A falusi röfi végzete
Írta: kranczbela Dátum: Augusztus 01 2007 05:39:20
Egy disznóvágás története
e kis versben feljegyezve
Teljes hír
Egy disznóvágás története
e kis versben feljegyezve
szépen rímbe szedve
Így elétek helyezve.
Még alig pirkadt, mikor
a dézsába, forró víz csobbant,
ugyan akkor
a házban, mocorgás támadt.
Emberek gy?ltek, késeket fentek
mindenféle f?szerek, só, bors,
paprika, el?kerültek, s
a férfiak, pálinkázni kezdtek.
A két kör, hamar leszaladt
ezzel az ivás, egyb?l abbamaradt.
A férfiak, csendben elindultak
hogy elvégezzék gyilkos munkájukat.
Egy közülük, a kis házba lépve,
kötelet kerít, a disznó fejére.
Majd kirántja az ijedt állatot
Melyet a többiek, feldöntenek legott.
Lefogják a fejét, farkát,
mind a négy lábát,
És a kés lesújt, melyet
a böllér, a nyakába szúrt.
Az asszonyok már készen
várták az eseményt,
tálakban fogják fel
a forró, habzó vért.
A f?h?s ezalatt
csendesül, elhallgat,
Többé nem lakója
a disznóólnak.
Testét felemelik,
a forró vízzel teli
dézsába merítik
s, abban megforgatják.
Miközben
a sz?rét lekaparják
mindenféle kosztól is megszabadítják.
Miután megtisztult
rémfára akasztják
fejt?l a farkáig felhasítják
és feldarabolják.
Lehántják a b?rét
s, vele a zsírját
így egyben az egészet
szépen felkockázzák.
A beleket kiveszik,
és mindjárt mosni viszik
hisz a hurkát r11; kolbászt
Ezekbe töltik.
A bels?ségekb?l készül
a finom svartli,
mely szegény röfi
gyomrát megtölti.
A felfogott vér egy részét
hagymával keverve
tepsibe öntik, s
Így lesz megsütve.
A maradékot
a darálékhoz adják
a véres hurkát
imigyen formálják.
A másik feléhez
mit hurkának szántak
A színe, és az íze miatt
májat, s f?tt rizst adagolnak.
Egy másik tekn?be
piros húst darálnak
Melyet a paprika, s más
f?szerek megbolondítnak.
Ebb?l az anyagból
készül a kolbász
majd ezt is az abalébe
Dobják.
Fokhagymás vízzel
egy kondért megtöltenek
alá tüzet raknak
ebben aba levet f?znek.
Így a szalonnát tartósítják
eztán a hurkát, kolbászt,
Stifit, svártlit is
bele rakják.
A rémfához visszatérve
röfinek most végleg vége.
Feje, farka, s a négy lába
félretéve a kocsonyába.
A körmökb?l még
lehet finom pörkölt
ahogy a hús sem
csupán kolbásznak jó.
Ott a bélszín, a dagadó
sonka, tarja, és lapocka
a csülök, sz?zérmék
orja leves és tepert?.
Mikor már minden
hús kif?tt, megsült
kezdik kisütni
a töpörty?t.
A kondérba öntik
a b?rt, s a hájat
amely le nem
kozmálhat.
Miután a zsírt
beleöntötték,
és tejjel is felöntötték,
szépen kisütik.
Ezek után lesz?rik,
kinyomják, és leh?tik.
Mivel így végeztek
mindent rendbe tesznek.
Feltakarítanak, elpakolnak,
asztalokat terítenek,
A disznótorra készülnek
végül a röfiért tort ülnek.
Krancz Béla
Pécs, 2007