Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikSzeptember 18 2019 07:22:04
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 6
Tag: Toni

Regisztráltak: 2,191
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Szerelem
Asszociáció.
Két rímelõ játéka
Anagramma
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10191]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3562]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
A sas oltalmában
Orosz T Csaba

A sas oltalmában
Kondor Imre professzor felháborodva rohant át az egyetem főigazgatói irodájába. Nem nézett sem jobbra, sem balra, amikor berontott a hatalmas helyiségbe.
- Igazgató úr, kérlek, az egész egyetemi tanári kar nevében, elképzelhetetlennek tartom, hogy egyetemünk homlokzatán ne az ország címere legyen, hanem a német birodalmi sas! – a felindult professzor nem vette észre a szoba másik felében feszesen álló ezredest. Az igazgató zavartan köhintett, majd szemével a német tiszt felé mutatott, Kondor lassan megfordult, majd magyarázkodni kezdett.
- Elnézést Herr Stonnenfeld, nem vettem észre, de úgy gondolom, hogy egy magyar egyetem… - nem fejezhette be a mondatot, mert az SS tiszt hangja ostorszerűen dörrent.
- Vegye tudomásul, hogy olyan már nincs, hogy magyar egyetem. Birodalmi egyetem van és köszönje a jó sorsának professzor, hogy nem a Gestapo ezredese áll itt. Ezért a függelemsértésért elrendelem, hogy a könyvtárhoz beosztott diákok azonnal segédkezzenek katonáimnak a címerek kicserélésében! A debreceni Egyetem, mint a Harmadik Birodalom közintézménye, nem nélkülözheti a Birodalom jelképeit. Leléphet!
A professzor felindultan ment vissza az Egyetemi Könyvtár félig romos épületébe.
- Ha fel is tesszük ma, gondoskodni fogunk róla, hogy éjjel lekerüljön a helyéről! – heveskedett Győrffy András, harmadéves hallgató, amikor a professzor kihirdette a parancsot.
- Menjenek csak András és semmi meggondolatlanság, most ők itt az urak. Felesleges önként fejjel a falnak rohanni. – csitította a mindig józan tanár a feltüzelt fiút.
A tíz kijelölt fiú lassan átment a főépületbe. Felmentek a padlásra ahol már két SS katona támasztotta a jókora birodalmi sast.
- Ti kicserélni felesleges korona címer! – törte a magyart az egyik katona.
- Beszélhetsz németül is bakácska, mert mi megtanultuk a nyelveteket, veletek ellentétben. Kultúrnemzet…! Haha – szájalt András dühödten- Hódítani jönnek, de csak annyit tudnak, hogy gulyás, meg csemegebor! Éjjel úgyis leverem ezt a szemetet!
- Fogd be Bandi! – Szólt rá Fekete Anti – Náluk a puska nálunk semmi!
- Igen, befogni, dógozódni! – szólt rá rikácsolva a tizedes.
A főfalon keresztül négy hatalmas átmenőcsavar rögzítette a Magyar címert. A fiúk az óriási villáskulcsokkal belülről meglazították az anyacsavarokat, majd a kis Vitányi aki a legügyesebb tornász volt kimászott a szűk tetőablakon és a köteleket rákötötte a címer négy tartóvasára. Ezután még három fiú kimászott a tetőre és lassan leeresztették a koronás Magyar címert az egyetem elé. Az összes tanuló és minden dolgozó a parkból nézte a dicstelen akciót. A férfiak levett kalappal álltak, míg a nők közül néhányan sírni kezdtek a magyar államiság jelképének koppanása hallatán. Ugyanezen módszerrel beemelték a helyére a Birodalmi sast. A park hátsó részén állomásozó SS század katonái hangos tapsban törtek ki a hódítás eme kézzelfogható eredménye láttán.
- Ne húzd meg nagyon! - súgta halkan András a hallgatag Antinak.- Éjjel nem szeretnék kulccsal bíbelődni!
- Te is tudod, hogy ez őrültség! – súgta Anti, de láthatóan nem húzta meg a csavarokat.


- Igazgató úr, kötelességed tiltakozni a városparancsnokságnál – mondta később Kondor professzor a könyvtárba fáradtan belépő igazgatónak.
- Imre, Te is tudod, hogy csak magunkra haragítanánk őket. Azt is csak az ezredes jóindulatának köszönhetem, hogy nem szállásolták be magukat az aulába. Még csak most kezdődött a tanév Imrém, köztünk legyen szólva, az angol rádió adása szerint már közel járnak az oroszok.
- Csak azt nem tudom felfogni, hogy miért pont most 1944 őszén kell feltenniük ezt a borzalmat, amikor eddig jól megvoltak nélküle.
- Véleményem szerint a hitleri hatalom gyöngülőben van az orosz előretörések hatására. Hamarosan a szövetségesekkel karöltve harapófogóba zárják ezt a német csürhét, de addig is meg kell mutatniuk, hogy ki itt az úr.


Éjszaka. Balzsamos őszi illatok, talán az utolsó ilyen csodás éj az idén. András is erre gondolt, amikor a főépület felé surrant. A hatalmas nyikorgó főkapu helyett a mellékszárny délután szándékosan nyitva felejtett oldal ablakán ugrott be. Ahogy felszaladt a lépcsőkön, gyorsan összegezte magában a tervét. Tegnap egész délután a főkapu közelében őgyelgett, azt figyelte, hogy lejön e a két SS katona a padlásról. Természetesen lejöttek és a parkban álló századukhoz, csatlakoztak. Úgy gondolta, hogy felmegy és az anyacsavarok letekerése után egy feszítővassal, kitolja a tartócsavarokat a falból, mire a dicső sas dicstelen zuhanásba kezd.
- Zenés ébresztő, Pléhkoncert – gondolta vigyorogva. Utána őrjítő gyorsasággal kell a pincébe rohannia, mert a katonák bizonyára azonnal keresni kezdik a tettest az épületben. A pince széntárolójából vezet egy titkos alagút a könyvtár épületébe, amelyet egy romeltakarítási akció során fedeztek fel. Felért a padlásra és örömmel konstatálta, hogy még csak nem is liheg. Huszonegy éves tüdejét a nagyerdei séták edzették ilyenre. Odalépett a belső tartó konzolhoz és elkezdte lecsavarni az anyacsavarokat. Meglepetésére azok szilárdan álltak a helyükön. Ekkor gúnyos hang csendült a padlás félhomályos hátsó részéből.
- -Nem kell minden német katonát hülyének nézni, kisfiam! – szólt hibátlan magyarsággal a zseblámpa fényébe kilépő tagnapi német őr társa. Ezután kezében lóbálva a nehéz csavarkulcsot fenyegetően a fiú elé lépett.
- Nem kellet volna azt hinni, hogy senki sem beszéli ocsmány nyelveteket! Elárultad a tervedet tegnap és én tudtam, hogy eljössz!Meghalsz felfuvalkodott magyar!
András egy mozdulattal felugrott a kis tetőkibúvő ablakba. Gyorsan kimászott és végigfutott a tetőn. Megörült a hajnal első sugarainak, még mindig elbűvölve nézte a lassan ébredő napkorongot, és így nem vette észre a parkban álló másik SS őrt aki a hajnali fényben nyugodt mozdulatokkal célzott és húzta meg a ravaszt. András nem értette, hogy hirtelen mitől lett könnyű a teste, és miért távolodik nagy sebességgel a tetőről a hajnali nap felé…
1944-10-09. 11:35

A Luftwaffe harci pilótáinak rádióbeszélgetése


- Itt Wolf 5-ös bombázó Debrecen felett repülök célpont-azonosítást kérek!

- Itt Wolf1-es, Wolf 5-ös minden nagyobb középületet és a vasútvonalat valamint az állomás épületét porig bombázni, hogy elvágjuk a bevonuló szovjet csapatok utánpótlás vonalát.
- Wolf csapat itt Wolf vezér előttünk tizenkét óránál Birodalmi sassal védett hatalmas épület. Kihagyni és továbbrepülni az állomás felé.

Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - február 16 2009 08:30:28
Megható visszaemlékezés 1944-re. Legalább annyit ért a birodalmi sas, hogy az egyetem épületét nem bombázták le. De hogy ez így sikerült, valakinek az életébe került.

üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2019. szeptember 18. szerda,
Diána napja van.
Holnap Vilhelmina napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

KiberFeri
18/09/2019 06:40
Szép-jó napot kívánok a koronglakóknak is, meg az olvasóinknak is!

vali75
17/09/2019 20:01
Szép estét kívánok! smiley

orok szerelem55
17/09/2019 15:29
Kellemes délutánt kívánok Mindenkinek! smiley

Manon
17/09/2019 11:49
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
17/09/2019 08:19
Remélem, mindenki jól aludt! Legyen is mindenkinek jó a napja...

vali75
16/09/2019 19:17
Szép estét kívánok! smiley

mamuszka
16/09/2019 18:57
Sok a 0 számú olvasott vers. Holtágban evezünk!

orok szerelem55
16/09/2019 10:47
Kellemes, szép napot kívánok Mindenkinek! smiley

pircsi47
16/09/2019 09:12
SZÉP NAPOT MINDENKINEK! BOLDOG NÉVNAPOT AZ EDITEKNEK!smiley

Manon
16/09/2019 08:23
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
16/09/2019 08:09
Szép napot kívánok mindenkinek, még az olvasóknak is!

vali75
15/09/2019 11:08
Szép napot kívánok! smiley

Manon
15/09/2019 08:34
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
15/09/2019 08:26
Kellemes és tartalmas vasárnapot kívánok mindenkinek!

Gyongy
14/09/2019 11:37
Szép napot Napkorong smiley

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes