Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 17 2024 01:51:30
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 4
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,199
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
A váratlan szerencse II. rész
Fantasy novella







Végre megfejtettem a csillogó kristályrögök titkát: erõs hatású molyirtószer volt a ládákba zárva. Az örömöm határtalan volt. Az égbõl pottyant ajándék segítségével, majd a jövõben sikeresen leszámolhatok az alattomos ellenségeimmel! Azonnal ellenõriztem a beépített szekrényeimet, hogymeggyõzõdjek arról, milyen mértékû károsodás érte a ruháimat. Szerencsére a téli pufajkámon kívül nem volt nagyobb értékû holmim. Sem szõrmekabátom, sem egyéb drága prémem.

- Istenem, micsoda nagy szerencse ért ismét! Ha most tömve lenne a szekrényem drága bundával, akkor jajveszékelhetnék a fájdalomtól, hogy a szemtelen molyok mindenemet tönkretettek! (Isteni csoda, hogy a két legkedvesebb konyharuhám pusztulásán kívül nagyobb veszteséget nem regisztráltam. Valószínû, ha késõbb ért volna utol a szerencse, bizonyára még a másik kedvenc, kézzel horgolt kötényemet is elsirathattam volna.)

A meditálásból magamhoz térve nyomban elhatároztam, hogy a nagy mennyiségû gyilkos arzenált félreteszem jobb napokra. Sosem tudni, még lehet az életemben tucatnyi menyétprémem, értékes bokáig érõ nercbundám, és akkor nem kell majd attól majréznom, hogy a kártékony férgek megkeserítik az életemet.

A nyitott ablakon egyre erõsebb kiabálás és jajveszékelés szûrõdött be, ami szokatlanul meglepõ volt a kora hajnali órákban. A megkergült lakók rohangálásától - mint
menekülõ hadsereg félelmetes trappolása - visszhangzott az egész épület. A súlyos tériszonyomellenére kíváncsian kihajoltam a
harminckilencedik emeleti lakásom ablakán, hogy megtudjam, mi lehet az oka a szokatlan éjszakai zajnak. Megrendülve forgolódtam, mint püspök a táncparketten, mikor megláttam
az utcán a bezsongva szaladgáló, hangyára zsugorodott embereket, kik álmukból felriadva, pizsamában menekültek a szabad ég alá.

Alighogy magamhoz tértem a nagy meglepetéstõl, agresszív dörömbölés hallatszott a bejárati ajtómon, ami egyre erõsödött. A rémülettõl földbe gyökerezett a lábam, és hideg verejték gyöngyözött a homlokomon. Nem mertem ajtót nyitni a kora hajnali idõpontban, csak gubbasztottam, mint beteg kotlós a záptojáson, mert attól rettegtem, hogy az erõszakos tolakodó egész biztos az a gengszter lehet, aki a házunkban terrorizálja a lakókat. Úgy éreztem, hogy az erõs vasajtóm biztonságot nyújt a durva rugdosásokat kísérõ alpári sértegetések ellen. Tévedtem. Egy erõs taszítástól, hatalmas robajjal tokostól kiszakadt, és bezuhant egy tucat izgága lakó, egymás hegyén-hátán, egyenesen a szagos gyémántkupac tetejére.

- A hétszentséges szakramentumát neki! Mi történik itt éjnek idején?! - keményítettem meg férfiasan a hangomat a kiguvadt szemû szomszédaim hívatlan látogatása miatt, kik a becsapódó nagy lendülettõl, rúgkapálva henteregtek a szobámból frissen kinõtt hegyen. Az erõs, átható szagtól a szemüket és orrukat befogva kapkodtak levegõ után. Meghökkenve bámulták a csokornyakkendõmet és az ünneplõ ruhámat. Bizonyára azt gondolták, hogy tán megkergültem, amiért éjnek idején gálaruhában tartok egyszemélyes divatrevüt, egy bûzlõ naftalinhegy mellett, a csatatérré züllött környezetemben.

A betolakodó banda fulladozva könyörgött, hogy azonnal kössem zsákba a tömegpusztító, veszedelmes arzenálomat, mert elpusztulnak a förtelmes bûztõl. A szerencsétlen flótásokat megsajnáltam, és nekiálltam elõkotorászni a szekrényembõl a jobb idõkre félretett nejlonzacskókat, cekkereket és divatos bevásárló szatyrokat, hogy a díszes társaságom segítségével eltüntessem az orrfacsaró hegyet.

Ismét jókedvre derültem, mikor viszontláttam a kiásott, mosolygó arcú kis alumínium hadsereget, amit a gyémánthegy eltakart. A vendégeim, pánikszerûen menekültek a szobám legtávolibb sarkába, nem tudva, hogy még milyen meglepetést tartogat számukra a misztikus dobozhegy. A betolakodók, könnyes szemeiket prüszkölve törülgetve, a nyitott ablakomhoz menekültek életet jelentõ friss levegõért.

- A felhõkarcoló összes lakója... már mind... a szabad ég alatt tanyázik, hogy emberi jogaikkal élve... friss levegõhöz jussanak! - bömbölte repedt fazék hangján a levegõtõl felélénkülõ bölény kinézésû látogatóm. A szavaiból félreérthetetlenül megértettem, hogy mire céloz, és mi az aljas csoportlátogatásnak a célja. Villámgyorsan felmértem a veszélyt. Szerencsére a dús fantáziám nem hagyott cserben. Azonnal rögtönzött beszédbe kezdtem a vastag szalonnanyakú gorillának:

- A ház és a lakók érdekében vállaltam magamra ezt ... a veszélyes, felelõsségteljes munkát, hogy a lakásomban... tároljam a nagyhatású molyirtót. Hála és köszönet helyett mit kaptam a kedves lakótársaimtól?! Szemérmetlenül rám törték az ajtómat éjnek idején! - folytattam egyre jobban bemelegedve (kristály) hegyi beszédembe.

- Lakótársaim! Barátaim! Önök nem gondoltak arra, hogy nem a magam önzõ érdekében cselekszem? Most már... elárulhatom, hogy kizárólag az Önök érdekében... kockáztatom az egészségemet. Nem magam miatt tárolom ezt a bûzlõ hegyet a lakásomban! - reccsentem a meghökkent betolakodókra.

- E M B E R E K ! Mondják meg nekem - folytattam érces hangon cicerói szónoklatomat -, ki tenné meg a sok száz lakótársam közül, hogy felelõtlenül megreszkírozzon magának egy... torokrákot, egy istenverte karciomát vagy egy életre szóló asztmatikus... kacafrancot, csupán azért, hogy megmentse az izét... házunkat a garázdálkodó... veszedelmes rovaroktól?! És a
kedves lakótársaimat... a milliós értékû molykárosodástól?!

- Látjátok? - folytattam bizalmaskodva. - Íme, itt van kísérletem eredménye! - böktem ujjammal fölényes büszkeséggel a szekrényem elõtt vergõdõ molyok hadára. Szavaim hatására, a megszeppent szomszédaim falfehér arcán döbbent csend lett.

- Talán még nem késõr - forgattam ájtatosan a szemem, mint bandzsa Rozi az árvaházi vacsorán. - Még... lehetséges... hogy megmentsétek a verejtékes munkátok gyümölcseit... a drága bundáitokat és az értékes ruháitokat - kezdtem rátérni a lényegre, hangom érzelgõs rezegtetésével. Lakásomban az éjszakai látogatók helyeslõen bólogattak, s egyetértõ tekintetükkel biztatták egymást a beszédem elfogadására. Kellemes érzésben volt részem, mert a felsõbbrendûségem egyre jobban felülkerekedett a majrézó társaságon.

- Mártírként vállaltam...még... az anyagi kockázatot is... az én drága lakótársaimért. - kezdtem félreérthetetlenül benyögni a lényeget. Csupán... egy... egész minimális... mondhatni... csekély honoráriumot akartam a... kiadásaim kompenzálására kérni a... magas fokú szolgáltatásomért - nyújtottam be kifinomult üzleti érzékkel az anyagi igényemet, miközben a naftalinos kezemmel a szemem dörzsölgetve potyogtak a krokodilkönnyeim.

- Meglesz!... Megadjuk!... Isten áldjon Fürst szomszéd a humanitárius munkádban! - üvöltözték visszategezve, egymás szavába vágva. Mire feleszméltem, nagy lelkesedéssel felkaptak a vállukra és üdvrivalgás közepette végigcipeltek a folyosókon.

- Éljen a fõmolyirtó! Éljen a molyok réme! -
visszhangzott a lépcsõház a viharos örömrivalgástól.

Mint népszerû filmekben a hadvezér, úgy vonultam végig a felhõkarcoló folyosóin egyre jobban duzzadó díszkíséretemmel. A leleményesebbek agresszívan villogtatták a fényképezõgépüket - mint Manci a petárdákat rövidzárlatkor -, hogy megörökítsék a nagy pillanatot a késõbbi generációk számára.

Kisgyerekként pityeregtem a meghatódottságtól, amikor észrevettem, hogy az egyik drága éjszakai vendégem, a kalapját fáradhatatlanul rázza a díszmenet élén, amibe záporesõként hullik mindenhonnan a dollárözön.

A zajos körmenet, nevem és újdonsült pozíciómat kiabálva visszatért a lakásomba. A vállukról óvatosan letettek, majd kiürítették a degeszre tömött kalapot. A kis dobozaim mosolyát a kedvenc színemmel, nagy rakás zöld hasú dollárokkal díszítették fel. Elégedetten lehajoltam és felemeltem az egyik rám nevetõ kis dobozt. Boldogan szorongattam magamhoz, mint lókupec a szerencsepatkót.

A szertartás csúcspontja a lakásomban ért: kiemelt fizetéssel, közfelkiáltással megválasztottak fõmolyirtónak a hatalmas felhõkarcolóban.

- Éljen Johnny, a fõmolyirtó! Éljen Johnny,
házunk õrzõje! - üvöltözték torokszakadtukból.

- Ez csak az elõleg! - mutatott bütykös ujjával az egyik nagyon szimpatikus éjszakai vendégem a szobámat betakaró pénzkupacra.

- Ez meg... a garancia a... minõségi munkához! -vágtam rá büszkén, mutatva a szekrényem elõtt tornyosodó molykupacra.

A jóságos barátaim perceken belül visszaszerelték a kiszakított ajtómat a helyére. Hálálkodva megköszöntem a kedves közremûködésüket, és mindenkivel kezet fogtam, hogy minél elõbb megérdemelt, nyugodt álomra hajthassam a fejem. Az én lakótársaim elégedetten távoztak, mert végre nyugalmat találtak a veszélyes férgektõl, és azt kizárólag nekem köszönhették.

Az ajtómat bezártam, s halálosan kimerülve, térdre roskadtam a falon függõ feszület elõtt:

- Köszönöm, Uram! - mormoltam: Többet adtál,
mint csillogó, drága gyémántot!

- hálálkodtam csodálatos álmomból felocsúdva.



- vége -

























































































































Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - January 21 2009 10:06:10
Hát, kedves Johnny!
Gondoltam én már az elsõ rész vége felé is, hogy ez nem lehet igaz. És ugyanezt mondtam magamnak a második rész olvasása közben is, hogy méginkább nem hiszem a történteket. Nem dobálnak csak úgy dollárokat az ember kalapjába- manapság meg fõleg nem.
És a végére tartogattad a csattanót: " Köszönöm, Uram! - mormoltam: Többet adtál,
mint csillogó, drága gyémántot!
- hálálkodtam csodálatos álmomból felocsúdva."

Hálás is lehetsz, hogy mindez "álomnak" elkönyvelhetõ történet, amit a fantáziád szült. De mit lehet tudni: Lehet, hogy volt ilyen álmod.

A hasonlatok mulatságosak voltak!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
Johnny Furst - January 22 2009 02:46:07
Kedves Zsuzsanna!

A válaszomat nem engedi az automata robot gonoszkodása közölni. Nagy klár! Én egy szabad országban élek, hasonlót még az életemben nem hallottam, hogy lakatot tegyenek valakinek a szájára, annak ellenére, hogy....
Pardon: kussolni fogok a jövõben, válaszmentesen!
Szeretettel:

Johnny
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 17. Wednesday,
Húsvét, Rudolf napja van.
Holnap Andrea napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
vali75
18/02/2024 07:56
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes