Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 26 2024 03:38:37
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 11
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Terebesi Orosz Csaba: A kard álma
M


Orosz T Csaba


A kard álma






Mit álmodhat a kard? – Állandó kérdés volt ez a múzeum lakói között. Mert azt hogy alszik és álmodik azt biztosra vették. Nagyon ritkán beszélt velük, akkor is morózusan, kelletlenül. Végül is ő volt a király! Erőteljesebb és célratörőbben gyilkolásra készített eszköz volt, mint például a páncéling vagy a sisak. A látogatók is őt csodálták legtöbbször. Ő nem szólt pedig hallotta a kérdést. – Vajon mit álmodik a kard? – suttogták a tárló lakói.
Sokszor ő sem tudta, hogy álmodik e vagy valóság. Legtöbbször emlékek villantak be. Néhány szó, képek, a vér íze, a hús engedelmes szétválása éle előtt. Senki nem tudta, hogy kinek a kardja volt. – Középkori magyar csataszablya – Ez volt kiírva a kis rézlapra. Egy szó azonban örökre a tudatába vésődött.
Hunyadi!
Igen ez volt a az a szó amit legtöbbször hallott kiejteni. Néhol borzongással vegyes tisztelettel, máshol idegenes kiejtéssel, páni félelemmel, de hallotta boldogan kiáltani asszonyok, gyerekek ajkáról is.
A kard újra álmodott! Utazott az emlékei között.
Hollófekete lovon utazott, egy erőteljes alak oldalához szíjazva. Az alak vörös vezéri tollat viselt. Tegnap este látta az arcát is. Jóságos, mégis kemény arc volt. Egy nemzet vésett arra arcra mély barázdákat. Jókedvűen mosolygott az az arc miközben egy ismeretlen csúszós anyaggal kente be a pengét. Jólesett annak a csúszós anyagnak az érintése. Érezte, hogy elűzi a rozsdát még a hüvely legrejtettebb zugából is. Közben ezt mondta a nagybajuszú ember.
- Egyed csak drága kardom, jobb a magyar szalonna, mint a török húsa, becsületesebben megkeni a pengédet .- Soha nem engedte a fekete ember, hogy mások nyúljanak hozzá, mindig ő takarítgatta, óvta, fente. A kardnak voltak ünnepnapjai is. Amikor a nagy ember kivonta és hatalmas seregek élén magasabban repült, mint a vörös vezéri toll. Számtalan alkalommal csapott össze, hideg görbe acéllal és a jó keleti penge mindig győzött. Hasított, be sisakot, páncélt, koponyát és nem egyszer vágott le végtagokat.
A kard álmodott!
Álmában kissé zörgött a hüvelyben. Nyugtalan emlék volt, Olyan mintha most történne.
Szavakra is emlékezett, izgatott sokszor emlegetett szavakra. Várna. Ulászló a király. És egy névre, amire nagyon büszke volt. Karadzsa bég!
János, mert így hívták a gazdáját, elnyúlva szinte feküdt vágtató ménjén a seregek előtt. Turbános, nagyszakállú alakot üldöztek. János törökül kiáltott a menekülő után.
- Állj meg Karadzsa, harcolj a magyarok vezérével!- a bég megállt és szembefordult üldözőjével. A kard hallotta a fohászt.
- Miasszonyunk Mária, Istennek Szent Anyja, segíts, hogy kardom legyőzze országodra törő ellenséged! – A kard büszke volt, hogy János imájában szerepel. Evvel a büszke örömmel hasította ketté a bég csodálkozó fejét. János visszafordult és leengedte győzelemittas mámorában feltartott kezét. Mielőtt leengedte, már a kard is látta. Hiába az egyéni dicsőség a győzni akarás, ha a sereg nem azt csinálja amit a vezére mond neki. Az ifjú király, látván János diadalát, serege élén belerohant a janicsárok gyűrűjébe. János visszalökte a kardot a hüvelyébe és iszonyú vágtába kezdett, de csak azért, hogy hamarosan csüggedten megfékezze a lovát. Ekkor kivonta a kardját és az megint mindent látott. Látta, ahogy Hunyadi kardjával tiszteleg az esztelen király levágott feje előtt!.
Ezért volt olyan nehéz álma. Ezután visszaálmodta azt a szörnyű napot! János láztól forró kezét amivel utoljára kivonta szeretett kardját. Most ő sem segíthetett. Nem kaszabolhatta a szörnyű kórt. Nem bánta volna, ha ezután csak favágásra vagy kaszák köszörülésére használják , amennyiben megmentheti a nagy embert. Nem így történt. Miután kihirdették a seregnek Hunyadi halálát azok szétszéledtek, de előtte a nagy vár mellett ahol a vezéri sátor állt, őt a földbe döfték. Úgy hüvelyestől. Sokáig jártak oda az emberek és virágot hoztak, ráakasztották, imát mormoltak mellette. Később befedték a századok, feledésbe merült. Egyszer aztán egy szakállas ember letolta róla a földet, kis ecsetjével megtisztogatta és ládába rakta. Amikor meglátta a napot megörült és kereste a seregeket, amelyek élén újra a zászlók felett repülhet. Nem történt meg. A várat ahová vitték megismerte, de nem mondhatta el soha, hogy ő a nagy ember leghűségesebb társa volt. Üveg mögé tették, ismeretlen fiatal eszközök közé. Soha nem kezdeményezett velük beszélgetést. Néha válaszolt nekik kelletlenül. A mai álma után rádöbbent, hogy soha nem fog többé harcolni.
Hallgatva a körülötte zajló izgatott suttogást egyszer csak a régi izzó hangján megszólalt.
- Akarjátok tudni miről álmodik a kard? – és a beállt döbbent csendben halkan válaszolt önmagának – Győzelemről… és az azt követő békéről!
Hozzászólások
Maggoth - November 24 2009 22:29:24
A vége picit szájbarágós nekem, mintha ráakartál volna erőltetni valami mondanivalót. Értem én, persze, de egy kard igazából szerintem csak a győzelemről álmodozik eszébe sem jut a béke, bár ez csak elméleti vita közöttünk smiley
Amúgy nagyon-nagyon tetszett, és igen jó írás! smiley
Terebesi Orosz Csaba - November 25 2009 08:20:49
A kardot békében szalonnával kenik, és ugyanúgy a gazdája oldalán díszeleg, ez is egyfajta öröm. Köszönöm a hozzászólást!
Torma Zsuzsanna - November 25 2009 09:41:47
Kedves Csaba!

Nekem tetszett írásod a kard álmáról, ill. visszaemlékezéséről.
Szerintem nagyon szépen, meghatóan fogalmaztad meg a mondanivalót. Nagyon tetszet, hogy említetted a "magyar szalonnát" és a "török búzát".
Nekem a végén ez idézet jutott eszembe: "Ha békét akarsz, készülj a háborúra!" Pedig ez a mondat sohasem tetszett nekem.
Én szerencsére nem értem meg háborús idősazakot, de nagyon örülnék, ha nem is érnék meg soha, amíg csak élek. És még azt is szeretném, hogy a gyermekeim se érjenek meg háborús időket!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 26. Friday,
Ervin napja van.
Holnap Zita, Mariann napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes