Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikFebruár 25 2020 01:29:01
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 3
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,197
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Szerelem
Asszociáció.
Anagramma
Két rímelõ játéka
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10199]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3566]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
Andy Jazz: Legyintett emberek!
MM
Andy Jazz: Legyintett emberek

Előbb,vagy utóbb, te is leszel "legyintett"! Erre fel kell készülni, ne érjen meglepetésként!!

1.

Zsolt a számítógépe előtt ülve nagy odafigyeléssel retusált egy, - a monitorján látható - fényképet. Közben szinte megszűnt a világ körülötte, annyira elmerült két fő szenvedélyének a számítógépnek és a fotózásnak az egyidejű élvezetében. Így észre sem vette, hogy harmadik szenvedélye, - a felesége – már egy perc óta ott áll a háta mögött, és türelmetlenül vár egy lélegzetvételnyi munkaszünetre. Miután ennek bekövetkezte teljesen reménytelennek látszott, finoman megkopogtatta a „hites” vállát.
- Fiacskám! – mondta a váratlan érintéstől összerezzent urának! Üres a hűtő és a kamra. El kell menned a diszkontba! Összeírtam, hogy mit kell venni, és evvel átadott neki egy szálkás írással teleírt kockás füzetlapot. A férfi alig tudta leplezni hirtelen keletkezett rosszkedvét. Úgy tervezte, hogy estig kedvencei társaságában maradhat. És most oda az egész! Rápillantott az órájára, fél négyet mutatott. Még ez is! Az áruház a város szélén volt, és most a fél városon kell csúcsforgalomban, - amit úgy- de úgy utált - keresztül autóznia. Egy pillanatra fölötlött benne a gyerekkora, amikor a szomszéd házban levő boltban mindig meg tudták a napi szükségletüket vásárolni, nem kellett a 12 darabos tartós tej - és étolajos egységcsomagokat emelgetni. Szinte érezte emlékei boltjában terjengő Petró lámpához kapható petróleum és a frissen sült kenyér együttes szagát, látta az olajjal átitatott hajópadlón sorakozó zsákokat, amelyek visszahajtogatott szélén keresztül kikukucskált a tartalma: cukor, liszt, rizs, krumpli. A zsákok mellett nagy sámlira állított fazekat, amelyből „hitelesített” merőkanállal mérték ki a tejfölt. Látta a pulton a papírkupakkal lezárt tejes palackokat, az üvegtartókban tárolt édességeket, köztük kedvencét a krumplicukrot. Magában elmosolyodva eszébe jutott; még hitelkártya sem kellett, mert akkoriban jól ismerték egymást az emberek, a tulajtól kapott füzetbe beírták a napi vásárlást, amit a hónap végén kellett kifizetni. Hirtelen összerázkódott, gondolatai visszatértek a globalizációsodott, kisbolt- tönkretevő jelenbe. Rossz kedve azonban alábbhagyott a nosztalgiázás hatására és felébredtek benne a feleségének régen, a pap előtt tett esküjének szavai: - kitartok mellette jóban, rosszban. Ezért szó nélkül elzárta a számítógépét, fölvette az autós kabátját, összeszedte a lakásban található összes szatyrot, beült a kocsijába, indított és elindult küldetésének teljesítésére.

2.

Ahogy anno a híres angol felfedező, Cook kapitány - a Csendes óceán szigeteinek meghódítója, hajókázott szigetről-szigetre, úgy kóválygott Zsolt is az árukat rejtő állványszigetek között. Hasonlóan ahhoz, ahogy Cook kitűzte az Union Jacket a meghódított szigetre, ő is úgy rakosgatta a megtalált árut, a kerekes-bevásárlókocsijába. Megnézte a kezébe tartott komissiós listát, és elégedetten látta, hogy csak a toalettpapír hiányzik. Ez azonban úgy látszott kifog rajta, mert sehol nem találta. Körülnézett, és látta, hogy egy megfordított ládán ülve az egyik női alkalmazott papírdobozokat rakosgat egy raklapról az előtte levő a tároló-rekeszbe. Zsolt azok közé tartozott, akik sokat olvastak gyermekkorukban, többek közt Benedek Elek meséket is, és így tudta, milyen fontos a megszólítás. Most azonban bajban volt, mert az előtte levő nő úgy 35 év körüli lehetett, és a hivatalos megszólítást alkalmazva, nem biztos, hogy azt válaszolta volna, hogy „Szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál!” Ezért rendkívül finoman megkérdezte:
- Volna olyan kedves megmondani, hol találom a toalettpapírt? Na, nem volt olyan kedves. Vélhetőleg azért, mert a hölgy minden valószínűség szerint kézigránátokat rakodik, - állapította meg magában gúnyosan - és nagyon kell vigyáznia arra, hogy a hozzá tartozó biztosító karika nehogy megsérüljön, mert az ezt követő robbanás helyrehozhatatlan anyagi károkat okozhat, nem is beszélve a személyi sérülésekről. De aztán a nő még is meggondolta magát, és odakiáltott a közelben a targoncája mellett álló fiatalembernek:
- Pityu! Mutasd meg a bácsinak, hol van a klotyópapír. Zsolt összerándult, egy kicsit meg is kapaszkodott az állványba. Ha még divatba lenne a párbaj, most a kardja után nyúlva így szólna:
- Mondhatta volna szebben is kis gránátrakodócska! De szerencsére nincs, és az illető hölgy így megmenekült attól, hogy áldozata legyen, egy 7-15 évig terjedő büntetéssel sújtható, erős indulatból elkövetett emberölésnek.
- Bácsi, bácsi dohogott magában. Miért nem úr, vagy tisztelt vevő. Ennél már csak az lett volna a nagyobb sértés, ha elvtársnak szólított volna!

3.

Na, ez a bácsizás nem hagyta otthon se nyugton! Igaz, hogy munkahelyén kedvesen – elismerve tudását és tekintélyét és azt, hogy jó barátnak, közéjük tartozónak tekintették - kollegái csak öcsi bácsinak hívták őt. De milyen más volt ez, a mai sértőhangúéhoz képest! Tudta, hogy a mindennap tükörbenéző nem látja a változást magán. Talán, ha egy csinos 18 éves tinivel együtt állna tükör elé! Egy kicsit elmosolyodott erre a gondolatra. Bár már ingyen utazhatok a közlekedési eszközökön, ennek ellenére jó erőben vagyok még. Ezt igazolja az is, hogy a villamoson, vagy a buszon a fiatalokat megszégyenítve, átadom az ülőhelyem, ha egy várandós nő, vagy egy mozgássérült száll föl - morfondírozott tovább magában. Tekintete az asztalán heverő nyomtatványra tévedt. Na tessék! - derült fel az arca, amikor mintegy igazolva eddigi gondolatmenetét, meglátta, hogy a foglalkozás rovatba nem az volt beírva, hogy nyugdíjas, hanem az, hogy nyugállományú építészmérnök. Kihúzta magát, és félig hangosan kimondta a sztereotip végkövetkeztetést: mindenki olyan idős, amilyennek érzi magát. Majd fölvidulva hozzátette, én most épen 45 éves vagyok!

4.

Aztán visszatérve az előző gondolatmenetére, hirtelen valami rossz érzés fogta el. A vonat és a villamos! Ahol jön a kalauz, vagy az ellenőr, és amikor ő a belső zsebébe nyúl a személyi igazolványáért, hogy avval igazolja; jogos a jegynélküli utazása, azok csak legyintenek egyet, hagyja – mondják, és anélkül, hogy egy pillantást vetnének rá, továbbmennek. Ez rosszabb, mint a bácsizás! Ez a legyintés irgalmatlanul azt jelenti, látszik, hogy te már olyan öreg vagy, hogy ezt fölösleges igazolnod, ezt mindenki látja. Kész! Az ember visszavonhatatlanul bekerül a „legyintett emberek” közé. Ez bizony már nagy kudarc!

5.

Ez a gondolat annyira elkeserítette, hogy a halál közelségén kezdet el gondolkozni.
- Te asszony! - fordult a szobába belépő feleségéhez, nem kéne megírni a végrendeletünket? Az asszony egy pillanatra meglepődött a kérdésen, majd gúnyos mosollyal a szája szélén, csak ennyit mondott:
- Dehogy nem, és a végére írd oda, hogy olyan temetést kérsz, mint amilyen Attiláé, a hun fejedelemé volt. Csak téged a forgószékeden ülve, a számítógépasztaloddal, monitoroddal és számítógépeddel együtt temessenek el. A mai vízárak figyelembevételével nem kell az örököseinket avval megterhelni, hogy vízzel árasszák el a sírhelyedet. Majd még sietve hozzátette:
- na és a feleségedet sem kell belenyilaztatni a sírba! Zsolt elszé-gyellte magát. Sarkon fordult és bement a szobájába. Bekapcsolta a számítógépét és pár perc múlva folytatta a délután abbahagyott munkáját. Megszűnt számára a külvilág, a délutáni kellemetlen gondolatok észrevétlenül eltűntek a múlt ködében. Kis állólámpájának megvilágításában, ahogy igyekezetében kinyújtott nyelve hegyével is követte az egér mozgását, nem tűnt öregnek. Kis jóindulattal olyan 45 évesnek látszott.
Hozzászólások
patakikatalin - április 02 2011 17:16:39
Már rég nevettem ilyen jót! Köszönöm, hogy vidámságot hozol az életembe! A cukros üvegekre, és a többire én is jól emlékszem: Lilike néni és Gyuri bácsi volt a kiszolgáló a boltocskában....
Örömmel olvasom a Munkáid! Köszönöm a vidám perceket:Glicasmiley
Andy Jazz - április 02 2011 20:01:34
Jaj de örülök neki! Tudod, mit mond a zenebohóc, amikor elveszik a hangszerét? "Van máááásik!" Ezzel a szlogennel köszönöm kedves üzenetedet!smileysmileysmiley
patakikatalin - április 03 2011 06:37:38
Andy-szerintem Te 15o-éves lehetsz!!!"Van máááááásik!" no meg a cukros üvegek....és a többiek. Ez fölöttébb gyanús!!
Szép reggelt kivánok:Glicasmiley
Torma Zsuzsanna - április 03 2011 11:29:05
Kedves Andy Jazz!

Nem kell ahhoz sem 100, sem 150 évesnek lenni (azt hiszem, elnézhetjük Glica túlzását!), hogy emlékezzünk még a cukorkás üvegekre, hiszen iskoláskoromban az iskola mellett lévő boltban volt még ilyen. S továbbmegyek: amikor én 14-15 évesen munkába álltam a Kaposvári Vajüzemben, akkor még a tejes, kakaós és kefires üvegeken még papírkupakok voltak! Ez 1968 nyarán volt. Attól számítódik a munkaviszonyom.

Kellemes élmény volt a történet olvasása, miközben én magam is visszaléptem az időben, egy kis emékezésre!
És még mindig csak az 58-at töltöttem be.
De el tudom hinni, hogy egy idősebb ember is érezheti magát sokkal fiatalabbnak, mint amennyinek látszik!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
patakikatalin - április 03 2011 12:11:53
Zsuzsanna- Andynak kellett volna kiugrani a bokorból...
A nyuszika adjon egy nagy puszit a mosolygós orcádra!
Üdv:Glica
Andy Jazz - április 03 2011 12:26:02
Kedves Glica!
A 100 az még viszonylag messze van! De nem szégyenlem a koromat, mert az számít, ami belül van, és műkszik, a külső nem annyira. Ezt egy kis, - versnek nem mondható, mert agyonvernek a poéták, ha ilyet állítok- pársoros bökkversbizonyithat:

Hetvenkedő vers

Hetvenkét éves lettem én!
Na, lesz ebből is egy költemény?
Nem! Attilával versenyezni nem fogok,
Mert oly klasszikust írni, mint ő, nem tudok.
Negyven évvel, - sajnos- öregebb is vagyok,
Szomorú ez, de vonat elé ezért nem futok!smiley
Vidámságot , életkedvet a barátoktól kapok,
Hálából számukra vidám szösszeneteket írok.
Jé, észrevétlenül verssé alakultak ezek a sorok,
Gyerekes versikém ezzel véget ért - elbúcsúzok.smileysmileysmiley

Szeretettel Andy
Tara Scott - április 04 2011 21:36:49
Isten áldotta tehetség Vagy! Kerek, nem tolakodó, kiegyensúlyozott remek írás! A vége pedig egyenesen zseniális! Tetszik, ahogy a dolgokat, az életet szemléled Magad körül.
Szeretettel gratulálok: Tara
Andy Jazz - április 04 2011 22:58:12
Köszönöm kedves Tara!
Nekem is egyik kedvenc "gyermekem"smileysmiley Amikor egyik másik később elém kerül és bele-bele olvasok, midig elcsodálkozom, hogy jut eszébe ennyi marhaság az írójának! Ilyen nincs! Aztán egyszerre még is van... és nagy öröm, ha vidámságot tudok vele közvetíteni másoknak! Andysmileysmileysmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2020. február 25. kedd,
Géza napja van.
Holnap Edina napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Delfinke
24/02/2020 23:01
Hali, szép estét! smiley

Helen Bereg
24/02/2020 18:23
Szép estét Napkorong! smiley

Delfinke
24/02/2020 13:25
Sziasztok, üdv smiley

Manon
24/02/2020 08:13
Szép új hetet mindenkinek! smiley

KiberFeri
24/02/2020 07:31
Legyen kellemes a hetetek, ezt kívánom nektek!

Gyongy
23/02/2020 14:21
Kellemes délutánt Napkorong smiley

orok szerelem55
23/02/2020 11:04
Kellemes, szép vasárnapot kívánok Mindenkinek! smiley

Manon
23/02/2020 10:54
Kellemes pihenést mindenkinek!

Helen Bereg
22/02/2020 19:12
Szép estét Mindenkinek! smiley

Gyongy
22/02/2020 15:24
Kellemes, szép délutánt Napkorong smiley

hzsike
22/02/2020 11:06
Szépséges napot mindenkinek! smiley

Helen Bereg
22/02/2020 10:43
Csodás, tavaszias hétvégét Koronglakók! smiley

orok szerelem55
22/02/2020 10:30
Szép napot és kellemes hétvégét kívánok Mindenkinek! smiley

KiberFeri
22/02/2020 10:30
Kedves korong-lakóink és látogatóink, mindenkinek kellemes hétvégét kívánok!

Helen Bereg
21/02/2020 19:18
Szép estét Mindenkinek! smiley

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes