Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 26 2024 22:18:15
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 7
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
varika12: EGY TANITÓNŐ NAPLÓJÁBÓL...( Hétfőn kérem szerkeszteni)
Amikor a pedagógus a könnyeivel küszködik már a tanév kezdetén...

V

Krisztina a 4.b. osztály osztályfőnöke, nagy-nagy szeretettel érkezik az iskolába, a tanáriban üdvözli pedagógustársait, néhány percet beszélgetnek, de megszólal az óra kezdetét jelző csengő.
Mindenki indul a saját osztályába, nagy lelkesedéssel tele ambícióval és boldogsággal a szívében, hogy találkozhat végre közel három hónap után a kedvenc "gyermekeivel", osztályával.
A gyerekek is kitörő örömmel fogadják, hiszen nagyon szeretik Krisztinát. Krisztina nagyon jó pedagógus, ért a gyermekek nyelvén, szinte barátként kezeli a gyerekeket, de ugyanakkor annyira be tudja tartani és tarttatni a három lépés távolságot, hogy észre sem veszik a gyerekek és már tiszteletet sugároznak tanító nénijük felé. Elhelyezkednek a helyükön a gyerekek, Krisztina csendre inti őket és az első óra osztályfőnöki, melyben mindenki elmondhatja nyári élményét, mi történt vele, ki hol nyaralt, vagy ha nem nyaralt, mivel töltötte a nyarat. Ő nem írat fogalmazást, ő beszélget a gyerekekkel. A gyerekek imádnak csacsogni, imádják kibeszélni a családi titkokat, melyek nem is annyira nagy titkok.
- Szervusztok kedves gyerekek, köszöntelek Benneteket, remélem mindenki kipihente magát és teljes erőbedobással, vidáman indulunk a 4. évnek.- mondta Krisztina kedvesen a gyerekeknek. Miután egyenként megbeszélte a gyerekekkel, hogy kinek hogyan telt a nyári szünet, tudta, hogy melyik gyermek nem volt nyaralni, üdülni, táborozni, azoktól nem sokat kérdezett, hiszen nem akarta még kellemetlenebbül érezni magát sem ő, sem pedig a gyereket nem akarta kellemetlen helyzetbe hozni. Általában a tanulói nem szenvedtek hiányt otthon semmiben, no nem is dúskáltak mindenféle extra dolgokban, de amire szükség volt, az mindenkinél meg volt. Egyetlenegy gyerek volt, aki úgymond kilógott a sorból a Katona Pista, de neki a szülei nagyon gazdagok voltak, ők többször is nyaraltak az Adriai tenger partján, Görögországban Athénben, valamint Olaszországban Velencében. Nem szerették Őt a gyerekek, mert rettenetesen nagyképű gyerek volt, lenézte társait, pedig még csak 4. osztályos volt (ő is). Nem is hagyta sokáig Krisztina beszélni, nagyvonalakban elmondhatta, hogy merre jártak, mert látta a többi gyerek tekintetén, hogy nem esik jól nekik ez a nagymértékű szonbság. De egyébként nagyon jól tudta kezelni ezt a fajta embertipust is a tanító néni.
Mindenki elmondta kis történetét, következett a tízórai szünet, mely 2o perces volt, minden gyermek szaladt az iskolai büfébe a kicsengetés után.
Krisztina is menni akart a tanáriba, hogy elfogyassza otthon csomagolt tízóraiját, mely sonkás tojásos szendvics volt paprikával, paradicsommal, a férje szokta készíteni neki. Már indult volna ki az ajtón, amikor hátra pillantott és meglátta Petrát, hogy kutat a táskájában lázasan, de tudta Petra is és sejtette Krisztina is, hogy hiába kutat, keres, nem fog benne találni ennivalót.
- Mi a baj Petrám, otthon hagytad a tízóraidat? - kérdezte Krisztina a kislánytól.
Petra nem nézett rá, megpróbálta könnyeit elrejteni, de nem sikerült és már sírva mondta a tanító néninek:
- Anyukám biztosan elfelejtette berakni a tízóraimat, mert a kis öcsémet aki nyáron született, szoptatnia kellett, a nagyobb testvéreim meg már elindultak az iskolába én maradtam utoljára. Nem baj, kibirom, volt már máskor is amikor csak este ettem, mert nem volt pénzünk.- mondta Petra felnőttesen.
Krisztina szíve összeszorult, nagyon megsajnálta a kislányt és elvitte magával a tanáriba.
- Gyere kislányom, adok én neked az enyémből, megfelezem veled a tízóraimat, nekem úgy sincs most olyan nagy étvágyam, lehet, hogy megfáztam egy kicsit, mert akkor nem szokott jól esni az étel.- mondta Krisztina és a kislány felé nyújtotta a szendvicse felét, közben kicsordultak a könnyei, papír zsepit vett elő, gyorsan letörölte, hogy Petra ne lássa.
Petra teljesen átszellemülten étkezett, talán soha nem evett ilyen finomat mostanában. Krisztina sírt, olyannyira, hogy a hangján is meghallatszott a szipogás.
Petra ránézett és kedves kis hangján, mosolyogva mondta a tanító néninek:
- Kriszta néni te tényleg megfáztál, hallom a hangodon! Vigyázz magadra kérlek, mert anyukám után téged szeretlek a legjobban, nehogy beteg légy!- és egy köszönömöt mormolva már szaladt is ki az udvarra a többi gyerekhez játszani, mert még volt egy pár perc a nagy szünetből.
Hozzászólások
Dellamama - September 03 2012 07:33:40
Évikém!
A tegnapi írásod folytatásaként ismét a szegénység a témád.
Nem mennék bele a politikába, de az éhező gyerek a társadalmunk szégyene!!
A jó lelkű tanító néni sincs megfizetve. Tulajdonképen a pedagógusok kezében van a "jövő" őket meg kellene becsülni anyagilag is.
A gazdag gyereket pedig a szüleinek kellene megnevelni, hogy ne hőzöngjön, legyen szerény, ne dicsekedjen irritálva az egyszerű körülmények közt élő osztálytársakat.
Gratulálok, jó a mondanivaló. smileysmileysmiley
Szeretettel ölellek: Marika
gyongyszem555 - September 03 2012 08:20:17
Marikám!
A politikába én sem mennék bele, mert nem az én tisztem ezt megítélni, azt hiszem ettől függetlenül is értem mint Te is és szerintem Mindenki, hogy miért ez a társadalmunk szégyene!
A pedagógusok - sajnos, mint még nagyon sok hivatás - sajnos nincsenek kellőképpen megfizetve ez tény. De én úgy gondolom, hogy akinek a szívében és lelkében szeretet van és hívatásának érzi ezt a gyönyörűséges pályát, attól, hogy nincs megfizetve még tudása legjavát és maximális szeretét nyújta át "gyermekeinek".
Legalábbis szerintem egy jó pedagógus ismérvei ezek. Kis szösszenetemben Krisztina ilyen volt - és még nagyon sok pedagógus-, én úgy gondolom, hogy a pedagógusok soha nem voltak megfizetve, ahhoz képest pedig amennyit az ő munkájuk ér, nem is tudom, hogy elkövetkezik-e az az idő, hogy megkapják érdemben valaha is azt az összeget. Kétlem. Bár ne lenne igazam.
A gazdag gyerek egy más kategória. Én megfigyeltem - unokáimtól lesem ám el ezeket a dolgokat és az információkat tőlük gyüjtöm be -, hogy aki eredendően gazdag, beleszületett a gazdasgságba, azok az emberek nem ilyenek és gyermekeiket is megtanítják minden illemszabályra példát mutatva nekik a jövőt illetően. Tulajdonképpen én az "ÚJGAZDAD" felnőttekre és gyerekekre gondolok. Az 1989-es úgymond rendszerváltás után egyre több helyen kialakult ez a réteg, hirtelen meggazdagodtak, azt hogy hogyan miképpen nem is érdekel, és ezek a gyerekek nem tudják hová tenni magukat. No mindenesetre ezek szélsőséges esetek én úgy gondolom (vagy nem?) de mégis léteznek.
Sajnálom én ezt az "újgazdag" gyereket is, mert társai előbb-utóbb kiközösítik, kivétel egy-kettő-három, aki úgymond "felnéz rá", de úgy összességében a szerényebb körülmények között élőket irritálja. Ezért is roppant észnél kell lenni a pedagógusnak, hiszen ő van a gyerekekkel szinte majdnem többet, mint a szülő.
Mindenesetre csak csodálni tudom a jó pedagógust, aki a mai viszonyok között "rendet tud" teremteni.

Drága Marikám! Nagyon szépen köszönöm, hogy olvastál, véleményeztél és nagy szeretettel fogadtalak e kis szösszenetemnél is.
Ölellek: Évi.smileysmileysmiley
gyongyszem555 - September 09 2012 16:30:28
Kedves Vendégeim!
Nagyon szépen köszönöm, hogy folyamatosan olvastok és következetesen emelkedik a számláló.
Szeretettel: Évismileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley
szomorufuz - September 09 2012 16:53:04
Kedves Évike!
Társadalmi életkép. Nem is szeretnék mást írni, mert könnyes a szemem.
Szeretettel ölellek: Szomorúfűz
gyongyszem555 - September 10 2012 15:21:34
Kedves Margitka!
Nagyon szépen köszönöm, hogy olvastál, véleményeztél és én is így vagyok, mire bejezek egy ilyen kis novellát, bizony nekem is könny szökik a szemembe.
Szeretettel ölellek: Évi.smileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - September 11 2012 15:05:38
Kedves Évike!

Csupa aktuális és megható történetet olvasok most már Tőled, így az iskolai tanévkezdet elején.
Ez a történet is igen szép és tanulságos is egyben. A kedves tanítónő megosztotta tízóraiját ezzel a szegény kislánnyal. Szerintem nem csak neki facsarodott el a szíve és szöktek könnyek a szemébe, hanem a sok kedves olvasódnak is, akik meglátogatnak figyelmükkel! Remélem, sokan lesznek.

Szeretettel olvastalak én is: Zsuzsa
smileysmileysmiley
gyongyszem555 - September 11 2012 16:47:37
Kedves Zsuzsikám!
Én mindig nagyon szerettem volna pedagógus lenni, nagyon szeretem az ilyen történeteket, ahol róluk írok, hiszen maximálisan respektálom ezt a szép hivatást és át tudom érezni, hogy milyen nagy felelősség az övéké. Ez a történet - én úgy gondolom, hogy szinte manapság mindennapos egy iskolában. Az egyik unokám osztályában volt egy nagyon gazdag kislány, mindig rengeteg tízórait csomagoltak a szülei neki pontosan azért, mert az anyuka tudta, hogy sok szegény család gyermeke jár ebbe az osztályba - mint mindegyikbe - és külön felhívta gyermeke figyelmét, hogy adjon az osztálytársaknak - akinek nincs tízórai -az elkészített ennivalóból. No ilyen is ritka manapság, de azért előfordul. Úgy gondolom, hogy a tanítók között is nagyon sok ilyen ember van, mint a történetemben a tanítónéni.Nem lehet könnyű naponta szembesülniük ezzel a problémával, hiszen ezt fel is kell tudni dolgozniuk lelkileg.
Nagyon szépen köszönöm, hogy ezt a novellámat is meglátogattad, véleményeztél és tudnod kell, hogy mindig nagy szeretettel várlak.
Szeretettel: Évi.smileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 26. Friday,
Ervin napja van.
Holnap Zita, Mariann napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes