Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikáprilis 15 2021 19:29:49
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 7
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Asszociáció.
Anagramma
Szerelem
Két rímelõ játéka
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10202]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3573]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
patakikatalin: Gergő világot lát/II.fejezet
Gergő ismét tanul valamit...M
- Látod gyermekem, ha nincs vele a kutyája, nem lát, nem hall és ez a mi szerencsénk. Hamarosan elérjük a régi vágást. Egy hatalmas bozótos, jó takarást ad az őzeknek. Szépen befedi a hátukat. Helgához, gyermekkori barátság fűz. A szüleinket a vadászok fegyvere ölte meg, szinte azonos időben.- A délutáni fényoldalról érkezik, az árnyék hosszant nyújtózik. A szél ereje növekedik és lassan, de hűlik a levegő.-
- Éjszakára itt maradunk a vágásban. Helga néni örülni fog a látogatásunknak.
- Szerbusz Malvina!- érkezik egy kedves hang a bokor alól.- Már régen figyellek titeket, hogy jöttök a hegyoldalon lefelé. Ha nem tévedek ez itt a kisfiad.
- Jaj! De rám ijesztettél, Helga! Kora reggel indultunk Gergővel és kalandos utunk volt. Gergő remekül viselkedett egész nap.
- Örülök, hogy meg ismerhetlek. Igazán életerős, remek gyerek vagy. Büszke lehet rád az Édesanyád! Malvina pont jókor érkeztetek, szükségem lesz a segítségedre. A fájások már jelentkeztek és egyre gyakrabban. Szerintem, reggelre végzek…
- Gergő, menj le a völgybe és feküdj le pihenni. Hosszú volt az út idáig, bizonyára fáradt vagy. Remekül viselkedtél, megdicsérlek. Pár napot itt maradunk, segítenem kell Helga néninek, szülés előtt áll. Minden percben megjöhet a kis gida, vagy gidák.
- Jó éjszakát Mámeczó, sokat tanultam tőled. Örülök, hogy ilyen anyukám van. Reggel találkozunk!- Gergő összegömbölyödik, és mély álomba merül.- Nagyon szépeket álmodik és boldog. A nap minden pillanatát újra meg éli. Színes lepkék szállnak át a feje fölött…
Helgának erős toló fájásai jönnek. A fény fokozatosan kiköltözik a vágásból, és az éjszaka közeledik. Hüvös szél rázza meg a tölgyfa leveleket. A teli hold bevilágít a bozótosba. Az őz suta vajúdik, egyre szárazabb a szája. Fájdalom csillan a barna szemekben. Elviselhetetlenek a fájások. Egyre erősödnek. Csillagok villognak a messzeségben, biztatóan, bátorítóan. Az éjszaka hangjai kerítik körül a szenvedő jószágot. Bagoly szárnyak suhognak a tölgyes fölött. Fekete bundájú róka szuka oson a bokrok alatt. Az éjszaka mindenkire fekete köntöst borít. Odavesztek a színek. Fekete fenyves, fekete hangját hozza a szél. Fekete macska testéből, fekete nyávogás születik. Helga, ereje végső határán van. Rettegéssel tölti el az éjszaka. Ragadozók szemei csillannak a színek nélküli éjszakában. A torka majd szétszakad a szárazságról. - Egy korty vizet szeretne!- Köröznek fölötte és körülötte a ragadozók a vér szagra gyülekeznek. Malvina egyfolytában őrködik a barátnője mellett. A gidának nem eshet baja! Egy utolsó toló fájással, megszületnek a gidák. Két gida érkezett bele az idei tavaszba. Helga szenvedései véget értek. Kimerülten fekszik, és ott pihegnek az ő drága kis gidái. Anyuka lett! Reggel, ha föl kel a nap, mindenki megláthatja az Ő kincseit…
Meleg áramlat érkezik dél felől. Vonat füttyöt hoz a szél. Repülőgép zúgása dübörög bele a völgybe. Kora hajnalban az énekesmadarak ébrednek a fészek mélyén. A nap fénye még messze jár, ám ébred az erdő. A ragadozók vissza húzódnak a rejtekhelyükre és egy új nap bontakozik. A gidák békésen szunyókálnak az anyjuk meleg testéhez bújva. Az egyenletes szívdobogás álomba ringatja őket. Malvina is elaludt hajnal felé. Az éjszaka során, rengeteg levélke penderült szét, önmagából. Sűrűsödik a bokor takarása. Édes akácvirág illatot hozott a szellő a közeli rétről. A hegyek csúcsain szökell át a fény, majd lassan alá kúszik a völgyekbe. A vágás szélét is elérte a meleg levegő. Az esti ködöt tologatja, oszlatja maga előtt. Végre oda ér a gidákhoz. Egy helyben áll és nem mozdul az ámulattól. Két bű-bájos gidát talált az anyjuk oldalán. Fehér pöttyök, vörös bundán. Egy zöld szigeten lelte meg ezt a két kis csodát! A szomszédban a nagy ezerjófű nyitotta ki pompás virágait. Amott a réti iszalag lila virágai csoportosultak. Amerre a szem tekint, ünnepi hangulatba öltözött a táj. Pacsirták szállnak föl a tiszta kék égbe, és ott dalolják a legszebb dalokat. Itt a tavasz, itt a tavasz! Gergő korán ébredt és csendesen lépkedett az anyja mellé. Malvina rögvest ki nyitotta a szemét. A fiára mosolygott szeretettel.
- Láttad őket?
- Nem. Kiket?
- Hát a gidákat! Az éjszaka megszülettek, Helga néninek. Gyere, nézzük meg őket.-Csendesen odamentek az őzekhez. Három vörös kupac szunyókált. Szinte föl sem lehetett ismerni, ki kicsoda. Végre, Helga is felébredt. Csodálatosan ragyogtak a barna szemek. A pettyek is megmozdultak, helyet változtattak.
- Estére már talpon lesznek ők is.- mondja szelíden az anyjuk. Párnap után neki indulnak a világot fölfedezni. Olyan erősek és ügyesek lesznek, mint te, Gergő. Meg látod, jókat fogtok játszani a réten. Adjunk nevet a kicsiknek- javasolja Helga néni.
- A kis lány legyen:- Olcsi
A kis fiú legyen:- Palcsi
Igazán remek neveket választottál, Gergő.- Az egész napot közösen töltötték el a vágásban. Szerencsére még fegyver hangját sem hallották. Sok tennivaló nem akadt, a kicsik békésen szunyókáltak. Helgának nem kellett messzire menni táplálékért. A közelben volt minden ízletes falat. Evés után ő is lepihent Olcsi és Palcsi mellé. Sok pihenésre tartott igényt a család. Egyre több irányból jelezték a gidák megszületését. A kóbor kutyák még nem fedezték föl ezt a vágást. Túl messzire került az emberektől, nem háborgatja senki. Nyugodt körülmények között érkeztek az apróságok. A napok gyorsan szaladtak. A gidák egy hét után talpon voltak. Mámeczó úgy döntött, hogy haza mennek a csapathoz. Gergő is rengeteget erősödött, itt más íze volt a fűnek. Ízletesebb, táplálóbb. A sziklákon sokat gyakorolt, hogy elkápráztassa a többieket.
Nehéz volt a búcsú, a szíve majd meg szakadt, hogy ott kell hagyni azt a szép helyet. Könnyes szemekkel nézett vissza. Egyre távolodtak a hegy csúcsától, már a vágásból sem látszott semmi. Nem volt könnyebb az út visszafelé. Sőt! A vadászok megszállták az erdőt. Mindenhol fűrészgépek visítoztak. Teherautók vitték az erdőt a hátukon. Eddig télen vágták a fát, most szünet nélkül dübörög a hegyoldal. A régi vágások lassan összeérnek az újakkal. Szabadon süvít az északi szél a Tátrából lefelé. Egyre erősödik az ereje, magával sodorja a fiatal bükkfákat tövestől. Felhőszakadások özönlenek le a csupasz hegyoldalakon. Mocskos, árvizek hömpölyögnek a völgyekben. Villámok hasítják ketté az eget. Félelmetesen morajlik a vidék. Az emberhez nem méltó cselekedet, amit végbe visz! Magára haragítja a Természet erőit. A muflonok nehezen haladnak előre, remeg a föld a lábuk alatt. Rémülten bújnak össze egy-egy villámláskor. Malvina nem kedveli a vihart. Az ember is itt lehet a közelben, fegyver a kezében. Minden bokor alá oda bújnak, ömlik a víz, dübörög a hegyoldalon lefelé. Sártengerben csúszik a lábuk, nincs miben kapaszkodni. Legalább száz vízesés szegődött a nyomukba. Végre irányt váltott az áradat. Tetőtől talpig sarasak lettek mind a ketten, de életben maradtak. Az otthoni rétek illatát hozza a szél. Nagyszerű dolog haza érni, otthon lenni. Itt minden és mindenki ismerősen köszönti őket. Gergőre alig ismertek rá a többiek, olyan sokat erősödött. Azt hiszik, hogy a nehezén átjutottak. Tévedtek, a java még hátra van.
Sok mindent gondoltak, a jövőt tervezték, ám az életük más irányba rendeződött. A pacsirtadalos napok elvesztek a vastag szürke felhők közé. Napokra elténfergett a nap fénye, melegsége. A súlyos fellegek a fák tetejét kaszálták szünet nélkül. Katasztrófa napok, hetek jöttek egymás nyomában. A Kárpátok letarolt útjain tébolyodott szelek nyargaltak lefelé a jeltelen határon át. Ha leállt az eső, dunsztolódott a forró, párás levegő. Átláthatatlan vízoszlopok születtek, röpke percek alatt. A pára iszonyatos gyorsasággal költözött föl az égiekhez, hogy estére alá zúduljon, fájdalmasan, keservesen. Gergő gyorsan nőtt fel az ilyen terhek alatt. A muflonok, őzek, szarvasok, vaddisznók menekültek az áradt előtt. Nem mindenkinek sikerült ez a rémséges feladat. Gergő és Malvina sorsa különlegesen lett megírva…


I.rész: Egy kis Muflon, egy napja
II.rész: Gergő világot lát
III.rész: Gergő tavasza
IV.rész: Gergő és Glica álmai
V.rész: TIM és TOM
VI.rész: Az erdőn táncoló lángok
Glica
Hozzászólások
Borsosirenke - április 29 2011 23:00:27
Gratulálok! Ez gyönyörű! smiley Megható és tanulságos. Nem baj,
hogy nem az eleje a történetnek, de i d e t a l á l t am és
itt is maradtam. szeretettel ölel Irénke
patakikatalin - április 30 2011 07:52:04
Köszönöm Irénke a kedves szavaid.
A történet első fejezete is itt van, csak ő már "elbújt."
(egy fejezetet ketté bontok, és egymást követően töltöm föl. Ez is igy látható.)
Ha legfelül rá jelzel a "Szerzők és novellák"-ra ott sok régi irást olvashatsz. Csemegézhetsz kedvedre! Ismerősöket is TALÁLSZ!!!
Szeretettel:Glica smiley
Piroska54 - május 02 2011 17:06:40
Elkápráztatsz, gyönyörű soraiddal! Öröm az írásaidat olvasni! Ölel: Piroskasmileysmileysmiley
patakikatalin - május 03 2011 07:14:58
Piroska köszönöm, hogy volt erőd, erdőt járni.
Szeretettel:Glica
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2021. április 15. csütörtök,
Tas, Anasztázia napja van.
Holnap Húsvét, Csongor napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Helen Bereg
15/04/2021 19:15
Szép estét Mindenkionek! smiley

mamuszka
15/04/2021 11:23
Kiber feri egyszer is elég az időjárás jelentés

KiberFeri
15/04/2021 11:00
Hideges az idő, de kívánom, hogy ettől még mindenkinek legyen jó napja!

Manon
15/04/2021 09:11
Szép csütörtöki napot mindenkinek!

Helen Bereg
14/04/2021 18:19
Szép estét Koronglakók! smiley

Manon
14/04/2021 08:41
Szép napot Napkorong!

KiberFeri
14/04/2021 08:12
Jó reggelt kíváok a lakótársaknak is és az olvasóinknak is!

Delfinke
14/04/2021 07:57
Jó reggelt kívánok Mindenkinek! smiley

Helen Bereg
13/04/2021 19:26
Szép estét Napkorong! smiley

Helen Bereg
13/04/2021 11:08
Szép szeles napot Mindenkinek! smiley

KiberFeri
13/04/2021 08:45
Jó reggelt mindenkinek!

Helen Bereg
12/04/2021 19:48
Szép estét Koronglakók! smiley

Manon
12/04/2021 11:03
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
12/04/2021 10:53
Mindenkinek küldöm az üdvözletemet!

pircsi47
12/04/2021 10:43
Szeretettel köszöntöm a GYULÁKAT!

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes