Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikJúnius 03 2020 17:53:21
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 1
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,197
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Asszociáció.
Két rímelõ játéka
Szerelem
Anagramma
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10201]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3569]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
Indián nyár
Orosz T Csaba

Indián nyár

Szilaj ló tulajdonképpen szerencsésnek nevezhette magát. A törzsben minden nõ táplálta õt. A Nagy Éhínség idején látta meg a napot a Szent Tó Népe legifjabb harcosa. Mivel szülõanyjának az éhezés miatt nem volt elég teje, ezért a bõséges gyermekáldással járó év minden friss anyja hozzájárult a fiatal bõgõmasina etetéséhez. Ezért aztán késõbb is anyácskámnak szólította a törzs összes asszonyát. Szerették is ezért a különösen vad, nevelhetetlen fiút. Két éve a Hanhleceyapi szertartásán is amikor férfivá és harcossá avatták a többi fiúval együtt, csak neki nem sikerült elfogadható látomást produkálnia. De az erõpróbákon olyan kiemelkedõ teljesítményt nyújtott, hogy a vének tanácsa mégis férfivá avatta. Hódító Medve a törzsfõ tudta, hogy az ifjú harcos csak a csatákra gondol és azért nem sikerült kapcsolatba kerülni az õsök szellemével. Kiemelkedõ vezéri tehetségét most is bizonyította, amikor Horney tábornok lovasságát egyedül bevezette a medve szorosba és menekülés közben még irányítani is tudta az elrejtõzött Dakoták hat törzsét. Horney csak a gyors lovának és ismétlõ fegyverének köszönhette, hogy megmenekült. Nem úgy a csapata. Szilaj ló egyedül mintegy negyven skalpot tûzött fel a lova oldalára bizonyítván rátermettségét és azt, hogy a törzsfõnök jól választott, amikor õt bízta meg az akcióval. Most itt áll elõtte a fiú és a zsákmány fegyvereket mutatja Hódító Medvének
- És ezt az ismétlõfegyvert Neked szántam atyácskám! r11; mondta kedves mosoly kíséretében. Hódító Medve még az ratyácskámatr1; is megbocsátja a gazdag zsákmány és a kedves mosoly miatt.
- Köszönöm Szilaj Ló. Megmutattad a sápadt arcú, vörös fejû, angolnak, hogy minket sem lehet ide- oda üldözni a saját földünkön. A dakota harcost négy erény jellemzi a bátorság az állhatatosság a nagylelkûség és a bölcsesség. Te ma minden erénybõl kiválóan vizsgáztál. Ezért Tiéd a dicsõség, hogy tizenkét harcossal elszállítsd francia barátainknak a skalpokat a La Pontiac erõdbe. Addig mi hazavisszük a zsákmányt és összehívjuk a Hét Tanácstüzet a törzsek között, megtárgyalni az angolok újabb szerzõdés ajánlatát.
- A vörösképû angol csak csahol, mint a veszett sakál, nincs mit adni a szavára. Miért vesztegetnek szót atyácskámék a vénekkel az ajánlataikra.
- Már csak a békülékenységet és a tárgyalást kell elsajátítanod ifjú harcos és népünknek hatalmas vezetõje leszel, ha eljön a Te idõd. Indulj hát!
Szilaj ló tizenkét ifjú harcosával elindult az erõdbe az Ontario tó mellé. Néhány nap alatt megjárták az utat, és boldogan közeledtek a tábor felé. Vékony Bak az egyik harcos egyszer csak hátraügetett a vezérhez.
- Szilaj Ló elõre mennék felderítésre, mert erõs füstszagot érzek a tábor irányából.
- Eredj csak és térj vissza mihamarabb r11; mondta a fiú. Néhány perc múlva a felderítõ elõtûnt a domb mögül és lassan poroszkálva haladt a csapat felé. Szilaj ló aggodalmasan ugratott a harcos elé, akinek a szemeibõl látta a tragédiát. Õrjöngõ vágtába csapott és az üszkös tábor elõtt fékezés nélkül ugrott le a lóról. Feldúlta rohangált az égett sátrak között és folyamatosan motyogott
- Ó Felhõ anyácska, jaj Õzsuta anyácska, ne Forrás anyácska! r11; Kiabálta szinte tébolyultan miközben karjában vitte ki a gyülekezõtérre a megcsonkított nõi holttesteket. A férfiak szintén megskalpolva a táboron kívül feküdtek fegyvereikkel a kezükben élükön Hódító Medvével akinek mindkét keze hiányzott. Mégis a legborzalmasabb a porig égett fióka sátor volt ahol a csecsemõk feküdtek halkan.
Szilaj ló elvágtatott a csapat elõl a közeli domb tetejére és csak késõ este jött vissza amikor a halottakból emelt temetési máglya már csak enyhe bíbor tûzzel parázslott.
- Vékony Bak indulj a törzsekhez, Hét Tanácstûzhöz várom a Törzsek vezetõit.
- De Szilaj Ló a Tanácstüzet csak a törzsfõk hívhatják össze.
- Mától kezdve én vagyok a törzs a vezére Wakon Tanka istenünk nevében, és akinek ez nem tetszik az könnyen a testvéreink sorsára jut általam.
Senki nem szólt, hiszen õk már elismerték a fiút vezetõjüknek, csak Vékony Bak jegyezte meg halkan.
- Remélem a többi törzsfõ, elfogadja ezt a hívást.
Egy hétre a borzalmas események után megérkezett a híres Ülõ Bika, minden sziú törzsek nagyfõnöke. A következõ héten folyamatosan érkezett a többi Szent Tó Népe törzs vezetõi. Ûlõ Bika tanácskozás nélkül megerõsítette Szilaj Lovat a tizenkét fõs törzs élén.
Elkezdõdött a tanácskozás. Abban mindannyian egyetértettek, hogy az események Horney tábornok ellencsapásaként következtek be a Fort Creek-i vereség után. Abban is, hogy a nõk, és a gyermekek lemészárolása miatt véres bosszút kell állni. Csak azt nem tudták, hogy miképpen tudnák kicsalogatni az ezek után méltán óvatos tábornokot az erõdjébõl Szilaj Lónak erre is volt terve.
- Tiszteletre méltó vének és Te Ülõ Bika, - kezdte mondandóját r11; Atyácskám Hódító Medve mindig azt mondta nekem, hogy nem csak harccal lehet célt érni, hanem ravasz csellel is. Úgy tudom az angol tábornok valamilyen szerzõdést hozott nekünk a királynõjétõl. Erre a szerzõdésre hivatkozva kihívjuk az erõdbõl egy semleges területre, és õ arra számít, hogy ott majd megtámadjuk, de mi ravaszul színleg beleegyezünk a szerzõdésbe és nem a helyszínen, hanem a visszaúton csapunk le rájuk, amikor a jól végzett munka örömében kevésbé elõvigyázatosak.
- Bizonyára az aranytermõ hegyeink tulajdon joga kell nekik r11; szólt a Lakota csapat vezetõje r11; azt pedig semmilyen bosszú nevében nem fogjuk elkótyavetyélni.
- Azt a szerzõdést, amit nem találnak meg a hulláknál azt nem is érvényesíthetik r11; mondta Szilaj ló r11; Rátesszük a jelünket a tárgyalás alatt, de miután bosszút álltunk elvesszük és elégetjük.
- Legyen hát, szilaj Ló, téged bízlak meg a tárgyalás lebonyolításával, míg a csapatok felállítását és elrejtését magam vállalom- szólt Ülõ Bika. Megbeszélték, hogy a kanyon melyik részére rejtik el a csapatokat, és hol legyen a tárgyalás. Szilaj Ló másnap teljes vezéri díszben elindult az angol erõdbe, hogy megvigye a tárgyalás elfogadásának hírét.
Harmadnapra teljesen kimerülten érkezett az erõdhöz. Fõnöki díszei miatt a kapuõrség átengedte és bevezették a tábornok elé. Itt azonban megszûnt a jóindulat.
- Felismerem ezt a kutyát! r11; üvöltötte a tábornok r11; Ez vezetett minket a kanyonba ahol lemészárolták a csapatomat! Kötözzétek meg a vörös kutyát! r11; Szilaj ló már csak megkötözve tudta elmondani Ülõ Bika üzenetét. A tábornok sebhelyes arca mosolyra húzódott.
- Hát megjött az eszetek nyomorult ebek? Elmegyünk a tárgyalásra, elmegyünk, csak elõbb telerakjuk a helyszint a lovassággal. Ezt a rézbõrût pedig zárjátok a szomszéd szobába a tárgyalás végéig, ha kitalálnának valami meglepetést ezek a vörös sakálok, akkor felkoncolni!
- Õrmester- ordított ki az elõtérbe- Amíg vissza nem érünk a csapatokkal, addig ki ne engedjétek ezt a kutyát a szobámból! Hozzatok neki ennivalót és elegendõ tüzes vizet, úgyis csak azt szeretik ezek az állatok r11; azután Szilaj Lóhoz fordult r11; Ha visszajöttem, elmesélem, hogy szûköltek az asszonyaitok, amikor igazi férfiként meggyaláztuk õket a kölykeik hulláján tiporva! r11; mondta mosolyogva majd kifordult a szobából.
Hamarosan erõs lovascsapat vágtatott ki az erõd kapuján. Félóra múlva a tábornok is elvágtatott erõs kísérettel. Szilaj Ló arra gondolt Ülõ Bika talán végrehajtja a tervet így is ha õt fel kell áldozni. Arra az esetre is kieszelt egy tervet, ha a tábornok épségben megtérne, hiszen a szerzõdés nem kerülhet az angolok kezébe és az anyácskák borzalmas halála sem maradhat bosszulatlan. Átnézte a felszerelését, hiszen csak a csatabárdját és a kését vették el, amikor beengedték. A nyakában lógó tokhoz hozzá sem nyúltak.
Eközben Ülõ Bika megkötötte az egyezséget a tábornokkal, mivel Horney elmondta, hogy Szilaj Lovat a tárgyalás végéig túszul tartja, ezért úgy döntött, hogy a fiatal vezér érdekében máskor csapnak le a tábornokra.
Jóval éjfél után, a részeg tábornok a szerzõdést lobogtatva egy kutyakorbáccsal berontott Szilaj Lóhoz és bezárva az ajtót röhögve dobta ki a kulcsot a lenn álló katonáknak. Ezután ütni kezdte a földön rongyokon kuporgó fiút. Nem vette észre az indián kezében a tûzszerszámot. Szilaj Ló az elõzõleg gondosan a rongyokra locsolt három üveg viszkit és most a fellobbantott tûzszerszámot a rongyokhoz érintette. A szoba hamarosan lángolni kezdett és a tûz gyorsan átterjedt a cölöpvár kiszáradt falaira is. Az erõdön túl Ülõ Bika egyszerre hallotta a tábornok állati üvöltését és Szilaj Ló nemes halotti dalátr30;

Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - október 15 2008 12:28:20
Szilaj ló vállalta a hõsi halált. Én is láttam sok filmet már a fehérek és az indiánok harcáról. De hát - úgy tudom -, nem az indiánok mentek a fehérek földjére, hanem fordítva! A fehérek akarták meghódítani az indiánok területeit és kincseit elvenni.
Mindkét részérõl rengeteg áldozatba került, sajnos.

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2020. június 03. szerda,
Klotild napja van.
Holnap Pünkösd, Bulcsú napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Gyongy
03/06/2020 12:48
Nyugodjék békében Viola, őszinte részvétem a családjának!

vali75
03/06/2020 10:48
Drága Viola, nyugodj békében, szíved megpihenni tért, ígérem vigyázok nagyon a könyvedre amit küldtél nekem. Isten veled!

PiaNista
03/06/2020 10:20
Farkas Viola testvérével kettesben táncosnôként bejárta egész Európát, rengeteg tapsot kapott. Rengeteg verset írt, sok (talán hét) könyve jelent meg. Isten nyugosztalja.

PiaNista
03/06/2020 10:17
Icuka, köszönjük Viola búcsúztatását.

KiberFeri
03/06/2020 08:13
Isten nyugosztalja a Violát, részvétem! Mindenkinek jó reggelt kívánok!

Manon
03/06/2020 07:39
Részvétem. Jó reggelt mindenkinek!

orok szerelem55
02/06/2020 22:18
Jó éjszakát kívánok Mindenkinek!

orok szerelem55
02/06/2020 22:17
Nyugodjál békében, Isten veled, drága Viola! smiley

Tiberius
02/06/2020 21:26
Farkas Viola ! Tehetséges,sokoldalú volt, Nyugodjál békében ! Tibor

Helen Bereg
02/06/2020 20:19
Szép estét Mindenkinek!

Manon
02/06/2020 09:00
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
02/06/2020 08:06
Krivánom, hoigy legyen ma már kellemesen nyárias napotok!

Helen Bereg
01/06/2020 19:18
Szép estét Mindenkinek! smiley Szia Évi!

Gyongy
01/06/2020 19:10
Szép estét Napkorong smiley

KiberFeri
01/06/2020 09:23
Szép napot kívánok mindenkinek a nyár első napján!

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes