Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 26 2024 08:37:57
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 6
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
hzsike: Az álom (Az impalás kép)
V

Egy rémálom, amit Nagyapa a kisunokája álmába lépve old meg véglegesen.


H.Gábor Erzsébet
Az álom
(Az impalás kép)

Tomi hirtelen ébredt. A pizsamája csurom víz volt az izzadságtól. Már nem emlékezett arra, hogy mi volt maga az álom, de azt érezte, hogy valami nagyon nyomasztó dolog lehetett.
Orrát megcsiklandozta a finom bundás kenyér illata.
- Jó reggelt! - köszönt be a konyhába, és sietett a fürdőszobába, rendbe tenni magát.
Szemei karikásak, kialvatlanok voltak.
- Nyugtalanul aludtál az éjszaka is! - nézett aggódva Eszter, a fiára. Többször is kiabáltál, de mire a szobádhoz értem, már abbahagytad. Biztos valami rosszat álmodtál megint - mondta, és megsimította Tomi rakoncátlan fürtjeit. Tomi elhúzta a fejét.
- Hagyjál! - nézett durcásan az anyjára - nem vagyok óvodás!
A reggeli után, elvonult a szobájába. Örült a hétvégének, legalább lesz egy kis ideje a bélyeggyűjteményét rendezgetni.
Ahányszor előveszi, mindig eszébe jut a Nagyapja. Nagyapa, az a drága, pótolhatatlan senkihez sem hasonlítható jóságos ember!
„ Mikor is ment el?” Igen, ő kilencéves volt akkor, most pedig már tizenegy. Több mint két éve, hogy rohan az idő! A haja és a bajsza is hófehér volt. És ő úgy nevezte, hogy a „Hóhajú”, de nagyapa nem haragudott érte, sőt, jókat nevettek rajta mindig. Aztán még továbbfokozták: „Hóhajú Hóember”, majd „Hóhajú Jóember” lett belőle, és ennyiben maradtak. Nagyapa, a „Hóhajú Jóember”. És tényleg az is volt. A légynek sem ártott volna soha.
Amikor Nagyanya meghalt, egyedül maradt a nagy házban, és akkor költöztek ők is ide. A régi, több mint száz éves családi házat gyönyörűen felújították, kicseréltek mindent, csak a rusztikus bútorok, meg a festmények maradtak meg, mert azokhoz Nagyapa foggal, körömmel, ragaszkodott.
A szülőknek sem volt kifogásuk ellene, hiszen a bútorok és a festmények értékesek és gyönyörűek voltak, és teljesen jól megfértek a félig meddig modern vonulatú dolgokkal egy szobában. A nappali és az étkező közös térben volt, így annyi időt tölthettek együtt amennyit csak akartak. A falakat kicsit átvariálták, így lett, három háló, egy dolgozó, egy könyvtárszoba és egy vendégszoba is.
Nagyapával a könyvtárszobában töltötték a legtöbb időt. Ott lapozgatták együtt a régi könyveket, ott tanította meg őt sakkozni, és ott rendezgették, sokszor órákig belefeledkezve, az értékes bélyeggyűjteményt.
Tomi szinte mindet ismerte. Külön tartotta a cserére szántakat, külön azokat, amiket olykor még kiállításra is bekértek, és külön azokat, amik a kedvencei voltak. Egész komoly csipeszkészlete volt hozzá, amikkel ügyesen szortírozgathatta a kis bélyegeket, a nagy albumokban.
Nagyapa a festményeket is nagyon szerette. Minden szobába jutott belőle egy-két szép darab.
Abban a szobában, amelyik Tomi hálója lett, volt egy érdekes festmény.
Nagyon régi olajkép volt. Gyönyörű hím, impalákat ábrázolt, hatalmas hegyes szarvakkal, amint megrettenve iramodnak szét, mert a háttérben fekete bőrű, félig meztelen, kifestett arcú harcosok üldözik őket hegyes nyilaikkal.
Az impalák nagy riadalma, szinte sugárzott a képről. Tomi sehogy sem tudott megbarátkozni ezzel a látvánnyal. Félelmetesnek találta. Sajnos, a festmény elmozdíthatatlan volt, mert a kerettel együtt bele volt építve a falba. Kimondottan úgy építették föl falat, hogy a mélyedésbe éppen belehelyezhető volt a nagy, vadászatot ábrázoló kép. Régen, vadászteremnek használták a szobát, a festményt pedig nem akarták, hogy a bontás során esetleg megsérüljön, ezért nem vitték el onnét.
Nagyapa sokat mesélt erről a képről neki, a kecses testű, különleges antilopfajtákról az impalákról, meg a harcosokról is, ahogy a szavannákon át üldözik zsákmányukat, de Tomi idegenkedve hallgatta még a mesét is.

Esténként, amikor lefeküdt, csak nézte, nézte, de egyre rosszabb érzéseket váltott ki belőle. Hiába mondta anyáéknak, nem vették komolyan.
Hamar eltelt a nap. Apának segített összegereblyézni az avart. Nagy, fekete zsákokba tették. - A diófalevél nagyon veszélyes - mondta Apa - azt mind el kell pusztítani nem szabad visszaásni a földbe.
Tomi este még egy kicsit szöszmötölt a bélyegeivel, aztán viszonylag korán lefeküdt. A zsalugáteren átszűrődő fény, fura szögben világította meg a képet. A szélfútta kopár ágak árnyai, különös táncot jártak, kis fénycsíkok formájában a falon.
Az impalákat üldöző bennszülöttek arcát, vörösre festette a fény. Tomi becsukta a szemét, nem akarta látni ezt a képet. Hamar magával ragadta az álom…

Impala volt, kicsi, gyenge, fiatalka. Amikor a hatalmas termetű állatok vágtába kezdtek, őt durván félresodorva, magára hagyták. Az üldözők hangos kurjongatására, ő is nekiiramodott. A köztük lévő távolság, egyre csak csökkent, de ő minden erejét megfeszítve vágtatott tovább, aztán még egy ugrás… és hirtelen felébredt. Felült az ágyban.
Már beszűrődött a reggeli fény az ablakon. Most is csurom vizes volt rajta a pizsama. Alig volt ereje kivánszorogni a szobából. Az álmából semmire nem emlékezett, csak azt a megmagyarázhatatlan iszonyatos fáradtságot érezte minden porcikájában, mint amit a múltkor is.
- Valami nincs rendben veled kisfiam - mondta az anyja - amikor meglátta Tomi, még mindig karikás, duzzadt, szemeit. Minden este csak kiabálsz értelmetlen szavakat, zilálva lélegzel, szerintem valami nagyon rosszat álmodhatsz ilyenkor.
A vérkép rendben volt, és minden eredmény negatív lett.
- Kap egy kis vitamint, attól majd felerősödik a fiatalember! - mondta az orvos. De sajnos, nem javult az állapota. Tominak ismétlődően, mindig ugyanaz volt az álma: kicsi, gyönge, impala volt, és üldözték, a nagyok pedig kegyetlenül átgázoltak törékeny kis testén.
- Maradjon otthon egy hetet a fiú! - javasolta később a doktor. - Legyen sokat szabadlevegőn, pihenjen egy kicsit, foglalkozzon azzal, amit szeret. És szedje továbbra is a vitamint! - szólt utánuk még, figyelmeztetően.
Tomi, egyre gyöngébb, és egyre fáradtabb volt. Úgy döntött, ma korán lefekszik, már alig állt a lábán. Hamar, mély álomba merült. Testét, valami csodálatosan könnyű, simogatóan, jó érzés járta át, és egy hang, egy ismerős, szívet melengető hang töltötte be a szobát.
- Nagyapa?- ült fel hirtelen az ágyban Tomi.
- Persze, hogy én - mondta a Nagyapja mosolyogva - miért, kit vártál?
- Téged, téged Nagyapa! - mondta hatalmas örömmel a szívében, és hagyta, hogy Nagyapja szorosan átölelje, úgy, ahogy azt utoljára két évvel ezelőtt tette. Hozzábújt, és arcát, a puha hófehér selymes szakállba fúrta.
- Hát visszajöttél, Hóhajú Jóember, visszajöttél? Annyi mondanivalóm van, annyi minden történt velem! Képzeld el…
- Csitt - tette a mutatóujját Nagyapa Tomi szájára - én mindent tudok rólad, én látom onnét föntről, hogy mi történik veled. Azért is jöttem most el hozzád, hogy segítsek.
- Hogy segítsél?
- Igen, de legfőképpen azért, hogy egy kicsit megölelhesselek. Nagyon hiányzol ám nekünk. Nagyanya is csókoltat, jól van. Éppen olyan szép, mint volt.
- Jaj, Nagyapa, de örülök, hogy látlak, tudod, mennyire szeretlek, tudod?
- Persze, hogy tudom, érzi azt az ember, de tudod, én, éppen úgy szeretlek téged!
- Tudom! - mondta huncut mosollyal Tomi, és egy nagy pacsi után, jóízűen nevetni kezdtek.
- Húha! - mondta Nagyapa - sajnos mennem kell, máris lejárt az időm!
- De Nagyapa, eljössz máskor is? Ígérd meg! Eljössz?
- El, ha szükség lesz rám, jövök! - és elindult a kijárat felé.
- Hoppá! - csapott a homlokára Nagyapa - hát majdnem elfelejtettem a lényeget! Nagyanya rám parancsolt, hogy a kedvenc festményét mindenképpen vigyem el neki, biztosan jól mutatna a többi vadászos kép között! És Nagyapa odalépett az impalás képhez, majd a hatalmas festményt keretestől, óvatosan kiemelte a falból, és a feje fölé tartva ügyesen egyensúlyozott vele az ablak felé. Aztán egészen halvány kis fénnyé változva, kisiklott a zsalugáter apró nyílásán, de előtte, egy huncut kacsintásra azért még visszafordult…

Tomi sokáig aludt. Anyja óvatosan lépett be a hálószobába. A zsalugátert, félig kinyitotta, szűrt fény lepte el a szobát. Tenyerét rátapasztotta Tomi fejére. Tűz forró volt. Az érintésre, Tomi lassan kinyitotta a szemét, mosolygott.
- Jó reggelt kisfiam! Nagyon lázas vagy, hozok be gyorsan lázcsillapítót és egy kis borogatást- mondta, és ahogy megfordulva, a szembe lévő falra pillantott, még a lélegzete is elállt egy pillanatra.
- Tomi! - hagyta el egy fura sikkantás a száját - hova tűnt innét a kép? - mutatott a falon tátongó üres, téglalapalakú mélyedésre.
- Milyen kép? - tápászkodott fel nehezen Tomi.
- Ja! - pillantott az üres falra - az impalás?
- Hát azt Nagyapa vitte el még az éjszaka! - mondta kicsit rekedtes hangon, és lázasan csillogó szemekkel huppant vissza a meleg, puha, hófehér, tollpárnára…




Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - December 11 2011 11:37:46
Kedves Zsike!

Ezt a gyönyörű,megható történetet is olvastam már régebben. Most is nagyon kellemes érzés töltött el. A szépeket nem lehet elégszer elolvasni!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
hzsike - December 11 2011 14:58:57
Kedves Zsuzsi!
Nagyon örülök Neked. Köszönöm szépen, hogy elolvastad újra.
Szeretettel láttalak itt.Zsikesmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 26. Friday,
Ervin napja van.
Holnap Zita, Mariann napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes