Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikDecember 07 2019 09:12:37
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 2
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,194
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Anagramma
Asszociáció.
Szerelem
Két rímelõ játéka
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10198]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3564]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
Torma Zsuzsanna: Földeák János - hozzám írt levele
A levélhez hozzá kell tennem, hogy Földeák János írónak biztosan sok igazsága volt akkori verseim tartalmával kapcsolatban. Lehet, hogy szégyelltem is magam, hogy én csak paraszti származású vagyok, és az is igaz, hogy „megfertőztek” az akkori sláger-, illetve táncdal-szövegek, de biztosan nem csak én voltam az egyedüli, aki ebben érintett volt. Másrészt egy 17-18 éves lány sokszor még csak álmodozik a szerelemről, és még nincsenek is olyan kiforrott érzései, mint egy felnőtt embernek. Talán az azóta íródott verseim, írásaim bizonyítják, hogy nem szégyellem paraszti származásomat, a természet szépségei, ugyanúgy rabul tudnak ejteni mint fiatal koromban, sőt talán még jobban! Akik ismerik és olvassák a 70-es évektől írt verseimet, talán egyetértenek velem ebben.

Földeák János (Budapest, 1910. február 20. – Budapest, 1997. október 19.) József Attila-díjas magyar író, költő, szerkesztő - hozzám írt levele

Bp.1971.szept.20.

Kedves Zsuzsanna!

Ugy gondoltam, a Maga számára sokkal hasznosabb lesz, ha a versei gépiratára külön külön vezetem rá megjegyzéseimet és jelölöm meg aláhúzásokkal a jónak és rossznak talált sorokat, illetve szavakat, kifejezéseket. Igy jobban tudja érzékelni a véleményemet: miért dicsérem és miért marasztalom el. S hadd tegyen mindehhez rögtön azt is, nehogy kedvét szegje a szigorúságom, amit magának azért porcióztam duplán, mert azt szeretném vele elérni, hogy vegye komolyabban a tehetségét, és nagyobb műgonddal: pontosabb kifejezésekkel és ugyanakkor a természetes emberi beszéd egyszerűségének szavaival formálja versekké a gondolatait és érzéseit, de szigorúan úgy, ahogyan maga gondolkodik és érez, és ne „csomagolja” őket az utóbbi években förtelmesen elburjánzó táncdal-szövegek érzelgős, hazúg, művészietlen szófűzéreibe, sematikus és minden realitást nélkülöző giccses formuláiba. Mert jelenleg az a legnagyobb hiba magánál: Nem mer a saját hangján verset írni, illetve a szókincsét, kifejező készségét és szemléletét megfertőzték a táncdal-szövegek egy kaptafára készült, sivár változatai. Én e „fertőzés”-nek tulajdonítom, hogy például a szerelmes verseiben nem az érzések és vágyak emberi őszintesége és lényege dominál, hanem a giccses érzelgősség, a semmit mondó, általánosító közhelyek. Fogadni mernék arra, hogy kinevetné, sőt elzavarná azt a férfit, aki úgy fejezné ki a Maga iránti vonzódását, ahogyan azt Maga a verseiben kifejezi.
Igen, kedves Zsuzsanna, a tehetség nagyobb műgondra és cicomátlan emberi őszinteségre kötelez. Nem vitás, a versírási szorgalma tehetségről tanúskodik, de arra még nem merek egy 18 éves lánynál esküdni, hogy a tehetsége költői tehetséggé bontakozik-e ki. Hátha a rajzolás és a festés lesz igazibb igazolása tehetséges mivoltának? Igy csak arra buzdítom, próbálgassa tehetségét, még nincs elkésve, majd kiderül a következő években, hogy melyik az a művészeti műfaj, amelyikben a legjobbat, legszebbet és legtöbbet nyújtja.
A költői tehetsége persze nemcsak azon múlik, hogy a verseire tett szigorú megjegyzéseim mennyiben változtatják meg a költészet lényegéről eddig kialakult fogalmait, hanem döntőbb mértékben attól függ, olvassa-e a jelentősebb költőinket, és ha igen, elemzi-e a verseiket tartalmi, formai és nyelvi, kifejezési szempontból úgy, hogy a tanulságokat a saját versei írásakor érvényesítse? A költővé fejlődése kimondottan az akaratán és a tehetsége kifejlesztésén és gazdagításán múlik.
S még valamire hadd hívjam fel a figyelmét, ami magával, illetve a verseivel kapcsolatban legjobban elgondolkoztatott. Ha az önéletrajzából nem tudnám, a versei alapján nem hinném el, sőt tagadnám, hogy Maga paraszti származású. Még a tájról szóló verseiből is hiányzik a paraszti és munkási származásúakra jellemző valóság-személet, a dolgozó ember munkájának, küzdelmének és társadalmi szerepének költői hangoztatása. Mintha szégyellené, hogy honnan indult el, és hogy – bár csak 18 éves – mi van a háta mögött. Hogy nem járok messze az igazságtól, elég az Ifjúságom, a Maradok veletek, a Meleg van! És ott a hegyelja című verseire utalnom.
S végül: ne nehezteljen rám a verseihez fűzött megjegyzéseimért. Ha Maga valóban komolyan veszi a költészetet és lesz ereje és kitartása a jelenlegi, még szűkös költészet-személeti felfogását megváltoztatni, a szocializmusért való helytállással is jelentősíteni, akkor egy-két év múlva csak hálával fog gondolni rám a szókimondásomért.

Bíztatja és üdvözli: Földeák János saját sk. aláírása

Torma Zsuzsanna
2010. szeptember 13.
Hozzászólások
Dellamama - szeptember 13 2012 13:03:38
Kedves Zsuzsa!
Érdeklődve olvastam Földeák János hozzád írt levelét.Illetve a Te írásodat.
Egy fiatal lánynak biztosan sokat jelentett akkor egy elismert író, költő figyelme.
Én azt látom, hogy megfogadtad a tanácsait. /Még a régebbi verseidhez kicsit visszamegyek olvasgatni/
Az általam ismert írásaidhoz, versedhez csak gratulálni tudok, mert engem megfogtak.
Olyan témákról írsz ami engem érdekel. A stílusod egyéni és gördülékeny, olvasmányos, színes.
Írjál még sokat, bár nem tudom, hogy a Neked írt levél óta figyelte -e fejlődésedet Földeák.
Szeretettel olvastam írásodat: Maria smileysmileysmiley
Andy Jazz - szeptember 13 2012 13:34:32
lKedves Zsuzsa!
Hmm! Elgondolkodásra való írás! Mai szemmel nézve bizony én aláhúznék néhány gondolatot ebben az írásban! Miért kell egy prózában, vagy versben érezni, hogy azt egy geróf, egy paraszt származású, vagy két kalapács ütés közbeni szünetben egy munkás írta? Mert az egyetemre való fölvétel abban az időben nem egy saját maga írt vers elmondása alapján történt! Még is zömmel sikerült az értemiségi származásúakat kiszűrni.
Nagy siker, és büszkeség, ha egy neves költő támogatja szárnybontogatását egy 18 éves lánynak. (nem írtam hogy felkarolja. mert az félreérthető) Szívesen megnéznék egy ilyen kipingált versedet! Az ötlet nem rossz. Nem tudum prózás változata nincsen ennek a módszernek?
Ritkább jelentkezésidet olvasva, támogatás ide, vagy oda mindig élmény volt számomra! Töretlen szeretettel olvastalak! Andysmileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - szeptember 13 2012 13:40:19
Kedves Maria!

Örülök, hogy itt voltál és véleményeztél. Azt azonban meg kell jegyeznem, hogy Földeák János hozzám írt levelét "szó szerint" idéztem, illetve másoltam be ide azért, mert az eredeti levélpapír már kissé megkopott. Féltem, hogy nem marad meg az utókornak! Levelében látni lehet, hogy a "maga" szót hol nagy betűvel, hol kis betűvel írja. Hű maradtam a bemásolásnál az eredetileg írt szöveghez! Eredeti sajátkezű aláírása zöld színű tollal szerepel levelének végén. Az eredetit visszaadni csak scanner segítségével tudnám, de az nincs nekem.
Még azt is szeretném mondani, hogy azoknak a verseknek nagy részét, amiről szót ejt levelében, nem találod meg a honlapon, esetleg csak egyet-kettőt, mert a sok "slágerrel" fertőzöttet megsemmisítettem.
Írásom elején bemásoltam, hogy Földeák János mettől meddig élt, én magam sem találkoztam vele személyesen, mivel akkori verseimet csoportvezetőnőm, Erzsi néni (aki ismerőse volt) küldte el átnézésre.

Köszönöm kedves szavaidat: Zsuzsa
smileysmileysmiley
farkas viola - szeptember 13 2012 14:11:02
Kedves Zsuzsanna!

Nem semmi, hogy ilyen levelet tudtál közölni!
Sajnos én azt a fiatal, 18 éves Zsuzsannát nem ismertem, csak a mostani, még fiatalabbat. Azt is sajnálom, hogy megsemmisítetted a régi, "táncdalos" verseket! Miért? De jó lenne olvasni! Nektek is szép emlék lehetne, Micsoda meggondolatlanság?!
Azért a fejlődésed elvitathatatlan!
További sok írást és jó egészséget kívánok.

Örülök, hogy olvashattam és szeretettel gratulálok: Viola smileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - szeptember 13 2012 14:47:48
Kedves Viola!

Köszönöm, hogy itt jártál, olvastál. Örülök, hogy most "még fiatalabb vagyok"!!!!
Én is elgondolkodtam az író hozzám intézett szavain, és sokszor eszembe is jutott az, hogy azért a slágerszövegírók is emberek és nagyon sokan sokra vitték, nagyon sok szép dalt köszönhetünk nekik, amik örök slágerek lesznek számunkra.
De akkor elszégyelltem én is magam és úgy gondoltam, hogy nem hozzám méltóak azok a még nem kiforrott versek, igen álmodozó és egyben naív is voltam.

Szeretettel: Zsuzsa
smileysmileysmiley
gyongyszem555 - szeptember 14 2012 07:32:16
Kedves Zsuzsikám!
Én úgy gondolom, hogy egy kezdő "költőcskének, írócskának" mindig minden korban korban jól jön egy már érett költő, író tanácsa, kritikája, még akkor is ha negatív kritika. Mint ahogy rámutatott Földeák Sándor a hibáidra, de ugyanakkor biztatott, hogy jó költő és író válhat belőled. Maximálisan igaza lett. Amivel én nem értek egyet, az a dalszövegeket - már mint amit arról ír -, mert vannak nagyon jó dalszövegek, melyek ugyan nem azonosak a költészettel, de hozzátartoznak szorosan - no persze ez csak az én véleményem - mert egy dalszöveget is meg kell írni, és aki nem rendelkezik szép lélekkel, empatikus képessége kevés, vagy nem szentimentális, no és nincs tehetsége az írásra, soha nem tud összehozni még egy "dalszöveget ". Hiszen azt is meg kell írni úgy, hogy az "fogyasztható" legyen, kellemes legyen és öröm legyen hallgatni. Zsuzsikám én végtelenül örülök annak, hogy megosztottad velünk ennek a levélnek a tartalmát.
Szeretettel olvastalak, mint mindig.
Szeretettel: Évi.smileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - szeptember 15 2012 09:00:11
Kedves Évike!

Már régóta készültam arra, hogy begépeljem ide is (és magamnak is elmentsem) az író hozzám írt levelét, mert eléggé megkopott, és nem biztos, hogy sokáig megmarad épségben. Tudom, hogy lehet vele dicsekedni (mármint azzal, amit rólam írt), de egyre inkább foglalkoztat az a gondolat, hogy ha "János bácsi" még ma is élne, talán kellemesen csalódna (csalódott volna) bennem. Nem szégyellem ma már, hogy honnan jöttem, igazából fiatal koromban sem szégyelltem, csak egy kicsit kellemetlen volt.
Köszönöm kedves véleményedet, örülök, hogy Te is örülsz!

Szeretettel: Zsuzsa
smileysmileysmiley
szomorufuz - szeptember 20 2012 10:53:23
Kedves Zsuzsám!
Soha ne szégyelljük, hogy honnan jöttünk, hogy kik vagyunk, hogy kivé lettünk.
Szeretettel olvastalak - mint mindig - Szfűz
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2019. december 07. szombat,
Ambrus napja van.
Holnap Mária napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Manon
07/12/2019 08:53
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
07/12/2019 07:35
Mindenkinek kívánom, hogy legyen jó napja!

vali75
06/12/2019 21:27
Jó éjszakát Napkorong! smiley

vali75
06/12/2019 21:27
Jó éjszakát Napkorong! smiley

Gyongy
06/12/2019 12:41
Szépséges napot Napkorong smiley

Manon
06/12/2019 10:09
Szép napot Napkorong! smiley

orok szerelem55
05/12/2019 19:24
Szép estét kívánok Mindenkinek! smiley

Helen Bereg
05/12/2019 17:34
Csodás estét Koronglakók! smiley

Gyongy
05/12/2019 14:33
hzsike, Neked is smiley

hzsike
05/12/2019 14:32
Szépséges napot mindenkinek! smiley

Gyongy
05/12/2019 14:26
Szépséges délutánt Napkorong smiley

Manon
05/12/2019 09:04
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
05/12/2019 08:57
Még kellemesen gyenge a tél! Legyen mindenkinek jó napja...

Helen Bereg
04/12/2019 17:27
Szép estét Mindenkinek! smiley

Gyongy
04/12/2019 08:27
Szép napot napkorong smiley

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes