Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 19 2024 09:41:15
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 8
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
A köpeny


Már gyermekkorában arról álmodozott, hogy egyszer majd nagyon gazdag lesz, és piros Ferrariját irigyli majd mindenki. Okos kis fejecskéje hamar észrevette, hogy szülei milyen szegénységben élnek. Úgy gondolkodott, hogy ő nem úgy szeretne élni, mint az ősei, mert bizonyára valamit nagyon rosszul tettek, hogy nem jutottak egyről a kettőre. Ennek ellenére sokáig a mama szoknyája mellett maradt, nem kívánt önálló életteret kialakítani magának. Az érettségi után mindjárt munkába állt. Apai ösztönzésre a közeli gyárban helyezkedett el szakmunkásnak szakmunkás bérért. Így is lett elkönyvelve majdnem negyven évig. Akkoriban azt tartották nagy dicsőségnek, ha valaki egy munkahelyen letölt több évtizedet, és akkor majd nyugdíjba vonulásakor megbecsülik a munkáját és megjutalmazzák. Csakhogy ez az időszak a rendszerváltás bekövetkeztével feledésbe merült.

A munkahelyén minden munkát becsületesen, szakszerűen elvégzett. Munkatársainak is segített, ha elakadtak feladatuk végzésében. Egyre inkább megkedvelték a felettesei is, mert látták, hogy mennyire szorgalmas és jó szakember. Már bő húsz évet ledolgozott az üzemben, amikor felkérték, hogy az egyik műszakban művezető legyen. Meg is próbálta teljesíteni az új feladatot. Az olajos munkásruhát felváltotta a tiszta köpeny. Már csak irányítani kellett és igazat tenni a beosztottak között. Csekély néhány hétig bírta az ezzel járó stresszt Laci. Leadta főnökének a köpenyt és visszalépett a ranglétra legalsó fokára. Oda, ahonnét indult. Nem is kérték fel többször. Véglegesen beskatulyázták, megkapta a bélyegét, jó szakmunkás, de vezetésre nem alkalmas.

Elejében csak magában duzzogott és orrolt másokra. Később már nyíltan szidta a főnökeit, a kollégáit és effektíve mindenkit. Az aktuális kormányt sem hagyta ki a szórásból. Kezdetben még jól szórakoztak rajta a környezetében lévők, aztán már kínossá vált, hogy neki semmi sem tetszik, mindenért morog és mindenkire haragszik. Történt egyszer, hogy leépítésről "csiripeltek a madarak", mivel kevés volt
a megrendelés a gyártott termékekre. Sugdolóztak az emberek, hogy ezt is, meg azt is elküldik és előre sajnálták őket. Laci ugyanúgy, mint máskor aznap reggel is nagy mellénnyel lépett be a munkahelyére. Dél körül behívták az irodára. Még akkor sem kapcsolt. Leültették és megkérték, hogy írja alá a leszámolási papírjait. Nem akart hinni a fülének. Derült égből villámcsapásként érte a hír. Nem tudott mást tenni, mint aláírni az iratokat, majd fülét farkát behúzva távozott. Indoklást nem kellett adnia a gyár vezetésének, simán megszabadulhatott a nagyszájú, kellemetlenkedő munkástól. Az meg nem tudta mire vélni, hogy miért pont ő az áldozat, amikor ő pontosan bejárt, soha nem késett el, és a rá bízott feladatokat maximálisan elvégezte.

Az elkövetkező években is egyfolytában morgott és elégedetlenkedett. Irigy volt azokra, akik többre vitték és jobban éltek, mint ő. Csak arra nem jött rá sohasem, hogy neki miért nem sikerült ugyanez. Felesége néhányszor megemlítette, hogy talán a köpeny miatt, amit annak idején visszaadott. Ilyenkor kapott az asszony is. Hát hogyan is juthatna előbbre valaki, aki nem él a számára felkínált lehetőséggel? Aki mindig csak a másikban keresi a hibát, a másikra mutogat, még akkor is, amikor ő rontott el valamit.

Bűnbak keresése betegesen elfajult az évek alatt. Legfőbb ellenségének az apját állította be. Szerinte ő miatta nem lett belőle senki, mert erővel elküldte a gyárba robotolni. Aztán az anyukáját is hibásnak tartotta, mert ő bátortalan teremtés volt, soha nem mert feljebb lépni, pedig lett volna hozzá tehetsége. Érdekes módon saját magában nem talált hibát. Egész életében csak háborgott, még egyszer csak a stroke osztályon találta magát. De oda sem a megszokott módon került be. Hajnalban érte ugyan utol a baj, de ő csak este ment orvoshoz felesége unszolására, de akkor már félig bénán. Az ügyeletről mentő száguldott vele a kórházba. De ez sem változtatta meg abbeli képzetében, hogy mindenki lop, csal, hazudik, és emiatt gyarapodik.

Hiába volt szép családja, ő csak a pénzről és a gazdagságról álmodozott. Ezért minden héten vett egy, azaz egy darab lottót. Csak ebben bízott, ami igen nagy balgaság volt részéről. Néhány kettes találaton kívül egyebet nem nyert. A piros Ferrari pedig még most is várat magára az autószalonban és valószínűleg sohasem áll majd Laci garázsában.
Hozzászólások
szinci - April 23 2017 13:06:08
Menda ! Erre mondják azt, hogy ki mint vet , úgy arat, vagy sokat akar a ****ka, de nem bírja a farka :-)Sajnos vannak ilyen személyiségek, ez lett a vége az okoskodásának .Körülötte meg mindenki hibás csak ő nem. Gratulálok kis történetedhez. szincismiley
Menda - April 23 2017 17:32:43
Kedves szinci!
Igen sok ilyen okoskodó embert ismerek, sajnos a környezetükben élőknek is megnehezítik az életét.
Köszönöm figyelmedet:Mendasmiley
Tiberius - April 24 2017 14:35:25
Kedves Menda !
Az ilyen ember soha nem viszi semmire,boldogtalan marad egész életére
Érdekes történet köszönöm,hogy olvashattam
Tibor
gyongyszem555 - April 25 2017 07:08:58
Kedves Melinda!

Érdeklődéssel olvastam igaz történetedet. Talán én még abban is látom a hibát Lacival kapcsolatban, hogy túlságosan elismerték mint szakmunkás, de a vezetői tévedtek abban, hogy ő magasabb beosztásban is meg tudja állni a helyét. Szerintem meg tudta volna, h a kicsit jobban odafigyel és vállalja a beosztásával járó felelősséget. Mert egy vezető beosztás, igen felelősséggel jár. És ő erre képtelen! Abban nyilvánul ez meg számomra, hogy mindenkiben csak a hibát keresi csak önmagában nem! Talán jobb is, hogy nem került vezető beosztásba, mert annak a dolgozói itták volna meg a levét, mert döntésképtelen volt. Hiába jó szakember valaki, ha nem rátermett a vezetésre. Mindazonáltal elég rossz géneket örökölt, mert olyan "más szemében a szálkát is, magáéban a gerendást sem" típus.

Szeretettel olvastalak és gratulálok:
Évismiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 19. Friday,
Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes