Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 20 2024 11:10:51
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 6
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 1
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
mamuszka: Rendeletek és feltételeik
V

iskolai emlékem

Kis hazánkban van egy érdekes szokás. hoznak egy hasznos, jó rendeletet - én csak az oktatásügyet ismerem - de másutt is hasonló lehet a helyzet , ám a rendelet végrehajtásához nincsenek meg sem az anyagi, sem a személyi feltételek. Mondanék néhány példát.
A minap előfizetett, kedvenc napilapomban felfigyeltem egy névre - kitűntettek egy iskola igazgatót kiváló munkájáért - és ritka név lévén, - felidézte bennem első orosz nyelvtanáromat . Az emlékezet folyosóján sok-sok évet visszasétálva egészen hetekig osztályos koromig megjelent előttem Zsegora tanár úr arca. Akkor tért haza orosz hadifogságból, ahol elsajátította az orosz nyelvet olyan szinten, hogy tanítani is képes volt. Szükség hozta ezt magával, mert abban az évben - éppen a taév második felében hozták a rendeletet, hogy már az általános iskolák felső tagozatában az eddigi kötelező német nyelv oktatás helyett immár az orosz nyelvet kell kötelezően oktatni. Tudom, sokan részesültek ebben a későbbiek során. a probléma csak az volt, hogy nem voltak hozzá oktatók, vagyis hiányzott a rendelet végrehajtásához szükséges elemi feltétel. Sebaj! A nagyar fegyelmezett, találékony nép. megoldottuk. Megkezdődött a nyelvszakos tanárok dömpinges átképzése. Néhány leckével előbb jártak, mint a diákok, akiket oktattak - de minden iskolában megkezdődött több-kevesebb sikerrel az orosz nyelv oktatása - mely évekig tartott, de kevesen sajátították el ezt a kevesek által kedvelt - bár nem nehéz - nyelvet.
- Minket Zsegora tanár úr kezdett tanítani, kedves, játékos módszerrel és talán meg is szeretette sokunkkal, mert a gyerekeknek nem voltak politikai előítéletei. Kedves, jó ember volt az alacsony termetű, szemüveges tanító bácsi. Soha nem feledem el, milyen jó volt hozzám. Abban a tanévben a városi sportpályán közös évzáró sportnapot szerveztek a város összes iskolájának részvételével. A mi iskolánk is műsorral készült fel. Az egyik fiatal tanítónő - aki úri családból származott - tenisztáncot tanított be kislányoknak és a csapatb engem is - talán mert jó tanuló voltam , beválogatott. Rendszeresen gyakoroltunk. A szerepléshez megfelelő felszerelésre volt szükség. fehér teniszruhára,teniszcipőre és teniszütőre. sajnos, a mi családunk nagyon szegénysorban élt - mondhatnám csórók voltunk - anyám látván lelkesedéséemet, egy lepedőből rokon nagynénémmel megvarratta nekem a teniyzruhát és s kosztpénzből kiszorította a teniszcipő árát. Így már csak a teniszütő hiányzott - erre már nem futotta, de nem is volt rá szükség, mert a teniszpályát csak kivülről láttam - és nem volt lehetőségem a jövőben sem ezt az úri sportot közelről megismerni. Ütőm tehát nem volt. Ennek hiányában pedig a szereplés előtti héten a tanítónő kizárt a szereplők közül. Az udvar sarkában keservesen sírtam, amikor Zsegora tanár úr éppen arra járt és észrevett. Odajött, vigasztaalt, kikérdezett...Elzokogtam neki bánatomat...
Azonnal intézkedett. Szerzett nekem - egy tanár kollégájától teniszütőt kölcsönbe, majd felkereste és megpirongatta a szervező kolléganőt..Lényeg. visszavettek a csapatba - és boldogan szerepeltem a pályán a teniyztánc-bemutatónkon, ami nagy sikert aratott.
- A név felidézte bennem ezt a kedves, szívet melengető gyerekkori emléket. sajnos azt a szokást, hogy előbb a rendelet, azután a feltételek biztosítása vagy még az sem - tamár koromban is tapasztaltam, nem is egy alkalommal...például a testnevelési óraszámok megemelésével holott a legtöbb iskolában még tornaterem sem állt rendelkezésre és jó ha volt egy szakképzett testnevelő tanár - de kit érdekelt ez?? Mégis - előbb-utóbb mindig megoldották az iskolák..Még folytathatnám ezt a sort , de nem teszem, mert elrontanám ezt a kedves emlékemet, amit most azzal nyújtok át az estleges olvasóknak: íme vannak jószívű tanárok is.
Hozzászólások
mamuszka - February 13 2012 13:18:34
Sajnos a szövegem tele van elütési hibákkal, mert direktbe ide írtam és nem is néztem át, mert nem volt erőm hozzá...talán nem is kellett volna felrakni, de amíg írtam, legalább nem gondolkodtam, elterelte a figyelmemet a kínokról...
ezért kérek mindenkit, nézze el ezúttal a hibáimatsmileysmiley
gyongyszem555 - February 13 2012 13:27:35
Kedves Mamuszka!
Érdeklődéssel és szeretettel olvastam írásodat. Az, hogy vannak jószívű tanárok is, nekem efelől semmi kétségem. Egész eddigi életemben nagyon tiszteltem és szerettem a tanárokat. Hiszen ők nevelik a gyermekeinket, unokáinkat.
Az, hogy előbb születik meg a rendelet és csak azután teremtik (teremtenék) meg a feltételeket ahhoz, hogy a rendeletben foglaltakat be is lehessen tartani, úgy látom írásodból, hogy nem mai keletű probléma.

Szeretettel olvastalak és gratulálok!
Évi.smileysmileysmiley
mamuszka - February 13 2012 20:50:13
Köszönöm kedves Évi --örülök, hogy így gondolod..
és annak is, hogy elolvastad

szeretettel - mamuszkasmileysmiley
Torma Zsuzsanna - February 13 2012 21:02:17
Kedves Mamuszka!

Azt, hogy vannak jószívű tanárok, eddig írt történeteid is bizonyítják, hiszen olyan sok szép és meghatót írtál eddig is, amelyikben éppen Te voltál az, aki segített a tanítványain!
Talán, mert voltak ilyen példaképeid, és nem csak ez a kedves tanár bácsi, akiről most írtál.
Csatlakozva Évi hozzászólásához, én is mindig szerettem és tiszteltem a tanáraimat.

Én is szeretettel olvastalak!

Zsuzsa
smileysmileysmiley
mamuszka - February 14 2012 10:58:16
Köszönöm kedves Zsuzsanna - vártalak, hogy véleményt mondjál...te vagy a kedvenc kritikusom - és többnyire az egyetlen is...

nagyon sok gépelési hiba van benne, mert piszok rossz fejfájással írtam...és nem tudtam javítani...de az értelme fontos volt akkor, friss és felidézte gyerekkoromat..

szeretettel - mamuszka
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 20. Saturday,
Konrád, Tivadar napja van.
Holnap Konrád napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes