Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 19 2024 19:28:18
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 7
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 1
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Andy Jazz: YNFORMATIKA TV -Szerencsére csak egy képzeletbeli reklám ötperce
•Előadó: dr. dipl. ing. mech. Mindenttud Ottó, a neves PC guru


V

A guru odalépett az asztalhoz, amin egy vizeskancsó volt 2 pohárral, egy kókadt tulipánt őrző váza, 2 CD tok, egy laptop, egy hosszú mutatópálca és végül egy vékony, A5-ös nyomtatvány-csomag. A hátteret egy vetítővászon képezte. Kigyulladt az adás kezdetét jelző lámpa, és felhangzott a műsor szignálzenéje. A felvevőgép egészen ráközelített az előadó kecskeszakállas fizimiskájára, majd intettek neki, kezdheti a szövegmondást. Előadónk finoman megköszörülte a torkát, hadd lássák a nézők, hogy bár a Parnasszusról jött, sajnos halandó ember ő is, és kissé rekedtes hangon beledzsesszelte a mikrofonba:
- Mai ismertetőm témája az új, Mikroszeg által készített Koporsóba 2010 /béna2 számítógépes program. - Ennek a proginak – az internyekkről egyelőre díjtalanul letölthető, 15 napig működő sárwár-szopvernek - forgalmazója a J.A.W. (Jolátwer)-kft. - kezdte a mondókáját. Azok a regisztrált ekzaktáltak, akik már izgatottan várják a türelmi idő leteltét, hogy hozzájuthassanak az eredeti változathoz, 25% árengedményt kapnak a vételárból. Akik ezt az időszakot képesek ép ésszel átvészelni, és nem is vásárolnak, azok azt sem érdemlik meg, hogy a nap rájuk süssön. A vásárolni szándékozóknak, elárulok egy örömteli titkot! Ha a határidő lejárta utáni 24 órán belül megveszik a programot, kapnak a forgalmazótól még egy tetszetős kivitelű, garantáltan váratlan pillanatban rövidzárlatot okozó 2 Gigámbánja memorypent. De ez semmmmi! A tollhoz jár egy talán még megjavítható-zipzáras, naftalinszagú, lemosható, tetszetős színben választható műanyag tok – folytatta lelkesen verbunkját gurunk. Majd úgy vélve, hogy láthatatlan közönsége még nincs az elvárható magas fordulatszámon, ezért gyorsan rádobott még egy lapáttal:
- És ha mindez nem elég, - folytatta- a program tárolásához mellékelt kazettában található egy színes matrica, amely az eszperantós világnyelven ismerteti a program telepítését, és használatba vételét! Ha akad valaki, aki nem ismerné ezt a nyelvet, nem kell kétségbeesni! – nyugtatta meg nézőit. A telepítőlemezen még 5 másikat talál, óperzsa, délkínai nyelvjárás, mongol, üzbég fordításban, és egyet a mindenki által használt világnyelven, eszperantóul! Végül kap még a vásárló egy alig használt kislapátot a hozzá tartozó seprűvel, hogy legyen mivel összesöpörni, ha felindulásában apró darabokra összetöri a program CD lemezét. Ne felejtsék el tehát: a 24 órás intervallumon belül a programot megvenni! mondta, a guru, és a nyomaték kedvéért néhányszor meglengette jobb keze vigyázzba parancsolt mutatóujját.
Most a menedzser-tanfolyamon tanultak szerint egy kis, lélegzetvételnyi szünetet iktatott közbe, hogy felcsigázza a várakoztatással a tv nézők figyelmét. Töltött magának az asztalon található vizes korsóból egy pohárral, és egy hajtásra megitta. Kicsit összerázkódott tőle, (nem tudhatta, hogy a kancsó víz egy három nappal előbb forgatott jelenet kelléke volt, és a melegben egy kicsit megpimpósodott). Hogy a közönség nehogy észrevegye, hogy porszem került az előadás gépezetébe, rutinosan töltött magának még egy teli pohárral és arra gondolt, most jön a program telepítés, a forrpont, - ki tudja,- lehet, hogy jól jön még majd az a kis víz!
- Ismerjük meg, hogyan telepíthetjük a programot- folytatta az ismertetőjét előadónk. Fölvette az egyik CD tokot, és cakk und pakk megpróbálta úgy, ahogy volt beleerőszakolni a laptop lemezolvasójába. Miután ez nem ment, a közönség felé fordulva, nem zavartatva magát, megjegyezte: Ide bizony szerszám kell. Ha szerszámra van szükségük, ajánlom a nagy választékot kínáló Jólátwer kft. szerszám boltjait. Online megrendelések a kft honlapjáról: http://www.jolatwer.hun Most úgy látom, egy kovács-ráverő kalapácsra lesz szükségünk. Keressék föl a szakáruházat. Úgy tudom, aki azonnal megrendeli a kalapácsot, ingyen kap hozzá egy nyelet is! Táskájából elővett egy fentiekben ismertetett eszközt, és apró, de szapora ütésekkel megpróbálta bepasszírozni a lemeztartó tokot a laptop CD ROM-jába. Természetesen ez most sem sikerült neki, de a tok kettévált, és a földre esett, az egyik felébe beszorulva a CD lemez, valamint a guru tantusza. Csak egy pillanatra borult el a mester arca, a következőkben kényszerű mosollyal orcáján bejelentette: Hehe, hehe, csak tréfa volt az egész, elrettentő példa, hogyan nem szabad. Gyorsan felejtsék el ezt a kis hangulatjavító tréfámat, a szerszámbolt linkjét kivéve.
Úgy látszott, azért szüksége van egy kis pihenőre, hasonlóan, mint a tízig számolásra a kiütés után föltápászkodó bokszolónak, mert rákapcsolta a laptopját a kivetítőre, ahol megjelent a guru által szanszkritből magyarított lemezkezelési útmutató:
1.) Ha lemez könnyen kivehető a tokjából, tegyék be a lemezolvasóba
2.) Ha a lemez nem vehető ki könnyen, használják a kalapácsot. Miközben a szabadon maradó kezükkel égbolt irányba húzzák a lemezt, másik kezükkel a közepéből kiálló műanyagcsonkra apró, de határozott ütéseket mérjenek, vigyázva, nehogy nagyon megsérüljön a lemez.
3.) Ha az előző megoldás nem hoz eredményt, egyetlen erőteljes kalapácsütéssel törjék ripityomra a tokot, majd ahogy diótöréskor a héj közül a dióbelet, olyanformán a törmelék közül előbányászhatják a lemezt. Ne felejtsék el az ajándék seprőt használni!
4.) A kinyert telepítő lemezt, - mint ahogy az írógép papírt szokás a nyomtatóba helyezés előtt, hogy jó legyen a lapok behúzása - ahhoz hasonló módon egy kicsit föl-le hajlítgassák, majd így tegyék be a lemezolvasóba.
Ezt olvassák el most, mondta, miközben az időközben magához vett pálcával a vetítő vászonra bökött. Ha nem sikerül az egészet megjegyezni, türelmes keresgéléssel megtalálhatják a teljes szöveget valahol az YNFORMATIKA TV honlapján.
E kis szünettől egészen felüdülve, gurunk folytatta a program ismertetését.
- A működéshez szükséges számítógép kiépítését bízzuk a forgalmazó Jólátwer kft. valamelyik szakboltjának szakértőjére, aki nevetségesen és alacsonyan megállapított áron, a mindenkori devizaárfolyam figyelembevételével szakért.
- A lemez bedugása után, figyeljék a képernyőn megjelenő utasításokat. Ha nem jelenik meg semmi, a lemezindítás nem automatikus. Na, nem kell mindjárt megijedni! Ilyenkor keressék meg a Help menüben, hogy hová a fenébe is kell beírni a varázsszót: setup. Ha ezen a procedúrán túl vannak, megkezdődik a küzdelem, ember és gép között. Előfordul, hogy a lemezolvasó kattog, és mindenféle ákom-bákomok jelennek meg a képernyőn. Ilyenkor addig próbálkozzon, amíg el nem indul a program, vagy el nem sötétedik a képernyő, jelezve, tönkrement a lemezolvasó. Ebben az esetben keressék fel az informatikai eszközök forgalmazásával foglalkozó http://www.kellez-neCAD/jolatwer.hun honlapot, ahol, igen kedvező árfekvésű számítógép alkatrész ajánlatot találhatnak! Ha most vásárolnak náluk egy olyan sebesen író lemezolvasót, hogy a másolandó rész csak lihegve kullog utána, kivételesen 10% kedvezményt és egy sorsjegyet kapnak, melyre minden százezredik vásárló után kisorsolnak egy tranzisztoros zsebhümmögőt.
- Remélem, hogy az esetleg előforduló nehézségek legyőzésén sikeresen túl téve magát a felhasználó, elindul a program. Megjelenik a Licenc menüpont, olyan apró betűkkel, hogy elolvasásához 200%-os nagyítás szükségeltetik. Ezt nyugodtan átléphetik, mert a lényeg a végén van, a szerzők az előforduló hibákból eredő károkért semminemű felelősséget nem vállalnak. Itt egy lehetőség a menekülésre, ha a licencfeltétel visszautasításával a kilépést választják, mondta gúnyosan előadónk.
- Ismerkedjünk meg a használatbavétel feltételeivel – folytatta.
- Országos erdőtűzben, süllyedő tengerjárón, és hetes erősségű földrengéskor ne használják a programot. A program CD-t a kiskorúak frizbinek nézhetik és a kutyák is szívesen rágódnak rajta, ezért mindig tartsák elzárva!
- Figyelem! – emelte föl a hangját a guru. Most jön a tényleges telepítés. Három lehetőségből választhat:
1.) Gyors (Ajánlott)
2.) Vájtszeműek számára készült, és
3.) Kilépés (menekülés utolsó lehetősége!) menüpontok között.
- Első lépésként az 1. pont javasolható. Először be kell gépelni a lemez képes felére apró betűkkel rögzített program-indító kódot: 1birka-2birka-3birka-4birka… ha a beírás közben elaludna, a program úgy van ragyogó módon megalkotva, hogy nem kell az elejétől kezdeni a beírást, onnan folytatható ahol elaludt! Psssssszt! Ha nem adják tovább, elárulom, az utolsó kódrészt: 100birka.
- A helyes kód beírása után, nyugodt mederben folyik a több percig is eltartó telepítés! Ha elaludnának közben, a gép sikkant egyet, evvel jelezve, hogy most a felébresztettnek kell dolgozni. A telepítés befejeztével újra kell indítani a gépet!
- Ha a program megindul, heuréka, nyertek! Ha nem, és sötét marad a képernyő, akkor újra kell telepíteni mindent, a Windowsos alapprogramtól kezdve!
- Nekem most nincs lehetőségem a program futtatásához, kevés az idő és kicsi már a merevlemezem is. De szívesen várom a programot telepítők és felhasználók tapasztalatait és véleményét, kizárólag csak írásban!
- Viszont látásra egy hét múlva - búcsúzott el a közönségtől! Majd mint akit üldöznek, gyorsan a pénztárba futott, hogy járandóságát fölvegye. Az épületből kilépve az órájára pillantott, majd elégedett mosoly terült szét arcán.
- Ha elkapok egy taxit, pénztár-zárás előtt beérek a Jólátwer kft központjába, - mormolta magában.

Hozzászólások
Robert P Clown - June 20 2011 23:38:21
Hát igen a történet szereplője realisztikusan mutatja be a mai ripacs eladó emberkéket smiley Amúgy tetszett bohóc kolléga Gratulálok!!!
gyongyszem555 - June 21 2011 07:35:23
Kedves Andy Jazz!
Nagyon jó! Hűen tükrözi a kezdő /birka1oo, vagy 1ooo/ csoport felzárkóztatását bármi áron!
Szeretettel: Évi.smileysmileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - June 23 2011 11:02:07
Kedves Andy!

Csak azért most olvastam el ezt a történetet, mert először azt hittem, nem is olyan érdekes, és mert kevés volt az időm. Először ugyanis próbálom mindig a rövidekkel kezdeni.
De mondhatom, ahogy belekezdtem, nem tudtam volna abbahagyni az olvasást, ehhez persze az is hozzátartozik, hogy most nyugodtan elolvashattam, nem siettem sehova sem!
Közben egyre-másra el-elkuncogtam magam. Aki résztvett már informatikai és számítógépkezelői tanfolyamon, az azért össze tudja hasonlítani a jó és a "pancser" előadókat.

Azt hiszem, nem olvastam még Tőled olyat, ami ne tartotta volna ébren az olvasók kíváncsiságát, ha már egyszer belekezdtek az olvasásba!

Amilyen derűs emberke vagy a fényképen, olyannyira derűsek, humorosak az írásaid is!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 19. Friday,
Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes