Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 26 2024 05:30:09
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 7
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Andy Jazz: A hivatalokról
MM

Hivatali kalandozás

Eszmefuttatásomat egy vallomással kell kezdenem. Már az anyatejjel, (bocs, az anyatápszerrel –anyám -(AO)- mindig vigyázott az alakjára- szívhattam magamba azt az ellenérzést, amit a különböző hivatalok, bizottságok, hatóságok és az ezekben történő kényszerű látogatások váltanak ki belőlem. A teljességre való törekvés nélkül felsorolnák egy párat közülük, elnézést kérve az ott dolgozóktól: Polgármesteri hivatal, bíróság, adóhivatal, ügyvédi irodák, sorozó bizottság, felvételi bizottság, földhivatal, nyugdíjintézet stb.. Ezt az ellenérzést csak egyszer sikerült legyőznöm, amikor valami mezőgazdasági és zenei ügyben (ásó, kapa, nagyharang) kerestem föl a polgármesteri hivatalt, (amit akkoriban tanácsházának hívtak) akkor sem egyedül, velem jött egy szép lány is, aki nekem adta hivatalosan holtomig tartó „igenjét” és ezzel ő az én Igenemmé vált.
Következő találkozásom a hivatallal, már nem volt ilyen kellemes. Annak idején társbérletben laktam egy régi, lerobbant házban, mely annak a térnek az oldalán helyezkedett el, ahová a nők "munkát", a férfiak őket (és nem a tér tőszomszédságában álló műemlék vásárcsarnokot) keresve látogattak el leginkább. A harmadik emeleti lakásunkban azonban szigorú rend és tisztaság uralkodott. Köszönhető volt ez annak is, hogy a takarítás lebonyolítása a legnagyobb tervszerűséggel és munkamegosztással történt. A takarítási munka két fő részre oszlott fel: porszívózás és portörlés. Mivel az Igenem nem szeretett port törölni, én meg nem szerettem egyiket sem, így rám hárult az utóbbi munka elvégzése. A munkafolyamat részét képezte, hogy a porrongyot időnként ki is kellett rázni. A porrongy rázás közbeni csattogása oly szokatlan volt ebben a házban, hogy az első emeleten lakó vénkisasszony ki is nézett az ablakon, mi ez a szokatlan, eretnek lárma. No kaptam is én hideget, meleget erre a hagyományrontásra az első emeleti szoprántól. Azt hittem az ügynek ezzel vége, de tévedtem. Egy hét múlva szigorú idézést kaptam a „felháborító” esemény miatt, a tanács szabálysértési hivatalától, kitűzve a tárgyalás időpontját, és napját.
A tárgyaláson védelmemre fölvonultattam a modern tudomány minden eszközét. Tudományosan elemeztem a levegő portartalmát, különösen a lakóhelyünkre vonatkoztatva, elemeztem a por valószínűsíthető útját és eloszlását, 6m szabadesést és az uralkodó széljárást figyelembe véve. De fő indokom aztán végkép eldöntötte a tárgyalás menetét, miután ismertettem a hölgy párkányának állapotát, amely tele volt galambpiszokkal, és olyan állapotban volt, hogy az a néhány porszem rajta, akár díszítőelemnek is elmehetett volna. Na . nem húzom tovább az időt, lényeg az, hogy bocsánatkérés után szabadlábon távozhattam.
Hozzászólások
Dellamama - June 22 2012 10:34:36
Kedves Andy!
Már eleve nem lehetett valami kellemes dolog a Rákóczi-tér szomszédságában lakni, de ilyen háklis lakóval együtt pláne.A hivatalokról nekem sincs jó véleményem!
Jó kis írásodon, azért remekül mulattam, persze nem Téged nevetlek ki!
Üdvözöllek: Dellamama smileysmileysmileysmileysmileysmiley
gyongyszem555 - June 23 2012 13:59:11
Kedves András!
Én most elmondom Neked, hogy én mit tettem volna a helyedben ebben az esetben, lehet, hogy elfáradtam volna mint a kutya, meg főleg ebben a hőségben beledöglöttem volna a futásba - de megkíméltem volna magam a hivatali procedúrától - az tuti. No persze, most mondhatod azt, hogy utólag könnyű okosnak lenni, miután te már megírtad ezt a prózát.
Harmadik emelet, az még nem vészes - gondolom lift nem volt - a porrongyot miután jól megszívta magát "anyaggal" általam munkavégzés közepette, óvatosan belehelyeztem volna egy reklám szatyorba és gyorsan elzártam volna előle a levegőt a zacskó szájának a bekötésével és akkor usgyi le, lerongyoltam volna vele a harmadik emeletről az alagsorba, vagy a földszintre, nem ismerem azokat a lakásokat, bár ha a Rákóczi-tér közelében van, akkor tutira volt ott egy-két ismerősömsmileysmiley, no ne érts félre nem munkakapcsolat vagy baráti kapcsolat volt közöttünk.
Nos, tehát minden egyes telített porronggyal lekavartam volna már csak azért is, hogy a jószomszédi viszony meg legyen mentve.
Az első emeleti szopránt meghívtam volna egy kávéra, miért, elfogadta volna szerintem, még ha egy kis hangulatjavító is társult volna a kávéhoz, olyan jó barátok lettünk volna, hogy csuda.
Ezután már nem érdekelte volna, hogy a következő takarításnál az ablakon rázom a porrongyot. No igen ám, csak ennek is meg lett volna a hátul ütője, mert lehet, hogy hozzászokott volna, hogy mindig megvendégelem takarítás közben, és sokkal többször kellett volna takarítanom, mert rendszeresen jelentkezett volna, no már most nem biztos, hogy ez olcsóbb lett volna mint a perköltség. mert ha csak egyszer nem adtam volna neki ezután kávét, tutira feljelentett volna és talán még rám fogta volna, hogy a párkányát is én tettem tönkre. Miért, nem tudni, hogy egy dühös szomszéd mire képes, főleg ha rosszindulatú géneket örököl.
Tehát akkor ez sem valami jó ötlet - mármint a megvendégelése -, úgy hogy valószínűsítem, hogy azt cselekedtem volna, amit már említettem.smileysmiley
Szeretettel olvastalak és gratulálok!
Évi.smileysmileysmiley
szomorufuz - June 23 2012 17:05:39
Kedves Andy!
Nagyon tetszik az írásod. Eszembe jutnak a diákéveimsmiley Tudom- Neked méreg és kellemetlenség, mégis derültem írásodon.
Gratulálok - szeretettel - Szomorúfűz
Andy Jazz - June 24 2012 00:23:40
Kedves Dellamama!
Csak pillanataim vannak Pesten, most épen ne tudd meg hányéves érettségi találkozó + viráglocsolás miatt, aztán vissza a Balatonhoz unokázni, kutyázni, segíteni az Igenemnek! Ha lesz időm küldök egy másik hivatalososat, hátha az is tatszeni fog!
Szeretettel Andy!smileysmiley
Andy Jazz - June 24 2012 00:46:15
Kedves Varika 12!
Mint legtöbbször, most is a jóakarat vezérelt hozzászólásodban, a békés megoldás keresése. Van valami igazságosság javaslatodban! Csak túlbonyolítottad a megoldást. Nem lett volna egyszerűbb egy seprűvel, lapáttal becsöngetni hozzá, és lepucolni a trutyit, elnézést kérve? Ma biztosan ezt csinálnám! De akkor még egy forrófejű fickó voltam, és a por helyett a kesztyűt vettem fel, harcra készen. Most hogy írod a nylon zacskós megoldás is sorra kerülhetett volna, csak annak nem felmosó rony lett volna
a tölteléke... smileysmileysmiley Köszönöm ezt az alapos megfontolt javaslatodat. Majd visszakapod kend még 3x!smileysmileysmiley .....de szeretettel Andy
gyongyszem555 - June 24 2012 00:57:17
Oké kedves Andy Jazz!
Felveszem a "kesztyűt", harcra készen állok a 3X-i megmérettetésre!
Túlbonyolítottam? Lehet! Én már csak ilyen túlbonyolítós fickó helyett lány vagyok!smileysmileysmiley

Szeretettel: Varika12smileysmiley
Andy Jazz - June 24 2012 00:59:09
Kedves szomorufuz49!
Köszönöm a látogatásodat, és a gratulációt. Nagy öröm számomra ha ezekkel a firkákkal jöbbkedvre tudlak deríteni! Azt mondják a rossz nyelvek, hogy van egy szép honlapod. Ha megadnád a címét, (lehet priviben is!) fellegekkel szállnék meglátogatni!smileysmileysmiley
Szeretettel Andy
Torma Zsuzsanna - June 24 2012 12:26:50
Kedves Andy!

Szerencsére én nem laktam társas (emeletes) házban, és ilyen összetűzés egyik szomszédunkkal sem volt még. Egyébként a portörölgetést én sohasem száraz ronggyal végzem, hanem vízben kimosva és jól kifacsarva. Gondolom, Te is rájöttél, hogy így nem kell kirázni a rongyot, mert a por és a pókháló kimosódik a vízben.
Egyébként én nem is tudnám elképzelni, hogy alattam és fölöttem is lakjanak.
Vidám, humoros történeted üdítő hatással volt rám ebben a nagy melegben!

Szeretettel olvastalak: Zsuzsa
smileysmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 26. Friday,
Ervin napja van.
Holnap Zita, Mariann napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes