Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 20 2024 02:44:46
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 7
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 1
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Torma Zsuzsanna: Csellengők vagy örökre eltűntek
Visszaemlékezés egy leány eltűnése kapcsán, aki már nem léphet be többet házuk ajtaján


Csellengők vagy örökre eltűntek

Kaposváron 3 hónappal ezelőtt eltűnt egy fiatal leány, aki egyetemen tanult, szintén Kaposváron. Három hónapja keresték, kerestették, de nem találták meg. A napokban egy horgász talált rá egy női holttestre a Kapos folyóban. Mint utólag kiderült, és az orvosszakértői vélemény is azt tanúsítja, hogy az a leány volt, aki három hónappal ezelőtt tűnt el nagymamája lakásából. Esett az eső, és a nagymama állítása szerint csöngetést hallott, és a leány kiment ajtót nyitni. Majd távozott anélkül, hogy az esernyőjét és a mobiltelefonját magával vitte volna.
Érdekes mégis az eset, mert a táskáját, irataival együtt eltűnése után megtalálták egy, a nagymamájának házához közel eső parkban.
A leány édesanyja előtt – meg is értem Őt –, elsötétült a világ, amikor megtudta, hogy az Ő leányát találták meg holtan.
Megállapították, hogy halálát fulladás okozta, de azt még nem tudják, hogy a tüdejében talált víz a folyóból származik-e, vagy máshol fojtották meg, és úgy dobták a folyóba.
Az édesanya azt mondja, nem tudja elhinni, hogy leánya magától ugrott volna a folyóba és vetett volna véget életének, mivel tervei voltak a jövőre nézve. A család még pénzt is gyűjtögetett, hogy egy garzonlakást vegyenek majd számára.
Az esetet azért viselem nagyon a szívemen, mert az én idősebbik leányom is eltűnt két hétre, tinédzser korában; és két hétig nem jött haza. (Aztán később kaptam tőle közben egy képeslapot, hogy ne keressük, mert úgy sem jön haza, Budapesten van.)
Úgy ment el egy reggel otthonról, hogy elköszönt, és mondta, hogy „majd jövök”. Ahogy máskor is. Aztán nem jött meg este, és másnap sem, eltűnését bejelentettük a Rendőrségen. Közben az iratai között talált címeken próbáltuk Őt elérni, megtalálni. Budapestre is felmentünk férjemmel autóval, és kerestük a birtokunkban lévő címeken, de volt olyan hely, ahol még lakást sem találtunk, nem hogy a lányunkat.
A rendőrség közben kereste Őt, és olyan hírt kaptunk, hogy Budapesten van, mert a Rendőrség bevitte. Mire érte mentünk, kiderült, hogy a rendőrségi folyosóról eltűnt. Nem vigyáztak rá eléggé. Ez éppen aznap történt, amikor a Gun’s and Roses együttes lépett fel Budapesten. Tudom, hogy Ő rajongója volt ennek az együttesnek, mert sokat hallgatta a dalaikat. Még a stadionba is elmentünk, s megvártuk, hogy vége legyen a fellépésnek. Amikor tódult kifelé a tömeg az egyik bejáraton, mi is ott álltunk férjemmel és szemünkkel kerestük, hogy nem jön-e kifelé a mi lányunk is. Esett az eső. Miközben figyeltem a tömeget, azóta sem tudom, hogy valóság volt-e vagy csak az érzékeim játszottak velem, egy csuklyás férfialakot pillantottam meg magam előtt, aki azt mondta: „Úgy sem megy haza a lányuk!” Ezt a percet soha nem felejtem el. Honnan tudta, hogy mi kire várunk, és kik vagyunk?
Aztán csalódottan hazajöttünk, és vártunk.
Én és férjem is nagyon kétségbe voltunk esve. Én közben elmentem táppénzre, és főleg a kerti munkába temetkezve próbáltam lecsillapítani kétségbeesésemet és félelmemet. Már arra gondoltam, hogy azért nem jön haza, mert baleset vagy gyilkosság áldozata lett, és nem tud magáról hírt adni. Aztán jött az a képeslap Budapestről, és felcsillant a remény számunkra, hogy nincs minden veszve. Tehát még él. De még sem jött azonnal.
Két hét elmúltával besétált a házba, mintha mi sem történt volna, és mi férjemmel akkor már szinte belefásultunk a néma fájdalmunkba, és mi is közömbösen fogadtuk Őt. Nem bántottuk, nem szidtuk, titokban örültünk, hogy visszakaptuk. Elmondtuk neki, hogy a rendőrségen kerestettük, akik a nyomára akadtak, de mégis hagyták elmenni. Ezért jelentkeznünk kell a rendőrségen, hogy hazatalált.
Másnap aztán el is mentünk és bejelentettük a megkerülését.
Míg Budapesten volt, belekeveredett valami lopásfélébe, és a rendőrség azért állította elő. Mivel pénzt nem kért tőlünk eltávozásakor, nem volt kétséges, hogy két hétig pénz nélkül nem tudott volna megélni. Valaki biztosan segítette, vagy éppen az a valaki vitte rossz útra. Azóta sem tudjuk a részleteket, mert lányunk nem mesélte el részletesen a dolgokat, és mi sem firtattuk annyira. Örültünk, hogy hazajött, örültünk, hogy nem lett komolyabb baja, és komolyabb rendőrségi ügy sem a cselekedetéből.
A középiskolában kapott még egy esélyt tanulása folytatására, harmadik osztályba léphetett, de több napos hiányzása miatt, - és mert váltig azt mondta, hogy ő nem érti a matekot, és nem tudja folytatni az iskolát - , én magam kértem, hogy tanulói jogviszonyát az iskolánál szüntessék meg. Majd adódott egy lehetőség, varrótanfolyamra küldtem, ahol tovább folytathatta a tanulmányait és nőiruha-készítői képesítést szerzett. Azóta is ebben a szakmában dolgozik folyamatosan, jó munkahelye van, ahol becsülettel helytáll. Elvégzett egy személyi-vagyonőri tanfolyamot is, és jelenleg gimnáziumba jár a munka mellett.
Élettársi viszonyban él párjával, akivel megértik egymást.
Tanulmányaiban jó eredményeket ért el, s még van egy éve az érettségiig. Ezt az esetet azért írtam le, mert nem lehet egy „csellengő” fiatal életviteléről negatív tanulságot és végeredményt levonni. És azt sem mondhatja senki, hogy túl megengedő, vagy túl szigorú szülők lettünk volna. Mint anya és apa gyermekeink előtt életvitelünkkel, munkavégzésünkkel példát mutattunk gyermekeinknek. Vannak későn érők, talán idősebbik leányunk is közéjük tartozik. De még nagyon fiatal volt és rossz baráti társaságba került. Azóta már másképp látja a világot, és maga is elítéli azokat az embereket, akik nem úgy élnek, ahogy a társadalom elvárja tőlük. Eszembe jut sokszor a mondás: „Rablóból pandúr”. Hát…így valahogy.

(Visszaemlékezés egy konkrét eset kapcsán)


Torma Zsuzsanna
2009. május 15.
Hozzászólások
sziszifusz - May 15 2009 18:25:23
Kedves Zsuzsanna!

Csak olvasom szépen kivitelezett írásod, és mint 3 gyermek apja mélyen átérzem a helyzetet.
Bár nálunk szerencsére sosem történt hasonló eset, de ettől függetlenül osztom az álláspontodat.
Nem szabad megítélni pusztán adatokból senkinek az emberi erényeit. Nem egyedi ez az eset, és csoda, hogy erről ilyen nyíltan mertél írni.
Írásod az előítéletek elleni értékes megnyilvánulás, mindamellett a szülői megértés, és szeretet szép mintája. Borzasztó lehetett megélni!
Szeretettel: Sziszsmiley
vigh larissza - May 15 2009 21:39:31
igen ez elég szomorú történet
a legtöbbet akit ismerek azok mind így tüntek el mert a teremtőjük nem engedte többet haza a szüleikhez
jomolnar - May 15 2009 22:33:36
Fogadd nagyrabecsülésem, hogy ezt a negatív eseményt ilyen tárgyilagosan leírtad. Egy happyend-del végződött eset a családotokban, amiből levonható a tanulság.
Szeretettel: Molnár Józsefsmiley
Torma Zsuzsanna - May 18 2009 08:11:38
Köszönöm hozzászólásotokat,kedves András,Sziszifusz, Larissza és Józsi! Sajnos, napjainkban vannak eltűnések, és zömmel olyanok, hogy a fiatalok nem térnek soha vissza. Ilyenkor mindig eszembe jut az én leányom kétheti eltávozása is.
Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
MARCSY - May 19 2009 12:32:11
Tanulságos a történet, nagyra becsülésem érte, ahogy leírtad kedves Zsuzsa! Mindig kisérteni fog titeket. Csodálom az erőt, ami bennetek van, de a lányodat is, hogy mert hazamenni. De az a ti érdemetek. Tudja, hogy bármi történik, mellette álltok.

Üdvözöllek szeretettel: Hajdu Mária
Torma Zsuzsanna - May 19 2009 14:29:14
Köszönöm Neked is kedves Marcsy, hogy hozzászóltál írásomhoz. Nem tudom, mi lett volna velem is, ha nem látom viszont lányomat? Ezért nagyon egütt tudok érezni azokkal a szülőkkel, akik végleg elveszítik gyermeküket. És mostanában nagyon sokan.

Üdv.: Torma Zsuzsanna
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 20. Saturday,
Konrád, Tivadar napja van.
Holnap Konrád napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes