Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikDecember 14 2019 12:35:53
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 6
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,195
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Anagramma
Asszociáció.
Szerelem
Két rímelõ játéka
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10198]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3564]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
Évfordulók egész évben
(Íródott 2008. januárjában, az ÉRTÉK-MÉRŐ c. újságban negyedévente történő megjelentetésre)Azt már megszokhattuk, hogy mindennap ünnepelhetjük valakinek/valakiknek a névnapját.
De emellett nap mint nap kerülnek nyilvánosságra (Rádió, TV, napilapok, internetes honlapok) tájékoztatók és felhívások a különböző helyszíneken megtartandó (vagy már megtartott) évfordulókról, világnapokról.
Ha figyelemmel kísérjük a napi eseményeket, akkor láthatjuk, hogy szinte nincs olyan nap, hogy ne történne valahol valamilyen megemlékezés, vagy ne volna valamilyen rendezvényre felhívás. Szerettem volna megtudni, hogy egy hónapban, s egy évben vajon hány ilyen híres nap van, amikor ünnepelni lehet. Egy kis kutatómunka után sikerült. Íme, legfontosabb nemzeti és nemzetközi évfordulóink, nagy napjaink és világnapjaink a teljesség igénye nélkül:
Január 1-jén van Újév napja, de ez egyben a Béke világnapja is.
Január 22-én a Magyar Kultúra napja, 26-án a Nemzetközi vámnap, 30-án pedig a Lepra elleni harc világnapja.
Február 1-jén a Civilek napja Magyarországon és a Tisza élővilágának emléknapja. 2-án a Vizes élőhelyek világnapja, és egyben a Gyertyaszentelő Boldogasszony napja is. (Ilyenkor szoktak gyertyát szenteltetni a katolikus falvakban. A hagyományos, magyar paraszti társadalomban a szentelt gyertya a bölcsőtől a koporsóig elkísérte az embereket. Keresztelésig az újszülött mellett világított, hogy ki ne cseréljék a gonosz szellemek. A gyümölcsfákat is megveregették a szentelt gyertyával, hogy bőven teremjenek Ugyancsak általánosan elterjedt időjárás- és termésjósló hiedelmek kapcsolódnak ehhez a naphoz. Közismert a medvével való jóslás: ha ezen a napon kisüt a nap, és a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy, és még negyven napig tart a hideg. Általában úgy vélik, hogy ha február 2-án jó idő van, akkor későn tavaszodik.) 6-án a Magyar rádiótechnikai fegyvernem napja, 10-én a Skolasztika napja. (Skolasztika (schola = iskola) a fogalom, mely Nagy Károly korától a reneszánszig iskolaszerűen foglalkozott a tudományokkal. Azok a tanárok, akik egyházi és udvari iskolákban később egyetemeken tanítottak, mind a skolasztika fogalmához tartoztak. 11-én a Betegek Világnapja, 22-én a Bűncselekmények áldozatainak napja, 25-én a Kommunizmus áldozatai napja. Februárban (14-én) van a Valentin nap, amit világszerte, s Magyarországon is ünnepelnek, s ezt a napot a szerelmesek napjának is szokták nevezni.
Március 1-jén van a Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatok napja, a Polgári Védelem napja, és egyben a Nukleáris fegyverek elleni harc nemzetközi napja. 3-án van A békéért küzdő írók világnapja, 8-án a Nemzetközi nőnap, 10-én a 40 vértanú napja, 14-én a Gátellenes világnap és egyben a Nemzetközi Pí nap. (Biztosan sokan hallottak már a Pí-vízről, amelyet sokan hipertiszta víznek emlegetnek, és sok helyen már ezzel itatják az állatokat, és ezzel öntözik a földeket is, hogy jobb eredményeket érjenek el.) 15-én a Fogyasztóvédelmi világnap, 15-én a Magyar Sajtó napja és a Nemzeti ünnep, amely az 1848-as forradalomhoz kapcsolódik. 19-én A cigányság világnapja, 21-én A csillagászati tavasz kezdete, és egyben a Faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi világnapja. 21-én van a Költészet világnapja, a Víz világnapja. 23-án a Meteorológiai világnap, 24-én a Tuberkulózis világnap, 25-én Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, 27-én a Színházi világnap.
Ebben a hónapban a március 8-át azért érdemes megemlíteni, mert ezen a napon nagyon sok nőt (leányt és asszonyt) köszöntenek és ajándékoznak meg a férfiak. (De a gálánsabb férfiak nem csak ezen a napon halmozzák el hölgyismerőseiket virággal.)

Április 1-jén van a Bolondok napja, 2-án Gyermekkönyvek nemzetközi napja és a Szakszervezeti akciónap. 3-án Csillagászati világnap, 7-én Egészségügyi világnap, 8-án Emberszeretet világnapja, 10-én Nemzetközi rákellenes nap, 11-én a Költészet napja, 12-én az Ürhajózás napja, 15-én az Állat- és növényszeretet napja, 17-én Egészségügyi világnap, 18-án Műemlékvédelmi nap, 22-én az Ápolók napja Magyarországon, a Föld napja és egyben a Holocaust világnap. 23-án a Könyv és szerzői jogok világnapja, 24-én a Kísérleti állatok védelmének világnapja, 24-én a Magyar Rendőrség napja, 27-én Vakvezető kutyák napja, 28-án Testvérvárosok világnapja, 29-én a Táncművészet világnapja. És végül de nem utolsósorban, a legtöbbször erre a hónapra esik a Húsvét vasárnapja és hétfője, amikor Jézus feltámadására emlékezünk.
Május 1-jén a munka ünnepe, 2-án a Magyar sport napja van, 3-án a Magyar Tűzoltók napja és a Nemzetközi Sajtószabadság napja is egyben. 5-én az Esélyegyenlőség napja és Európa nap, 8-án a Nemzetközi Vöröskereszt napja, 9-én a Béke napja és az Európai Unió ünnepe, 10-én a Madarak és a Fák Napja, és egyben a Mentők napja Magyarországon. 12-án Ápolónők világnapja, 13-án az Egészség és a biztonság nemzetközi napja a bányaiparban. 15-én az Állat- és növényszeretet napja, a Család nemzetközi napja és a Nemzetközi klíma akciónapja. 16-17-én a Telefonos lelki-elsősegély szolgálat napja. 17-én Távközlési világnap, 18-án az Internet világnapja és a Múzeumi világnap. 21-én a Magyar Honvédelem napja, 24-én az Európai nemzeti parkok napja, 31-én Nemdohányzó világnap.
S ebben a hónapban van az Anyák Napja is, ami mindig a május első vasárnapja. Ekkor köszöntik az édesanyákat a gyermekek, fiatal és idősebb felnőttek, akiknek még él az édesanyjuk. Akiknek már nem él, azok az édesanyjuk sírhalmára visznek virágot.
Június 5-én ünnepeljük a Környezetvédelmi világnapot, 8-án az Óceánok világnapja van, 10-én a Magyar ügyészség napja, 16-án a független Magyarország napja, 17-én Világnap az elsivatagosodás és az aszály ellen, 21-én a Nap napja, a Zene ünnepe, 23-án Olimpiai nap. 25-én Barlangok napja, 25-án a Kábítószer fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napja, 26-án Közalkalmazottak napja. 27-én ünnepeljük a Cukorbetegek világnapját, a Határőrség napját és Szent László napját. 30-án van a Keresztény vértanúk emléknapja van.
Ebben a hónapban ünnepeljük a Gyereknapot, amikor az édesanyák gyermekeiket ajándékozzák meg.

Július 1-jén van a köztisztviselők napja és a Magyar egészségügy napja, 2-án Sportújságírók napja, 11-én Népesedési világnap, 22-én a Nándorfehérvári diadal emléknapja.
Augusztus 1-jén van az Anyatejes táplálkozás világnapja. Ezen a napon az utóbbi években próbálják megdönteni a rekordot, amikor különböző országokban egyszerre nagyon sok anyuka egyidőben szoptatja a gyermekét.
6-án van a Nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja, 9-én a Világ őslakosainak nemzetközi napja, 18-án Európa nap Magyarországon. 20-án Szent István ünnepe, amely egybeesik államalapításunk és a szent kenyér ünnepével. („Magyarországon Szent István király rendelte el a vasárnapok megünneplését. Ezzel az egyház előírásainak igyekezett érvényt szerezni. Megparancsolta,hogy ezen a napon mindenki tartózkodjon a szolgai munkától és misét hallgasson. A magyar nép többsége a vasárnapot, mint a megváltás ünnepét, a 20. század közepéig misehallgatással és pihenéssel töltötte. Sok helyen az igavonó jószágot sem fogták be ezen a napon. Eledelét is elkészítették még szombaton. A 19. század második felében és a 20. század első felében, amikor senkit sem lehetett már hivatalosan megbüntetni azért, mert vasárnap dolgozott, a közösség ítélte el megvetéssel, megszólással azt, aki nem tartotta meg és munkával gyalázta a vasárnapi ünnepeket”). Napjainkban már nagyon sokan nem tudják megtenni azt, hogy vasárnap lévén ne dolgozzanak odahaza, vagy a kertjükben, mert hétköznap nincs idejük mindent elvégezni. 29-én a Magyar fotográfia napja van.
Szeptember 1-jén a II. Világháború emléknapja, 7-én a török Buda emléknapja, 8-án Fizikoterápiás világnap, 9-én a Magyarországi Horvátok napja van. 14-én a Keresztény egység napja, 15-én Mozdonyvezetők napja, 16-án az Ózonréteg védelmének világnapja, 18-án a Rokkantak napja és egyben Takarítási világnap. 20-án a Gyermekek világnapja és Biztosítási világnap. 21-én a Magyar dráma napja és Nemzetközi hulladékgyűjtő világnap. Szeptember 22-én Európai autómentes nap. (2007. szeptember 22-én Budapesten, a városligeti nagyréten az autómentes nap rendezvény résztvevői járművüket egyszerre emelték a fejük fölé. Mintegy 30-35 ezren vettek részt a közös kerekezésen. A mérések szerint csökkent a levegő nitrogén-dioxid- szén-monoxid és portartalma is ezen a napon. Ezzel a rendezvénnyel is a környezet védelmére kívánták felhívni nem csak a budapestiek figyelmét. Szintén ezen a napon 22-én rendezték meg az első Mézfesztivált Kaposváron. 26-án Tiszta hegyek napja, 27-én Idegenforgalmi világnap, s a Fehér Kendő napja, 30-án a Helyi önkormányzatok napja. Szeptember 11-én az amerikai Világkereskedelmi Központ épülete elleni merényletről, annak áldozatairól emlékezünk meg.

Október 1-jén van a Zene világnapja, az Idősek világnapja. 4-én van az Állatok világnapja és Szent Ferenc ünnepe is. 5-én a Pedagógusjogok világnapja. 6-án az Aradi vértanúk napja, az Építészek világnapja és Gyalogló világnap. 8-án a Nemzetközi madárfigyelő napok, 9-én a Postai világnap, 14-én a Szabványosítási világnap. 15-én a Fehérbot világnapja, 17-én a Szegénység elleni küzdelem világnapja. 21-én Földünkért világnap, 24-én az ENSZ napja, 31-én a Reformáció emléknapja és egyben Takarékossági világnap is.
"Az 1948-as szabadságharc leverése után, 1849. október 6-án, Aradon kivégeztek 13 honvéd tábornokot, a Magyarország függetlenségéért küzdő honvédsereg főtisztjeit (Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knezić Károly, Láhner György, gr. Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor János, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, gr. Vécsey Károly).
Ugyanezen a napon Pesten gróf Batthyány Lajost, Magyarország első felelős miniszterelnökét. Az aradi 13-ak neve összeforrt a magyar szabadság gondolatával, melyért mindannyian küzdöttek és életüket áldozták. Legyünk büszkék hőseinkre és ne feledjük őket!”
Régebben még októberre esett a szőlőszüret ideje, de az utóbbi években a korai tavasz és a melegebb nyár hatására előbb beérnek a szőlők, és már szeptember végére végzünk is a szüreteléssel.
November 3-án van a Magyar Tudomány napja, 12-én a Minőségellenőrzési világnap, 13-án a Cukorbetegek napja, 17-én Füstmentes nap. 20-án az Ifjú zenebarátok napja, 20-án a Ne gyújts rá világnap. 25-én van a Magyar Labdarúgás napja. 27-én a Nobel-díj alapításának napja és a Véradók napja.
Ebben a hónapban van a „Ne vásárolj ma semmit!- nap is.
November első napján van Mindenszentek napja, 2-án a Halottak napja. „Az elmúlás, a halál gondolata beleillik a novemberi növényvilág, természet nyújtotta keretbe, a pihenni térő növényzet hangulatába.
Ilyenkor főképpen a krizantém az, amely az esetleges korai fagyoktól jól védett kertekből – mint a múló év utolsó virága – szeretteink sírjára kerül. Sírjaikon gyertyát gyújtunk, hogy a hiedelem szerint a szegény fázós lelkek ennek fényénél melengessék magukat, másrészt, hogy fényeiknél visszataláljanak sírjaikba, s ne háborgassák tovább az élőket. Gyertyát gyújt mindenki – felekezeti hovatartozás nélkül –, hogy az emlékláng pislákoló fénye, az elhunyt kedves alakja köré vonja gondolatainkat”.
December 1-jén van a Fogyatékkal élők nemzetközi napja és a Békéért bebörtönzöttek nemzetközi napja, valamint az AIDS-ellenes világnap is. 4-én Bányásznap és Szent Borbála emlékünnepe. 7-én a Nemzetközi polgári repülés napja, 9-én a Labdarúgás világnapja
10-én az Emberi Jogok napja, 11-én az Asztmások világnapja. 16-án a Magyar kórusok napja, 18-án a Kisebbségek napja, 24-én Karácsony előestéje (Jézus születésének napja).
28-án Aprószentek napja. (Azok a gyermekek viselik ezt a kedves nevet, akiket Jézus, a prófétai ígéreteket beteljesítő Messiás király miatt öletett meg Heródes, azt gondolván, hogy így megmentheti királyságát, és dinasztiát alapíthat a zsidók országában.)
„A tél kezdete az advent kezdetét is jelzi. Az Advent a várakozást, a bűnbánást jelent, felkészülést Jézus születésének ünnepére.
Szokás volt az adventi házikó készítése, ami kartonlapból készült, és annyi ablaka volt, ahány napból állt az advent. Minden napon kinyithattunk egy újabb ablakot, ahol egy-egy bibliai idézet volt található. Ebből már csak az adventi naptár maradt meg, ahol az ablakok csokit rejtenek.
Másik szokás az adventi koszorú készítése. Az első ilyen koszorút Johann Hinrich Wichern, az evangélikus szeretetszolgálat elindítója készítette. Az általa alapított szeretetotthonban fából készült koszorút készítettek, amelyre 23 gyertya került, ebből négy nagyobb a vasárnapokat, a 19 kisebb a hétköznapokat szimbolizálta.” Manapság már csak négy gyertyát szokás a koszorúra tenni. Az első gyertyát Karácsony előtt 4 héttel vasárnap gyújtjuk meg.
„Ehhez az időszakhoz sok népszokás is kötődik. Egyik Borbála napján a Borbálaág vágása. A lányok december 4-én vízbe állítanak egy cseresznye, egy barack, egy orgona- vagy egy mandulafaágat, esetleg aranyesőt. Ha az ág kizöldül, az azt követő évben megkérik a lány kezét. Ha nem zöldül ki, a leányzónak várnia kell egy évet, hogy újra próbálkozhasson.”
December 13. Luca napja. „Ekkor a lányok 13 egyforma cetlire 13 fiú nevét írják, és minden nap tűzbe dobnak egyet. Karácsonykor a megmaradt cetlit kibontva fény derül arra, ki lesz a leány férje”. Ennek a „jóslásnak” egy másik változatát is ismerem. A lányok a cetlire felírják 13 fiú nevét, majd azokat gombócokba gyúrják és forró vízbe dobják. Amelyik gombóc elsőnek feljön a víz felszínére benne a fiú nevével, olyan nevű lesz a leány férje. Talán magam sem hittem benne, de ezt kipróbáltam és nálam beigazolódott.
December 3l. e hónap és egyben az év utolsó napja is, amit örömmel, - és mivel az Új év előestéje - nagy várakozással és nagy fogadkozásokkal ünnepelünk.

Boldog Karácsonyt és Örömökben gazdag Újévet kívánok mindenkinek!

Torma Zsuzsanna
Hozzászólások
MARCSY - február 17 2009 12:38:14
Nagyon értékesnek tartom az írásod, sok munka van benne. Gartulálok hozzá: Hajdu Mária
szoszircsi - február 17 2009 22:58:49
Szia Zsuzsannasmileysmiley

Nagy-nagy érdeklődéssel olvastam ezt a szerteágazó, alapos és igényes munkádat, tanultam belőle magam is...és a "gombócos-próba" igazán kedves emléksmileysmiley
Igaz...minden ünnepünk csak annyira lehet ünnep ,amennyire meg tudjuk tölteni valós tartalommal és érzésekkel...a "kikiáltott" napok, "csupán" egy lehetőség arra...hogy amit egyébként is a szívünkben hordozunk...ezeken a napokon hangsúlyozottan megélhessünk...
Nagyon tetszett és köszönöm az ismereteketsmileysmiley

Szeretettel

szí.
Torma Zsuzsanna - február 18 2009 09:19:26
Köszönöm Marcsi és Szoszircsi, hogy olvastátok írásaimat,és köszönöm kedves hozzászólásaitokat!
Torma Zsuzsanna
sziszifusz - február 21 2009 21:04:23
Szia Zsuzsanna! Komoly munka lehetet ezt az óriási csokrot összegyűjteni.
Én a föld napján születtem, amikor a holocaust évforduló is van.
Még jó hogy Hitler két nappal előbb született, igy ez nem esik egybe. Viszont Lenin pont április 22.-én látta meg a napvilágot, akárcsak jómagam.
Az ápolók napja is ekkor van, mint írod is. Ezért kérlek, ápoljuk továbbra is szeretetteljes barátságunkat.smileysmileysmiley
Szeretettel: Sziszsmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2019. december 14. szombat,
Szilárda napja van.
Holnap Valér napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Manon
14/12/2019 10:59
Szép napot Napkorong!

KiberFeri
14/12/2019 09:03
Hmm... esős napunk van, de legyen jó a hétvégétek!

Helen Bereg
13/12/2019 18:10
Csodálatos szép estét Napkorong! smiley

Manon
13/12/2019 11:21
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
13/12/2019 10:40
Poétaöleléssel üdvözlök mindenkit!

Gyongy
12/12/2019 15:24
Kellemes, szép délutánt Napkorong smiley

Manon
12/12/2019 10:10
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
12/12/2019 08:18
Kedves, esős napra virradtunk, de ma az éltetek legyen esőmentes...

Helen Bereg
11/12/2019 19:32
Szép estét Napkorong! smiley

vali75
11/12/2019 10:09
Szép napot kívánok! smiley

Manon
11/12/2019 08:53
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
11/12/2019 08:00
Mára mindenkinek, kellemes napsütéses napot kívánok...

Helen Bereg
10/12/2019 19:12
Szép estét Mindenkinek! smiley

Gyongy
10/12/2019 15:16
Szép délutánt Napkorong smiley

Manon
10/12/2019 12:23
Szép napot Napkorong!

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes