Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 26 2024 16:03:34
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 12
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Terebesi Orosz Csaba: Betondzsungel vándorai
Betondzsungel vándorai

Z

Olyan nap mint a többi! Szürke, nyálas és unalmas! Már a közérthez érkező tejeskocsi is az utcán talál. A pék már járt itt. A boltosok még sehol, mert nagyon korán van. Akkoriban még nem zárták az árut, csak lehajították az ABC elé. Kivettem két kiflit. Sósat. Egy fél lityi tej és megvan a reggeli. Gondosan az egyik tejes láda sarkára teszem a hét forintot. Nem lopok, még nem! Gazdag vagyok! Édesanyám tegnap este adott egy húszast, mert azt mondtam neki, hogy biciklitúrára megyünk az osztálytársaimmal. Erre azért volt szükség, hogy megszerezzem a pincekulcsot és így szívhassak apám jóféle borából két traubis üveggel. Most itt kocognak a tarisznyámban jólesően hűtve a combomat. Túrázunk igaz, de nem keróval, hanem a srácokkal. Itt az utcákon. Lázadunk? Hülyeség! Mindössze tetszik a kockás ing és a csőnadrág. Miért kell ideológiát keresni néhány tizenhat éves kölyök összeröffenésében és üdítő kis sétájában a város poros utcáin. Megjön végre Berger jobbról. Ő a híres musical főszereplője után kapta a nevét. Pont úgy néz ki. Köszönés helyet a lábam elé köp! Morogva odaugatja.
- Hoztál borot?- Amilyen az adjon isten olyan a fogadj isten. – Ja! – hörgöm válaszul és beleharapok a kiflimbe.
Kár volt, mert Jutkának tartogattam őket, de Berger felbosszantott a bunkóságával és le kellett vezetni a dühömet. Pofán mégsem vághatom! Felmentő sereg érkezik az árkádok alól.
Megjöttek a lányok! Jutka, Enikő és Ildi! Jutka magától értetődően lép oda hozzám és csókol szájon. Amikor elfészkeli a fejét a vállamon és miután bedugta a kezét a farmerom hátsó zsebébe, bólint oda kurtán Bergernek. Ő is utálja a nagypofájút! Enikő nem utálja, csodálja! Odarohan bálványához körbenyalja mindkét oldalon és közben be nem áll a szája. A tegnapi koncertről áradozik ahol Berger nem lehetett ott, mert megint bevitték a zsaruk. KMK. volt a vád azaz közveszélyes munkakerülés. Berger a nagymami nyugdíjából élt. Nem is rosszul. Valami külkeres vezető volt egykor a mámi és szép nyugdíja volt. Imádta húszéves unokáját és mindent megtett érte, hogy a kis Sanyika jól érezze magát. A kis SanyiBerger, egy kilencven magas derékig érő hajjal rendelkező erőmű volt. Soha nem dolgozott. Középiskolába sem járt, mert fájt tőle a feje. Vagy a foga! Így meg persze csak segédmunkásnak mehetett volna, ha elment volna dolgozni. Nem tette, ezért vitték be folyton a zsaruk. Ilyenkor bejelentkezett egy céghez melósnak és egyből elment táppénzre mert a nagynénje volt a körzeti orvos. Amikor letelt a két hét amitől már nem KMK-s, hanem álláskereső volt egy darabig akkor szépen kikörözött a cégtől. Volt már Berger minden, postás betonzó, kőműves segéd, pék, még úszómester is. Na, azt szerette, csak az volt a baj, hogy nem tudott úszni, mert utálta a vizet. Fájt tőle a feje. Vagy a foga! Valamilyen szinten a vezetőnk volt, de csak mert mindig ő ment elől. Őt kiszolgálták a kocsmában lévén már húsz éves volt. Egyszóval jól jött egy nagykorú a kis csapatnak. Jutka megkérdezte.
- Berger, merre megyünk ma?
- Tóci! – nyögte Berger, miközben mindkét kezével Enikő pólója alatt matatott. Ildi jobb híján balról belém karolt. Az ő barátja Zozó később csatlakozott hozzánk általában, mert el kellett látnia mozgássérült édesanyját minden reggel és ezért meg kellet várnia az újságost és bevásárolni.
Tóci! A Debreceni új építési területet takarta a szó. Tócóskertnek hívták. Utáltam ezt a környéket, de a csordaszellem nagy úr! Elindultunk, elől Berger és a hangosan visítozó Enikő, utána a két lány között én. A csajok boldogan majszolták a kifli maradékait és felnéztek a „férfire” aki gondoskodott róluk, vagyis rám. Miután Jutka szája széléről lecsókoltam az utolsó tejcseppet is magára hagytam a két lányt és előre mentem a vezérürühöz.
- Igyál Berger! – nyújtottam az egyik üveget. Ő még a csikket sem vette ki a szájából úgy döntött le talán fél litert. Megitta volna mind, ha hagyom, de nem engedtem. Kicsavartam a kezéből az üveget.
- Na, ez mint az anyatej! – böfögte és nagyot szívott a mezítlábas Kossuth csikkjéből.
Otthagytam, mert a Dobozi sétány végén az ovinál ott ültek Zakarék a környék hírhedt verekedői . Hátramentem a lányokhoz.
Zakar gúnyos pillantását a beképzelt Berger észre sem vette. Éreztem a bajt! Bejött!
Zakar nem bírta ki!
- Hé csöcsöskorsó! – szólt elmésen Jutkámhoz – Hagyd ezt a szakadt csóringert és fogd meg
az én váltómat. Jobb lesz neked köztünk!
- Álmodj csak ragyásképű! – szólott a nőm – Hülye popper!
- Most tépjem le a fejed, kis kurva vagy ha egyedül elkaplak? – kérdezte az izgága fiú?
- Emeld fel a hájas segged agymenő, ha hozzánk ugatsz! – mondtam dühösen és Jutka húzó keze ellenére odaléptem a négy lenyalt hajú diszkópatkányhoz. Úgy mozdult Zakar, mint a villám, de nálam nem volt gyorsabb, mert számítottam a jobb öklére, Hátraléptem, és így előttem zúgott el a dagadt kőműves ütése. Emeltem a bal lábam, hogy egy körkörös rúgással legyújtsam a hőbörgő fejét amikor oldalról a másik majom kirúgta a lábam. Hatalmasat dübbentem a poros sétányon. Amit még esés közben is láttam az az volt, hogy Jutka már a merénylőm hátán termett és csépelni kezdte a fejét. Felugrottam, ahogy csak tudtam olyan gyorsan, és Ildire néztem aki fenyegetően lóbálta a tarisznyámból kigurult tele borosüveget a többi srác felé. Mókás volt látni a harmincöt kilós csajt ahogy feltartja a másik két jól megtermett segédmunkást. Nem sokáig nézegettem a jelenetet, mert Zakar egy mozdulattal lerúgta kedvesemet a társa hátáról. Jutka fájdalmas kiáltására hihetetlenül berágtam! Már nem érdekelt, hogy egyszerre kaptam hatalmasat a pofámba és Zakar lábát a vesémbe. Pusztítani akartam! Öklömet, ami Zakar arca felé tartott utolsó pillanatban a torkába vágtam. Szó nélkül vágódott hanyatt. Ildi ellenfelei kiröhögték magukat és felém fordultak. Jutkám a földön ült és az oldalát fogta, Ildikó megijedve hátralépett és így ellenfél híján, vezérük „gyilkosa felé siettek mind a hárman. Hol volt akkor a fair play? A gúnyos mosolyuk a szájukra fagyott, amikor közéjük vágódott egy kilencven kilós üvöltő állat.
- Berger!
- Ezt nagyon tudta! Balhé, és szem nem marad szárazon. Kettőt ütött egyet rúgott és közben ordított! Mint egy vadállat! Egy majom még állt, ezt én ütöttem ki unalmamban. Felsegítettem a kedvesemet,majd elvettem a szipogó Ilditől a fegyvernek látszó borosüveget és Bergerre köszöntve, meghúztam! Azután odaadtam a butéliát a röhögő KM K-s nak és csitítani kezdtem sirdogáló Jutkámat. Néhány perc múlva felhangzott a sétány végén a várva várt sziréna. Rendünk éber őreit valószínűleg kihívta valamelyik unatkozó nyugdíjas. Átsegítettem a lányokat a kerítésen, majd egy mozdulattal utánuk ugrottam az óvoda kertjébe. Nyári szünet volt, így senki sem volt az intézményben. A garázsok felőli hátsó oldalon kiugrottunk majd folytattuk utunkat a Csapó utca betontömbjei alatt. Már majdnem a piacnál jártunk amikor szirénázó rendőrautó fékezett előttünk csikorogva. Kiugrott belőle maga Starsky és Hutch. A két makákó egyből Bergernek rontott! Hátracsavarták a kezét és a Lada motorházára fektették.
- Régi haverok?- kérdeztem halkan Bergertől
- Azok, hogy enné meg őket a fene! – válaszolta szokatlanul bőbeszédűen Berger.


Mint filmen nevelődött öntudatos magyar állampolgár odafordultam a két zsenihez és megkérdeztem.
- Mondja Rendőr elvtárs, mi a vád a barátom ellen? Nem csinált semmi rosszat!
- Azt sohasem tudhassuk! Maga is igazolja magát, hogy mit keres a tényállásban!- mondta a magasabbik szép magyar rendőri dialektusban. Sóhajtva elővettem a flepnimet és odaadtam a vitéz úrnak. Éppen csak hogy belenézett, mert megakadt a szeme kedvesem tépett blúzában alig alig bennmaradó mellein . Visszaadta az irományt, majd Jutka elé lépett.
- Na most az elvtársnő is ideadhassa a pakszust!
Odaadta! A majom fogta, közben a blúz rejtekébe bámult. Most ezt meg hogy vágjam pofán? A másik vasra verte a barátomat majd elkezdte.
- Alapos a gyanú, hogy maguk kezdeményeztek verekedést a Gáborjáni utcában nevezett Zakar Zoltán és társai sértettek ellen. Most vizsgálják őket a mentős elvtársak és antúl függ, hogy mi lesz a tényállás. Egy lakó látta magukat és leadta a személyleírást.
Akaratlanul is kihúztam magam, mentők, rendőrség, Zakarék a sértettek, ez rengeteg jótett egy napra. Berger kocsira nyomott arca is mosolyra húzodott. Ekkor a hátunk mögött megszólalt egy higgadt ember.
- A csapat most jött le tőlünk, nagyapának segítettek.- Zozó volt az aki a szomszéd házban lakott és nem mellesleg a főkapitány unokája volt.- Szervusz Sanyi bátyám! – kezelt le a nagyobbik zsaruval.
- Ha te mondod Zolikám! – enyhült meg a járőr.- Itt az ezredes elvtárs?- Kérdezte hitetlenkedve. Zozó válaszul a ház előtt álló fekete Volgára mutatott. A két zsaru levette a vasat Berger kezéről majd kezet fogtak Zozóval és minket szóra sem méltatva elhúztak.
- Na meséljetek marhácskák! – lelkendezett Zozó – Berger megint körözés alatt?
- Nem haverom,- mondtam- csak kicsit összeakadtunk Zakarékkal!
- Persze, én kimaradok minden mókából – szontyolodott el a lakli – csak azt ne mondjátok, hogy a mentő azért ment arra az előbb!
- Debizony! – kurjantotta Berger és kiemelte a tarisznyámból a maradék bort. Odakínálta a megmentőnknek, majd miután az nem fogadta el lehúzta a félliternyi maradékot. Zozó Ildit kérdezgette miközben újra elindultunk a Tócó felé.
Nagytemplom! Újabb kultikus gyülekezőhely. Rendünk tagjai tízesével álltak a híres épület mögött. Nem tudom hogyan, de itt már elterjedt, hogy levertük a bunkó Zakarékat és megkülönböztetett figyelemmel fordultak felénk a magunkfajta „csövesek”. Tíz méteren tíz üveg almabort kínáltak meghúzásra és a lányok markába fruttit és negrót dugdostak. Szinte elérzékenyülve néztem körül a harminc egynéhány Central parki figurán.
- Az én népem! – sóhajtottam magamban büszkén.
- Hová mentek? – kérdezgették, jellemzően Bergertől, persze nem tőlem vagy Zozótól . Ő kinyilatkozta.
- Tócó! – ennyi és nem több, majd úgy nézett körül kezében egy egy üveg borral mintha hatalmas malaszt formájában áradt volna szemeiből a kegyelem.. Egyre több helyről szóltak vissza a kisebb csoportok.
- Az építkezésre? Megyünk mi is! – Ekkor már közbeszóltam.
- Srácok, ha tényleg jöttök akkor több csapatban induljunk el, mert hamar ránkverik, hogy tiltott gyülekezés! – bólintottak, majd elindult az első tízes csoport a Műv központ felé. Utána a másik a Hatvan utca felé, végül mi hatan a Széchenyin.
Mire kizarándokoltunk a Tóciba, már mindenki ott volt az építési terület mellett, ahol a hatalmas beton elemeket tárolták. Mint idétlen, nagyra nőtt óvodások úgy bujkáltak a betondzsungelben. Berger tüzet rakott egy kútgyűrűben és egy isten tudja hol talált szalonna darabot kezdett el sütögetni. Én a betonelemek szélén leheveredtem a fűbe, fejemet Jutkám ölébe hajtva és boldog voltam hogy szívhatom a balzsamos, benzinfüstös, poros, mocskos, városi levegőt, miközben az égre törő panelházak csodájában gyönyörködhetem.

A napokban találkoztam egy kopaszodó, zömök öltönyös úriemberrel az önkormányzat várakozójában. Megdöbbenve fedeztem fel az arcvonásaiban Berger makacs képét. Ő nehezen ismert fel , hiszen majd száz kilót híztam azóta, de néhány perc múlva már röhögve beszélt kamaszlánya csínyeiről és állásáról a jónevű vállalkozónál. Mikor a következő mondatot kimondta egy pillanatra megállt bennem a vér és utálni kezdtem egy kicsit egykori vezéremet.
- Miért nem jöttök le a családoddal a hétvégén a kertembe. Jutka sem látott már téged vagy huszonöt éve. Ja, hogy nem mondtam? Ő a feleségem!
Hozzászólások
winston - November 16 2009 19:00:18
jó volt olvasni...
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 26. Friday,
Ervin napja van.
Holnap Zita, Mariann napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes