Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 27 2024 01:34:47
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 13
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Az idő


Radmila Markovity: Az idő

Ahogyan múlik az idő, a család úgy szaporodik.
Kezdetben, csak ketten ültünk az asztalhoz, ahol üresen tátongott a főhely, az apám helye, aki nagyon hiányzott nekem, mert minden gyereknek, akivel óvodába jártam, volt apukája is meg anyukája is, meg sok testvére. Ha már ilyen a helyzet, akkor legalább legyen testvérem. Könyörögtem az anyámnak, de az valamilyen kifogással, mindig elhárította kérésemet. Az azonban a fülembe jutott, ha a kéményt bemeszelik fehérre, akkor a gólya már messziről meglátja, és bedobja a kisbabát a kéménybe.
Elmentünk mészkövet venni, amit azután odahaza vízzel keverve feloldottuk, úgy forrt, mint a lúg. Vevés közben az anyám öt kilót kért, én meg könyörögtem, hat kilót vegyen.
Hallgass már kislányom, tudom mennyi kell.
Én csak hajtottam a magamét.
- Mondd meg kislány, minek kell a hat kiló, öt helyett?
- Be kell meszelni a kéményt, és akkor nekem is lesz testvérem, mert a gólya bedobja a kisbabát.
Mosolyogtak körülöttem az emberek. Ezt jó jelnek vettem. Biztos meglesz a hat kiló. Azt nem tudom, hat kilót vett-e az anyám, vagy csak rámondta, de a kémény meszeletlen maradt.
Ekkor még nagymamám házában laktunk, és egy idő után albérletbe költöztünk, egy angyali házaspárhoz. Az asszonyt Viktor néninek hívták, aki egy szót sem tudott szerbül, akkor még én sem tudtam igazán magyarul. Ez minket, egy cseppet sem érdekelt. Mi állandóan beszélgettünk. Én mondtam az én nyelvemen, ő válaszolt az övén, és tökéletesen megértettük egymást. Az anyám nem győzött csodálkozni. Észrevétlenül, azután mindketten magyarul beszéltünk. A fia, aki pár évvel volt idősebb, mindig cipelt magával játszani. Én voltam az egyetlen lány az utcában, de úgy vigyázott rám, mint a szeme fényére. Még én is rúgtam a rongylabdát, de gyorsan kipenderítettek a csapatból, mert nem tudtam felvenni a versenyt a fiúkkal.
Ma nem szeretem a telet, de akkor jó volt nekem, mert Riki beosztotta a fiúkat, ki mikor húzgál engem a kisszánkón. Volt ott hó csata is. Dehogy maradtam volna ki belőle. Az győzött, aki kitartóan dobálta a hó bombákat, nem szaladt el. Olykor-olykor keményre sikeredtek a hógolyók, amikor kissé megengedett a hó, és bezzeg nem kis ütés után hullott darabokra. Az én dolgom főleg a hógolyó gyúrása volt, de nem állhattam ki, hogy ne keveredjek a csata hevébe. Általában mi győztünk, na persze nem én voltam a főkolompos, hanem ebben a csapatban voltak az idősebb fiúk. Nem voltunk a legsportszerűbbek, de már akkor kezdett világosodni előttem: az élet igazságtalan, de ez csak még a derengés határán volt.
Olyan hideg telek jártak az ötvenes években, hogy a madár szálltában megfagyott. A házak tetejéről sok helyen, főleg a náddal befedett háztetőről letúrták a havat. Utat biztosított hólapáttal mindenki a közlekedéshez. Emlékszem, volt olyam hely, ahol nem látszottam ki az eltisztított hótengerből. Ha szétvetett lábbal, karral hanyatt belevetettük magunkat a hóba, Jézuskát készíteni, volt, hogy úgy kellett kikotornunk egymást a mély hóból.
A Krivaja nevezetű patakot vastag jégréteg borította, Mi nyugodtan korcsolyázhattunk rajta. Nem volt életveszélyes. Legtöbb gyereknek az apukája fatalpra vastag drótot erősített, és repítettek vele. Elég sokunknak volt rendes korcsolyája. Először az anyám a kerítés mellé vizet locsolt, ami pillanatok alatt jéggé fagyot, és a kerítésbe kapaszkodva tanultam meg talpon maradni. Ez nem jelentette azt, hogy amikor lementem a Krivaja jegére, egyszer sem estem a fenekemre, mivel akkor még közel volt a földhöz, jobban mondva a jéghez, nem ütöttem meg maga Lassan korcsolyáztam. Gondtalanul játszottunk. Nem volt gyerekrablás, a szüleink nem avatkoztak bele, ha néha napján vita kerekedett, úgy voltak, oldjuk meg a problémánkat magunk között. Soha sem fajult el a vita komoly verekedésbe.
Mivel a nagy hó fehérre meszelte a kéményeket is, bennem fellángolt a remény, most van igazából esély kistestvérre. A hó elolvadt, de a kistestvér nem érkezett meg.
Az anyám özvegy volt, és szép asszony, nekem is lett nevelő apám, akit kezdetben nem nagyon akartam elfogadni, de áldott jó természetével megszeretette magát, és mit ad Isten: nekem is lett kistestvérem. Nagyon szerettük, szeretjük ma is egymást. Neki gyönyörű kék szeme, szép arcocskája volt. Nekem fekete hajam, sötét szemem, de ezt csak az idegenek vették észre, minket nem zavart.
A nevelő apámat is elveszítettem, és most bánatosan hármasban ültünk az asztalnál.
Hozzászólások
farkas viola - April 18 2015 14:51:06
Kedves Radmila!
Írásod őszintesége, közelisége meghatott. Nagyon tetszik és őszintén örülök, hogy született kistestvéred. Igen, egyedül maradunk, de legalább Ti még hármasban ültök az asztalnál.
Jó egészséget és a legjobbakat kívánom szeretettel: Viola smileysmileysmiley
Radmila - April 18 2015 17:09:49
Drága Viola!
Köszönöm szép elismerésed, és értő, együtt érző szavaidat.
Szeretettel: Radmilasmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 27. Saturday,
Zita, Mariann napja van.
Holnap Valéria napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes