Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 19 2024 16:55:28
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 9
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
mamuszka: Az első benyomás szerepe
MM

emberismereti előítéletek diákkoromból és a segítő álom

Van néhány foglalkozás, melynek gyakorlásához empátiára, lélekkurkászásra is szükség van, ha sikeresek akarunk lenni. Ilyen a pedagógus pálya is.

Diákként magam is szenvedő alanya voltam ennek a tanári első benyomásra kialakított képnek, melynek alapján a törekvő butuskák dobozába kerültem hosszú időre, sőt annál a tanárnőnél, aki a növénytant tanította nekünk a gimnázium első osztályában - mondhatnám végérvényesen. Ez utóbbin azt értem, hogy tanárként egykori iskolában kezdtem a pályát és kollégám lett a tanárnőm. Nem barátkozott meg velem , a szükséges köszönésnél többet nem beszélgetett velem. Ma sem értem az okát, de azt hiszem, tévesen hitte, hogy az ő első benyomásai a leendő tanítványokról - csalhatatlanok. Tévedését magának sem vallotta be.

A történet röviden annyi, hogy akkor, amikor bemutatkozó első biológia óránkon kijelentette:
- Úgy igyekezzetek, hogy nálam az első benyomás rólatok, - döntő az elkövetkező egész tanévre.

Nem vettük komolyan, pedig kellett volna. Az én bemutatkozó első felelésem a táblánál apró, de meghatározó tévedés volt.
- Rajzold fel a fák növesztő hengerét! - szólt az utasítás. Jól tanultam, érdekelt is a biológia már gyerekkoromtól fogva kedveltem a növényeket.
Magabiztosan láttam neki a táblánál a rajzolásnak, és ekkor eltévesztettem a helyes választ.
Középen van a kambiumgyökér, kívül a háncs, belül a fa rész- én sajnos, felcseréltem, - pechemre:
- Tűnj a helyedre! Olyan ügyetlen vagy, hogy rád nézni sem jó. - mondta Mária néni ...és ezzel elástam jövendő jeles osztályzataimat mélyen. Soha nem kaptam írásbeli feletekre, házi feladatokra sem jelest, akkor sem, ha a kérdésekre a választ lexikonokból, szakkönyvekből másoltam ki. Nagyon bántott a helyzet, bizonyítani akartam, de a feladat reménytelennek bizonyult. Szerencsére a biológiát nem gyűlöltem meg emiatt. A következő tanévben állattant tanultunk - akkor még élt bennem némi neheztelés, bár más tanár tanította, hanyagoltam a rendszeres felkészülést. Néhány gyengébb osztályzatot is sikerült begyűjtenem.
Ekkor viszont úgynevezett "kis érettségin" az évi tananyagból kellett év végén vizsgát tenni, tételeket húzva egy-egy témáról. A bizonyítványba kerülő jegyet ez határozta meg.
Volt huszonnégy tétel, - de én csak az első tízet tanultam meg, mert nehezteltem és dacból nem érdekelt, ha rosszabb jegyet kapok. A vizsga előtti éjszakán különös álmot láttam: megjelent előttem egy kisfiú - akiről kiderült álmomban persze,- hogy ő Jézuska /annak nevezte magát6 - megsimogatta a fejemet és azt mondta:
- Ne aggódj kislányom, a nyolcas tételt fogod húzni és minden rendben lesz!
Reggel élénken élt bennem az álom, és - bár nem nagyon hittem benne - megnéztem a tankönyvben a tétel anyagát. A téma a gyűrűsférgek felépítése volt. Alaposan átolvastam, noha nem érdekelt - de ma is emlékszem rá még, noha nem lenne fontos - de döbbenetes volt az álom teljesülése.
Bementem az iskolába vizsgázni, már megkezdődött, néhányan már bent voltak a teremben. Sorrendben, érkezés szerint mentünk be...mindenkit figyelmeztettem, hogy a nyolcas tételt ne merje kihúzni, mert az enyém. Kinevettek , de én sem vettem komolyan. Amikor sorra kerültem hogy tételt húzzak, a tanárnő - aki osztályfőnököm is volt - aggódva kérdezte:
- Tudod? - féltett, mert a többi jegyem jeles volt.
- Természetesen, tudom! - feleltem, mert valóban a nyolcas tételt húztam és kiválóan elmondtam a legapróbb részletekig a gyűrűsférgek testi felépítését. Ettől kezdve a biológia kedvenc tárgyammá vált és mi még érettségi vizsgát is tettünk belőle /ez 1955-ben volt/ - és kitűnőre érettségiztem.
Tanárként ezt az "első benyomás" meghatározó szerepét nem alkalmaztam, de azt sem állítanám, hogy nem vettem figyelembe - és azt tapasztaltam, hogy gyakran bevált - talán több érzékem volt hozzá, mert nem alkalmaztam ezt annyira mereven. Mondhatnék példát, de ez már másik történet lenne.
Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - November 17 2011 15:08:20
Kedves Mamuszka!

Örömmel olvastam ezt a diákságodra való visszaemlékezésedet.
Ki lehet a történetedből olvasni, hogy valószínűleg, a megfelelelési kényszer, és a "majd én azért is megmutatom" dolgozott benned, mely munkának meg is lett az eredménye.
Örülök, hogy hogy az "első benyomás"meghatározó szerepét nem alkalmaztad olyan mereven, mint a biológiatanárod!
De legalább egy kicsit az neki is köszönheted, hogy tanárember lett belőled, Ő pedig talán utólag megbánta, hogy akkori feleletedből negatív következtetést vont le, de talán még magának sem vallotta be! (?)
Egy-néhány történetet már olvastam tanári pályafutásodról, és nem bánnám, ha még többet is olvashatnék. Jöjjön hát egy "másik történet"!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
Tara Scott - November 17 2011 18:32:09
Drága Mamuszka!
Nagyon tanulságos a történeted, ugyanúgy mint a majdnem fordítottja. Én az általános iskolás gyakorlati tanárnőm miatt nem mondtam soha a gyerekeimnek semmiről, hogy meg se próbálja, és ha eleinte döcögősen ment, akkor sem mondtam, hogy soha meg se próbálja! Lábbal hajtós varrógépen tanultunk varrni (általánosban!), én állandóan kiestem a ritmusból, szakadt a cérna, tört a tű... Azt mondta, soha, meg se próbáljam! Gyes alatt autodidakta módon megtanultam szabni, varrni. Bélelt nadrágtól a fürdőruháig mindent varrtam boutique minőségben. Majd vettünk egy hímzőgépet, és évekig azzal dolgoztam vállalkozóként, az első műtétemig. Sajnos mindkét fajta tanári viselkedés dívik ma is iskolákban.
Szeretettel ölellek: Tara
mamuszka - November 17 2011 20:53:55
Drága Zsuzsanna!

Örülök, hogy elolvastad emlék-történetemet, mert valóban tanulságos volt nekem és pontosan arra sarkallt, amint írtad, hogy bizonyítsak...
Ez a bizonyítási kényszer végig kísérte az életemet - és mivel nem mindig sikerült, az egészségemet kikezdte...főleg az idegeimet...

most már másképp csinálnám..
szeretettel ölellek . mamuszkasmileysmiley
mamuszka - November 17 2011 20:55:40
Drága Tara!

Válaszleveled mutatja, hogy az élet sokszor produkál végletes példákat, ami akár káros lehetne, mégis hasznunkra válik..

köszöntelek szeretettel - mamuszkasmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 19. Friday,
Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes