Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 23 2024 12:49:17
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 5
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,201
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Nem történt semmi


Radmila Marković
Nem történt semmi


Nem történt körülöttem semmi. A TV képernyőjén valamilyen műsort közvetítenek, de csak a hangokat észlelem, és ezt azért teszem, ne a csend zakatoljon a fülemben, közben olvasom az interneten a verseket, elbeszéléseket, de az agyamig egyik sem jut el. Nincs a szobában hideg, csak ridegek a falakon a képek, taszítanak a könyvespolcon álló könyvek.
Nem történt semmi, csak kitört a polgárháború. Az öcsém a fronton, a fiamért rettegek, hiszen őt is vihetik minden pillanatban.
Közben kiürült az éléskamra.
A gyerekeimre ráparancsoltam, csak a gatyát és bugyit cserélhetik naponta, a többit akkor, ha nagyon szükséges. Beléptem a fürdőszobába, a szennyes majdnem a plafonig ért. Fülön fogtam őkelméket. Azt vágták a fejemhez: te tanítottál minket arra, hogy naponta váltsunk alsóneműt, azon kívül izzadt, piszkos ruhát meg ne láss rajtunk.
Tudok én háziszappannal is mosni!
Nem történt semmi, csak külföld segítségével szétrobbantották a hazámat, ahol biztonságban felnőttem, dolgoztam. A testvérháború gyűlöletet, rasszizmust szült, betöltötte a világmindenséget évekig előre, de még ma sem nyugodtak le a kedélyek.
Nem történt semmi, csak az áramszünet órákig tartott, és azt csiripelték a verebek, Horvátországba szállítják az áramot, nem baj, hogy harcban állt a két ország. Valaki/k nagyon jól jártak, ha igaz. Azért történt valami: jöttek a romantikus gyertyafényes esték. Télvíz idején ismét egymásra találtak a szomszédok, én is. Este kártyáztunk ott, ahol fával, szénnel tüzeltek, nem olyan volt a szoba hőmérséklete, mint ahol a villanykályha ontotta volna a meleget.
Gyerekkorom estéi jutottak eszembe, akkor is pattogatott vagy főtt kukoricát ettünk. Most királyi vacsora volt.
Szegény villanykályha, annyit ért, mint halottnak a csók.
Nem történt semmi, csak milliárdosok lettünk.
Amikor volt áram, rettegve ültünk a TV előtt. Figyeltük, hol folynak a harcok.
Nem történt semmi! Befejeződött a háború. Korgó gyomorral, összetört hittel, de mi, akiknek a szerettei haza jöttek, boldogok voltunk, addig mások házában a gyász honolt.
Nem történt semmi, csak utcára kerültek a férfiak, nők. Se munka, se kenyér, a kalászok lehajtott fejéből sírtak a búzaszemek. Nőtt a betegek száma, nincs pénz, nagy valami, nincs orvosság, az élet úgy sem ér semmit sem.
Nem történt semmi, csak romokban hevernek álmaink. Nyugdíjasok tartják el a családot. Ennek következtében elkezdődött a tömeges kivándorlás munkalehetőséget keresve. „Ahol a kenyerem, ott a hazám-, szól a mondás.” Valahogy nem hiszem. Szerencsések az informatikusok, és azok, akik ismerik az angol vagy a német nyelvet, de azok is mennek, akik egyiket sem beszélik.
Nem történik körülöttem semmi, csak a lányom megy Angliába dolgozni, mert a szükség törvényt bont. Nem maradhat sem az unokámmal, sem velem. A fiam dolgozik látástól vakulásig, a menyem is kapott munkát. Lám, történik azért valami.
Körülöttem nem történik semmi, azon kívül, hogy törvényileg engedélyezett a lopás. Ezt még a pisze sem hinné el külföldön, pedig így igaz. Mindennek a teteje, ha a betörő a házban van, nem szabad védekezni ellene, mert börtönbe kerül a házigazda, de a betörőknek szabad halálra verni az időseket, és ez biztos helyénvaló, természetes, csak én nem értem, azért bizony félek, mert egyedül vagyok, tetejébe még idős is, pénzem meg nincsen, biztosított a jobbik esetben a félholtra verés, vagy éppenséggel halva találnak. A betörők, meg üres kézzel távoznak, mert ja, aranyam sincsen.
Nem történik semmi, és azért, mert úgy vélem olyan egyhangú az élet, pedig bennem mocorog a történni vágyás. Nem sok a kívánságom. Jó lenne, ha dolgozhatnának az emberek, volna értékrend, felütné fejét a kölcsönös megbecsülés, mosolygós arcokat látnék komorak helyett, viccet mesélnének az emberek. Azért az volna a legfontosabb, ha elfoszlana az egész országot beborító, undorító stressz-felhő.
Ezek után talán történne valami jó is ebben a rohadt életben.
Hozzászólások
gyongyszem555 - August 28 2015 17:20:26
Értem, drága Marám maximálisan értem novellád mondanivalóját. Értem, érzem az elkeseredettséget, a dühöt, a tehetetlenséget, amely amely dívik. Igen, nincs jog, kötelesség, nincs rend - rendszer -, nincs felelősségre vonás ebben a betyár nagy szabadosságban. Kiszolgáltatottá váltak az emberek, de még milyen mértékben! Nincs védelem - az időseket nem védi semmi és senki, ha meg ell halni, hát ott egye a fene, haljon meg, ha betörő, vagy netán gyilkos végez vele? Hát akkor így járt, tudjon rá! Szomorú - de sajnos igaz - képet festettél társadalmunkról.

Szeretettel gratulálok és ölellek: Évismileysmileysmiley
Radmila - September 20 2015 07:07:24
Drága Évikém!

Köszönöm egyetértő szavaidat.

Szeretettel ölellek: Mara
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 23. Tuesday,
Béla napja van.
Holnap György napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes