Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 16 2024 16:05:08
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 1
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,199
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
A gereblye esete az igazságszolgáltatással
Valós eset feldolgozása




Hála a jogászok túlképzésének, akadt Debrecenben egy szépreményű, de állandó állás nélküli jogász hölgy, aki minden ellenszolgáltatás nélkül elvállalta, hogy jogi csűrcsavar-formába önti a foghíjas gereblye keresetét, amelyben a gereblye felperesként azzal vádolja a magyar egészségügyet, mint alperest, hogy emez foglalkozás körében élet kioltására is alkalmas veszélyeztetést követett el ellene úgy, hogy a veszélyeztetést tudatos műhiba fennforgásával valósította meg.

A fiatal, de annál ambiciózusabb ügyvédnő,- Dr. Paragraf Tudorka,- részletes tényfeltáró munkához kezdett. Hosszas, a titkosszolgálati módszereket sem nélkülöző kutakodással megkereste a gereblye még megcsonkítva is közel két méteres, délceg nyelét. Nyél Úr a következő tanúvallomást tette:
- Tudja kedves doktornő, éppen szorgos női kezek fogták az egyik végemet, ami módfelett izgató volt, -
- Kérem, ne térjen el tárgytól!- szólt közbe Tudorka,
- Amikor a fejem felkaptam a virágos kert ágyásairól,- folytatta Nyél Úr lakonikus hangon,- ugyanis a gazduram közeledett éktelen szitkozódások közepette, miközben egyik kollégámat, Vitéz Kapa Károlyt csóválta feje felett, azzal a kifejezett szándékkal, hogy kettéválasztja gazdaasszonyom makrancos fürtjeit a homlokán. Nem tetszett neki az asszony legújabb frizurája. -
- Ez lett volna az indíték?! - kérdezett közbe a lélegzetvételnyi szünetben Dr. Tudorka.
- Dehogy!- folytatta Nyél Úr a tanúvallomást, amit Tudorka magnetofonra rögzített. – Az volt a baj, tetszik tudni, hogy gazduram rendszeresen egyengette gazdasszonyomat szóban és tettlegesen is. Előrehaladott agyérelmeszesesdése miatt elfelejtette azonban, hogy a verekedés napi penzuma már megvolt, amit az asszony már úgy megszokott, hogy ha az elmaradt volna, talán még bele is betegedett volna. A második verés azonban mélyen sértette volna a büszkeségét, ugyanis voltaképpen most ő következett volna a napi beosztás megszokott rendje szerint. Ezt a rendet rúgta fel a gazda, amiben válásukkor olyan egyet értően megegyeztek. –
- Köszönöm a kimerítő választ, - szakította félbe Tudorka a szóáradatot,- és megtörölte izzadó laptopját, - de most a vitézurat bírnám inkább szóra.-
A kapa a nyári-konyha falának támasztva szundikált, az ásó mellett. Még a kikapált vajbab indája is rajta száradozott.
- Kapa Úr kérem!- szólította meg a kapát Tudorka,- Ki kezdte a szóváltást és a verekedést? –
- Hát az úgy volt,- dörzsölte meg a köpűjét a vitéz, - hogy egyszerre kezdték mindketten, de már évekkel ezelőtt. Mára már egyikőnk sem tudta, hogy mikor, ki a soros.-
- Dehogy nem!, - szólt közbe a tettlegességben ugyan ártatlan, de szemtanúként jelen lévő Ásó Ármin, a mélynyomú. – Az úgy volt, hogy a gazdasszony zsorválta a férjét a paszulya miatt. Én nem akarok egyikük ellen sem áskálódni, de, méltóztatik tudni, kedves Doktorkisasszony, - villantotta meg az élét Ármin,- egyikőjük sem jobb a Deákné vásznánál.-
- Trúgy van, trúgy van!- helyeseltek a galambok a dúcban.
Na ebből elég, gondolta Tudorka. Most jó lenne még a fűrésszel, a sarokköszörűvel, a hidraulikus vágó-feszítővel beszélni a teljesség kedvéért. A fűrész a szomszédban teljesített szolgálatot, ám a szomszédék nem nyitottak kaput, noha otthon tartózkodtak, de tanúként a fűrészüket sem akarták belekeverni a dologba.

Tudor doktornő elköszönt a szorgos szerszámoktól, egy kicsit csodálkozott, hogy a ház asszonyának színét sem látta. Útja ilyen módon a tűzoltósághoz vezetett, ahol a két fentebbi szerszám tanúvallomását kívánta rögzíteni. Az egyenruhás kapus kurtán-furcsán elutasította, amikor megtudta, hogy jogtudorkánk milyen ügyben jár:
- Ugyan már Doktornő! Ezek a szerszámok csak a dolgukat végezték, és amit tettek, azt parancsra tették. Egyébként is. Most is szolgálatban vannak egy tragikus végű balesetnél. - A doktornő dolgavégezetlenül távozott.

Dr. Paragraf kisasszony írásos beadvánnyal élt a kapitányság bűnügyi osztályához, miszerint a corpus delictinek számító delikvensével óhajtana beszélni, remélve, hogy szavát tudja venni a gereblye köpűjében maradt nyéldarabnak, a szegény rabnak is. A bűnügyi osztály titkársága válaszlevelében emlékeztette a kolleginát, hogy az ügy még csak a nyomozati fázisban van, és ameddig nem lesz meg a nyéldarab DNS-vizsgálata, addig hozzányúlni, vele beszélni tilos. A laboreredmény egyébként augusztus 20-ára várható, amely időpont után, új kérelmező levél esetében, szó lehet a szembesítésről.
Tudorka más forrásokból megtudta, hogy a nyomozó hatóság 3 független szakértőt kért fel a rendkívül bonyolult ügy kapcsán: egy fűrésztelepi bérfűrészes szakmunkást, akinek láncfűrészből is megvan az eurokonform diplomája, egy tisztességben megőszült, sokat flexelt, nyugdíjas lakatost, valamint egy növénytermesztő szakmérnököt a helyi univerzitás mezőgazdasági szakának babtermesztési tanszékéről, aki PhD-dolgozatát a vajbab kacsa futási sebességének tanulmányozásából írta, különös tekintettel a jobbra és a balra csavarodás anomáliáira. Elvégre itt nem babra megy a játék!

Az keveseket érdekelt, - így hírértéke sem volt,- hogy gazduram három hét leforgása után gyógyultan elhagyta a traumatológia „C” kórtermét. Ezt közölték a nyelenyesett gereblyével, akinek nagy göröngy esett le egyik, megmaradt fogcsonkjáról. De csak azért, mert nem tudhatta, hogy háziasszonya, a hasonlóan várható estek miatt vadonatúj import gereblyét vásárolt a debreceni zsibogóban (használtcikk-piac).

Dr. Paragraf kisasszony természetesen nem adta fel a dolgot. Elérte, hogy a bűnjelraktárból beszélőre invitálta a gereblyét, abszolút steril körülmények között, amelyek költségét természetesen ráterhelték a gereblyére. Így tájékoztatta Tudorka a védencét a dolgok jelenlegi állásáról: a három hites szakértő, - a nyomozati szakaszban,- egyáltalán nem ért egyet a bűneset lefolyását, indítékát, végeredményét illetőleg. Ezért további szakértőket rendelnek ki a zsibogóról. Ez a puszta tény további három hónappal hosszabbítja meg a nyomozást. Így legjobb esetben, - a nyári szabadságolásokra és a karácsonyi ünnepekre való tekintettel,- leghamarabb 2009 első negyedévében kerülhet a nyomozati anyag az ügyészségre, ahol az ügy rendkívüli bonyolultsága miatt először a nyomozó ügyészség lép akcióba, a maga választotta új szakértőkkel. Mindezek folyományaként az ügyészség leghamarabb 2009 3. negyedévében emelhet vádat és adhatja át az ügyet a városi bíróságnak, aki elfogultságot fog bejelenteni, mert a gereblyés borzalom a városban történt, amiért is más megyéből jelölnek ki ítélkező testületet. Ez újabb hónapokba fog kerülni. Végre aztán 2010 2. negyedévében megszületik az ítélet első fokon, amit vagy a sértő, vagy a sértett megfellebbez. Másodfokon a gereblye fog fellebbezni, mert rá akarják hárítani a felelősséget. Végső fokon az ítélő tábla hoz majd,- elvileg megfellebbezhetetlen,- ítéletet, de ekkor a gereblye, Dr. Paragraf Tudorka hathatós közreműködésével, a gereblyejogok durva megsértése miatt a brüsszeli bírósághoz fog fordulni jogorvoslatért. Ekkor azonban már 2015-öt fogunk írni, amikorra az eredeti ügy már amúgy is elévül.

Ezt a levezetést Tudorka annak a ténynek a biztos tudatában adta védencének tudomására, hogy az egészségügyi közreműködők, magasabb emberi szempontokra hivatkozva minden felelősségvállalás és kártérítés elől mereven elzárkóznak.

Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - March 27 2009 09:23:00
Kedves Papon!
Voltam ám már itt, és olvastalak, csak nem volt időm hozzászólni!
Olvastam a "gereblye" esetének előzményeit is!
Írásodból is látszik, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy valaminek a végére érjünk, mint pld. egy akármilyen büntetőpernek.

Lehet, hogy sokan meg is úszták a büntetést az elévülés miatt!?

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
Papon - March 27 2009 10:20:17
Jártál bizony, Zsuzsa, lelkem (26-án)! Sőt! Hozzá is szóltál!!! Akárcsak a maihoz, amit szívből köszönök.

Üdv.:

Papon
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 16. Tuesday,
Húsvét, Csongor napja van.
Holnap Húsvét, Rudolf napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
vali75
18/02/2024 07:56
Szép napot kívánok! smiley
Szollosi David
16/02/2024 18:18
4x Szép napot! Feb 12-től máig... smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes