Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 26 2024 06:33:15
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 10
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
mamuszka: Az első pofonok...


N


A mesékben és a babonás népi hiedelmekben gyakran találkozunk a csodás átváltozás motívumával. A jó tündér vagy a gonosz boszorkány, netán varázsló az embert állattá változtatja mintegy átokként, esetleg védelemből. Az elvarázsolt lény visszanyerheti eredeti alakját egy másik enber segítségével, aki nehéz próbákat áll ki érte. így megszűnik a varázslat és a szabadító elnyeri jutalmát, a visszatért herceg, -... nő szerelmét és boldogan élnek, míg meg nem halnak.

A mesében mindig a jó győzi le a gonoszt. A valóságban is történnek különös átváltozások, de nem csodalények révén, hanem nagyon is anyagi erők, hatalmak befolyása által. Csalafintasággal, erőszakkal uralkodó politikusok híveik hűségét megvásárolják - jövedelmező magas beosztással járó hivatalokkal - nem számít, hogy szakmailag nem értenek az adott
terület ügyeihez. Így lettek a múlt század ötvenes éveiben bankok, gyárak vezérigazgatóivá egyszerű, tanulatlan parasztemberek és, vagy iparosok. Mindezt személyesen tapasztaltam, sőt szenvedő alanya is lettem egy ilyen csodás felemelkedésnek.
Tanári pályámat abban a gimnáziumban kezdtem, ahol egykor négy évig diákként tanultam, érettségiztem. Nem volt egyszerű megszokni, hogy volt tanáraim kollégák lettek, de megkönnyítették beilleszkedésemet szeretetükkel, tanácsaikkal. Az igazgató azonban - pozícióját mint egykori hős partizán érdemelte ki - nem kedvelt engem, hogy miért, ez nem derült ki számomra sohasem. Ellenszenvét lépten-nyomon bizonyította irányomban. Több meghatározó lépéssel keserítette meg pályakezdésemet - erre nem készítettek fel az egyetemen - de nem vette el kedvemet a pályától, csak az állásomtól fosztott meg négy évnyi odaadó munka után. Ne vágjunk elébe a dolgoknak, csak szépen sorjában, hadd mondom el, mint adagolta -hatalmát bizonyítandóan - érzéketlenségét, gonoszságát.
Első lépésként megtiltotta, hogy doktori szigorlatomra elutazzam abba a városba, ahol ez a fontos esemény időre kijelöltetett nekem. Megtagadva ezt, mégis elmentem, de ennek még nem lett következménye az igazolatlan hiányzást leszámítva. Sajnos két hét múlva ismét el kellett utaznom az avatásra. Akkor már kifejezetten dühös lett az én igazgatóm és kijelentette: neki nincs szüksége doktorokra - és ezt még meg fogom bánni. Így is történt. Minden tantestületi értekezlet jegyzője én voltam - és amikor kollégáim már jól megérdemelt szabadságukat töltötték, én még napokig bejártam az iskolába jegyzőkönyvet moderálni és gépelni /persze régi mechanikus írógéppel/ - soha jutalmat nem kaptam olyan alkalmakkor, mikor mások igen, fizetésemelést sem, de annál több pluszmunkát. Fiatal voltam, nem lázadtam, s fogalmam sem volt róla, hogy úgynevezett ˝káderlapomba˝ milyen minősítés került.
Időközben férjhez mentem, két lányom született azon négy év alatt, amit ebben a gimnáziumban dolgoztam. Akkoriban húsz hét volt a szülési szabadság, ennek letöltése után gyerekemet anyám gondjára bízva folytattam a tanítást épp olyan lelkesen, mint korábban. Második szülésem után - megdöbbenéssel és elkeseredve tapasztaltam, hogy immár nincsenek óráim, - munkanélküli lettem. lakás- adóssággal, két kicsi gyerekkel... Amikor megjelentem az iskolában végre szóba állt velem az igazgató - korábban többszöri próbálkozásomra, hogy beszéljünk, nem ért rá - most közölte, már nem vagyok tagja a tantestületnek. Helyemet betöltötte egy barátja - akit elbocsátottak erkölcstelen magatartása miatt városi tanügyi állásából, de volt egy halhatatlan érdeme: az én igazgatómmal együtt szerezték levelezői tagozaton Debrecenben a népművelési szakon a tanári képesítést /korábban nem volt diplomája!/. Itt álltam a semmi közepén, a városi tanács művelődési osztály - vezetője is jó elvtársa volt az én ex-igazgatómnak - azt tanácsolták, vegyek ki fizetés nélküli szabadságot.

- Mi a garancia hogy szeptemberben lesz újra állásom? - kérdeztem naivul.
- Semmi. - jött a lakonikus válasz.
Sírtam, és ekkor arra jött a folyosón egy ismeretlen kolléga, aki szakfelügyelőként akkor éppen ott járt. Kérdésére elpanaszoltam nehéz helyzetemet. Karon fogott és elkísért egy szakközépiskolába, ahol éppen szülési szabadságra ment egy olyan kolléganő, aki azonos szakokat tanított. Átmenetileg kaptam egy helyettesítő állást. Nem volt könnyű, mert itt a tanulók ellenségesen fogadtak, nem igazán érdekelték őket a humán tantárgyak, inkább műszaki érdeklődésűek voltak. Később véglegesítettek, még tíz évig tanítottam itt sok szeretettel, kedves emlékekkel magam távoztam, amikor meghívtak a helyi főiskolára filozófiát oktatni. Távozáson előtt az új igazgató megmutatta addigi főnökeim - így az első igazgatót is ide értve - által írt minősítéseimet,. Ez tette fel a pontot kezdeti keserűségemre. K. igazgató elvtárs azt írta rólam, hogy szakmai munkám rovására magánéleti problémák /doktori, szülések/ foglaltak le.
Senki nem vonta felelősségre bár más egy vezető pedagógushoz méltatlan dolgairól is értesültem. Megbocsátásra nincs szükség, ő már nem él - végül lebukott és ő is idő előtt meg kellett váljon állásától. Nem éreztem kárörömöt
Ez csak egy eset volt a sok közül. Nem minden botcsinálta vezető élt vissza magas beosztásával
Hozzászólások
lenabelicosa - September 27 2010 09:00:19
Tanulságos történet, én is láttam ilyent, s nekem is voltak nem akármilyen főnökeim. Örülök, hogy utána jól alakultak a dolgok körülötted.

Szeretettel. léna
mamuszka - September 27 2010 09:18:58
Köszönöm látogató olvasásodat, megértő szavaidat. Tudod, forog a kerék...egyszer fent, egyszer lent...de rosszul esik, ha rosszul kezdődik az apálya, amire nem készítették fel az embert.

szeretettel mamuszkasmiley
Torma Zsuzsanna - October 12 2010 13:36:40
Kedves Mamuszkaű4
Sajnálattal olvasom, hogy milyen méltatlanul bánt Veled az igazgató. Mint írod is, őt is elérte a megérdemelt végzete, de egy olyan ember, amilyen Te is voltál és vagy, valóban nem tud igazi kárörömöt érezni, ha másnak is baja esik.
Bár több hasonló beállítottságu ember volna olyan, amilyen Te vagy. A jóságot, önzetlenséget biztosan példaként láttad, és azt is, hogy más kára nem biztos, hogy a magunk haszna.

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 26. Friday,
Ervin napja van.
Holnap Zita, Mariann napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes