Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 25 2024 16:22:45
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 8
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Kiközösítés


Gondolatok a szerelem nélküli szexről

A kiközösítés alapja a „másság”. Ennek sokféle fajtája ismert. Az ”ember társas lény”, nehéz elviselni a kirekesztettséget, ami gyakran együtt jár megvetéssel, csúfolással, erőszakkal. Életkortól függetlenül bárkivel bármikor előfordulhat ez az élethelyzet és fáj az árva magány, társakra, közösségre, befogadásra vágyunk. Általában a közösségek szervezettek vagy spontánul szerveződnek, de mindig van egy vezér, akit a tagok, a „beavatottak” kritikátlanul, feltétlen hűséggel követnek. Alávetik magukat a – gyakran megalázó – beavatási szertartásoknak is. A kiközösítettek áldozataikká válnak. Bántalmazzák, zsarolják őket. Súlyos esetben már bűnöző bandák születnek az ilyen összeverődött közösségekből.
- Hosszan lehetne fejtegetni a kiközösítés történelmi és társadalmi formáit, de most
csupán egy szelíd, de egyre inkább terjedő speciális fajtára szeretnék kitérni, - összehasonlítva a jelenség múltbeli és jelenlegi formáit – érzékeltetve a szokások és erkölcsök változásait. A túl korán – az általános iskolák felső tagozatában és a középiskolások körében - megkezdett és rendszeresen gyakorolt, felelőtlen, érzelmek nélküli szexuális életéről szeretnék néhány gondolatot leírni.
- Vannak népcsoportok, ahol a lányok kimaradnak az iskolából, mert már tíz-tizenkét éves korukban teherbe esnek, szülnek. Ez a szüleik által is elfogadott helyzet.
Nálunk, „civilizált” európaiaknál egészen a múlt század égéig megkövetelt, elvárt viselkedési szabály volt a házasságkötést követő nászéjszakáig a lányoknak a szüzesség megőrzése. Városokban, falvakban egyaránt jellemzően. Néhol a nászéjszakát követő reggelen a vérfoltos lepedőt közszemlére téve bizonyították az új asszony korábbi érintetlenségét.
Az ifjakra a tilalom nem vonatkozott. Ők legkésőbb az érettségi után barátaik unszolására az un. „nyilvános házakban” beavatásra került férfiassága, vagy érett, laza erkölcsű asszonyok ölelték férfivá. Természetesen őket nem fenyegette a teherbe esés szégyene, sem az, hogy férj nélkül „fattyút” hoznak világra. Nem volt ritkaság, hogy az ilyen lányokat saját családjuk is kiközösítette, „nyelvére vette” a falu. A házasságon kívül született gyermeket is kísérte anyja szégyene. El kellett titkolni a korai szerelmi kapcsolatokat, ami nem volt könnyű, hiszen a nemi felvilágosítás és a fogamzásgátlók többnyire hiányoztak még. Nehéz élet várt a „megtévedt” lányokra. Elterjedt a hír, hogy könnyen kaphatók, cafkának, ringyónak nevezték őket. Ha férjhez is mentek – a faluba vetődött idegenhez – a házasságból nem született gyermek vagy a férj tudomást szerzett neje korábbi ledérségéről és elhagyta. Sok elhagyott, öregedő asszony vált emiatt alkoholistává, és csúfos halállal fejezte be életét. A közvélemény még haláluk után is megvetéssel sújtotta őket. /Ismertem egy ilyen asszonyt, aki magára maradván az italhoz menekült és macskákkal vigasztalódott. Ittas állapotban elaludt, és mert nem etette meg macskáit, azok falatoztak belőle és belehalt a fertőzésbe./
- A múlt század hatvanas éveiben a hippimozgalom adta ki a jelszót: „Ne háborúzz, szeretkezz!” Ettől kezdve a lázadó ifjúság nem törődött a felnőttek elmarasztaló, vagy óvó véleményével, ítéletével. Jómódú családok csemetéi zártkörű házibulikat szerveztek.
Ezeken a szórakozásokon jelen volt a piálás, a drogozás és a részegség által provokált szex is. Eljutni az ilyen csoportos bulizásra nem titkolt vágya lett a szegényebb lányoknak is. Ha elég csinosak voltak, meghívást kaptak és megtörtént a „beavatás” is, elbódítva vagy megerőszakolva – a történteket titkolva szegény konzervatív gondolkodású szülei előtt – nővé vált a lány. Aki középiskolás korában még szűz volt, titkolta a többi lány előtt, mert kinevették volna és várta, hogy megszabaduljon végre attól az aprócska hártyától, ami miatt szűznek tekintették. A szexuális „játékok” folytatása – akár érzelmi kötődés nélkül – a szórakozások részévé vált.
- Vannak személyes tapasztalataim a régi erkölcsi szigorról és ismerem a jelenlegi
helyzetet. Nem irigykedem, bár fiatal koromban az én hormonjaim is követelőztek, megtartottam az akkori erkölcsi parancsot. Első nagy szerelmem - a fiú könyörgése ellenére – sem teljesedett be, pedig nagyon csábított a vágyakozás. Ő máshol kárpótolta magát, és megtalálta ösztönei követelésére a kielégülést. Erről csak jóval később szereztem tudomást. Elszakított a sors egymástól minket. Talán ma már kicsit sajnálom, hogy nem engedtem kérésének. Azokat a fiatal lányokat azonban végtelenül sajnálom, akik bele kényszerülnek szerelem nélküli szexuális kapcsolatokba, mert nem ismerik meg azt a csodálatos boldogságot, amit akkor élhetnének át, ha megtalálják azt a fiút, akit végtelen ideig nézni tudnának gyönyörködve, akinek érintése is élvezet, mert az igazi boldogság az, ha azzal egyesül a testünk, akit a szerelem küldött nekünk, akit szeretünk és aki minket viszontszeret. - Azt gondolom, ez a boldogság megéri a várakozást, és érdemes vállalni érte akár a kiközösítést is a szexet sportként felfogó közösségi bulikból való kimaradást is. A szerelem az egyik legszentebb értékünk, ne áldozzuk fel olcsó örömökért.
-
Hozzászólások
mamuszka - February 25 2013 13:14:43
Sajnálom, hogy senkinek nincs hozzáfűznivalójasmileysmiley
gyongyszem555 - February 26 2013 08:34:13
Kedves Mamuszka!
Nagy érdeklődéssel és figyelemmel olvastam "gondolataidat" a szerelem nélküli szexről és maximálisan egyetértek Veled.Nem tudom egyébként, hogy hová is sietnek azok a fiatalok, akik válogatás nélkül - pia, drog hatására -érzelmek (szerelmes) nélkül belevágnak egy éjszakás kalandokba.Más lett az értékrend?Vagy "kiközösítik" a fiatalok maguk közül azt, aki 14 évesen még szűz? Lehet, hogy ez is közrejátszik.
Szeretettel olvastalak és gratulálok!
Évismileysmileysmiley
esprit - February 28 2013 13:02:57
Kedves Mamuszka!
Dehogy nincs hozzáfűznivalónk. Például én nem szeretnék ma fiatal lenni.
Az én időmben még szó sem lehetett szerelem nélküli szexszről. Tovább megyek, kétszer mentem férjhez szerelemből. Mindkettő elmúlt.
Az értékrend a mai világban átértékelődött teljesen, a fiatalok körében.
Jól megírtad gondolataidat, és teljesen egyetértek Veled.
Szeretettel gratulálok!
esprit
mamuszka - February 28 2013 15:27:50
esprit kedves!

ez a név megtévesztő - férfinak hittelek. Így mindjárt jobban látom hasonló értékrendedet. örülök neki nagyon, hogy nem csak én vagyok maradi - és konzervatív
szeretettel Sarolta-mamuszkasmileysmiley
mamuszka - February 28 2013 15:30:45
kedves Évi!

Köszönöm egyetértővéleményedet és kedves szavaidat.
Engem bánt ez, mert a mai fiatalok nem élnek érzelmekkel szerelmi életet, hanem - ösztöneiket követik gátlástalanul, mint az állatok - persze kevés kivétel még akad

szeretettel Mamuszkasmileysmileysmiley.
Torma Zsuzsanna - March 10 2013 17:49:58
Kedves Mamuszka!

Én csak most értem ide az olvasásban. Én magam is igen ritkán írok mostanában, szinte én is már csak az emlékeimből élek. Nagyon sok az olvasni való és igen sok alkotást nem vagyok képes elolvasni. Mert ott van a másik irodalmi honlap, s a facebookra is rengeteg verset tesznek fel mostanában.
A Te nagyon jól megfogalmazott írásaidra mindig kíváncsi vagyok és örömmel olvasom, bármikor, ha ideérek!
Most meg már a jó idő beköszöntével elkezdtem a kertben is dolgozni, hogy ne minden egyszerre szakadjon a nyakamba, ha az igazi jó idő itt lesz.

Ehhez az írásodhoz annyit tennék még hozzá, hogy minden úgy igaz, ahogy leírtad, s mostanában meg azt nézik le a "kisleányok", aki még nem esett túl a "beavatáson", sőt talán egyesek még szégyenlik is ezt. Remélem azért, hogy vannak még ma is kivételek! Ahogy Te is írod, hogy "kevés kivétel még akad"!

Szeretettel olvastalak: Zsuzsa
smileysmileysmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 25. Thursday,
Márk napja van.
Holnap Ervin napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes