Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikáprilis 20 2021 15:00:30
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 10
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Asszociáció.
Anagramma
Szerelem
Két rímelõ játéka
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10202]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3573]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
Augusztusi szellő


Augusztus közepe volt, néhány helyen sárgállott még a búzamező, de már nem volt olyan szép aranyszínű, mint Péter-Pál nap ünnepén. A nap még magasan, az ősz pedig még messze járt.
Piri szívében egyre csak forrt a harag, fiatalasszony létére magányosan tengette életét néhány hónapja. Pici lányával anyjánál kért menedéket, ott húzta meg magát szerény, szegényes hajlékukban. Nehezen éltek az öreg szülék, anyja tejfölt, túrót árult a messzi városban. Fél napokon át gyalogolt, hogy pénze legyen a családnak, amin aztán a vegyesboltban tudnak majd venni olyan dolgokat is, amit nem tudnak maguknak előállítani. Apja a háztájiban dolgozott, gyenge fizikumú, beteges ember volt mindig, asztmával és szívbetegséggel is küzdött. Kiskamasz lánytestvére még a szülői házban élt, őt is el kellett tartaniuk. Piri harmadik gyermekként született a családba, szép arcú, helyes kis bakfissá cseperedett az évek során. Két nővére már férjhez ment, ő is úgy gondolta, hogy már lassan itt az ideje, hogy az ő fejét is bekössék. Szórakozásként néha elment egy-egy bálba, barátnőivel cseverészett, lófrált a falu utcáin. A húsvéthétfői mulatságban egy gesztenyebarna szemű, csinos legénynek megakadt a tekintete rajta. Gyengéd szerelem szövődött kettejük között. Csak hétvégén találkoztak, de az a kevés alkalom is elég volt ahhoz, hogy egymásba habarodjanak. Piri azt gondolta, hogy most jött el az ő férjhez menésének az ideje. Csakhogy a fiatalember és az édesanyja még korainak tartotta a frigyet. Egy nyárvégi napon a lány kérdőre vonta szerelmét, mi a szándéka kettejükkel kapcsolatosan. A kérdésre a fiú csak hebegett-habogott és kitérő választ adott. Szó szót követett és a mérges lány első dühében kiadta a fiú útját és még jó hangosan a tudtára is adta, hogy:
- Az első jött-ment férfihez hozzámegyek, akit utánad megismerek!
Ám miközben ezeket a szavakat kiabálta a szíve majdnem meghasadt, borzasztóan szerelmes volt a daliás fiúba. Elvarázsolta a sudár, jóképű, helyes férfi. Róla álmodott éjszaka és nappal is, állandóan csak ő járt az eszében.
Az élet azonban nem állt meg, ment tovább. Akkoriban sok alkalom akadt a bálozásra, farsangi, locsoló, szüreti mulatságok sorozata követte egymást. Piri szeretett táncolni, szeretett a társaság középpontjában lenni. Okos tekintetű és bő beszédű leánykává serdült. Ősszel a szüreti bálban kézről-kézre kapkodták, miközben a csárdást ropták. Egy jó vágású, göndör hajú fiatalember - a szomszéd faluból származó - egyből szemet vetett rá. Táncolni nem igazán tudott, elég suta mozgása miatt, de tekintetét ennek ellenére sem vette le a kívánatos eladó lányról. Felkérte táncolni, a lány pedig nem mondott nemet. Este hazakísérte és dicsérgette, ahogy ilyenkor kell, fűt-fát, bogarat ígért neki, csakhogy levegye a lábáról. A hatás bizony nem maradt el. Tetszett az ifjú hölgynek az udvarlás és lett folytatása is a történetnek. Mivel nem laktak messze egymástól esténként meglátogatta Pirit, aki ezt nem vette rossz néven, sőt, alig várta, hogy este legyen. Egy alkalommal a lány azt találta mondani udvarlójának, hogy ő bizony akár már jövőre is férjhez menne, ha valaki megkérné a kezét, és megkérdezte nincs-e kedve a fiúnak megtenni ezt. A fiú nem sokat gondolkozott, tetszett neki a lány gyönyörű arca, formás testalkata, cserfes szája, meg amúgy is nősülni készült, benne volt már a korban. Megbeszélte otthon a szüleivel a dolgot és nemsokára lánykérést tartottak. Az elkövetkező év májusának első szombatjára tűzték ki a lakodalmat. Közben gyakran eljártak szórakozni, ilyenkor a fiú minden alkalommal felöntött a garatra, nem tudott mértéket tartani. A lány szülei és barátnői többször megkérdezték Pirit, biztos-e a döntésében, biztos-e, hogy az igazihoz megy feleségül, jól választott-e? De a dac és a makacsság rossz tanácsadó. A bosszúvágy is fűtötte, majd ő megmutatja a világnak és régi barátjának, hogy őt bizony rövid udvarlás után is nőül veszik. Szerelmet nem érzett a vőlegénye iránt, de ez egyáltalán nem zavarta. Csúnyának nem volt mondható a férfi, dolgozni is szeretett, csak az az egyetlen óriási hibája ne lett volna, a mértéktelen italfogyasztás.
Eljött a várva várt tavasz és eljött az esküvő napja is. Két hízót vágtak, mind elfogyott, 30 tyúk fortyogott a katlanban, a násznép jól lakott, az eső pedig megállás nélkül szakadt. Nem ilyennek képzelte kislánykorában a menyasszony a lakodalmát, de az időn sajnos nem lehetett változtatni, siratta az ég is megboldogult lányságát. Rossz ómen, mondhatnánk. Megkezdődött nagybetűs életük. A mézes hetek hamar elmúltak, eljött a nyár, a rengeteg kerti munka, majd az ősz, a betakarítás ideje is elérkezett. Ekkor már mocorgott Piri hasában első gyermeke. Férje nagyétkű volt, nemcsak a finom ételeket szerette, hanem a finom friss „pipihúst” is. Asszonyát nagy hassal már „megkímélte” házastársi kötelességének teljesítésétől, máshol keresett boldogságot és megkönnyebbülést.
Amikor Piri ezt szóvá tette, mert valahonnan csak a fülébe jutott, nem restellte megrugdosni az állapotos nőt és felháborodva kikérni magának, hogy az nem is úgy volt, ez csak pletyka lehet. Február végén vastag hótakaró borította a lankás domboldalakat. Mínusz tíz fokban, húszcentis hóban, március második napján gyalog indultak el a távolabb fekvő faluba, ahol már volt aszfaltos út és ott tudtak csak mentőbe szállni. Első gyermeket farfekvéssel megszülni nem egy leányálom, Pirinek óriási fájdalmakkal kellett megküzdenie kislánya világra jöveteléért. Pár nap után hazatérve nem dicséretet kapott szenvedéséért, hanem anyósa csípős megjegyzését:
- Biztos, hogy nem a fiamtól van ez a gyerek, mert egy cseppet sem hasonlít rá.
Mély sebet ejtett ezzel fiatal menye lelkében. A kisbaba az anyja szép vonásait örökölte. Védekezni nem tudott és nem is akart anyósával szemben, mert letromfolta volna úgyis. Meg hát ugye, mindenki saját magából indul ki. Meg a kedves fiából. A mama megesett lány volt, annak idején több apától születtek a fiai. Fájt nagyon a kismamának, hogy ilyen rágalommal illették, de nem tudott mit tenni ellene, el kellett viselnie az anyós rosszallását és a férje kicsapongásait. Az újdonsült apa sokszor berúgva tért haza a kocsmából, ilyenkor csúnya szavakkal illette őt és nemegyszer elcsattant egy-egy pofon is. Egyik este annyira összevesztek, hogy a fiatal anya felkapta gyermekét és elrohant a szülői házba. Jó pár hétig ott is maradt. Annak idején a kismamák nem lehettek otthon gyermekeikkel, nekik is ki kellett venni részüket a háztáji munkákból. A csecsemővel Piri is dolgozott, babot szedett közeli földjükön. Biztos, hogy nem véletlenül éppen arra kószált elhagyott férje is. Beszélgetésbe elegyedtek, bocsánatot kért tőle a sok bántásért. Addig-addig cseverésztek, hogy-hogy nem megérintette őket a vágy lágy szellője. A közeli kukoricás igen magasra nőtt, a gyermeket álomba szenderítette a friss levegő, a távolból csak egy arató kombájn zúgása hallatszott. A rét illatos virágai közt lettek újra egymáséi. Nem csak egyszer, többször is. Másnap hazaköltözött a menyecske. Minden folytatódott ugyanúgy, mint azelőtt. Munka, italozás a kocsmában, veszekedés, pofonok, sírás. Csak az átsírt éjszakák tudták a fiatalasszony bánatát megérteni.
Kilenc hónapos elsőszülöttje elfordult anyja mellétől, mellyel táplálta őt, nem fogadta el többet. Néhány hét múlva Piri hasában megmozdult második gyermeke. Az asszony meglepődött. Nem várta ezt az érzést. A tűzforró augusztusi délután nem múlt el nyomtalanul. Megijedt, sírt. Mitévő legyen most? Semmirekellő férj, rossz anyós, pici gyermek, és szegénység. Mi lesz most velük? Sok mindent már nem tehetett. Mozgott és élt benne a kis jövevény. Következő év májusában világra jött. Könnyedén kipottyant erre a meseszép, ám néha fájdalommal teli világra. Ismét kislány született. Az apai nagymama nagyon örült, mert „lókötő” fiára hasonlított a gyermek, aki mellesleg az én apám. Ettől fogva én lettem a kedvenc kis unoka, aki most papírra vetette születésének előzményeit, és aki örökre hálás a sorsnak, hogy ilyen csodálatos és nagyszerű Édesanyával ajándékozta őt meg.
Hozzászólások
Helen Bereg - december 03 2016 15:29:15
Meghatóan szomorú és szép a születésed története. Üdvözöllek a Korongon. Ica
Menda - december 03 2016 16:46:11
Köszönöm szépen Ica megtisztelő véleményed! Örülök, hogy itt lehetek köztetek! Melinda
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2021. április 20. kedd,
Konrád, Tivadar napja van.
Holnap Konrád napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Helen Bereg
20/04/2021 13:34
Szép napot Mindenkinek! smiley

mamuszka
19/04/2021 20:40
Szép estét mindenkinek. Jó egészséget, kíméljen meg benneteket magától a vírus.

vali75
19/04/2021 19:26
Szép estét mindenkinek! smiley

Helen Bereg
19/04/2021 18:44
Szép estét Koronglakók! smiley

Manon
19/04/2021 12:48
Legyen szép napja mindenkinek!

KiberFeri
19/04/2021 09:22
Csak úgy finomkodva esik, de ettől még legyen mindenkinek jó napja!

Wino
18/04/2021 17:55
Kellemes vasárnapot mindenkinek!

Helen Bereg
18/04/2021 17:54
Szép estét Napkorong! smiley

KiberFeri
18/04/2021 09:18
Jó vasárnapot kívánok minden kedves lakótársnak és olvasónknak is!

Helen Bereg
17/04/2021 18:00
Szép estét Mindenkinek! smiley

Helen Bereg
17/04/2021 18:00
Szép estét Mindenkinek! smiley

Helen Bereg
17/04/2021 18:00
Szép estét Mindenkinek! smiley

Helen Bereg
17/04/2021 12:39
Szép vasárnapot Koronglakók! smiley

Delfinke
17/04/2021 12:19
Szép delutant

pircsi47
17/04/2021 09:00
SZÉP HÉTVÉGÉT KÍVÁNOK MINDENKINEK!

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes