Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 25 2024 14:32:45
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 6
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
varika12: "ANGYALBŐRBEN"
V

Történetem az 197o-es évek közepén játszódik.


Távoli helyőrségben - megyeszékhelytől kb. 3o km-re - teljesítettünk katonai szolgálatot. Minden hétvégén készülődtek a sorkatonák kimaradásra,eltávozásra, akiknek nem volt menyasszonyuk, barátnőjük "odahaza", azok leginkább az állomáshely venédlátóipari egységeit, kultúrházát látogatták. Minden hétvégi kimaradás után megbeszéltük a fiúkkal, hogy mi történt velük, hétfőn az első munkanapon. Mi már akkor nem jártunk ezekbe a vendélátóipari egységekbe, bálokba, mert fiunk 1,5 éves volt, más volt a feladat.
Egyik ilyen hétfő reggel a kantinban ittuk a reggeli kávénkat, amikor a két legkedvesebb katonatársam libbent be a kantin ajtaján. Imádtam őket, mert fergeteges volt a humoruk, annyit életemben nem nevettem, mint a katonák között. Belibbent Tamás, látom két öklömnyi nagyságú lila folt éktelenkedik a szeme alatt, kissé feldagadva a poficsek, de vigyorog és sziporkázik.
- Jó reggelt Tamás, hol a jó istenbe jártál és hogyan nézel ki? - kérdeztem tőle aggódva.
Csak nem esemény volt a bálban?
- De igen, megruháztunk két nagyképű városi barmot, a megyeszékhelyről ugrottak le egy kis szórakozásra vágyva, de találkoztak az öklünkkel. Karcsi szerencsésebb volt, ő elugrott az ütések elől.
-No mesélj, roppant kíváncsi vagyok! - kérleltem
Tamást.
Imádott mesélni, imádta szórakoztatni katonatársait, de nem hazudott soha annak érdekében, hogy jó fejnek tűnjön - mert tényleg az volt -ömlött belőle a szó.
- Képzeld el Évám - így hívott mindig - megérkezett a bálba Julika és Ágika, tudod, ismered őket, mindig velük szoktunk szórakozni ha kimaradáson vagyunk, tetszenek a lányok, nekik nincs komolyabb udvarlójuk a faluban, így nagyon jól egymásra találtunk mi négyen. Kulturáltan szórakoztunk, énekeltünk, táncoltunk, jó volt a hangulat. Haza szoktuk kisérni a lányokat a buli végezetével és amint ballagunk a lányok otthona felé, nyöszörgést, halk segélykiáltást hallunk az egyik bokor felől.
Egymásra nézünk Karesszal, és tekintetünkkel intünk, hogy ugyan tárjuk már fel a segélykiáltás
helyszinét, hiszen biztos, hogy bajban van valaki. - mondta Tamás nagyot kortyolva a kávéjába.
- Képzeld el Évám, közeledünk a bokorhoz, hát nem az a nagy barom állat magasodik a földön fekvő lány felett, akinek a szája be van tömve egy zsepivel és a keze hátra van kötve, ezért nem tudott hangosabban kiabálni. A fickó már gombolni akarta ki a nadrágját, amikor óriási erővel rácsaptam a kezére. Megtántorodott egy kicsit, de jó erőben volt és becsapott nekem egy balegyenest.
Ejnye az anyád úristenit gondoltam magamban, megállj, azt a percet is szánod bánod amikor édesanyád a világra hozott, rettenes méregbe gurultam és szájon vágtam iszonyatos erővel.
Ismét megtántorodott, de mivel erős volt a fickó, nyomban vissza is adta. No innen ered a lila folt.
Szerencsémre a legjobb barátom Karesz már végzett a másik fickóval - aki szintén erőszakoskodni akart egy másik lánnyal - és a segítségemre sietett. Ketten aztán már elbírtunk vele, a másik barom állat az elfutott, nem jött a haverja segítségére. Jól megpüföltük a fickót, de azért vigyáztunk, hogy nehogy 8 napon túli sérülést okozzunk neki, mert abból igen csak balhé lett volna. Megígértettük vele, hogy a faluba a lábukat soha a rohadt életbe be ne tegyék, mert velünk gyűlik meg a baja!
Elpucoltak onnan örökre, a lányok hálálkodtak és elmondták, hogy ez a két fickó már egy hónapja, hogy itt "szórakozik" potenciális áldozatra várva.
Megigértük a lányoknak, hogy mi vigyázunk rájuk, de különben nem kellett, mert soha többé nem tették be a lábukat a helyőrségbe.
Ezután gondoltunk egy nagyot, hatan (a négy lány és mi a megmentők) visszatértünk a vendéglőbe, ahol cigányzene szólt minden hétvégén és a sorállomány összetolt asztalok mellett - volt vagy tizenkettő - szórakozott, nótázott. Nagy ovációval fogadtak bennünket a katonatársaink és a lányokkal együtt hajnal kettőig mulattunk. o4.oo-ig szólt a kimaradásunk, haza kísértük a lányokat és utána bevonultunk a laksiba.- szóval innen ered kedves Éván a lila foltom. Kár, hogy ti már nem jöhettek velünk.- mondta Tamás kis vigyorral a poficsekén.
Tulajdonképpen rend is volt a szórakozóhelyeken ahol a katonák megjelentek, a civil lakosság fenemód respektálta az egyenruhát, szerették a katonákat - még abban az időben -, hogy most mennyire szeretik azt nem tudom megítélni már.
Gyorsan megittuk a második kávénkat is és mindenki elindult a napi feladatának elvégzése színhelyére. Csodálatos évek voltak.
Hozzászólások
Dellamama - July 10 2012 21:47:24
Kedves Évikém!
Remekül mutattad be a katonát mint a lányok becsületét védő lovagot és az erőszakos rámenős huligánt.
Nem kímélve testi épségét sem a két katona hősiesen állta az ütéseket, amíg kiütötték, elüldözték az erőszakoskodókat.
Ugyanakkor Téged is megismerhettelek, arról az oldaladról, hogy bizalmasa voltál a helyőrségi alkalmazottaknak.Biztosan jó lehetett ilyen közösségben dolgozni és szabadidőben velük együtt szórakozni, mulatozni!

Szeretettel olvastam mai írásodat is. Nagyon jó, szórakoztató elejétől végéig. smileysmileysmileysmiley
Marika
gyongyszem555 - July 11 2012 06:45:58
Kedves Marikám!
Tudod, falunsmileysmiley a "népek" között, volt egy olyan mondás, hogy"katona és pap, oda meg ahol kap", rohadtul utáltam amikor ezt hallottam. No persze nem haragudtam rájuk, hiszen egyszerű paraszt nénikék voltak - de ez a megjegyzés azért olyan kis rosszindulattal vegyített volt - nem kirívó intelligenciával. De ez volt a szemlélet, ha a fiatal lányokat velük látták mulatni, szórakozni, egyből rossz véleménnyel voltak azokról a lányokból. Pedig írásomban pontosan ilyen meggondolásból - mely igaz történet - emeltem ki a katonát, mint embert, férfit, hiszen az erőszaktevők pontosan civil emberek voltak, nem egyenruhások.
Egyébként imádtam azokat a fiatal fiúkat, szerettem velük beszélgetni, hiszen az ország bámely tájáról fellelhetőek voltak és voltak közöttük nagyon-nagyon intelligensek is - no jó, voltak kissé bunkócskák is (mint mindenhol az életben) mint a nagy számok törvénye alapján, de összességében szerettem őket.
Érdekes módon annyira összekovácsolódtak a két év sorkatonai szolgálat alatt, hogy mindig szívesen emlékeztek vissza azokra az időkre. No jó, voltak kivételek, akiknek kínszenvedés volt valamilyen okból kifolyólag a sorkatonai szolgálat, de túlnyomó része kellemes emlékekkel távozott. Legalábbis találkoztam olyanokkal évtizedek elteltével akik szívesen emlékeztek.
Kis helyőrség volt, könnyű volt a katonáknak vigyázni a lányokra, mindenki ismert mindenkit, ezért is volt feltűnő a két rohadék erőszaktevő. Ott összetartottak az emberek is, csodálatos kis civil közösség volt.

Nagyon szépen köszönöm, hogy olvastál, véleményeztél, és örülök, hogy egyre jobban "megismersz".

Szeretettel: Évi.smileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - July 12 2012 12:48:00
Kedves Évikém!

Nem kevés nosztalgiával olvastam végig ezt a történetedet is, hiszen én is a 70-es években voltam fiatal, pályakezdő lány, s abban az időben már az édesanyám sem kísérgetett, ha a városban volt valalmilyen összejövetel. Volt úgy néhányszor, hogy én is egyedül mentem haza egy-egy mozielőadás után is, de érdekes módon abban az időben nem kellett annyira tartani az "útonállóktól", pedig én is hallottam néha "cifra" történeteket.
A bálokban mindig voltak "önkéntes rendőrök" és vigyázták a rendre, ha valaki verekedésbe kezdett egy lány miatt, akkor azonnal kitették a "szűrét" a bálteremből.
Te annyi mindent megírsz a múlt eseményeiből, hogy nekem már nem kell, csak csatlakozom Hozzád és egyetértek Veled!

Szeretettel: Zsuzsa
smileysmileysmileysmiley
gyongyszem555 - July 13 2012 08:52:28
Kedves Zsuzsikám!
Az az igazság, hogy abban a korban én sem féltem, nagyobb volt a közbiztonság, az emberek jobban figyeltek egymásra, még a városokban is, faluhelyen meg főleg. Egyébként nálunk is voltak önkéntes rendőrök, meg hivatásosak is, de a katonák is nagyon figyeltek, igaz, hogy nekik nem az volt konkrétan a feladatuk, de emberek voltak, igaz emberek empátiával és szeretettel a szívükben, lelkükben. No egyébként ezen ominózus eset után nem is volt több erőszakos cselekedet, mert a katonák is roppant észnél voltak, meg a rendőrség is.

Köszönöm szépen, hogy olvastál és véleményeztél.

Szeretettel: Évismileysmileysmiley
Andy Jazz - July 16 2012 18:32:32
Kedves Varika12!
Belőlem nem lett volna jó katona, mert én nagyon utáltam az erőszakot, a verekedést! 18 éves koromban kaptam az utolsó pofont egy szóváltás után, a 90-es években vezérkari főnökké előrukkolt, volt osztálytársamtól! Azóta csak az élettől!
Olvasni, filmet nézni, ahol bunyóznak ennek ellenére szeretek! Mert olyankor beleképzelem magamat a hős helyébe. Most még egy kicsit lihegek, a pofámba kapott ütés is fáj, de az öröm, hogy Tamással jól elbántunk a két gazfickóval és segíteni tudtunk két lánynak, minden rosszat elfelejtet velünk!
Kedves Évike, köszönöm ezt a kalandot!smileysmileysmiley
Szeretettel Andy
gyongyszem555 - July 16 2012 19:18:26
Kedves András!
Én sem szeretem az erőszakot - még a filmekben is utálom, pedig egyre több az erőszakos cselekedet - de végtelen örömmel tölt el az a tudat, hogy úgy itéled meg, hogy nem fájt annyira, hiszen nemes cél érdekében történtek az események.smileysmileysmileysmiley
Egyébként, volt egy olyan vicc - biztos, hogy hallottad - a katonák között, hogy mondja az egyik katona, hogy "én maximálisan elítélem azt a férfit, aki megveri, megpofozza asszonyát", egy kis hatásszünet a többiek helyeselnek, bólogatnak és akkor a következő percben megszólala katona, hogy "én rúgni szoktam, az anyja mindenit". No már megint eltértem egy kicsit a mondanivalómtól, de bocsásd ezt meg nekem.

Nagyon szépen köszönöm, hogy meglátogattál értékes véleményeddel.

Szeretettel: Évi.smileysmileysmiley
gyongyszem555 - July 17 2012 14:57:28
Kedves Vendégeim!
Köszönöm szépen, hogy meglátogattatok!

Szeretettel: Évismileysmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 25. Thursday,
Márk napja van.
Holnap Ervin napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes