Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 19 2024 09:07:30
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 9
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Semy: Kell-e halál az élet előtt?
Értekezés Paulo Coelho Veronika meg akar halni című könyvéről







Veronikának látszólag mindene megvan: barátok, szeretők, család, menő állás, barátságos klubok és jó kis partik- valami létfontosságú dolog azonban hiányzik az életéből, ezért egy reggel úgy dönt: megöli magát. Döntése beláthatatlan következményekhez vezet.
Egy idegklinikán tér magához, ahol orvosa közli vele: napjai vannak hátra csupán. Mire lehet elég ez a néhány nap? Veronika új barátokra talál, új vonásokat, új vágyakat fedez fel magában. Rájön, hogy a józan ész és az őrület közti határvonal nem is olyan kristályosan éles, amilyennek eddig vélte.
A gyűlölet, düh, szenvedély és szélsőséges szexualitás kiélése közben rádöbben: valójában létünk minden pillanata döntés élet és halál között. De mi várhat még arra, aki már minden döntést meghozott, a végső választást is beleértve?



Az öngyilkosság sosem fogja elveszteni aktualitását, és sosem fog közönyt kiváltani az emberekből. Van, aki elítéli, gyávaságnak titulálja, esetleg önzőségnek, egy könnyebb útnak, mások viszont hihetetlen bátorságot látnak mögötte, és csodálják azt, aki képes elszánni magát egy ilyen lépésre. Veronikát két egyszerű ok vezette.
Az egyik: minden egyforma és kiszámítható az életében, a fiatalság után jön a hanyatlás, az öregedés, a betegségek, a magány.
És a másik: a világ egyre rosszabb, ő pedig semmit sem tehet ellene - Veronika haszontalannak érezte a létét.
Bevette hát az altatókat, egyiket a másik után, szórakozottan levelet írt egy újságnak, mert felháborította a tény, hogy hazája iránt mennyire közömbös a világ, és hogy ezt nem is szégyelli, gyönyörködött a kis ljubljanai térben, amire tökéletes rálátása nyílt a kis kolostori szobájából, utoljára még rámosolygott egy utcán sétálgató férfira, majd elvesztette az eszméletét...
De nem járt sikerrel, és ahelyett, hogy a mennyben vagy a pokolban találta volna magát, egy elmegyógyintézetben ébredt!

Számomra két dologról szólt ez a könyv: tényleg ennyire haszontalan-e az emberi lét és mennyire vagyunk szabadak, mennyire vagyunk „bolondok”.

Az első kérdésre csak bonyolult és szélsőséges válaszok léteznek... Legalábbis számomra.
Veronika szerint egyszerűen csak belenyugszunk az örök körforgásba, és anélkül, hogy hozzátennénk valamit a világhoz, az "egész"-hez, egyszerűen csak meghalunk anélkül, hogy megvalósítanánk álmainkat vagy igazán boldogok lennénk...



"Egy szép napon rájövök, hogy az élet már csak ilyen: nincs értelme és nem változik. És belenyugszom."



De azt az aprócska részletet nem említi, hogy ő volt az, aki nem ragaszkodott az álmaihoz, és ő volt az, aki jelentősebb ellenállás nélkül hagyta magát lebeszélni vágyairól, amivel halálra ítélte önmagát. Tette a dolgát, de kétlem, hogy valaha is el tudta volna felejteni, hogy mekkora hibát követett el, mikor szinte önként dobta el magától a boldogságot! Érdekes, hogy a könyv három meghatározó szereplője, Veronika, Eduárd, és Mari, egy rájuk kényszerített életet éltek, és bár volt konkrét elképzelésük életük céljáról, mégsem volt elég bátorságuk (? hitük? reményük? akaratuk?) ahhoz, hogy megvalósítsák azt, és végül mindhárman egy idegklinikán végezték!



Tehát Veronika látszólag boldogan élt, de inkább csak a boldog élet látszatában, és igyekezett ezt elhitetni egész környezetével, és ami a legfontosabb: saját magával is! Talán soha nem is vallotta önmagának, hogy mennyire félresiklott az élete, nem lett volna képes szembenézni a ténnyel, hogy ezt mind egyes egyedül magának köszönheti!



"Elhitette a barátaival, hogy irigylésre méltó életet él, miközben minden erejét arra pazarolta, hogy meg tudjon felelni az eszménynek, amelyet ő maga teremtett."



Tehát tálcán kínálta fel magának a kínlódást, és nem is csoda, hogy a végén semminek érezte a létét... Látta hogy elkorcsosul a világ, és tudta, hogy semmit nem tehet ellene, hogy ő is megöregszik, és úgy hal meg, hogy szinte semmit nem vitt véghez az életében! De vajon akkor is haszontalannak érezte volna magát, ha valóra váltja az álmát, és azt csinálja, amiben rátalálhat önmagára?

Unalom, nyugtalanság, keserűség, düh, tehetetlenség, hasztalanság, értelmetlenség, elkeseredés,halál....

Veronikának tehát szüksége volt a halálra ahhoz, hogy aztán igazán élhessen!



"A társadalom kialakít egyfajta kollektív magatartásnormát - és senki nem kérdezi, miért pont így kell viselkedni. Az emberek elfogadják, és kész."



És pontosan ezzel követik el a legnagyobb hibát... Beolvadnak, két lábon járkáló hús-vér szörnyetegekké válnak, beleszürkülnek a mindennapokba, néha lidérces álmaikból verejtékezve felriadnak éjszakánként, és ezek az álmok a meg nem valósított elképzeléseikről szólnak, majd jönnek a nyugtatók, a pia, verik a gyerekeiket, talán egy-két öngyilkossági kísérlet, majd a lassú kínhalál... De előtte még szép lassan elrohadnak belülről!
Képtelenek szabadok lenni, és szabadon élni, szabályok közé vannak szorítva, és persze nem is lázadnak ellenük, majd amikor már szinte beleőrülnek ebbe, akkor egy idegklinikán döbbennek rá arra, hogy mennyire másként is lehetett volna ezt csinálni... Akkor talán a gyerekeik is normális felnőttekké váltak volna, és a mellettük élő férj/feleség sem lenne egy roncs. (Több, mint valószínű egyébként, hogy már a házasságuk első hónapjaiban rádöbbentek arra, hogy ez is csak egy újabb hiba volt részekről, de már teljesen mindegy, nem? de!)

Tehát bekerülnek egy idegklinikára, és hirtelen szabadok lesznek! Rájönnek arra, hogy itt aztán tényleg azt csinálhatnak, amit akarnak, nincsenek szabályok (persze hivatalosan vannak, de melyik őrült képes - vagy ha képes, akkor melyik hülye akarná betartani őket, ha már úgyis mindegy - betartani), nincs etikett, nincs jómodor, nem kell semmilyen normához igazodni, nem kell elvárásoknak megfelelni, és mindenki élhet a saját világában!



"Bolond az, aki a saját világában él. Én bolond akarok maradni, és úgy akarom élni a életemet, ahogy megálmodom, nem pedig úgy, ahogy mások elvárják."



De tényleg ez van? Egy idegklinikára kell beköltöznünk ahhoz, hogy azt tehessük, ami jólesik? Bolondnak kell lennünk ahhoz, hogy minden következmény nélkül megmondhassuk a véleményünket? Miért kell bebörtönözni önmagunkat? Szerintem egyébként ez mind igaz...

Gondolkoztatok már azon, hogy az emberek miért félnek az őrültektől? A nyilvánvalót leszámítva persze, és nyilvánvaló alatt azt értem, hogy mondjuk, bármikor képes megkéselni, vagy egyéb kellemetlenséget okozni, de nem lehet az, hogy az emberek csak félnek az őszintéktől? Félnek attól, hogy egyszer szembe kell nézniük a ténnyel, hogy elpazaroltak egy egész életet? Mert ha akárki bement volna a Villetébe, ezt bármelyik őrült megmondhatta volna neki...



"Hagyd ezt abba, ne gondold mindig azt, hogy zavarsz, ne érezd örökké feszélyezve magad! Ha valakinek nem tetszik, majd szól. Ha meg nem mer szólni, az az ő baja."



Szép gondolat, és milyen szép lenne így élni... De képesek vagyunk erre? Ha elhatároznánk magunkat, és eldöntenénk, hogy már pedig mi tökéletesen szabadok leszünk, és azt fogjuk csinálni, amit akarunk, akkor vajunk tényleg képesek leszünk rá? Vagy rabok maradunk, a belénk vert udvariassági normák foglyai, akik nem énekelnek utazás közben a vonaton, mert még megzavarják a mellettük ülők nyugalmát, és nem alszanak délig, akármennyire is jólesne, hanem bemennek a munkába, hiszen szabályok kötnek, és sorolhatnám a végtelenségik, hogy mi mindent vagyunk kötelesek megtenni annak ellenére, hogy szinte belepusztulunk a kényszerbe, és saját erkölcsi korlátainkba...

Erről szól az élet? Megfelelni a saját magunk áltat felállított gyilkos elvárásoknak? Azért kelünk fel reggelente, mert muszáj, mert munkába kell mennünk, esetleg iskolába, vagy azért, hogy újra lássuk felkelni a napot, és újra érezzük, ahogy a szél az arcunkba fújja a virágillatot, és érezni a hűsítő esőt a bőrünkön a forró nyári napokon?

Miért?!?

Te miért kelsz fel reggelente?

Én már egy ideje nem tudom....
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 19. Friday,
Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes