Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikáprilis 20 2021 21:51:43
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 2
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Asszociáció.
Anagramma
Szerelem
Két rímelõ játéka
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10202]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3573]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
NDI: A KILÁTÓN
Ilyenkor csodálatos Miskolc, a amikor az ember visszafelé botorkál a fenyvesben, s a város elhalkuló hangja kíséri, úgy érzi, hogy többet a Bükktől nem is kaphat.MNAGY DOMOKOS IMRE

A KILÁTÓN
– régi naplómból –

Ül az ember a rózsaszínnel erezett sziklán, háta mögött egy csipkebokor, előtte pedig kinyílik a völgy, és kitárul a táj.
Itt elől a füstölgő gyárkémények a DIMÁVAG birodalmát jelzik. Mellette a három kohó az LKM látható jele. Karcsúan és hívogatóan, mint egy magas és szép nő áll az Avason a TV-relével kombinált új kilátó. Pasztellszínekben mosolyognak az új lakótelep házai. Hol a DVTK-stadion? Hiszen annak ide kéne látszódnia. Kéne-kéne, de nem lehet észrevenni, elbújik valahol, éppúgy mint ahogy a Bagolyhegyet sem tudom soha megtalálni lentről. A háttérbe húzódik, mint az igazi alkotó, akit nem a propaganda, hanem az alkotása fémjelez.
Baloldalt távolabb egy fenyő nyúlik ki a bokrok közül. Egyedül árválkodik kárpáti hangulatot sugallva. Társait pár éve kivágták, ő megmaradt, szinte véletlenül, s most sajnálkozást ébreszt a szemlélőben.
Távolabb falvak. Szirma, Hernádnémeti, Hernádkak, s a jó ég tudja még micsoda. Jobbra, már félig az erdő fái fölött idesejlik az Egyetem-város, Hejőcsaba, s ha az ember feláll, látja a cementgyár füstjét is. A távolban még van valami, de inkább csak távcsővel látható valamennyire.
Zaj nincs. Egy-egy cinke tornászik a fenyőkön hátul, vagy egy-egy rigó zörög a bokrok alatt. Nagynéha fecskék díszkíséretében egy-egy héja körözget néhányat a völgy felett, hogy aztán elússzon a levegőben valamelyik falu felé. Ha motorzúgást hall az ember, füllel meg tudja állapítani, hogy merre jár éppen az elszánt sofőr, akinek volt bátorsága a Diósgyőrből Bükkszentkereszten átvezető út állandó meredek és nagyon kanyargó emelkedőjét választani. A gépkocsit takarják a fák, a motorzaj távolodva elhalkul, és az ember újra magára marad a csenddel.
*
Az éjszaka más.
Az ember óvatosan lépeget a villanypásztán, hogy hasra ne essen, kerülgeti az erdőszél manóként feketedő szederbokrait, melyek ugyan varázserővel nem rendelkeznek, de annál több tövissel, s ezek igencsak maradandó emléket tudnak hagyni. Szinte megkönnyebbülten sóhajt fel, amikor megtalálja a fenyvesen átvezető utat, és csak azt kell találgatnia, hogy melyik feketeség fenyő és melyik – semmi. Sejtelmesen vibrál a sötétség, és az ember szörnyen megijed, amikor a lába alól vágódik ki egy alvó rigó nagy zajjal. Dobogó szívvel áll meg, régi ijesztő mesék jutnak az eszébe, és figyel. A rigó megnyugodott, a csönd áll, s most valami egyenletes morajlás hallatszik, amelyet időnként ütemes dobbanás szakít meg. Bum-bum. Idő kell, amíg ráébred: a diósgyőri nagy gőzkalapács dolgozik. Még néhány lépés, és mintha csillagok villannának be a fák közé. Aztán kilép a fenyvesből, és megáll. Megáll, néz, és csodálkozik. Kétszer is megbotlik, amíg eljut szokott helyére, s azután csak szívja magába a csöndet.
Ahol a kémények füstölögtek a völgy aljában, melyek füstje sárkányként feküdt a városon, most nincs semmi, csak kicsit távolabb kezd valami halványvörös fény felizzani, s lesz egyre erősebb. Az a kohó. Csapolnak.
Hosszú egyenes vonal fénypontokból kirakva, mint a díszszemlére felsorakozott szentjánosbogarak – a főút, amely ütőérként húzódik végig Miskolcon a Tiszai-pályaudvartól Hámorig. S mellette, főleg az erdő felé eső oldalon, mintha foszforeszkáló kukorica ömlött volna ki egy szakajtóból, pislog Miskolc ezernyi lámpája. A fénybogár-özönbe belenyomul egy sötétebb tömb, az Avas. Mögötte erős, határozott fénysor, olyan, mint egy szögletesre kalapált C betű: az Egyetemváros. Távolabb erős fény. Aztán eltűnik. Aztán újra megjelenik- Nem. Csak egy erősfényű reflektor forog valahol. Talán a repülőtéren. Távolabb kis fénypont-kupacok: a falvak, s ha balra néz az ember, a gerinc mögött ott világít Berente.
S a levegőt betölti az egyenletes morajlás, Miskolc lüktető életének szívhangja, s mint egy nagydob veri hozzá a ritmust a gőzkalapács.
Közhelyek kóvályognak az ember fejében, amíg nézi a földreszállt csillagsereget, s észreveszi, hogy a város fölött nem látszanak a csillagok. A természet fényeit elhalványítja az emberé.
Ilyenkor csodálatos Miskolc, a amikor az ember visszafelé botorkál a fenyvesben, s a város elhalkuló hangja kíséri, úgy érzi, hogy többet a Bükktől nem mis kaphat.

(Bükkszentkereszt, 1964. augusztus 17.)

Úgy húsz év múlva jártam újra ott, amikor a Magaslest írtam, de már akkor is nagyon megváltozott. Aztán újabb bő húsz év múlva annyira más lett, hogy inkább visszafordultam. Önállóan sehol sem jelent meg, csak a Magasles egyes részeiben őriztem meg a hangulatát.

(Budapest-Sasad, 2011. szeptember 8.)

A fiatalabbak kedvéért: DIMÁVAG = Diósgyőri Magyar Állami Vas- és Gépgyár; LKM = Lenin Kohászati Művek. Ma már egyik sem működik...)
Hozzászólások
pircsi47 - szeptember 08 2011 16:26:56
smileyDomokos Kedves, most ülj le, mert képzeld épp abban az évben volt az érettségi búcsú kirándulásunk, csak nem augusztusban, hanem szeptember első két hetében és az Avasra is felvitt a Különbusz bennünket! Meg ott az egész Északi részt, Tapolcai Barlangfürdő, Aggtelek,Eger,Szilvásvárad,meg már nem is tudom mindent megnéztünk!smileysmileysmiley
Jaj, de jó volt most feleleveníteni a régi jó kis emlékeimet, hálás vagyok érte! Gratulálok: Pircsi
pircsi47 - szeptember 08 2011 17:00:25
Gratulálok, tájleíró lírádhoz is!

A versekhez nem is írsz már hsz-t?
Olyan kár, Te indítottál el a versírás útján.már majd 400 nerset írtam
meg műfordítást, nagyon nehéz, de szeretem azt is, prózát is.Amigat kedvem van!
Őuszoéllak: Pircsismiley
gyongyszem555 - szeptember 08 2011 17:10:36
Kedves Domokos Bátyám!
Örülök, hogy itt vagy, és örülök annak is, hogy Miskolcot is megemlíted írásodban. A nyolcvanas években 6 évig laktunk Miskolcon az Avas-Déli lakótelepen. Miskolci alakulatokhoz helyeztek bennünket. Akkor még működött a DIMÁVAG. és az LKM is. Nagyon szerettem ott lakni, az volt a kedvenc városom.
Köszönöm, hogy általad nosztalgiázhattam kicsit.
Szeretettel: Évi.smiley
Jack51 - szeptember 09 2011 16:43:15
Drága Domokos Bátyám!
Gratulálok írásodhoz. Egy kicsit vérzett a szívünk, hogy el kellett hagynunk 1984-ben Miskolc helyőrséget - no ez ami hátrány volt egy kicsit a seregben -, mert ezt követően Veszprémbe helyeztek bennünket. Jó volt olvasni általad az ismerős településekről, gyárakról, Avasról.
Szeretettel olvastalak és köszönöm a nosztalgikus pillanatokat.
Szeretettel: Jani-Öcséd.smiley
Andy Jazz - szeptember 10 2011 01:23:00
Kedves NDI!
Talán csak egy festmény tudná fölvenni a versenyt, filmszerűen megírt, irodalmi értékeket is magával hordozó tájleírásoddal, melyet nagy érdeklődéssel olvastam. Erre a tettre tulajdon képen azért került sor, mert szemembe ötlött, az LKM név, melyhez sok sikerélményem és mély szomorúságom kötődik. A sikerélményhez tartozik, hogy az aktív éveim során az LKM-be sok öntődarut és más emelőgépet volt szerencsém tervezni , és igazolni tudom az éjszakai leírás valóságát. Ezért talán érthető mély szomorúságom, melyett a hatalmas gyárkomplexum hosszú agonizálása, és végleges "halála" váltott ki belőlem. Irodalom-polihisztori munkáidhoz sok sikert kivánok! smileysmiley Andy
patakikatalin - szeptember 10 2011 08:16:56
Kedves Domokos a régi kilátókból szép kilátás nyílott az életünkre! Majd lassan kilátástalanná vált minden a kilátóról...a kilátó is megroggyant, életveszélyessé lett! Okos dolog volt, akkor ott leírni az élet lüktetését....
Én is csináltam ilyen dokumentálást...maradtak a ruhátlan, pucér hegyek!!! Minden ami benne élt Elmenekült az Életéért!!smileysmiley
Szeretettel:Glica
NDI - szeptember 12 2011 07:14:24
Köszönöm a hozzászólásokat. Igen - ma már nem lenne érdemes erre a kilátóra odamenni. De emléke - mostmár látom, - hogy végigkíséri az életem.
♥ ♥ ♥
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2021. április 20. kedd,
Konrád, Tivadar napja van.
Holnap Konrád napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Helen Bereg
20/04/2021 19:03
Szép estét Napkorong! smiley

KiberFeri
20/04/2021 15:21
Szép napot mindenkinek...

Helen Bereg
20/04/2021 13:34
Szép napot Mindenkinek! smiley

mamuszka
19/04/2021 20:40
Szép estét mindenkinek. Jó egészséget, kíméljen meg benneteket magától a vírus.

vali75
19/04/2021 19:26
Szép estét mindenkinek! smiley

Helen Bereg
19/04/2021 18:44
Szép estét Koronglakók! smiley

Manon
19/04/2021 12:48
Legyen szép napja mindenkinek!

KiberFeri
19/04/2021 09:22
Csak úgy finomkodva esik, de ettől még legyen mindenkinek jó napja!

Wino
18/04/2021 17:55
Kellemes vasárnapot mindenkinek!

Helen Bereg
18/04/2021 17:54
Szép estét Napkorong! smiley

KiberFeri
18/04/2021 09:18
Jó vasárnapot kívánok minden kedves lakótársnak és olvasónknak is!

Helen Bereg
17/04/2021 18:00
Szép estét Mindenkinek! smiley

Helen Bereg
17/04/2021 18:00
Szép estét Mindenkinek! smiley

Helen Bereg
17/04/2021 18:00
Szép estét Mindenkinek! smiley

Helen Bereg
17/04/2021 12:39
Szép vasárnapot Koronglakók! smiley

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes