Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikáprilis 16 2021 16:02:27
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 8
Tag: Tiberius

Regisztráltak: 2,202
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Asszociáció.
Anagramma
Szerelem
Két rímelõ játéka
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10202]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3573]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
Júliakisasszony: A négy testvér
Ezt a novellát pszichológia órán írtam. :) És - bár erre először nem jöttem rá - nagyrészt a "Meghallgatott imádság" című vers adta az alapötletet. Szeretettel ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el, fent van a világhálón is, könnyű megtalálni. Gyönyörű az a vers!

Hol volt, hol nem volt, élt egyszer négy testvér. Édesapjuk nagyon szegény volt, és mikor meghalt, nem tudott a fiaira hagyni semmit, csak egy düledező kis viskót, meg egy aprócska földet.
Egy jó tündér megsajnálta a szegény, magukra maradt fiúkat, és azt mondta, mindegyiküknek ad egy-egy ajándékot. Először a legidősebb fiút kérdezte meg, mit is szeretne. Ő gazdagságot kért. Eleinte azt gondolta, hogy a tündér becsapta, hiszen semmi változás nem történt, továbbra is nagy nincstelenségben éldegéltek. Teltek a napok, s egy reggel a legidősebb fiú egy postagalambra lett figyelmes az ablakban. Leoldotta a lábára kötött levelet, és csodálkozva vette észre, hogy az a királytól jött, és neki szól. Az uralkodó egy nagyobbacska földet bízott rá, ami az ő kis birtokukkal volt szomszédos. Ha rendesen gondját viseli, a termés felét megtarthatja, és azt szabadon fogyaszthatja, árulhatja. Eszközöket is kapott hozzá, már csak művelnie kellett.
Nem sokkal ezután a jó tündér a második fiút is megkérdezte, mit kíván. Amaz azt mondta, hatalmat szeretne. Teletek a napok, és semmi sem történt. A fiú lassacskán morogni kezdett, hiszen a bátyja élete ennyi napon belül már változott. Aztán egy nap emberek kezdtek szállingózni hozzá, hogy tegyen igazságot vitás ügyeikben. Nem voltak ezek eget rengető dolgok, hiszen akkor a királyhoz fordultak volna, ilyen csekélységekkel pedig nem akarták zavarni. De nekik fontosak voltak ezek a dolgok, ezért kértek segítséget.
A harmadik fiú is megkapta a lehetőséget, hogy kívánjon valamit. Ő bölcsességet kért. Néhány zúgolódást követő nap után ő is kapott egy levelet. Egy módos és művelt rokona meghívta magához egy hétre a fiút. A kedves rokonnak volt egy hatalmas házi könyvtára. Egy hét vendégeskedés alatt kiderült, hogy a fiú agya olyan, akár a szivacs, mindent magába szívott, amit olvasott, és meg is értette azt.
Napok, hetek, hónapok teltek el, de a jó tündér nem beszélt a legkisebb testvérrel. A fiú besegített legidősebb bátyjának a földművelésben, ha középső bátyjához olykor gyerekek mentek kis vitáikkal, velük ő foglalkozott, a harmadik fiú helyet pedig gyakran elment a könyvtárba. Hiszen nem akart ő élősködni rajtuk. De hiába segített sokat, a testvérei mégis zsörtölődtek, hogy a tündér hazug, hiszen az öccsükhöz nem jött el, így ő a nyakukon fog maradni. És ez bosszantotta őket. De a kistestvér nem morgott, sokat dolgozott, és bízott a tündérben. Ha a bátyjaihoz eljött, hozzá is el fog. Nem is várt hiába, egy napon végre neki is feltette a kérdést, hogy milyen ajándékot is szeretne? A fiú azt kérte, hogy őszintén tudja szeretni az embereket. Ahogy tette tovább a napi dolgát, gyakran megállították szegény, szomorú, vagy épp lelkes, boldog emberek könyvtárba menet, vagy bevásárlás közben, a piacon.
Teltek az évek, a jó tündér ez alatt nem beszélt egyik testvérrel sem, de csendben, a háttérből figyelte őket. Kíváncsi volt, miként használják fel a kapott dolgokat.
A legidősebb gazdagságot kért tőle, és nagy földet kapott. Hogy mi lett belőle? Kezdetben lelkesen művelte azt, de aztán alább hagyott a kedve, és egyre inkább elhanyagolta. A talaj tönkrement, nem hozott jó termést, a király visszavette a birtokot, és megkorholta a fiút. A legidősebb testvér kapott földet, de nem adott hozzá szorgalmat, így nem érte el a gazdagságot.
A második fiú hatalmat kért, és kapott vitatkozó embereket, akik az ő segítségét kérték. Kezdetben használta eredendően jó szívét és józan paraszti eszét, de aztán olykor egy-egy ember pénzt vagy egyéb javakat ajánlott fel neki, ha az ő javára dönt. Ő pedig elfogadta, és egyre inkább megvesztegethetővé vált. Hatalmat kért, és kapott olyan embereket, akik segítségét kérték nézeteltéréseik rendezésében. De ő nem adott nekik becsületességet és igazságot, hát elpártoltak tőle, már nem volt hatalma senki felett, mert visszaélt vele.
A harmadik testvér bölcsességet kért, és kapott tehetséget. Eleinte komoly, tartalmas könyveket kölcsönzött a könyvtárból, próbálta megérteni, és jó szívvel használni is, amit tanult. De ez egyre nehezebb munkának bizonyult. Így könnyebb olvasmányokat keresett, míg nem rákapott a ponyvaregényekre, s egy idő után már nem nyúlt többé komolyabb művekhez. Bölcsességet kért és kapott tehetséget, de ő nem adott hozzá igényességet, így tehetsége már nem volt hasznára.
A legkisebb fiú azt kérte, hogy őszintén tudjon szeretni, és kapott szeretetre vágyó embereket. Sok barátja volt, természetesen voltak legjobbak is, de mindenkire odafigyelt. Szólt néhány kedves szót a piaci kofához, ha csak tudott, szakított időt a szomorkodókra, és mindig volt egy szem cukor, pogácsa, vagy ezek hiányában, mert hát azért csak szegény volt maga is, fonalbaba a falu elhanyagolt gyermekeinek. Igaz, olykor figyelmeztetnie kellett magát, ha elaprózza erejét, az senkinek sem használ. Mindig mindenkiről a jót feltételezte, bizalmát nem kellett elnyerni, adta azt ingyen, bár akadt olyan, aki ezt eljátszotta, de ilyen mindig akad. Azt kérte, hogy őszintén tudjon szeretni, és kapott olyan embereket, akiknek az ő szeretetére volt szüksége. Ő pedig odaadta mindenét: jó szándékát, idejét, bizalmát. És úgy érezte, megkapta, amire vágyott, őszintén tudott szeretni.
A legkisebb testvér felismerte, hogy a kapott ajándékot felelősséggel kell gondozni. Mindegyik fiú kért valamit a jó tündértől, de egyik sem kapta meg azt, ami után áhítozott. De mindent megkaptak, amire szükségük volt, hogy elérhessék.
Testvérei csodálkozva figyelték a legkisebbet, és be kell vallani, nem igazán értették. Azért egy kérdés mégis csak foglalkoztatta őket:
- Mondd, te sohasem fáradsz el?
- De, néha kimerültnek érzem magam. De olyankor meglátogat a jó tündér, és beszélgetünk vele. Sokat. Szeretek vele lenni, és a társaságában úgy érzem, visszakapom az erőmet. Hiszen neki annyi van. Látjátok, mi is mekkora ajándékokat kaptunk tőle. És ő nem felejtette ezt el. Segít. Nem is a saját erőmet adom tovább az embereknek, hanem az övét, hiszen én is abból töltekezem. Az kimeríthetetlen.
Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - június 29 2009 08:45:35
Kedves Júliakisasszony!

Nagyon sok bölcsességet és tanulságot tartalmazó írásodat örömmel olvastam!
Én is nap mint nap elfáradok, hiszen idősebb fejjel lehet azt mondani, hogy sokkal többet dolgozom, de mégis úgy érzem, hogy valami vagy valaki erőt ad mindig egy új nap elkezdéséhez. Talán engem is meglátogat egy "jó tündér".

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - június 29 2009 08:47:26
Kedves Júliakisasszony!
Nem volt ott a neved az alkotásod előtt, ezt most én pótoltam!

Torma Zsuzsanna
Torma Zsuzsanna - június 29 2009 09:00:45
Kedves Júliakisasszony!
Elolvastam az "ajánlott" verset, de azt hiszem már többször is olvastam (már többen elküldték hozzám). S ezen kívül még nagyon sok más bölcs írást, útmutatást is olvastam, ami előrébb visz az életben. Nem árt, ha többször is elolvassuk ezeket a bölcs írásokat!!!

Köszönöm!

Torma Zsuzsanna
Jampa - június 29 2009 23:09:18
Kop-kop!
Nagyon jól felépített, bölcs mesét szerkesztettél. Örömmel olvastam. smileyJampa/Aida
Berenike - július 07 2009 21:31:39
Szép és tanulságos mese,nagyon tetszik a hangvétele,csak így továbbsmileysmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2021. április 16. péntek,
Húsvét, Csongor napja van.
Holnap Húsvét, Rudolf napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Helen Bereg
16/04/2021 10:51
Szép napot Napkorong! smiley

Helen Bereg
15/04/2021 19:15
Szép estét Mindenkionek! smiley

mamuszka
15/04/2021 11:23
Kiber feri egyszer is elég az időjárás jelentés

KiberFeri
15/04/2021 11:00
Hideges az idő, de kívánom, hogy ettől még mindenkinek legyen jó napja!

Manon
15/04/2021 09:11
Szép csütörtöki napot mindenkinek!

Helen Bereg
14/04/2021 18:19
Szép estét Koronglakók! smiley

Manon
14/04/2021 08:41
Szép napot Napkorong!

KiberFeri
14/04/2021 08:12
Jó reggelt kíváok a lakótársaknak is és az olvasóinknak is!

Delfinke
14/04/2021 07:57
Jó reggelt kívánok Mindenkinek! smiley

Helen Bereg
13/04/2021 19:26
Szép estét Napkorong! smiley

Helen Bereg
13/04/2021 11:08
Szép szeles napot Mindenkinek! smiley

KiberFeri
13/04/2021 08:45
Jó reggelt mindenkinek!

Helen Bereg
12/04/2021 19:48
Szép estét Koronglakók! smiley

Manon
12/04/2021 11:03
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
12/04/2021 10:53
Mindenkinek küldöm az üdvözletemet!

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes