Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 20 2024 05:56:46
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 6
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 1
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
patakikatalin: Harmatcseppek
MM



patakikatalin: Harmatcseppek/Muflonok


Első találkozás

Tudtam, hogy itt vannak, gyermekkorom szép világában, de még nem volt szerencsém találkozni velük. Egészen más dolog hírből hallani valamit, mint személyesen meg tapasztalni, és az események részesévé válni. Mihálynak köszönhetően sokat tudtam az erdők mélyén meg húzódó titkokról. Amikor én még kislány voltam ő nagyfiúnak számított előttem. Négy évvel idősebb, okos, értelmes gyerek, igazi játszó pajtásnak való. A nyári nap melege boronált össze minket három hónapra, a gondtalan vakációra. A fiútestvérek a fővárosból érkeztek a vadászkastélyba, én pedig a közeli kis városból. Dél előtt hárman játszottunk a patak vizében, gátat építettünk, és a sziklák mélyedéseiben cigányhalakat fogtunk. Nyári zápor után a kukoricatáblák végében meg állt a langyos víz, akkor pedig ebihalakat gyűjtöttünk befőttes üvegekbe. A park szélénél, ahol a tölgyes erdő elfogy, fa rönkökből kuckót építettünk, aratás végeztével a bála volt az építő anyagunk. Soha nem talált tétlenül az Ördög.
Mindig foglalkoztattuk magunkat majd neki lódultunk a közeli hegyeknek. Fürgén kapkodtuk tornacipős lábaink, így ebédre vissza is tértünk, ami pontosan 14 órakor volt tálalva. Kézmosás után ettünk is, mint az éhes farkasok. Igaziból a délutánok jelentettek izgalmas örömet, hiszen Mihály magával hívott az esti cserkelésekhez. Csöppnyi lábam hangtalan, zajtalan követte a fiú lépteit. Az életem során ő volt az egyetlen, aki után rengeteget mentem. Tölgyes erdő, fenyves erdő, hegyi rétek, vízcsobogás, szajkó hangja… a barátom nyitott fülekkel és nyitott szemekkel ment előttem, bottal a kezében, miként az öregek cselekszik. Ha ő meg állt, én is mozdulatlan lettem, így nem maradtam ki a látnivalókból. Őzek szökelltek, disznók fújtattak, szarvasok csörtetnek, nyitott könyv volt az erdő élete. Gyönyörűséges naplementék a hegyek oltalmában, a fények bronz vörösre festették hullámokat rejtő hosszú hajamat. A gyermekkorra szánt idő hamar elfogyott. A felnőttek hamis útján botladoztunk, ám a vadászkastélyba mindig meg tértünk, erőt meríteni kuszálódott életünkhöz. Furcsán néztünk egymásra, ha gyermekeink is ott álltak mellettünk.
Létezett bennünk egy másik világ, ahol mi voltunk a gyermekek, oda önző módon nem engedtünk be idegeneket. Ha személyesen nem sikerült találkozni, ám hírből tudtuk, hogy ott voltunk az öreg falak között. Ilonka közvetített. Az is természetesnek tűnt számomra, ha nyikordulva nyílt a szalonajtó, és Mihályt láttam megjelenni. Évszakok illantak tova úgy, hogy Kristóffal nem hozott össze a sors, ám mindig érdeklődtünk egymás hogyléte felől.
Az öreg sparheltba pakolom az imént hasogatott odvas fát, amikor autó zúgására leszek figyelmes. A vendégek fogadására ki megyek az épület elé és kit latnak szemeim? Kristóf érkezett meg a daliás fiaival. Szemem sarkából egy meg szökött könnycseppet maszatolok szét. Az esztendők múlása reánk pakolta maradandó nyomait. Ez a középkorú férfi meg vállasodott, szöszi haját elhullatta szálankét, gondolatonként.

Tudom én sem úsztam meg tünet mentesen, hogy a gyermekeink fel nőttek. A rézvörös hajat a kozmetika ipar garantálja meg bízható minőségben. A barna szemek szomorúbban néznek a kuszálódó világra, a tisztán látást szemüveg segíti esztétikus keretben.
Az arcomról az ifjúság sugara tovaillant a gyermekeim mosolyába.
Tiszta szívemből hiszek a gyermekkorom örökkévalóságában, a kristálygömb színes ragyogásában. Mindhárman túljutottunk egy fél évszázadon, -és egy rendszerváltáson- ám sajnálattal tapasztaltam, hogy a „fiúk” kristálygömbje darabjaira hullott. Van szép autó, akad mobiltelefon, gyorsan fejlődő technika, ám elveszettnek látszik a gyermekkor mesevilága.
Értéktelen kacattá lett az emlék, nyűggé lett a petróleum lámpa fénye, a kandalló pattanó melegsége, a fenyőfa gyanta illata, mely megérinti a nagyszoba négy falát. Nyári esték, amikor a telihold fényében jókat birkóztunk a csillagragyogásos réten. Augusztusban ott ültünk a glicinia zöld levelei alatt a kispadon, és kíváncsian kémleltük az eget, hullnak e már a csillagok. A parkban eső után megjelentek a sárgafoltos szalamandrák, a háromlevelű lóherén ott ugráltak a cseppnyi leveli békák. A békalencsés tó partján üldögéltünk, -középütt a szigeten egy kápolna őrzi őseink lelkét- nagyokat csaptunk a vérünket szívó szúnyogokra, a kövek csobbanására megnyílt a víz felszíne, majd a világos zöld függöny visszarendeződött. Régen volt, nagyon rég.

A vadászkastély is bezárta előttem nehéz tölgyfaajtaját, belülről a reteszt is rátolták. Nem terjeng petróleumszag a falak között, vizet sem kell a kerekes kútból húzni, piros nagy vödörrel. Szép autók állnak az ablak előtt, én pedig a gyöngyharmatos fűben lépkedek, és a megcsonkított kápolnához fölmegyek. A száraz tómeder körül sorban dőlnek ki gyermekkorom szem tanúi. A rács mögött a márványtáblákon már ismerős nevek, melyek jó és rossz emlékeket keltenek életre, már valósághűen érzékelem: szófoszlányok, illatok lenge suhanását élem át újra. Letűnt egy világ aminek részese voltam.
A valós emberi kapcsolatokat átvették a gépek, az Internet és a világháló. Egyetlen gombnyomással távoli idegen országokba járhatsz, ám a pár kilométerre található öregedő barátnődet elfelejtetted. Őhozzá személyesen kellene eljönni, hiszen az erdőt járja (már ami megmaradt!) a vadakban gyönyörködik. (már amit nem lőttek ki!) Az ő napjait nem a gépek irányítják, hanem a saját akarata, emlékei. A falusi emberek lassan a szívükbe zárták a „hegyjáró asszonyt”, aki magányosan ballag a hegyek gerincén, ami egyre időigényesebb.
Ám a látszat csal, az életem hátizsákjába sok érdekes dolog van bepakolva, amit időről-időre előveszek, és újra idézem. Az erdőn járva nem érzem a magányt, hiszen szünet nélkül tanít. Látni és gondolkodni, elemezni és értékelni. Van-e jó és rossz? Mi végre történnek a dolgok? Nekem jó legyen, másnak jó legyen? Miért találkozunk, majd válunk?…
Fekete esernyő alatt lépkedek, fenyőfák tűlevelein lecsusszanó gyantaillatos esőcseppek. A látóhatár öt méterre korlátozódik, az erdei ösvényen ott téblábolnak a muflonok. Vonulnak lefelé a Világos -oldalról, át a Tóthegyesbe, egy völgykatlanon át. Baloldalt alig pát méterre tőlem, muflon gyerek béget a mamája után, mert egyre sűrűsödik a vízpára, ami az ő látását is nagyon zavarja. Mozdulatlanságba merevedek, csak a szememmel követem az eseményeket és hallom, amint az ernyőmön dobol a víz. Végtelenül boldog vagyok, mert sikerült muflonokat látni személyesen is. Évtizedekkel költöztették őket a Mátrába, majd alaposan elszaporodtak, így jutott a nyugati csücsökbe is 1970 után. Az első egyedeket 2000 őszén csodálhattam meg a leereszkedő köd oltalma alatt.
Glica
Hozzászólások
NDI - February 05 2011 14:38:21
Látod, Gilca, neked nálam nagyobb szerencséd volt. ÉN emberi távolságból" sohasem láttam muflont. szabadon.
És a vadászkastély... A nagy-nagybátyámtól, aki Diósjenőn volt erdész, évtizedekkel ezelőtt kaptam néhány fényképet. Köztük olyan vadászkastélyét, amely teljesen leégett.

vadászüdvözlettel Domokos smileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley
Tara Scott - February 05 2011 14:45:25
Kedves Glica!
Hogy feledhetnéd azt a csodálatos gyermekkort. Hiszen benne éltél a tájban, s látod én csak látogató voltam ott mégis elevenen él bennem az a csoda, ami ott terem. Milyen igazad van. Bejárunk idegen tájakat, elragadtatással csodáljuk, pedig itt is van bőven érték, amit érdemes lenne felkeresni. Sajnálom, hogy szomorúság költözött Beléd emlékeid helyét bejárva.
Szeretettel ölellek: Tara
pircsi47 - February 05 2011 14:56:06
Glica!
Szépen írtál élményeidről, gratulálok! Olyan jó visszaidézni az ifjuságukat!
Szeretettel üdv: Pircsismiley
patakikatalin - February 05 2011 15:22:41
Szomorúság? Az én vadászkastélyom nemég le, nem dől össze, duruzsolnak benne a cserépkályhák,és a fehér kandalló. Boldog vagyok, hiszen nekem mesélnek a falak....
Minden szobájára irtam egy szép történetet. Az az öreg ház, csak adott, és adott! Történeteim soha ki nem fogyó szinhelye...
Örülök,hogy szivesen olvassátok.( a gyermekeim is!)
Sok puszi:Glica
Torma Zsuzsanna - February 06 2011 13:36:34
Kedves Glica!

Örülök, hogy megint kirándulhattam Veled a múltba és a jelenbe.
Én még nem láttam élőban muflonokat, csak képeken és filmekben. Te nagyon szerencsés "erdei asszony" vagy, és csak azt tudom kívánni, hogy még nagyon sokáig járd az erdőket, még ha csak gondolatba is teszed. Hiszen annyi sok szép emléked van, hogy nem győzöd nekünk közreadni.
Mint írod is hozzászólásodban, "az öreg ház, csak adott és adott!"
amely "történeteim soha ki nem fogyó szinhelye".
Én is így gondolom!

Örülök, hogy olvashattam ezt is!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
patakikatalin - February 06 2011 20:26:05
Harmatcseppenként adom a muflon történeteket... Igy az is olvassa, aki a "hosszú" irásokat nem szivleli....gondolom én!
Szeretettel:Glica
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 20. Saturday,
Konrád, Tivadar napja van.
Holnap Konrád napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes