Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 20 2024 07:10:34
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 8
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 1
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
mamuszka: Ha sok a vasad...
MM






























mamuszka: Ha sok a vasad
------------------------
a II. világháború idején és a következő ínséges években sokat koplaltunk.Húst, édességet, de gyümölcsöt is keveset fogyasztottunk,, mivel nem volt kertünk és a pénzünk kevés. Így élt minden hasonló szegény család a környékünkön.
Majdnem természetes, hogy sápadt, vézna, fáradékony gyermek voltam. Ma mosolygok rajta - a sors fintora - hogy családom korán elhunyt édesapám emlékére Ducinak becézett. Anorexiás alkatomra tekintettel nem kellett aggódni, hogy lusta, korán elhízott tinédzser leszek...
Középiskolás koromban -serdülő lányként - szomorú irigységgel néztem osztálytársaim gömbölyödő nőies idomait. Ennek ellenére tetszettem a korombeli fiúknak, mert cserfes, szórakoztató szép arcú lánnyá cseperedtem.
Egyetemista éveim alatt kollégiumban laktam. Akkoriban a kisebb szobában hatan, a nagyobbakban tízen laktunk nyikorgó emeletes vaságyakon. Szabályok voltak - hogy megőrizzük az együtt élés békéjét: Tizenegykor villanyoltás, aki később jött, nem gyújthatott villanyt, magunk takarítottunk. Az igazgatónő naponta ellenőrizte a szobák rendjét, de szobafőnököt is kijelölt közülünk, aki gondoskodott a házirend betartásáról. Szigorú, kedvesen goromba stílusát zokszó nélkül elfogadtuk. Mindnyájunk sorsát, körülményeit ismerte, és tagja volt a diákjóléti bizottságnak. Ő is beleszólt, ki kapjon rendkívüli szociális segélyt, ingyen ebédet, kollégiumi ellátást.Felfigyelt arra is, hogy feltűnően alultáplált vagyok. Megszólított a folyosón:
- Olyan sovány vagy, mint egy gebe, rád nézni sem jó...ronda vagy, tudod?
Elkeserített a véleménye, nyersen fogalmazott. - sírtam egy keveset...mi mást tehettem volna. Kaptam ingyen ebédet a menzán kezdettől fogva, a reggeli rendszerint elmaradt,a vacsoránk szerény zsíros kenyér, tea, alma, néha túrós csusza vagy két palacsinta a közeli tejivóból.Na persze ettől nehéz lett volna meghízni...Az igazgatónő azonban nemcsak sértegetni akart, segíteni is. Két nap múlva megkeresett és örömmel közölte, hogy mától kezdve ingyen vacsorát is ehetek naponta a diákmenzán. Megköszöntem, hálás voltam. Ezután sem híztam el, de jobban bírtam a gyűrődést..Nyaranta dolgoztam ott az egyetem városában, és akkor is segített a kedvezményes étkezésben, ingyen lakhattam is egy hozzám hasonló szegény, nyáron is dolgozó diákok számára fenntartott kollégiumi szobában.
Tény, hogy vérszegénynek diagnosztizáltak az orvosok, és ez később igazolódott is. Első gyermekem születése majdnem életembe került. A szülést követő napon nem tudtam felkelni, hogy tisztálkodni menjek - amint felültem az ágyon, megbillent velem a szoba. A főnővér gúnyosan rám ripakodott:
- Ne kényeskedjen, mindenki fel tud kelni...azt gondolja, hogy mert tanár, kivételezünk magával?
A főorvosi viziten megemlítette, hogy szédülésre panaszkodtam. A főorvos elrendelte, hogy vegyenek tőlem vért. Az eredmény megdöbbentette az orvost.
- maga még él? alig van vére...azonnal kapjon két palack vért, amíg nem késő - adta ki az utasítást.
A nővér fogta a kezemet e művelet alatt végig és bocsánatot kért.
Második terhességem idején vastablettákat szedtem - nem is volt probléma a szülés után.
a sors fintora mégis az, hogy vérszegénységem ellenére rengeteg - a szükségesnél többszörös mennyiségű vas van a véremben, ami súlyos károkat okozott az évek során szervezetemben. Kiderült - már idős koromban - hogy egy rendkívül ritka, genetikai /öröklődő/ betegségben szenvedek: vasfelhalmozásban. A felesleges vas lerakódik a belső szervekben , a belekben, az erek falán és lassan működésképtelenné teszi azokat, ezzel lelassítja, majd megszünteti az anyagcserét. Ez a betegség ma itt hazánkban nem gyógyítható és egyre elviselhetetlenebb fájdalmakat okoz a sorvadás - és megállíthatatlan. Hogyan gondolkodjam pozitívan?
Már az utolsó fázisnál tartok...de az agyam még jól működik, felfogja, mi vár rám, és átérzi a mérhetetlenül sok intenzív fájdalmat. Meddig???
Hozzászólások
Tara Scott - November 20 2010 18:43:15
Drága Mamuszka!
Ez borzasztó. Ha előbb észrevették volna, akkor sem tudtak volna javítani rajta? Végtelenül sajnálom. smiley
Szeretettel ölellek: Tara.
Ha bármiben tudunk segíteni, kérlek szólj nyugodtan!
pirospipacs - November 20 2010 18:47:06
Kedves Mamuszka!
Pedig, csak az optimizmus segíthet szintentartani a betegséget. Próbáld meg, akkor is ha nehéz! smiley mert időnként csodát tesz.
Szeretettel: pipacs smiley
lenabelicosa - November 21 2010 11:05:28
Kedves Mamuszka, úgy érzem a levelem váltotta ki, hogy leírd most ezt.
Átérzem, és még a fájdalmaidat is átélem... ne kérdezd hogyan, mert nem tudom. sokszor annyira beleélem magam valaki helyzetében, hogy még a fizikai fájdalmakat is képes vagyok átvenni...
Bárcsak lenne segítség erre... Én valahol érzem, hogy ez is visszafordítható... de nagyon erős hit és kitartás és akarat kell hozzá...

Szeretettel: LÉna
pircsi47 - November 21 2010 11:33:29
smileyMamuszkám!
Nagyon megrendített a betegséged, jó, ha kiírod magadból, talán segít, d egy kis megkönnyebbülést!
Sokféle betegség van, aminek eredete örök rejtély marad!
Vigyázz nagyon Magadra és írjál jókt nekünk!
Gyógyulást é a féjdalmidbn enyhülést kívánoksmileyircsismileysmiley
mamuszka - November 21 2010 14:21:53
Tara kedvesem!
köszönöm, hogy olvastad és érző szívvel válaszoltál.
Nehezen, de elfogadtam ezt a tényt, de nehezen tűröm a kínokat és a gyengeséget...
Ha időben észlelték volna - meg lehetett volna állítani a romlást, de mert ritkaság, nem gondoltak rá - hogy lehet a vérszegénység mellett vasfelesleg?? Egy immunológus orvos azt mondta, mikor felhívtam a figyelmét vérképem alapján: bár nekem lenne ennyi vasam!...No comment...egy immunológus szakember - kívánhatnám: bár lenne neki ennyi - de nem vagyok gonosz, senkinek sem kívánom..
szeretettel ölel mamuszkasmileysmiley
mamuszka - November 21 2010 14:23:42
Kedves pirospipacs - már elfáradtam a remény is meghal, bár állítólag utolsónak...
én már a célállomáshoz közeledem...nincs retúrjegyem

üdv. szeretettel mamuszkasmileysmiley
mamuszka - November 21 2010 14:28:55
Drága Léna!
hálás vagyok optimista gondolataid közvetítéséért...nekem ez van megírva a sorsom könyvében, senki nem kerülheti el, csak látszat az, hogy szabad a lelkünk... a Biblia mondja: "a lélek kész, de a test erőtlen.." - a tudomány is elfogadja a pszichoszomatikus betegségeket - hétköznapi gondolattal itt a kígyó a farkába harap...
nos, most írtam neked egy csomó hülye "bölcsességet, bocsáss meg,- örülök, hogy találkoztam veled
mamuszkasmileysmiley
mamuszka - November 21 2010 14:30:36
Pircsikém - köszönöm a vigasztalást - akarok még maradni, de a legkevésbé sem múlik rajtam - sajnos

szeretettel ölel mamuszkasmileysmiley
Torma Zsuzsanna - November 22 2010 10:08:29
Kedves Mamuszka!

Igen nagyon sajnálom, hogy kialakult Nálad ez a betegség. Nem tudom, ha előbb észreveszitek, akkor visszafordítható lett volna-e a "szabálytalan" vasfelszívódás a szervezetedben.
Utánaolvastam ennek a betegségnek, és valóban (Neked biztosan már nem kell mondanom) sok más betegség kialakulásában is közrejátszhat.
Én is vérszegény voltam gyermekkoromban és Ferroplexet és "vasbort" is szedettek velem. És amásodik szülésem után bizony én is megszédültem, amikor fel kellett kelnem és önállóan kimennem a mosdóba. De senki sem nézte akkor, hogy milyen a vérképem. Mindenesetre azért jó, hogy Nálad kiderült, mi a probléma, mert legalább annak megfelelően lehet orvosolni, gyógyszerezni, mert remélem, azért van rá olyan gyógymód, hogy legalább a tüneteken enyhíteni lehessen.
A pozitív gondolkodás mindenképpen segít a betegség elviselésében, s ehhez kívánok én erőt és kitartást Neked!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
mamuszka - November 22 2010 17:49:28
Köszönöm, hogy olvastad panaszkodós írásomat és kiegészítetted saját történeteddel .
Azt hiszem, ma már sokkal többet tudnak a ritka betegségekről is, viszont sokkal kevésbé lelkiismeretesek és mohóbbak az orvosok - tisztelet a kivételnek! - de nekem több a rossz tapasztalatom,mint a jó. Nehéz a helyzetemben reménykedni jelentős javulásban, mert a tapasztalat a folyamatos romlás - talán túlzó a hasonlat, de valahogy olyan ez, mint a virágok a vázában, ha hervadni kezdenek, rohamosan és megállíthatatlanul mennek tönkre...
köszöntelek szeretettel Mamuszkasmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 20. Saturday,
Konrád, Tivadar napja van.
Holnap Konrád napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes