fejedelmi íze volt. Abafalvy soha életében nem volt még ilyen büszke. Minden számlája kiegyenlítve, és hónap végéig biztosítva a kenyér és a felvágott. Talán még valami egyebet is ehet, de ebbe egyelõre nem mert belegondolni.Adélka kurta levélben közölte: válik. Pompos Alajos az igazi, a nagy Õ, és erre csak most döbbent rá. Abafalvy rántott egyet a vállán. Könnyû szívvel beleegyezett a válásba. Közös megegyezés. Mire kiszabadul, valóban szabad ember lesz. Nem törõdött Adélkával, inkább nekiállt számolgatni; vásárolhat-e magának egy leértékelt edzõcipõt.Márciustól újra borotválkozott. Kezdte magát ismét civilizált embernek érezni. Hónap végén vett egy doboz margarint.

Véletlenül talált rá az elsõ rejtett kamerára, utána módszeresen megkereste a többit is. Nem bántotta õket. Megnyugodva konstatálta, hogy a mosdóban nincs.Mire a rendkívüli biztos kora reggel megjelent, Abafalvy Kálmán már összecsomagolt. Minden holmija elfért néhány reklámszatyorban. A lakást kitakarította. A bejárati ajtó szemöldökfájába éjjel belevéste a nevét. Távolítsák el, ha akarják. Az utolsó szatyorba berakta a maradék kenyeret és felvágottat. Meg a margarint. Csaknem félig volt.- Maga egész idõ alatt belelátott az életembe? - kérdezte a lépcsõn lefelé menet.

Kovács Imre kurtán bólintott.A sajtótájékoztatón Abafalvy Kálmán higgadtan és kemény öniróniával beszélt.

-Miniszter úr, eltörölné Szólón Új Törvényeit?- kérdezte egy csupa vigyor szõke nõ, miközben a mellbimbója kitörni készült a dekoltázsából.

Abafalvy néhány pillanatig várt a válasszal.

- Nem - felelte aztán. - semmiképpen sem törölném el. A minimálbér értéke, valamint a hajléktalanok és a milliárdosok ugyanannak az alattomos kórnak a tünetei. A minimálbörtön az orvosság. Tüneti kezelés, de kezelés. Amíg van betegség, szükség van az orvosságra.
Hozzászólások
papucs - december 22 2008 19:00:32
Kedvesem! Ha 2037-ben még divat lesz a vaku a fényképezõkön......akkor ez az írásod UTÓPIA!! Vagy még az sem! Ennyire nem bízol az emberi találékonyságban és célszerûsítésben? 2037-ben vaku? Hol? Jakutföldön? Amúgy kísértetiesen hasonló valamihez, de jó a szerkezete! Grat!smileysmiley
lnpeters - december 23 2008 21:29:33
Köszönöm! A vakut illetõen igazad lehet.

Szeretettel:

P. Laci
(L. N. Peters)
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2019. szeptember 17. kedd,
Zsófia napja van.
Holnap Diána napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

orok szerelem55
17/09/2019 15:29
Kellemes délutánt kívánok Mindenkinek! smiley

Manon
17/09/2019 11:49
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
17/09/2019 08:19
Remélem, mindenki jól aludt! Legyen is mindenkinek jó a napja...

vali75
16/09/2019 19:17
Szép estét kívánok! smiley

mamuszka
16/09/2019 18:57
Sok a 0 számú olvasott vers. Holtágban evezünk!

orok szerelem55
16/09/2019 10:47
Kellemes, szép napot kívánok Mindenkinek! smiley

pircsi47
16/09/2019 09:12
SZÉP NAPOT MINDENKINEK! BOLDOG NÉVNAPOT AZ EDITEKNEK!smiley

Manon
16/09/2019 08:23
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
16/09/2019 08:09
Szép napot kívánok mindenkinek, még az olvasóknak is!

vali75
15/09/2019 11:08
Szép napot kívánok! smiley

Manon
15/09/2019 08:34
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
15/09/2019 08:26
Kellemes és tartalmas vasárnapot kívánok mindenkinek!

Gyongy
14/09/2019 11:37
Szép napot Napkorong smiley

pircsi47
14/09/2019 09:04
Mindenkinek szép napot kívánok smiley

KiberFeri
14/09/2019 08:04
Kedveskéim! Mindenkinek kellemes és jó hétvégét kívánok!

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes