Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikáprilis 18 2021 16:25:10
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 6
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Asszociáció.
Anagramma
Szerelem
Két rímelõ játéka
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10202]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3573]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
mamuszka: Tanulj tinó...!
V

elmélkedés a tanulás szerepéről

- Sokáig azzal áltattam magam, hogy minél többet tud az ember a világról, az életről, az emberekről, a dolgokról , annál könnyebben boldogul és még boldogabb is lehet, mint az, aki nem vesződik a könyvekkel...de életművészként ügyeskedik és sokra viszi, pénze is több lesz.
- Most vén fejjel belátom, tévedtem. Húsz évig ültem az iskolapadokban, hogy ismereteimet gyarapítsam a különféle tudományos területeken...könyvtárnyi könyvet olvastam el, és minél többet megtudtam ezekből, annál boldogtalanabb lettem. A tudás megfosztott az Isten segítségébe vetett hittől, az emberek jóságában csalódtam, beleértve barátokat, családtagokat, kollégákat..
- Amikor halálos betegségemről értesültem, bújni kezdtem az orvosi könyveket, ma már diagnosztizálni tudnék jó sok betegséget, de csupa ellentmondással találkoztam. kiderült, hogy ha meg akarok javulni egészségileg, szinte semmit nem szabad ennem...mert minden élelmiszer ártalmas az én állapotomban, azaz vissza kellene térnem a kérődzéshez - /vega-étrend! /- de főzés nélkül, mert nyersen fogyasztandó a zöldség, magvak, gyümölcsök..csak az a baj, hogy közben nincs hozzá megfelelő emésztőrendszerem, mint ami van a kérődző állatoknak, sőt sajnos a fogaim is kihullottak és a rosszul megrágott saláták is ártalmasak...
- Megbántam, hogy történelmet tanultam, mert különben nem ismerném a diktatúra és a háborúk pusztításait a múltba visszamenően és csak átmeneti gyomorrontásnak tekinteném az eseményeket, amik mostanság a világban folynak és engem is nyugtalanítanak.
- Sajnálom, hogy tanultam nyelvtant, mert ha nem ismerném a szabályokat, nem zavarnának a helyesírási és nyelvhelyességi hibák, és magam sem vesződnék vele, hogy problémás helyzetben utánanézzek egy-egy esetnek. Mi több, talán verseimtől is megkímélném a társaságot, akikre rátukmálom, hogy olvassák el vacak agyszüleményeimet...
- Sokkal boldogabb lennék, ha nem hallgatnék híreket a modern technika jóvoltából és mobilon nem hallanám meg túl gyorsan a szeretteimmel történő kedvezőtlen eseményeket.
- A XIX. századi nagy orosz író - Csernyisevszkij - egyik regényében azt kutatta: Ki boldog Oroszországban? - és arra a meglátásra jutott, hogy a legszegényebb muzsik...Lehet erre példát találni a magyar irodalomban is - különösen Móricz Zsigmondot érdekelte és meg is írta a Boldog ember c. könyvében Joó György történetét, aki szegény volt és műveletlen..
- Folytathatnám a bizonyítékok sorolását, de már ennyiből is látszik, hogy a tudás engem nem tett boldoggá, sem gazdaggá, sem szerencséssé - vagyis, hogy befejezzem a közmondást, amit címül választottam. "ökör lett belőlem"
Hozzászólások
Andy Jazz - február 06 2012 00:11:38
Jaaaaaj! Kedves Mamuszka!!!
Milyen szomorú hangulat ez? Ez a pesszimizmus és kishitűség a Te igazi betegséged, a többi smafu ehhez képest! Azért, hogy ilyen keserűség kialakuljon benned, ahhoz tényleg nincs szükség tanulásra. De ahhoz, hogy fölvegyed a küzdelmet, és legyőzzed, ahhoz bizony nélkülözhetetlen az az élettapasztalat, tudás arzenál, ami neked van! Mindjárt itt van ez az írás! Vedd úgy, hogy ez egy bocs! újra hasznosítható keménypapírból hajtogatott panaszláda, amibe te megfogalmazásodat használva belerakod az összes ökörködésedet, elkeseredésedet, majd lezárva egy milton kapoccsal, bedobod egy kollektív szemétgondolat gyűjtő tartályba - van egy pár ilyen az Interneten Ezután nyugodtan hátradőlsz, magadban mosolyogva; jó föladtam a tagoknak a feladatot, most gondolkodhatnak rajta, mi a fenét lehet most erre javasolni? És jönnek majd a különböző megoldást javasló észrevételek, amiket elolvasás után osztályozol, majd amelyikre úgy érzed érdemes, válaszolsz, lekötöd magad, és közben nem jut eszedbe, hogy most jaj elfelejtettem szomorú lenni. Ha nem dobozolsz, írjál bármiről. Jó példa erre a Delfinke, aki örömét leli abban, hogy minden nap ír valamit, amit ő komolynak tart, egy nyikorgó ajtóról, egy kóbor macskáról, a dohányzásról, és egész jól meg van vele, boldognak látszik! Mint magyar tanár, kifogástalanul fogalmazol, és azt mondom, ez fontos! Azonnal látod a hibákat, amiket a "nebulók" elkövetnek, elgondolkozhatsz rajta - mit írtál volna helyette. Akár osztályozhatod is! Aztán ott vannak a könyvek! Orosz írók magyar írók, le sem tagadhatod, hogy azért olvastál, ez nem panasz és biztos örömöt leltél benne! Élvezetesebb a könyv, mint a TV, mert nem szakítják meg percenként reklámok.
Végül engedj meg egy jótanácsot! Ha már szegény és műveletlen kísérőt keresel, ne a töltöttkáposztával magát halálra zabáló J.Gy. legyél, hanem hályogkovács, aki sok embert meggyógyított bugylibicskájával! Te is elkergetheted a pesszimizmust, na, nem bugylibicskával. Van neked számítógéped, Internetkapcsolatod, és ha nem tévedek egy jó világlátásod, élettapasztalatod, családtörténetek amikben te már bizonyítottál! Mert kulturált, sokat tanult egyéniség vagy. Ma már ne írjál, éjfél van! Jó álmokat kívánok! Andy
smileysmileysmileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - február 06 2012 09:06:07
Kedves Mamuszka!

Lehet, hogy pillanatnyi érzéseidet fejezted ki ezzel az írásoddal, de én még sem mondanám azt, hogy tanultál, és nem volt értelme. Nem vagy egyedül abban, hogy lehet bármilyen okos, tudós, világlátott és értékes ember, ha megörekszik, minden okossága, tudása, és értéke elveszne, ha azt nem tudta volna életében másnak átadni.
De, mivel Te is a megszerzett tudásodat életedben sok embernek tovább tudtad adni, így egyáltalán nem lettél értéktelen idős korodhoz érve! Mindig arra gondolj, hogy mennyit tudtál adni másoknak Magadból. Ha ebből indulsz ki, elkönyvelheted Magadnak a sikert, még akkor is, ha most pillanatnyilag úgy érzed, hogy nem volt értelme az életednek.

Szeretettel: Zsuzsa
smileysmileysmiley
mamuszka - február 06 2012 12:29:35
Kedves Andy!

Örömmel fogadtam leveledet...sejtettem, hogy lesz reakciója kiábrándultságomnak. Sok okos tanácsot olvashattam itt, amit érdemes lenne megfogadni. Tudod, mindig azt hittem, a fájdalom csak átmeneti állapot, ami elmúlik és akkor új örömök, célok, feladatok várnak rám. Aktív ember voltam és szerettem küzdeni, a kihívásokkal szembenézni..
- ma már korom és betegségem miatt erre nincs kilátás - nem az én műfajom, hogy hátra dőljek és a múlt sikeres emlékein elégedetten
merengjek. Már nem vagyok tanár, csak a dokumentumok alapján...Tudásom részint feledésbe merült, részint elavult, felújítani már nem érdemes. Az mégis ér valamit, hogy sok tanítványomból neveltem tisztességes, a tudományt megbecsülő embert...nem viszem sírba az egész befektetett értéket - de ez sovány vigasz, mert a jövő üres, azaz fájdalommal van tele és nem vagyok szent: utálok folyamatosan szenvedni.
Hálás vagyok, hogy elolvastad
baráti szeretettel - Saroltasmileysmiley
mamuszka - február 06 2012 12:36:44
Drága Zsuzsa!

Számítottam rá, hogy optimizmust küldesz nekem - mint csodás képeidben és képüzeneteidben. Én is hasonlókat írnék, ha nem rólam lenne szó...és valami perspektívát látnék magam előtt. Persze főként a rossz hangulat diktálta soraimat, mert sokasodnak a bajok lányaim életében .. anyagi gondok főleg, és nem tudom magam kivonni belőle, meghallgatom, de bármennyit tanultam is, okos tanácsot adni nem tudok...
- köszönöm leveledet, okos véleményedet - szeretettel - mamuszkasmileysmileysmileysmiley
gyongyszem555 - február 07 2012 07:19:04
Kedves Mamuszka!
Én sem gondolnám azt, hogy fölösleges volt tanulnod, hiszen én csak egy éve ismerlek Téged, de nagyon sokat tanultam Tőled, hiszen Te voltál az első aki "rávilágított" okos, bölcs gondolataival verseimre és Te mutattál először utat nekem itt a klubban, Te biztattál, hogy írjam tovább, Te adtad az instrukciókat legelőször.
De mint látom a hozzászólásodban az egészségi állapotod nem javul, még tetőzik a gondok is, nyilvánvaló, hogy ez pesszimista gondolatokat szül, és úgy is érzed magad.
Azzal nem értek egyet, hogy már nem vagy tanár, mert Neked a génjeidben van a nevelés (szerintem általában minden tanárnak, vagy legalábbis a jó tanárnak, én hiszem, hogy még mindíg sokkal többen vannak akik elhívatottságból végzik ezt a csodálatos munkát) attól Te már nem fogsz szabadulni. Te erre a pályára születtél - ezt a prózáidban érzem - és nem csak a dokumentumok jelzik nálad e csodálatos hívatást.
Szeretettel olvastalak és gtarulálok!
Évi.smileysmileysmiley
mamuszka - február 07 2012 16:19:00
Kedves Évi!

Szomorú, hogy a tudást nem lehet végrendeletben hagyományozni - bár nem mindenki érdemelne ilyen örökséget...
Ha úgy látod, hogy még mindig tanár vagyok - akkor ez szégyen, mert már nem érzem a késztetést, hogy tanítsak...leköt a fájdalom...értelmetlen ez a rám rótt hosszú, kilátástalan semmittevés ...de ki kell bírni valahogy, próbálom is, néha nagyon türelmetlenül és elkeseredve - szeretettel - mamuszkasmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2021. április 18. vasárnap,
Andrea napja van.
Holnap Emma napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

KiberFeri
18/04/2021 09:18
Jó vasárnapot kívánok minden kedves lakótársnak és olvasónknak is!

Helen Bereg
17/04/2021 18:00
Szép estét Mindenkinek! smiley

Helen Bereg
17/04/2021 18:00
Szép estét Mindenkinek! smiley

Helen Bereg
17/04/2021 18:00
Szép estét Mindenkinek! smiley

Helen Bereg
17/04/2021 12:39
Szép vasárnapot Koronglakók! smiley

Delfinke
17/04/2021 12:19
Szép delutant

pircsi47
17/04/2021 09:00
SZÉP HÉTVÉGÉT KÍVÁNOK MINDENKINEK!

KiberFeri
17/04/2021 08:31
Mindenkinek kívánom, hogy legyen a mai napja, szép és napsütéses...

Helen Bereg
16/04/2021 10:51
Szép napot Napkorong! smiley

Helen Bereg
15/04/2021 19:15
Szép estét Mindenkionek! smiley

mamuszka
15/04/2021 11:23
Kiber feri egyszer is elég az időjárás jelentés

KiberFeri
15/04/2021 11:00
Hideges az idő, de kívánom, hogy ettől még mindenkinek legyen jó napja!

Manon
15/04/2021 09:11
Szép csütörtöki napot mindenkinek!

Helen Bereg
14/04/2021 18:19
Szép estét Koronglakók! smiley

Manon
14/04/2021 08:41
Szép napot Napkorong!

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes