Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikáprilis 23 2021 17:32:28
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 8
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Asszociáció.
Anagramma
Szerelem
Két rímelõ játéka
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10202]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3573]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
Infarktusgyanú


Infarktusgyanú

Anoly már nem mondhatta magát fiatalnak. Lassan közeledett ötvenötödik születésnapja felé, de bent nem érezte az elmúló éveket. Mikor lehunyta szemét, tizenéves önmaga képe jelent meg előtte, az a lány édesapjával ott a búzamezőn, kibontott hosszú, göndör szőke hajjal, amint gurul lefele a lejtős vetésben boldog kacagással. Talán ennek a belső fiatalságnak köszönhette, a nyugalmat, a belső békét, a megértést másokkal szemben. Úgy gondolta, kellő humorral kell nézni minden problémára és azok már nem is lesznek olyan elkeserítőek.

Azon a szombat estén nem tudott semmi humort találni az erős szívtájéki szorításban. Ült a számítógép előtt várva, hátha elmúlik. Fél órányi várakozás után úgy döntött inkább lefekszik és vizes törölközővel hűti a szívét. Honnan jött ez az ötlete maga sem tudta, de bízott benne, segíteni fog. Feküdt, várta a hatást, közben csapongtak a gondolatai. Tudta nem egészséges a rengeteg kiló ami rárakódott az évek alatt, lehet le kellene adni párat belőle, lehet a nyugalom mögött feszültség húzódik és most így figyelmeztet, néha jó lenne odacsapni és nem megszépítve nevetni a bántásokon. Lecserélte a borogatást, visszafeküdt, el is aludt egy kicsit. Arra ébredt, zsibbad a keze, hányingere van és a szorítás semmit nem csökkent. Ránézett az órára, éjjel egy óra volt. Felült, gondolkodott, mit csináljon. Úgy döntött elmegy az orvosi ügyeletre. Felöltözött, csendben becsukta maga mögött az ajtót nehogy a kislánya felébredjen, beült az autóba. Miközben vezetet felmerült benne, mi lenne, ha most elvesztené az eszméletét. Elhessegette a gondolatot, az utat figyelte.

Az ügyeleten égett a villany, az orvosi szobából beszélgetés hallatszott. Örült, nem ő ébreszti fel az orvost, ettől nyugodtabbnak érezte megát. Talán negyedóra telt el várakozással, végre kijött egy idős nő, ő pedig bemehetett. Ami ezután történt annak a feldolgozásához kellett nagyfokú humorérzéke. Elővette azt a képességét, hogy kívülről lássa a cselekményt, úgy mintha kényelmesen egy színházban ülne, a színpadon játszódna a valós történet, aminek ő is szereplője.
- Jó napot kívánok, vagy éjszakát! – lépett be a szobába.
- Miért jött ide?! – dörrent rá a kérdés.
Csodálkozva nézett a doktornőre. Jó nagydarab ő is, ez volt az első gondolata. Szeme átsiklott az asszisztensnőre, aki fel sem nézett az előtte lévő iratokról. Anoly kényelmetlenül érezte magát, már meg is bánta, hogy eljött.
- Szorít a szívemnél, zsibbad a karom és hányingerem van. – darálta el gyorsan.
- Nincs magának semmi baja! Maga egyszerűen kövér! – csattant fel a doktornő. – Nézze meg – fordult az asszisztensnő felé – nézze meg mekkora darab!
- Valóban eléggé meghíztam. – sütötte le szemét szégyenkezve Anoly.
- Jöjjön ide! – hangzott a parancs. Közelebb lépve a doktornőhöz az beleütött a bal mellébe, amitől felszisszent. – Fájt, ugye fájt? Tudtam, hogy nincs semmi baja csak kövér és izomgörcse van. – Finomabban megütötte a jobb mellét is, ami persze nem fájt így nem is szisszent fel.
- Izomgörcs. – diagnosztizálta az esetet. Mivel Anoly még mindig ott állt, elgondolkozva nézett rá a doktornő. – Csinálunk egy EKG-t szólt oda az asszisztensnőnek, aki még mindig az iratokat rendezgette. – Vetkőzzön le derékig, vegye le a zoknikat és feküdjön fel! – adta ki a parancsot.
Anoly engedelmeskedett és közben arra gondolt, hogy talán a hadseregből szalasztották ezt a nőt. Még el is mosolyodott magában. Csak ne szorítana úgy a szíve! Kényelmetlen volt az ágy. A fájós derekát sehogy sem tudta jól elhelyezni. A doktornő odalépett hozzá kezében az elekródákkal. Mielőtt feltette volna a tappancsokat ismét odafordult az aszisztensnőhöz, aki nem nézett rá, mintha már sejtette volna, mi fog következni.
- Nézzen ide Valeri! Ezt látnia kell! Lefolyik a vizsgálóágyról, nem férek hozzá! Uram Atyám, hogy lehet valaki ilyen igénytelen! Jól felhizlalta magát!
Fejét csóválva felrakta az elektródákat, bekapcsolta a műszert, kapcsolgatta a gombokat, a szerkezet pedig rajzolta a vonalakat. Mikor készen voltak, Anolyt odaültette oldalt az íróasztala mellé. Nézegette a görbéket. Kicsit elbizonytalanodott, mintha azok a görbék nem lettek volna olyan szabályosak. Anoly meglepődött, mikor emberi hangon szólt hozzá:
- No kérem! Valami látszik itt, de nem vészes. Adok egy beutalót az ambulanciára, majd ott a vérből megállapítják, van-e valami. Egy jótanácsot fogadjon meg! Egyen sok banánt és száraz húsokat, meglátja le fog fogyni! Nem jó ez sok fölösleg se a szívének, se az ízületeinek.
Anoly boldogan jött ki a rendelőből. Még egy perc a „szimpatikus doktornővel” és mentővel viszik el, annyira bántotta ahogy vele viselkedett. A szorítás, a zsibbadás mintha még erősebb lett volna. Ismét beült a kocsiba és irány az ambulancia. A kocsit jó messze tudta csak letenni, mert éjjel nem volt a közelben szabad parkoló. Mire beért a váróba már szédült is. Körbe nézvén megállapította, hogy rengetegen vannak. Ki csak üldögélt, ki ágyon feküdt, ki pedig tolókocsiban szunyókált. Leadta a beutalót és leült. Azig ért a székhez, mikor odajött hozzá az orvos.
- Önt infarktusgyanúval küldték ide. Hogyan jött, hozták?
- Nem. Autóval jöttem, utána gyalog.
- Ez hihetetlen! A doktornőnek azonnal mentőt kellett volna hívnia! Ki is volt, aki beutalta? – itt a papírra nézett – Tudhattam volna! Jöjjön be a rendelőbe!
Anoly felfeküdt a vizsgálóágyra. Vért vettek tőle és megmérték a vérnyomását. 230/170 volt. Azonnal kapott egy injekciót és behoztak egy vizsgálóágyszerű valamit amire fel kellett feküdnie. Betolták az intenzív osztályra és műszerekre csatolták. A feje felett egy monitoron rengetek jel villogott. A szorítás csökkent, elmúlott a zsibbadás is. Odajött hozzá az orvos, megfogta a kezét.
- Ne féljen, nem lesz semmi baj. Megvárjuk vérvizsgálat eredményét amiből kiderül, volt-e infarktusa, de ekkora vérnyomással csoda, hogy nem kapott agyvérzést. Pihenjen, próbáljon aludni!
Anoly éppen elszundított volna, mikor egy nővérke jött hozzá, hogy ismét vért vegyen. Azt mondta, hogy az előbbbi minta eredményeként nem valószínű az infarktus, de csinálnak még egy vizsgálatot. Ez már hajnalban volt, beindult a korházban az élet. Jöttek betegekért az intenzívre, kitolták őket és toltak be újakat. Jött a kedves orvos is.
- Jó hírem van. Nincs infarktusa, de felvesszük a kardiológiára megfigyelésre. Nemsokára feltolják.
A nemsokára bizony sokára lett, de az is eljött. Ugyan nem a kardiológiára tolták, hanem egy másik osztályra ágyhiány miatt, de végre lefekhetett. Mikor fáradtan betakarózott eszébe jutott, fel kell hívnia kislányát és a barátját is. Egyikőjük sem tudja, mi történt vele. Anni nagyon megijedt, vigasztalnia kellett, nem lesz semmi baj. Megkérte, hozzon be neki hálóruhákat, tisztálkodó szereket. Michael is megijedt, azonnal be akart jönni. Ő ért oda előbb és hozott pár banánt, joghurtot és két pogácsát. Ott ült az ágy mellett és aggódva fogta a kezét.
- Nagyon sápadt vagy. – mondta kedvesen - Ugye nem lesz semmi baj? Nem bírnám ki, ha történne veled valami.
Anoly elszunyókált kezét Michael kezében hagyva. Nem lehetett több csupán pár perc, de nagyon jól esett. Később megjött Anni is a ruhákkal. Ő is simogatta a kezét. Következett a délelőtti vizit, ők elmentek. Két kardiológus orvos jött Anolyhoz. Kérdezgették. Nem is volt semmi baj, amíg az egyik orvos meg nem látta a kisszekrényben a banánt, a pogácsát és a joghurtot. Felháborodott hangon mondta:
- Ön kövér! Nem ehet ilyeneket, főleg nem banánt!
- Én nem akartam enni, a barátom most hozta, hogy kedveskedjen, de vissza fogom neki adni. – mondta Anoly megszeppenve és kicsit meg is botránkozva a testalkatára ma már többször is hallott megállapítástól.
- Látom magas a vércukorszintje is. Csak azt eheti, amit itt kap!
Amint Anoly magára maradt szinte azonnal elaludt annyira ki volt merülve az egész éjszakai fentléttől. Ezután vizsgálatok jöttek egymás után. Minden napra került valami: ultrahang, terheléses EKG, vérvételek. Anoly egyre erősebbnek érezte magát. Az ötödik napon végre hazamehetett. Végül is nem találtak semmit a kiugró magas vérnyomáson kívül.

Anoly figyelmeztetésként könyvelte el magában az esetet no és jót mosolygott a banán esetén, mely egyik orvos szerint hasznos, a másik szerint árt. Utólag egész vidámnak találta a kövérségére vonatkozó megjegyzéseket is. Hasznos, ha mások is azt látják rajtunk, amit mi magunktól is tudunk.
Hozzászólások
Andy Jazz - július 22 2013 10:05:06
Kedves Ilona!
Mikor a címet olvastam, azonnal fölébredt bennem az "Itt már orvost is öltek" szindróma és nagy érdeklődéssel vágtam neki az olvasásnak. Szépen, versszerű smiley hatást kiérző, hiteles leírását találtam egy szívrohamnak. Ha nem sértő erről a témárol ilyet írni:
élvezettel olvastam. Jellemző, bíráló soraid a helytelen orvos-beteg kapcsolatról telitalálat. Ha a történet hiteles, ezt az írást elküldeném az illetőnek. Mint "botcsinálta" szakértő éreztem, itt csak a tünetek okozták a gondot, mert infarktussal nem lehet ilyen sokáig járkálni! Írásodhoz gratulálok, Anolynak pedig gyors javulást kívánok! Andy
farkas viola - július 22 2013 12:58:59
Kedves Helen Bereg!
Kitűnő írásod tetszik, csak hát a tartalma elszomorító. Nem lehet könnyű egy kövér embernek sem.
Szeretettel gratulálok: Viola
Torma Zsuzsanna - augusztus 21 2013 15:32:39
Kedves Ica!

Minden jó, ha a vége jó! - hallottuk meg éppen elégszer! Örülök, hogy a történetbeli Anolynak nem volt infarktusa és agyvérzése sem lett, csak magas volt a vérnyomása.
Sokan a kövérség ellenére mégis nagyon jól érzik magukat a bőrükben, s ha lehet azt mondani, sokan sokkal boldogabbak és vidámabbak, mint a sovány emberek. Azokra meg azt szokták mondani, hogy "gyomorbajosok"!
Pedig némely esetben csak azért soványak, mert akármennyit is esznek, nem tudják jól hasznosítani, hamar kiürül a szervezetükből a bevitt élelem.

Örülök, hogy verseid mellett ezzel a szép prózával, mint történettel is jelentkeztél.

S azt már csak remélni merem, hogy nem Veled történt az eset!
Ha mégis, akkor vigyázz Magadra!

Szeretettel: Zsuzsa
smileysmileysmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2021. április 23. péntek,
Béla napja van.
Holnap György napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

KiberFeri
23/04/2021 10:18
Nekem van, nektek is kívánok ilyen napsütéses egész napot!

Manon
23/04/2021 09:28
Itt a hétvége! Szép napot mindenkinek!

szinci
23/04/2021 07:22
Szervusztok. Szép napot mindenkinek. szinci

Helen Bereg
22/04/2021 17:44
Szép estét Mindenkinek! smiley

Gyongy
22/04/2021 13:41
Szépséges napot Napkorong smiley

Helen Bereg
22/04/2021 11:39
Szép napsütéses napot Mindenkinek! smiley

KiberFeri
22/04/2021 08:21
Kedves mindnyájatoknak kívánok mára, egy szép napot!

Helen Bereg
21/04/2021 19:52
Szép estét Napkorong! smiley

Manon
21/04/2021 17:56
Szép délutánt Napkorong!

Gyongy
21/04/2021 11:50
Kedves Feri, valóban csodálatos idő van ma! smiley

Gyongy
21/04/2021 11:39
Szép napot Napkorong smiley

KiberFeri
21/04/2021 09:51
Ma lehet 20 fok is. Legyen, kellemes a nyárelő napotok!

szinci
21/04/2021 02:46
Szép napot kívánok kedves Korong lakók.Jó egészséget mindenkinek. szinci

Helen Bereg
20/04/2021 19:03
Szép estét Napkorong! smiley

KiberFeri
20/04/2021 15:21
Szép napot mindenkinek...

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes