Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikáprilis 19 2021 07:46:28
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 1
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Asszociáció.
Anagramma
Szerelem
Két rímelõ játéka
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10202]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3573]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
patakikatalin:Az utolsó vadászat
Az utolsó vadászat

- Halló, halló, van itthon valaki? Tivadar merre talállak? Pannika, szép asszony, hol bujkál?- kérdi egy határozott férfi hang. Sorra nyitogatja az ajtókat, bedugja a fejét és tovább megy. Ismerősen járja végig az egész házat, nem először van a tanyán. Az utóbbi tíz esztendőben minden ősszel megjelenik a vadőrnél. A tehénistálló felé irányítja lépteit. Meleg trágyaszag üti meg az orrát.
- Szervusz, Tivadar! Drága barátom!- Az ismerős hangra megfordul Tivadar, gyors léptekkel halad a régi ismerőse felé. Kézfogást követően, meglapogatják egymás hátát. A vadőr, törékeny alkata eltűnik a látogató ölelésében. Gerhard széles vállai, és hatalmas termete, mindent elnyel. A hangja még a méretét is felül múlja. Nevetése körül szaladja a tehénistállót. A jószágok a fejüket hátra fordítva, bambán néznek az ismeretlen jövevényre. Nem sokat törődnek a dologgal ismét az illatos takarmányból eszegetnek.
- Te vén betyár, mikor érkeztél Budapestre?
- Ma reggel, landolt a gép. Szerencsémre nem volt sztrájk.
- Az asszony már rendbe tette a szobádat, bepakolhatsz.
- Az jó lesz. Hogy van a kapitális bikám?
- Gyönyörű! Te ilyet még nem láttál. Igazán remekül bőgnek a bikák a Tóthegyesben, és a Világos oldalban. Már csak rád várnak.- a két férfi szeme cinkosan összecsillan. A vadőr még a cserkelő útról is leseperte a száradó avart. A belógó ágakat lenyeste, semmit nem bíz a véletlenre. Sok éves munkája fekszik ebben a gímszarvasban. Aranyérem esélyes. Erős, szép terpesztésű agancsot visel a fején. Tegnap este is hallotta az öblös hangot, a Jáger-rét közelében van a tanyája. Tivadar a magaslest rendbe tette a nyáron. Kátrányból kalapált rá tetőt. A negyedik létrafokot is kicserélte, korhadt volt.
- Hajnalban indulhatunk?
- Természetesen!
- A Remingtont hoztad, vagy vettél egy márkásabbat?- a vadőr hangjából huncutság hallatszik. Tudja jól, hogy Gerhard sok mindent megengedhet magának, az afrikai vadászatokat is bele értve. A világ minden szafariában vendégeskedett már. Igazán a legkiválóbb fegyverei vannak.
- A jó öreg „Remit” hoztam, életem végéig kitart, jóban-rosszban!
- Glica asszonyság veled jött?
- Nem. Fájnak az izületei, de üdvözletét küldi a családodnak. Sajnálja, hogy nem jöhetett.
- Az ikreknek hogy megy az iskola?
- Az unokákat nem lehet ki vakarni a számítógépből. Egészen mások, mint mi. Aggódok értük…- elhallgat és a gondolataiba feledkezik. Idegen tőle ez a gépesített világ. Ő személyesen szereti hallani az erdők hangját, érezni a bőrén a szél útját. Gyönyörködni a napnyugtában a folyóparton. Minden idegszálával élvezni az életet! Túl van már a hetvenen. Ki tudja mennyi még a hátralévő idő? Egyre gyakrabban gondol az elmúlásra. A jövő esztendő is az övé lesz? Kitudja!? Most itt van az őszi bőgésen, és ez a fontos.
- Nekem nincsenek saját gyerekeim, de szerencsére az asszony fiai rendesen viselkednek. Segítenek a tanyán, jönnek, ha hívom őket. Ritkán szólok nekik!
- Gyere, menjünk az autóhoz, pakoljunk ki a bőröndöket, fegyvereket, lőszereket! Gondoltam rád, és hoztam ajándékot. Tessék, fogd a tied!- Tivadar az asztalra rakja a bőröndöt és felnyitja a tetejét. Egy csodálatos fegyver lapul a táska mélyén. A férfi szóhoz sem jut a meglepetéstől. Nem gondolta, hogy Gerhard ilyen gavallér legyen. Az öreg kitett magáért. Tivadar szeme, fényesebben csillog. A vadász tapintatosan elfordítja a tekintetét, és a kutyákat figyeli, akik az udvaron játszanak. Okos kutyák, sokat segítettek a vadászatokon. Régi szép emlékeket lát, lelki szemei előtt…
- Pannikának szólok, hogy vacsorára disznótoros legyen. Magyar gyomorba, magyar étek való. - jót nevet a két férfi és koccintanak. Gerhard született magyar, családostól, mindenestől. A háborút terheli a felelősség! Menni kellett, ha életben akartak maradni…Soha nem tagadta meg a szülőföldjét. Szívesen jön Haza! A vadászat írott és íratlan törvényeit mindig betartja. Örömöt jelent a közös cserkelés, vadászat. Az élményeket is szereti begyűjteni. Tavaszonként szalonkázni járt vissza.
Vacsorát követően egy kis esti beszélgetés, nosztalgiázás a múltba. Az öreg sok mindent megélt. Jó előadó, öröm hallgatni, amit mond. Nagy szíve van, sokan bele férnek.
Lassan, nyugovóra térnek, korán lesz az indulás a Tóthegyesbe. A Jágerréten várja őket a magasles. A kapitális bikáról álmodik a vendégvadász és a vadőr. A fekete reggelben, forró feketét kortyolgatnak. Egyik férfinek sincs beszélgetős kedve. Az izgalom feszült húrja van köztük. Különös és varázslatos ez a csend. Mozdulatokból értik egymás gondolatát. A terepjáróban minden a helyére kerül. Pannika a konyha asztalra tette az útravalót a vadászoknak. Tudja jól, hogy az asszonynak itt most nem illik lábatlankodni. Csendesen duruzsol az autó, és szépen bele simul az erdei útba. Gerry vezet, és felváltva fújják a cigaretta füstöt. A magaslesen nem lehet pöfékelni. A fegyvereken lesz a kezük, lövésre készen. Minden pillanat jelentőséggel bír. A fantáziájuk határtalan: az arany éremmel a homlokán sétál a kapitális bika!
A vérbeli vadásznak, minden porcikája vadászik. A látása, a szaglása, a hallása, a keze tapintása. Az ízlelés az utolsó falat a bikának van fenn tartva. A letört tölgyfaág a nagyvad szájába kerül. Szertartásosan, tiszteletet adva a jószágnak és a vadásznak egyaránt. Egy igazi úr tud viselkedni akkor is, ha mások nem látják! A járművet maguk mögött tudva, gyalog haladnak a Jágerrét irányába. Az öreg nyomában a vadőr, mint egy fekete árnyék. A fegyvereket a hajnali fény simogatja. Susog a fenyves, beszélget a gyertyános-tölgyessel. Reggeltől- estig pletykálnak a fák, amíg a vihar közéjük nem vág. Az erős szélben, hallgatnak a bikák, nem mozognak. Most ideálisak a körülmények. Minden adott a sikerre.
A leveleket föláztatta a tegnapi eső, szivacsos a talaj. Nesztelen lehet előre haladni. Muflonok ugranak a bokor takarásában. Cinkék rendetlenkednek a szürke kabátos fakúszókkal. Fehér fejű rétisas köröz a magasban. Ébred az erdő népe. Repülőgép hangja zúg bele a fenyves suttogásába. Valahol a Sástó-dombon farönköket dobálnak a teherautóra. Az erdő hangjai kószálnak fel a hegyre, le a völgybe. Meleg és hideg áramlatok bújnak be a vadászok zsebébe. A két férfi háta mögött közeledik a fény, ami magával hozza a reggelt.
Az öreg bakancsa a létrafokokon lépeget lassan. Mindenre vigyázz, hogy ne koccanjon. A távcsövet a kabát fogságába rejtette. Tivadar nem sürgeti az előtte haladót. Kicsit irigykedik, hogy hetvenévesen milyen jó kondiban van. Még csak nem is szuszogott, fölfelé jövet. Bezzeg Ő, igen! Ötven évesen rozzantabb, mint Gerry. Az a francos kapitalizmus az oka mindennek! A vendégvadász szépen elrendezkedik, akad hely mindennek. A vadőr a létrafokon áll, és vár. Aztán rajta a sor. A saját oldalán rendezkedik, némán zaj nélkül. Boldogan ülnek egymás mellett. A szemük, mint két csillag, ragyog. Sokat voltak kint területen, a tapasztalatok összekovácsolták őket. Két testben, egy lélek. A vadászat szenvedélye, pirosra színezte az orcájukat. Várnak!
A bikának itt kell kiváltania, ma is erre fog jönni a tehenekkel. A bőgés hangja változó minőségű. Akadnak szép dallamok, és szerencsétlen próbálkozások. Nem baj! Majd, jövőre szebb lesz, az agancsok is erősödnek. Az idei ősz gyönyörű színeket festett az erdőre. A fák tetején átlépve a rétre is megérkeznek a színek. A magasles alatt, a csipkebokor mellett ott nyújtózkodik az encián. A vadkörtefa levelein a bordó és a sárgafoltok keverednek. A fenyők szomszédja egy kis csoport, őszi kikerics, szirom szoknyákban. A színárnyalatok, fenséges kavalkádja. Az idei kökénytermés, harmatos szemekkel bámulják a vadászokat. Egyre hangosabb a hajnal. A Jáger-réten kúszik az árnyék, egy kalapos gombában megbotlik. A forrásnál egy kilencfős konda túrja föl az avart, nagy igyekezettel. Némi szóváltásba keverednek egymással. A díszes társaság, libasorban távozik a bozótos rejtekébe. A csörgedező víz szomszédja, egy kontyvirág, piros termése. A zöld szirmok, májusban pöndörödnek ki, önmagukból. Az egymáson pihenő fenyőrönkök vágás felületén, piciny taplók születnek. Csupa titok, csupa rejtély az erdők élete. Minden reggel más csodát lát a fény. A két vadásznak nem kell elmagyarázni, hogy mi a szép! Gerry alig észlelhetően a szíve felé tesz egy óvatos mozdulatot. A homlokán, megduzzad egy ér. Egy pillanatig tartott, Tivadar észre sem vette. Az öreg a múlt hónapban is hasonlót észlelt. Nem szólt senkinek. Az asszony, kórházba zavarta volna. Minden apróságot túl reagál, ő már csak ilyen. Negyven éve házasok, jóban-rosszban. Okosan tette, hogy megkérte Glica kezét. Ma is szépnek látja, nem halványodtak az érzelmek. Sikeres családja van. Az emlékezésekből, erős zaj hozza a jelenbe vissza.
A rét két oldalából, két bika lép elő. A tehenek a tölgyesben várakoznak. Minden lépést követően a szarvasok kivárnak. A vadászok csak a szemükkel követik az előadást. A szívük szétveri a mellkasukat. A riválisok elérték egymás agancsát. Leszegett fejjel rontanak egymásnak. Az izmok rángatóznak a feszültségtől. Hatalmas csattanás zaja teríti be a rétet. Forognak egymás körül, méregetik az erejüket. A párzás jogáért, a forró vérük hajtja. A bikák erősek, nem sok a különbség köztük. Kemény küzdelem várható. A sáros földet is kirugdossák maguk alól… A vadászok hátán, csíkokban szalad a veríték. A fegyverekről teljesen megfeledkeztek. Ritkán lehet részese az ember az ilyen szenvedélyes küzdelemnek. Az újonnan született hangok bele bújnak a vadászok zsigereibe. Úgy érzik, ők a verekedő bikák.
Az erősödő fény, még vörösebbre festi a szarvasok csuháját. Az agancs végek, fehéren villannak, hol itt, hol ott. Az erősebb testű, hangot ad. A hegy oldalából verődik vissza, fölerősödve. Amannak az agancsa impozánsabb. Szépek a korona ágak. Gerhard szeme csillog az örömtől. Ez egészen más élményt jelent, mint az afrikai vadászatok. Mélyebben hat a lelkében. Itthon van a szülőföldjén, ez az ő hazája. Az szeretné, ha a családi kápolnában helyeznék el hamvait. Nem akar idegen földben nyugodni. A vadászkastélytól ötszáz méterre áll a gyönyörű kápolna. A nagyszülők tulajdona volt a kastély, szeretett náluk lenni…
Tivadar pontosan tudja, hogy mi zajlik a barátja lelkében. Jól ismeri a múltat. Éjszakákon át, beszélgettek a régi dolgokról. Amolyan apa-fia kapcsolat van köztük. A társadalmi rangot elfújta a közös vadászatok emléke. A sikeres életükhöz, szükségük van egymásra. A kölcsönös bizalom, tisztelet, barátságuk alappillére. A vadőr, minden tudását, tapasztalatát bele adja a mai napba. Ő még Gerrynél is boldogabb lenne, ha terítékre jönne a kapitális bika. A réten fokozatosan növekedik a fény ereje. A bika itt harcol előttük. Gerhardon múlik a pillanat, hogy mikor indítja a lövedéket a gímszarvas lüktető szívébe. A döntés az ő kezében!
A gyengébb agancsú, hátrálni látszik. Az agancsok szétválnak, kevesebbet csattannak. A kűzdőtéren odébb szökken a rivális, beáll a vadkörtefa oltalmába. Kaparja a fölázott fűcsomót. Tétovázik, hogy maradjon, vagy menjen. Fölkapja a fejét, beleszagol a levegőbe. A győztes mereven figyeli a társát. Előre nyújtott nyakkal, szájából a párával együtt érkezik a hang. A győzelem harsonája zeng a hegyek oldalában. Mindenkinek tudtára adatik, hogy kié a dicsőség!
Gerry útnak indítja a lövedéket, pörögve fúrja át a levegőt, majd akadálytalanul tovarepül a kék égbolt felé. Tivadar oldalra kapja a tekintetét. Nem érti miért nem csapódik be a golyó? Az öreg összegörnyedten oldalára dől. A fegyver megakad a magasles léceiben. A férfi keze ökölbe szorítottan a szívénél. Szívrohamot kapott a lövés pillanatában. A lövedék útját, már képtelen volt követni.
A vadőr arca kifehéredik, rémülten kap az öreghez. A következő percekben, maga sem tudja, miként cselekszik. A terepjáró a magasles mellett, a hátsó ülésen Gerry tehetetlen teste.
A jármű, Isten tudja miként kerül a kórházi bejárat elé. Idegen arcok, nők, férfiak, orvosok, ápolók. Mint egy szörnyű álom! Tivadar nem érzi az időt. Tízperc? Félóra? Egy óra? Ott ül a kórház sápadt folyosóján, és vár. A terepjáró is vár a vadászfegyverekkel. Idegen férfi kezét érezte a kormányán. Nagyon furcsán bánt vele az az idegen. Miért nem a gazda kezében volt a kormánykerék? Értetlenkedik az autó, és értetlenkednek a fegyverek. Megszokták, hogy őket simogatni, törölgetni, ápolni szokták a kezek. Most ott hevernek egymás mellett a Remington és a vadőr puskája.
Nyílik a folyosó ajtó és egy orvos lép a férfi elé: - Nem tudtunk segíteni, nagyon sajnálom, halálos volt ez az infarktus.
Tivadar magába roskad a széken és zokogás rázza a vállát.
Glica
Hozzászólások
NDI - január 21 2011 09:35:56
Glica! Nagyon szép, tragikus történet. Erre nem emlékszem, bár lehet, ez is a díjazottak között volt.
vadászüdv Domokos smileysmileysmileysmiley smileysmiley smiley
pircsi47 - január 21 2011 10:36:04
Glica!
Nagyon szép élmény volt ez a novellád is, még, ha tragédia is lett a vége! Élmény olvasni vadásztörténeteidet!Gratulálok szeretettel!
/Rengeteget hallottam Apámtól, Ő is vadász volt, nem hivatásos,
de a Főnöke mindig vitte magával, Apám erdész volt! Én az erdőbe nőttem fel! 9 éves koromig! /
Szeretettel ölellek: Pircsismiley
Avi Ben Giora - január 21 2011 12:55:59
Ez sem volt semmi még ha egy olyan vége is van ami mondjuk nem éppen jó. Egy kérdés illetve lehet hogy észrevétel. Valahogy a történetben keverted a neveket. Mikor elindul a terepjáró számomra ugy volt értelmezhető, hogy hárman ülnek az autóban. Miután felmásznak a magaslesbe akkor ugrik be, hogy a Gerhard hirtelen átvedlik Gerrynek. Mert a végén is ezzel a névvel szerepel. Bocs az észrevételért de lehet hogy sokat ront ezen a kitünő iráson hogy valami kukacoskodó/most csak énsmileysmiley/ észreveszi és elkezd rajta rágódni. Gratula!
patakikatalin - január 21 2011 13:17:47
NDI. Tudod, hogy mindig 2db. pályázati munkát küldök a Nimródhoz. Ez volt a kisérő! A másik hozott Babérokat! Annak is nagyon örültem.
Köszönöm, hogy olvastad....szeretettel!
vadászüdvözlettel:Glica
patakikatalin - január 21 2011 13:50:57
Avi Ben Giora: A családban azt hallottam, hogy a Gerhard becézett változata a Gerry. Igy is szólitottuk ezt a szeretni való idős urat...(Németországban élt!)
Ne rágódj tovább! Puszi:Glica
patakikatalin - január 21 2011 13:54:12
pircsi47: Életed legfogékonyabb szakaszát élted az erdőn! Örülök, hogy velem járod az erdei ösvényeket, és figyeljük a nagy Titkot!
Köszönettel:Glica
Papon - január 21 2011 16:45:15
Kedves Glica!
Meglehetősen szakszerűre, ami a vadászatot illeti, és líraira sikeredett ez az elbeszélés, ami az őszi erdő leírását illeti. Nagyszerű. ahogy animálod, megszemélyesíted a tárgyakat, szelet, növényeket stb. Viszont a dráma, számomra, nem fejeződött ki eléggé.
A leírás lehetne talán, a megszemélysítések megtartása mellett, egy kevéssé párbeszédesebb. A szereplők jellemrajza épp csak megvillant. Ebből is lehetne több.
Tetszett az írás. Ez a műfaj inkább való neked, mint a verselés. De ez a megjegyzés ne befolyásoljon!
Szeretettel:
Paponsmiley
patakikatalin - január 21 2011 20:45:30
A történet Nimród-Irodalmi pályázatra született. Szakmailag meg kell felelni az elvárásnak. A terjedelem is fontos szempont.
A gyakorlat pedig az, hogy drámai pillanatokban a Cselekvésnek van Elsőbbsége! Sokszor az a baj, hogy az emberek ijedtükben leblokkolnak, és nem tesznek semmit......Sokkot kapnak...
A szereplők "megjelenését" az Olvasó "emlékeire" bizom!
Az Ember magatartása sokkal fontosabb! A döntések pillanata...
Köszönöm, hogy olvastál:Glica
Torma Zsuzsanna - január 22 2011 15:46:39
Kedves Katalin!

Nagyon élvezetes volt olvasni ezt a vadásztörténetet is, aminek egyben tragédia lett a vége. ha bár Gerhard, az öreg vadász legalább szülőhazájának kedvenc erdejében távozott az "örök vadászmezőkre", szó szerint.
A legtöbb ember - szerintem, amikor igazán nagy baj van, tud ösztönösen és gyorsan cselekedni, mint ahogyan Tivadar is megtette, amit lehetett.
Nekem a történet líraisága adja meg a megfelelő kedvet az olvasáshoz, enélkül a novella sokkal szegényebb lenne!

Ehhez is gratulálok!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
patakikatalin - január 23 2011 14:33:14
Az Olvasót mellém engedem Alkotótársnak...ha vannak érzelmei, emlékei, nyugodtan egészitse ki a történetet. Szive-joga! Aki szereti, és ismeri a Természetet, nem kell mindent a "szájába rágni..."
Elmélkedjen, emlékezzen...én csak gondolat ablakokat tárok ki.
Köszönöm, hogy velem töltöttetek pár percet....órát?
Szeretettel:Glica
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2021. április 19. hétfő,
Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Wino
18/04/2021 17:55
Kellemes vasárnapot mindenkinek!

Helen Bereg
18/04/2021 17:54
Szép estét Napkorong! smiley

KiberFeri
18/04/2021 09:18
Jó vasárnapot kívánok minden kedves lakótársnak és olvasónknak is!

Helen Bereg
17/04/2021 18:00
Szép estét Mindenkinek! smiley

Helen Bereg
17/04/2021 18:00
Szép estét Mindenkinek! smiley

Helen Bereg
17/04/2021 18:00
Szép estét Mindenkinek! smiley

Helen Bereg
17/04/2021 12:39
Szép vasárnapot Koronglakók! smiley

Delfinke
17/04/2021 12:19
Szép delutant

pircsi47
17/04/2021 09:00
SZÉP HÉTVÉGÉT KÍVÁNOK MINDENKINEK!

KiberFeri
17/04/2021 08:31
Mindenkinek kívánom, hogy legyen a mai napja, szép és napsütéses...

Helen Bereg
16/04/2021 10:51
Szép napot Napkorong! smiley

Helen Bereg
15/04/2021 19:15
Szép estét Mindenkionek! smiley

mamuszka
15/04/2021 11:23
Kiber feri egyszer is elég az időjárás jelentés

KiberFeri
15/04/2021 11:00
Hideges az idő, de kívánom, hogy ettől még mindenkinek legyen jó napja!

Manon
15/04/2021 09:11
Szép csütörtöki napot mindenkinek!

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes