Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 27 2024 01:51:50
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 8
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
A Cirkusz

A Cirkusz

A Cirkuszról általában

A cirkusz latin szó, jelentése: kör. Az ókorban napimádással összefüggő kultikus hely, később játékok, kocsiversenyek színhelye. Gladiátorok és állatviadalok küzdőtere és az ezt körülvevő nézőtér építménye. A cirkusz egyidős az emberiséggel, több ezer éves ősi műfaj. A római nagycirkusz – amfiteátrumnak is nevezték – Circus Maximus 185.000 nézőnek adott helyet.

Az arénában kegyetlen állatviadalok folytatódnak, s gladiátorok életre-halálra küzdenek egymással.
A nép őrjöngve nézi ezeket a játékokat. Cézár találó szállóigéje: „kenyeret és cirkuszt a népnek” ez a mai napig igaz. Később két, három, négy lovas kocsikkal versenyeznek, ahol a győztesek diadalmaskodnak, a veszteseknek pedig halniuk kell. A keresztényüldözések idején a keresztényeket is a vadállatok elé vetették az arénákban.
Feltárt sziklasírok s „testi játékokat ábrázoló ó-egyiptomi, asszír, babiloni, kínai, indiai domborművek, rajzok, valamint papirusz-töredékek vallanak e művészeti át ősi koráról, továbbá kőbe vésett „plakát” a majomszínházról, ahol cifra ruhákba öltöztették az állatokat”. A mai kor szórakoztatásával összefüggő produkcióinak minden ágával találkozhatunk az ókor és következő nemzedékek leleteiben.

„A középkor” túllép a rómaiak véres mutatványain: komédiások tarka csoportjai vándorolják be Európát”. Pl. a főleg spanyol származású „Comprachiok”, akik ellopták az őrizetlenül hagyott kisgyerekeket és megcsonkították oly módon, hogy a szájuk szegletétől a fülükig behasították az arcukat s így szörnyetegekké válva örökké rajtuk maradt a „mosoly”. Egy ilyen eltorzított szerencsétlen gyermek sorsát írta meg Victor Hugó megrázóan A Nevető ember c. műben. /Magam is olvastam, egyik kedvenc könyvem/.
Az ilyen „nevető embereket” vándorkomédiásoknak adták el, akik bódéjuk elé állítva biztosították jó reklámjukat, ahová biztosan özönlött a bámészkodó nép.

Egyébként már az „V. századi Athénben, különösen Periklész korában válnak mindennapossá a teljes, több számból álló cirkusz-műsorok, melyek az ókori olimpiák szellemét: a testi szépséget, harmóniát, az akaraterő diadalát, míg a dionüszoszi bohóc-játékok a tavasz, a mámor, az öröm harsány hangulatát hirdetik”.
A modern cirkusz előadásmódja a XVIII. Század második felétől Angliában kezdett meghonosodni, s mintegy 100 év alatt terjedt el az egész kontinensen, így Magyarországon is. Itt rendeztek először műlovar előadásokat és lovas drámákat.

A mai cirkuszépület színházra emlékeztető, többnyire fából készült építmény, körben futó széksorokkal, kör alakú poronddal és zenekari emelvénnyel. A vándorcirkuszosok hatalmas ponyvasátorokban tartják előadásaikat. A modern cirkusz műsorán akrobaták, állatidomítók, műlovarok, bűvészek és bohócok mutatványai szerepelnek, többnyire zenekísérettel. De nem ritkaság a nagykiállítású, látványos revüsített műsor sem.

„A magyar artisták eredete visszanyúlik a honalapításig. Ezt bizonyítja Lehel kürtje a IX századból, amelyen testi mutatványokat, játékokat megörökítő csontfaragványok láthatók”. Az Árpád-házi királyok udvarában „királyi együttivók” szórakoztatják a vendégeket. Artista-őseink sikerét több fennmaradt királyi adományozó levél tanúsítja, amely a legkiválóbbakat földhöz juttatta.

1834 júniusában Wulff Henrik német-holland cirkuszigazgató és társulata megkezdi Pesten a Tudományos Akadémiánál lévő helyen az előadásokat. Vannak a műsorban lovasok, kötéltáncosok, zsonglőrök, egyensúlyozók, akrobaták, ugróművészek. Az előadásokat nem mindenki fogadta szívesen, sok ellenző volt. De az idő múlásával egyre több társulat látogat ide Nyugat-Európából, s egyre több magyar kezdeményezés is születik. Már Pesten és Budán is tartanak előadásokat.

1868-ban a lovas számokon kívül a Budai Színpadon a színjátékok szünetében ketrecekben vadállatokat vittek /oroszlán, hiéna, párduc, és farkas/. Ez évtől egyre jobban elterjednek az artista és állatszámok. Leggyakrabban a Népszínházban lépnek fel, de bekerülnek a Nemzeti Színházba is.
Mint érdekességet említhetem, hogy a sok szám között fellépett ott féllábú táncosnő és karok nélküli piktorok is, akik a lábukkal festettek. A közönség kedvelte az ilyenfajta különlegességeket, sőt külön ünnepnap volt, amikor szemfényvesztők és különböző hajmeresztő mutatványok voltak.

1876-ban az olasz származású Baroccaldi család nevéhez fűződik az első állandó magyar cirkusz.
Az akkori cirkusz a mai Széchenyi Fürdő helyén volt s körötte mindenféle szórakozás, „csodák”, mutatványosok, komédiások, /volt itt Liliputi Színház is.
Ide tartozott az Állatkert látványosságai. Egyre nagyobb vurstli terjeszkedett, a századfordulóra szinte versenytársa a bécsi Práternek.

A XIX. Század utolsó évtizedében sok magyar artistaszám emelkedett felül az átlag produkciókon. Világhíressé váltak a magyar művészek. Nem sorolom a neveket, csak egyet említenék: Morgenroth Károly, az egykori nyomdász tanonc, a későbbi híres Jancsi bohóc, a Holokausz áldozata lett.

Szép cirkuszi előadásokat kívánok.

Budapest, 2015. november 19.

Forrás:
Szekeres József – Szilágyi György: Circus
Victor Hugo: A nevető ember


Hozzászólások
gyongyszem555 - November 20 2015 10:53:34
Drága Viola!

Szeretettel olvastam történelmi áttekintődet a cirkusz világáról.
Victor Hugó Nevető emberét én is olvastam talán többször is, ugyanúgy mint a Nyomorultakat. Eszméletnek kegyetlenségek melegágyai voltak az elmúlt századok. Na de ma sem panaszkodhatunk, csak irányt vett a kegyetlenkedés.

Gratulálok, ölellek: Évismiley
kakukkmarci - December 29 2015 12:02:00
Kis összefoglalód jól sikerült.talán az egyedüli a cirkusz aminek épületéhez még nem nyúltak hozzá a rendszerváltás óta.
Gratulálok kakukkmarci!smiley
farkas viola - January 14 2016 09:47:46
Drága Évi és Kakukkmarci!
Köszönöm szépen, hogy időt töltöttetek nálam és szóltatok hozzám.
Szeretettel kívánok Boldog Újévet: Viola smileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 27. Saturday,
Zita, Mariann napja van.
Holnap Valéria napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes