Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 26 2024 09:32:55
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 11
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
szoszircsi: JAGINAK AJÁNLOM...
SODRÁSBAN...

Gy



Vannak utak, melyek a végtelenbe futnak. Nincsenek táblák, nincsenek felfestett jelek, villódzó vagy épp bóbiskoló lámpafények. Mégis csalhatatlanul vezetnek és vonzanak.

Nekem is sokféle Utam van... Olyan is, amit ritkábban látok, mégis behunyt szemmel elmerek indulni rajta. Agyam mély tekervényeibe befészkelve, ébren tartott emlék-pályákba ivódva, - bekódolva, kitörölhetetlenül. Lehet köd, lehet sötétség,- nem számít!

Most újra ezen haladtam. Futott alattam az út, pedig nem siettem. Csak gyönyörködtem a tájban. Élveztem, ahogy a Nap körbe-körbejárt. Mintha rám is mosolygott volna, de hamar rájöttem, ez csak egy érzés, ami belül van! Éreztem, hogy vannak helyek, melynek puszta gondolatától is boldognak érezzük magunkat. Egy pillanatra elveszítjük jelenünk valóságát, előtörnek olyan képi emlékek, amelyek mélyre húzódva élik külön kis életüket, léteznek, csak nem érzékeljük őket. Nincs velük dolgunk. Aztán egy ilyen különös érzés kapcsán újra a felszínre vetődnek. Olyan ez, mintha egy filmet néznénk. A kockák peregtek, ismerősként bámultam rájuk. Még hangokat is hallottam.
Az utat övező fasor lustán nyúlt el mellettem. Eget emelt fölém, messzire nyújtózó kontyával, mintha egy zöld kupolában jártam volna. A levelek között átbukó fény, csillogó mozaik képeket pergetett a szemem elé. Szinte elvakított. Még jobban lelassítottam. Aranyló fényt láttam, bármerre néztem. A kora-ősz ölelte keblére a vidéket, színes, tarka csókokkal varázsolva szemembe a káprázatot. Megálltam. Irreális volt minden…Különös, kegyes, éteri érzés riant át rajtam. Egyszerre volt megrendítő és rendkívüli.

Visszaszálltam az autóba és behunyt szemmel vezettem tovább, csodálkozva magamon, de nem volt bennem semmilyen kétely. Hiszen tudtam minden kanyar ívét, és a felbukkanó ártér csillogó víztükrének gyöngyeit is ismertem már. Felhajtottam a hídra. A falu első házának ablaka, mint mély-bús pupilla bámult rám. Jobbról a temető. Szememmel megsimogattam a kereszteket, míg melegség kereste helyét sejtjeimben. Puha-barna csend telepedett a tájra. A kőris fák mélyen a víz fölé hajolva üdvözöltek. Esteledett. Ahogy kezdett az ég kigyulladni, a fényesség ölébe szenderedett a falu. Szépséges volt. Szívet megindító, felfoghatatlan valóság.

Álltam a hídon. Fiatalon.
Arcok úsztak előttem. Életteli, mégis szétfoszló képek. Az égre néztem hirtelen, mintha onnan hullna elém minden kép, de nem láttam mást, mint a Holdat, amint erőtlen, kényelmes méltósággal becsúszott egy ezüstös paplan mögé. A szívem tompa, kimért, halk ütemet vert. Telis-tele volt szeretettel. Úgy kellett erővel megtartanom, ki ne áradjon…A méz illatát éreztem az orromban, ahogy a folyó fodrainak elveszített hangját kerestem a mélyben, a korláton áthajolva. Láttam, és éreztem, hogy ez a híd átöleli és összeköti az éveket. Mint amikor egy jelkép értelmet kap a valóságban, az életemben. Amikor a múlt egyenlő a jelennel. Furcsa eszmélés volt ez, de mérhetetlen békességgel árasztott el. Az idő összezsugorodott és elillant. Adózni akartam ennek a pillanatnak, kicsit itt felejteni magam, ebben az édeskés állapotban.
Milliónyi gondolat tolult fel az agyamban. Egy utat láttam magam előtt, amelyen a szív vezet. Amit semmiféle erő és hatalom nem tud eltörölni a térképről. Moshatja víz, morzsolhatja a szél, verheti a Nap,- ezek mindig ellenállnak. Mert ezt a szív, apró kis emlékdarabkákból rakja ki. És talán csak az Ég tudja, mi az az erő, amely elvezet bennünket ezekre az utakra…újból és újból. Gondolatban, a meredek gát oldalán leszaladtam a folyópartra. Sarkamat a dús fűcsomóknak feszítve fékeztem magam.

Talán az Isten állított meg…és az ébredés…
Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - April 20 2010 08:26:35
Kedves Szoszircsi!

Nem tudom elképzelni, hogy valaki ezeket a gondolatokat szebben le tudná írni. Szinte ott voltam veled - gondolatban -, ahogy láttattad a az emlékeidből visszaidézett képeket, a képeken azokat az utakat, amelyeket bejártál.
De még azt is el tudom képzelni, hogy olyan utakat jártál be - álmodban -, amiket néha én is, amikről úgy tudom, hogy a valóságban még sohasem jártam, mely utak valahol egyszer majd várnak rám. Ilyen szép írások mindig jó érzést tudnak kiváltani bennem.

Remélhetőleg Jaginak is tetszetni fog!

Üdvözlettel:

Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
Jagi - April 20 2010 12:20:46
Tényleg tetszett! Az írás hibátlan, az érzés magával ragadó. Az emlékek fontosak. A gyökereink. Ezekből tudjuk táplálni a jelent és a jövőt. Gratulálok szi!

Üdv, Jagi smiley
Eta-Etusom - April 20 2010 17:01:06
Hoszú utak vándorai ismerik, a nyitott szemmel alvás fura állapotát..
a fáradtságtól rád törő tompult eszmélést...ilyen volt az utazás Veled...Köszönöm.Etus
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 26. Friday,
Ervin napja van.
Holnap Zita, Mariann napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes