Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 18 2024 17:54:07
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 4
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Az én városom



A buszvárókban méretes plakátokon mosolygó férfi és nő, a plakát szélén mozaik kockákon képek a város turisztikai látványosságairól - felírás?
"Szeretem Győrt! És te?"

Itt születtem, itt éltem le sok évtizednyi életem, valamennyi felmenőm innen származik. Bár elmentem tanulni, dolgozni, mindig visszatértem.
Szeretem a Dunát, a folyókat, a barokk épületeket, a szép templomokat, az ismerős tereket, az iskolákat, ahol gyerekként a padokat koptattam, majd tanárként tanítványaimat oktattam. itt nyugszanak szüleim a temetőben, itt vár rám már megváltott leendő sírhelyem is.
Szeretem, hogy sok ismerős rám köszön az utcán, mert vagy őt vagy gyermekét, unokáját az iskolában tanítottam, kollégám volt vagy szomszédom a kertnél és megkínáltuk egymást, megünnepeltük egymás születés- és névnapját...

Ma már nem szeretem városomat...Semmi sem emlékeztet a régi meghitt utcákra, épületekre, terekre...A zöld területeket beépítették, a panelházak szürkeségéből elveszett a barátságos szomszédolós , egymást segítő hangulat...A modern játszótereken nem játszanak gyerekek, esténként suhancok cigiznek, drogoznak, piálnak - nyomait reggelre csomókba kupacolja a szél - papírok, nylonzacskók, üres sörös dobozok, pálinkás üvegek, csikkek tömege szerteszét. Az utcák kövezete a járdák balesetveszélyes gödrökkel van tele – még az orvosi rendelők közelében is. Lakásunk önkormányzati képviselője – bár már második ciklusát tölti – még egyszer sem tartott fogadó órát. Lenne sok javaslat, de nem akarja meghallgatni. Még a nevét sem ismerik az itteni lakók.

A helyi buszközlekedést a helyi önkormányzat általunk választott képviselői - saját önkényes véleményük szerint, megkérdezésünk nélkül érdekeinkkel ellentétes irányokba szervezik - véleményünk, ellenkezésünk, panaszunk süket fülekre talál, mert nincs is fórum, ahol meghallgatnák.
Mindez személy szerint már nem érint engem, - de együtt érzek a sok dolgozóval, diákkal, öreg, beteg emberrel, akinek ez az úri szeszély sok keserűséget okoz - és a város pénzét feleslegesen pazarolja,.csak hogy másként legyen minden, mint régen.
an ugyan játszótér az öregeknek, de kinek van kedve öregen, betegen játszani! Vannak "okos buszok" - megmondják, nem éred el az átszállást, mert más a tábla és más a gyakorlat - a sok körforgalom és lámpa miatt sohasem pontos a járat, és várakozol, duplán fizetsz, mert bár többet gyalogolsz, mint eddig, át kell szállnod, ha a kórházat, a piacot akarod megközelíteni. Parkolóhely a kórház közelében alig, nagyon kevés található, abból a kevésből is lekerítettek egy részt a kórház dolgozói számára, noha a kórház udvarán lett volna erre alkalmas terep, de ide a beteg gyerekek számára játszóteret létesítettek.

A játszóterek száma egyre nő, még a kutyáknak is jutott.
Legfőbb gondoskodás a szórakoztatás, mindenféle fesztiválok, kóstolók, koncertek éjfélig akár.

Vannak városrészek, ahol egymással érintkeznek a bevásárló központok, míg másutt belátható közelben egy sem épült.

Szeressem ezt a várost?
Ez a város nem az enyém és nem az itt lakó egyszerű embereké...azoké, akik az egekbe szökő benzinárak mellett is csak autóval járnak , talán még az illemhelyre is...
"szeretem Győrt! És te?" - Nos: én NEM!
Hozzászólások
NDI - August 19 2018 14:51:03
Magértelek. Nagyon megértelek. Vannak helyek, ahova már nincs kedvem menni, mert annyira megváltoztak. Ahogy egy az évized elején feltett versemben írtam:
"és a lakótelep utcái között
régi présházakat keresgél a szél."
De vajjon hányan vannak, akik ezt megértik??
kakukkmarci - October 09 2018 00:04:08
Nekem fiatalon a város volt.Egy évet dolgoztam ott a 70-es évek elején.Már akkor megutáltam.Pedig mennyire más volt még akkor.A fenti Városháza még szürke volt.A vasuti resti tömve volt vendégekkel
Olcsó ételek italok miatt.Mindenki dolgozott ill.muszáj volt dolgozni.Első szines fotóim ott készültek az épülő színházról.Valahogy
mégis nekem az maradt meg Győr egy kereskedő ill.ipari város ahogy
akkoriban a Kisalföld írta.Az elöttem hozzászólónak nagyon igaza van.Egy nálam 10 évvel fiatalabb katonatiszttel utazgattam később
Pestre hétvégeken.Adyvárosra mondta.A nagyapám háza itt volt.Most se tudom elképzelni, hogy fért el ott olyan kis helyen ház istálló, kocsi, ló.smiley
mamuszka - October 19 2018 14:41:32
NDI kedves

Akkor Te is érted, nem minden változás jelent pozitív életminőséget, csak
látvány, amire feleslegesen pazarolják a pénzt, miközben fontos dolgokra nincs!?
Az idő változásokat hoz, de az irány nem megfelelő
mamuszka - October 19 2018 14:50:08
Kakukkmarci

Én a várost nem gyűlölöm, hiszen itt éltem le az életemet, de ami az utóbbi években történt, az nem az itteni lakosság érdekében történt.
Győr iparváros volt, sok gyárral, sok embernek adott munkát, sok iskolája színvonalas oktatást biztosított, a Duna és a folyók hangulatosan szépítették.
Van már sok lakótelep panelházakkal, de összkomfortos lakhatást jelentett sok szegény embernek. Volt kórházában lelkes orvosok gyógyítottak,ma már ez másként van. Én is lakótelepen élek, de jól érzem itt magam, ami nem tetszik, az a város vezetése és költekezése, a sok drága, de felesleges dekoráció és szórakoztatás, miközben romlik asok épület, külvárosi utak...
köszönöm,hogy írtál.
kakukkmarci - November 04 2018 00:01:26
Talán ha mílen levelezhetnék veled igen furcsa dolgokat tudnék írni neked Győrröl.A megyében születtem Csornán nekem sem közömbös érzelmileg mi történik ott.A lelkes orvosokról a Zrínyi utcai kórházban 70-es évek végén csak annyit,hogy igaz bevatkozásukkal meggyógyítottak a 2hónapja tartó arcidegzsábából.Már innen Pestről küldtek oda mivel a megyében volt akkor az állandó lakásom.A zárójelentésre neurózist irtak mellékesen megemlitve,hogy kihúzták egyik felső őrlőfogamet.Azt is találomra mert ütögetésre egyik sem volt érzékeny.A gyógyulás így is még 1 hónapig tartott.Csak bosszantó a valódi bajomról egy betüt sem írtak.Jó talán jobban jártam minha beküldenek itt az Amerikai útra az idegsebészetre ahol esetleg átvágták volna az ideget és örökre érzéketlen maradt volna az arc egy része.Tképpen az a bosszantó aki itt akkoriban albérletezett igazán sehova se tartozott orvosi szempontból.smiley
mamuszka - November 07 2018 16:07:35
Most még rosszabb a helyzet. Regényt írhatnék az orvosokról és a kórházról, de minek?
A csornai kórházban is feküdtem, ott műtöttek,azzal elégedett voltam. Régen volt! Most - túl a 80. évemen már nem is foglalkoznak velem,pedig súlyos, gyógyíthatatlan, de kezeléssel enyhíthető fájdalmas betegségem van. Az orvosom elmagyarázta, hogy nem tud semmit segíteni, örüljek, hogy ilyen hosszú éltem van, illetve volt.
Másik doki olyan receptet adott, ami érvénytelen, nem kiváltható...
Albérlőként nem éltem, nem tudom, mi volt a szabály, de az még a régi rendszerben történt, ami most van, sokkal rosszabb.

Remélem, bár nem hiszem, hogy ott jobb az egészségügyi ellátás, ahol most élsz.
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 18. Thursday,
Andrea napja van.
Holnap Emma napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes