Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikFebruár 24 2020 22:51:08
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 2
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,197
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Szerelem
Asszociáció.
Anagramma
Két rímelõ játéka
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10199]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3566]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
A sárkány
M

Mintegy 250 éves történet feldolgozása


Halkan zörrent a nádcsörmő, ahogy Ferkó kihúzta lapos ladikját a Patkós-ér egyik kanyarulatában a szárazulatra. Récék ijedt hápogással feszültek a Nagyvárad felől fúvó, késő szeptemberi, szokatlanul erős és hűvösöcske szélnek. A költöző vízi madarak némelyike még itt halászgatott, de már sokuk elindult szokásos égi útján Dél felé. Ferkó jó negyvenes öreglegény volt, amolyan világ vándora vízi-ember. Ismerte a Nagy- és Kissárét minden zegét, zugát. Otthontalan csavargó, afféle garabonciás hírében állott. Mindig ott volt az otthona ahol éppen ráesteledett. Most Csökmő alá sodorta a jó vagy a rossz sorsa, no meg az éhség, mert minden vízi tudománya ellenére, ma semmi sem akadt, ami a fogára való lett volna.
Ferkó egy sűrűlombú, alacsony fűzfához kötözte csónakját, aminek a lombja úgy csattogott az irdatlan nagy szélben, mint a karikás ostor csapója.
- Ne te ne!- mondta Ferkó,- még magával ránt ez a fergeteg. –
Közben az eső is csapkodni kezdett. Csak úgy magának beszélt, megszokásból, de a fejében terveket szövögetett. A ladik orrából elővett egy nagyobbacska vászonfazekat, aminek a szája vászonnal volt lekötve, nehogy a nadályok kimásszanak belőle. Ezeket pedig el akarta adni, hogy valami élelemhez jusson. Most azonban azonmód visszaöntötte azokat a közeli nádrengeteg zölden csapkodó vizébe. A nádas harsogva süvített, úgy hullámzott a szél ostorcsapásai alatt, mint egy élőlény vonagló háta.
Kenderkócból font durva kötőléket vett elő Ferkó a szeredásából és az alacsony törzsű fűzek közé lépett, amelyekből itt, az ér partján, állt egy kisebb erdőnyi. Úgy térült-fordult, hogy sem ő, sem tevékenysége ne lehessen látható az őgyelgő emberek számára, ha jönni találtak volna a falu felől, az ér partján vezető keskeny és kanyargós, tocsogókkal tarkított ösvényen. A drótozott fazekat akként kötözte fel egy ágvillába, hogy annak a szájába istenesen belefújhasson a szél. Addig, addig igazgatta a fazék száját, hogy a fazék rettenetes hangon bőgni kezdett, mint egy megsebzett mesebeli szörny. Ahogy a szél hajlítgatta a fűz ágait, a fazék hol magasabb, hol mélyebb üvöltő hangot hallatott. Ferkó elégedetten dörzsölte össze két tenyerét, mert a szél a hangokat, - ahogy számított,- éppen a falu felé hajtotta. Kikapkodott a ladikból két összetekert zsákot, amiket zsinegjeiknél fogva felcsapott a vállára. A keskeny nádfolyosón elindult a falu felé. Nem sietett, mert várta a jótékony sötétedést, ami ilyenkor ősszel, pláne felleges időben, hírtelen ráborult a tájra. Így is hamarost elérte a faluszéli házakat. A kutyák vadul ugattak a vándorra, de az mormogott valamit toportyán nyelven, és az ebek meghunyászkodva loholtak a házak mögé, farkukat behúzva.
Ferkó bekopogott a tenyérnyi ablakon, ami mögött pisla mécses kojtorgott álmosan, unta az állandó szolgálatot, és miden áron el szeretett volna már aludni. Alacsony, idősebb, nagy bajuszú, kopasz ember jött ki a szalmatetős házból és ijedten nézett a váratlan látogatóra, aki a következőkkel fordult hozzá:
- Aggyík az isten szebb estéket bátyám, mert kegyetlen nagy sárkányt láttam közeledni a Patkós-ér felől. Hallja-é kend, miként ordít?! – Az öreg fülelt. Valóban az ér felől a soha sem hallott hangok, mintha közeledtek volna.
- Hallom hát. Nem vónék még siket, noha Siket Vargának hínak.-
- Hát ha hajja kend, akkor egyet se tétovázzon, hanem riassza a szomszédjában az embereket, hogy kihúzhassuk azt a bestiát az ér fenekén lévő barlangjábúl. De jól vigyázzík ám kend. Fehércseléd nem jöhet egy nyíllövésnél közelébb a sárkányhoz, mert az legelőttebb is a hajadon jányokat ragadja el. Az öregje meg azír ne gyüjjön, mert még magára ismerne a sárkány, oszt akkor meg mindenkit felfalna mirgibe. Én is megyek riasztani az embereket. Meg osztán kötelet is hozzon minden ember magával!– Avval Csuba Ferenc sarkon fordult, mert ű vót az, a garbonciás csavargó, és faképnél hagyta a félelemtől rettegő öreget.

Mondanom sem kell, hogy az üvöltéssel együtt, futótűzként terjedt el a faluban a rettenetes sárkány híre. Össze is sereglett a falu apraja, nagyja erős kötelekkel felszerelkezve, hogy majd kihúznák a sárkányt az odújából, ahogy azt Csuba Ferenc meghagyta vót. Kihúznák, de ki kösse a farkára a sárkánynak a kötelet. Vállalkozó nem akadt. Mindenki csak sápadozott a gyéren világító, csaknem kialvó fáklyák fényénél. Ekkor előállt Csuba Ferkó, hogy ő megmentené a falut, persze nem ingyen, ha felfogadnák. Azon mód megegyeztek egy féloldalnyi szalonnában, két akó borban, meg némi készpénzben. Közben a förgeteggel versenyt üvöltött a sárkány. Ekkor Ferkó imígyen fordult a berezelt csökmeiekhez:
- Én mostan bemék a fűzesbe. Valahogy rásikerítem az összecsomózott kötelet a beste lílek nyakra, s ha nagyon okádná a tüzet, akkor a farkára. Mihelyt kiátok, kentek húzzák ám a kötelet betyármiskásan, különben még éngem is elviszen az a bestia.-
Az emberek fogadkoztak, minden úgy lesz, ahogy Ferkó rendelte, csak az a fránya fíreg el ne emíssze az egész falut. A ravasz Ferkó magával húzva az összetoldozott kötelet, nagy ijedelmet mímelve, befarolt a fűzfák sűrűjébe. Ott többször átkanyarítván a kötelet a legtermetesebb fűz tövén megkötötte azt és elkiáltotta magát:
- Mán most húzhatják kentek!!- azzal, némi kerülő úton beosont a faluba, a zsákjait jól megrakta minden földi jóval: sódarral, kolbásszal, füstölt szalonnával. Még némi itóka is akadt némely kamarába. Azzal visszalopakodott a csónakjához, ami nem látszott a közben beállt éjszakában, és nyugodtan berakta szerzeményét. Majd előjött nagyon fáradtan, sárosan, tépett gatyában, megpörkölődött, kormos bajusszal, mintha a sárkánnyal vívott harcban rongyolódott volna le ennyire. Megesett a szíve a csökmeiken, akik már csaknem kihúzták a Patkós legöregebb fűzfáját, és ekként szólt hozzájuk fennhangon, de úgy, hogy az asszonyok ne hallhassák:
- Jó emberek. Ez a sárkány már fulladozik. Mán most elegendő lészen, ha csak azok az emberek húzzák tovább, akik még nem háltak a más asszonyával!-
Csak Jenei Sándor maradt meg a komája, akik fáradhatatlanul tovább húzták a sárkányt. Csuba Feri pedig, miután jól lóvá tette a csökmői embereket, vígan elevezett Komádi irányában.
A hazatérő népség észlelte aztán a turpisságot, hogyan bolondította el a hírhedt Csuba Ferenc az egész falut.

Így volt-e vagy sem, nem tudom, de azt igen, hogy az én elmondásom a leghihetőbb, mert nekem Csuba Ferenc egyenes ági leszármazottja mondta el a történetet. Még azt a drótozott kantaderekat is megmutatta, amiből hajdanán a sárkány üvöltött volt.
Nincs még ötven, hatvan éve sem, amikor Csökmő tisztes lakói még vasvillát ragadtak, ha valami jöttment említést mert tenni a sárkányos esetről.
Ma a csökmői faluházban egész alakos falfestmény ábrázolja néhai Csuba Ferencet, akinek a jóvoltából 1991 óta vendégváró sárkányhúzó napokat rendeznek Csökmőn, Bihar határán. És még valami. Azon a helyen, ahol hajdanán a Patkós-ér a legmélyebben futott, most szelíd pecázó tó hullámzik. Ezt a tavat,- számomra érthetetlen módon,- Patkós tónak hívják, amiből akkora törpeharcsákat lehet kihúzni, mint egy sárkány. Aki nem hiszi, járjon utána. Jó pecázást.

Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - március 17 2009 09:44:01
Kedves Papon!
Még nem találkoztam a neveddel itt a honlapon, így szeretettel üdvözöllek.
Nagyon érdekes régi történetet dolgoztál fel. Úgy mondják, majdnem minden falunak meg van a maga kis története, amelyet néha felemlegetnek és nem is mindig szívesen hallják vissza az emberek. Régebben még jobban be lehetett csapni a tanulatlan embereket, akik jobban hittek a meséknek, mint a saját szemüknek. Tetszenek a régies kifejezéseid: szárazulat, hüvöcöcske, kötőlék, toportyán, pisla mécses, legelőttebb (legelőször) gyűjjön, mirgibe, stb.stb.
Nekem maga a történet és az, ahogy megírtad, felülmúlhatatlan.

Üdvözlettel: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
Papon - március 17 2009 12:18:40
Kedves Zsuzsa!

Nagyon köszönöm értő, elemző szavaidat és a fogadtatást.

Üdv.:

Papon
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2020. február 24. hétfő,
Mátyás napja van.
Holnap Géza napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Helen Bereg
24/02/2020 18:23
Szép estét Napkorong! smiley

Delfinke
24/02/2020 13:25
Sziasztok, üdv smiley

Manon
24/02/2020 08:13
Szép új hetet mindenkinek! smiley

KiberFeri
24/02/2020 07:31
Legyen kellemes a hetetek, ezt kívánom nektek!

Gyongy
23/02/2020 14:21
Kellemes délutánt Napkorong smiley

orok szerelem55
23/02/2020 11:04
Kellemes, szép vasárnapot kívánok Mindenkinek! smiley

Manon
23/02/2020 10:54
Kellemes pihenést mindenkinek!

Helen Bereg
22/02/2020 19:12
Szép estét Mindenkinek! smiley

Gyongy
22/02/2020 15:24
Kellemes, szép délutánt Napkorong smiley

hzsike
22/02/2020 11:06
Szépséges napot mindenkinek! smiley

Helen Bereg
22/02/2020 10:43
Csodás, tavaszias hétvégét Koronglakók! smiley

orok szerelem55
22/02/2020 10:30
Szép napot és kellemes hétvégét kívánok Mindenkinek! smiley

KiberFeri
22/02/2020 10:30
Kedves korong-lakóink és látogatóink, mindenkinek kellemes hétvégét kívánok!

Helen Bereg
21/02/2020 19:18
Szép estét Mindenkinek! smiley

Gyongy
21/02/2020 12:52
Kellemes délutánt Napkorong smiley

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes