Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 26 2024 22:43:37
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 6
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Joxemi: Anyák
M

Emléket állítok a háború áldozatairól a háború áldozatainak tiszteletére.




1917. november 27.
A Keletiben ültem. Nem messze tőlem négy gyászruhás asszony ült, ügyet sem vetve a körülöttük sétálókra. Egy darabig kíváncsian méregették egymást, végül egyikük megkérdezte:
- A fiaikat siratják?
Némán bólogattak mindhárman. - Maga is? - kérdezte egy másik.
- Igen - felelte fájdalmasan a kérdező. - Megmentette az Isten, csak hogy most elvehesse tőlem. Mikor Miskolcon éjjel ért el minket az árvíz, annyira rémült voltam, hogy ottfelejtettem a bölcsőben... mikor vissza akartam menni érte, már késő volt... a víz kivitte a házból, én pedig végignéztem. Elájultam, és mikor magamhoz tértem, hallottam sírni őt, és láttam, amint a kis kezeivel édesen kapkod felém... az árvíz, ami erős, úszni tudó férfiakat gázolt halálra, az én ártatlan kisfiamat partra tette a szomszéd utcában... - Szünetet tartott. - Huszonhét év telt el azóta. A fiam erős férfi lett... Aztán a második lembergi csatában átlőtték a mellkasát. Három hét múlva a karjaim között halt meg. A kisfiával és a feleségével azóta is siratjuk.
- Tizennyolc éves volt, jóvágású - vette át a szót a második. - Kék szeme volt, vidám, ártatlan gyermek. A főgimnáziumban volt nyolcadikos. Már zászlósként került Szerbiába. Rendszeresen írt nekem, így: "Szabács, Valjevo, Jagodina látta harcolni fiadat, jó anyám. Sok veszedelem közt megtartott az Isten." Azután sokáig nem jött hír, de egyszer egy kis levélben annyit írt: "Koprijában csatornát ásunk." Ő, akit a széltől is óvtam. Mikor aztán a mieink elfoglalták Szerbiát, ujjongott a lelkem: talán hazajön az én fiam is!... Nem jött... Egy hazakerült bajtársa mondta, hogy rongyos bakancsban, szétszakadt zubbonyban volt, amikor találkozott vele abban a hideg időben. A cipő szorítja a lábamat, ha az ő sebzett, fázó lábaira gondolok. Nem tudok enni, mert tudom, hogy ő is éhezik. Éjjelente felriadok álmomból; éget a párna, éget a takaró, mert ő talán kemény földön alszik, hó a párnája és a hideg szél a takarója... Nem egyszer álmodtam, hogy az út szélén feküdt a hóban, zubbonya tárva-nyitva, nevető kék szeme örökre lezárva, s felette egy csapat varjú keringett károgva... borzalom... -takarta el az arcát. Közben egy másik asszony is leült a szomszédos padra. Némán nézte őket, szemében volt egy kis irigység, ahogy hallgatta a beszélgetőket.
- Borzalom? Borzalom? Nem! A felásott sírok közt keresni a kedves fiút, az a borzalom... a kislányával játszott éppen, mikor jött a behívója. Búcsúzóul azt mondta: "Ha nem jöhetnék haza, ne hagyjon idegen földben nyugodni, édes jó anyám. A hazai földben nyugodtabb lesz az álmom." Ravaruszkánál esett el az első rohamokban. Onnan jövök. Az a borzalom, az enyészet dúlta holtak közt keresni az egyetlen fiút... és sehol sem találni. Én vagyok a legboldogtalanabb, mert míg más anya a gyermeke sírjára borulhat, elhalmozhatja virággal, megöntözheti a könnyeivel, én a sírját sem találom. Folyton hallom, ahogy mondja: "A hazai földben nyugodtabb lesz az álmom..." és mégsem lehet nyugodtabb... a sírját sem találom.
- Szép, sudár, eleven fiú volt - mondta a negyedik, aki eddig a könnyeit törölgetve hallgatta a többieket. - Tizenhárom éves korában betegágyba kényszerült. A szívénél jött ki egy daganat. Híres sebész operálta, és megmondta, hogy legfeljebb két hónapig élhet... hogy menthetetlen. Mégsem halt meg. Három évig élt még, én pedig minden egyes nap végignéztem a kínjait, azt a rettenetes haláltusát. Tudják, milyen az, amikor az édesanya azt kéri az Istentől, hogy vegye magához azt, aki az életénél is fontosabb neki? Én imádkoztam ezért... abban a három évben összesen 1628 morfiuminjekciót kapott a kínjai enyhítésére. Naplót vezetett a szenvedéseiről. Három évig ki se mozdultam otthonról, minden gondolatom az én kisfiam volt... Egyszer azt mondta: "Édesanyám, vannak még lepkék, meg kismadarak? Istenem, de jó annak, aki még játszhat velük!" A másik fiam a háborúban van, de ha el kell esnie, csak azt a hosszú szenvedést ne érezze, amit az én kicsi fiam, és én is vele, de... óvja őrangyal... hisz ő is a fiam...
Egy darabig megint csend honolt, végül megszólalt az ötödik, a később érkezett asszony:
- Nekem soha nem volt gyermekem - mondta alig hallhatóan. A másik négy nő összenézett. Egyszerre hagyta el ajkukat a szánakozás szava.
- Szegény asszony... szegény asszony... milyen boldogtalan lehet...
Hozzászólások
Bobebaba - August 03 2010 18:20:56
Megint megborzongattál!Ez is fantasztikusan jóra sikeredett. Nagy mestere vagy a befejezéseknek. Már alig várom következő művedet!!!
Szívből gratulálok!

Böbe
Torma Zsuzsanna - August 04 2010 12:35:30
Kedves Jox!

Ez a prózád is nagyon szépen mutatja, érzékelteti, hogy egy nő akkor igazán boldog, ha gyermeke születik, még akkor is, ha azt neki, saját magának kell eltemetnie, pedig az számára a legnagyobb veszteség.
Ellenben, ha nem születik gyermeke ugyanolyan vesztese az életnek, csak maga sem tudja, mennyire.
A történet végén kiderül, hogy a gyermeket szülő asszonyok sajnálattal néznek arra, akinek gyermeke nem született: "Szegény asszony... szegény asszony...milyen boldogtalan lehet..."

Még csak alig ismerlek, de máris beloptad magadat a szívembe írásaiddal!

üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
gyula1948 - August 04 2010 17:18:36
Nagyon ügyesen írtad,a befejezés pedig nagyon remek.Gratulálok!smiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 26. Friday,
Ervin napja van.
Holnap Zita, Mariann napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes