Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikJúlius 01 2025 18:02:08
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal

Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 15
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,213
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtéma megtekintése
Napkorong | Vers | Közös versírás
Szerző [b]A verstan alapfogalmai[/b]
Marie Marel
Tag

Lakóhely: Budapest
Regisztrált: 10.10.08
Elküldve: 26-06-2009 13:45
A verstan alapfogalmai
Mi a vers?
A legtöbb ember számára a kérdésre a válasz egyszerű: a vers rímes, rövid sorokba tördelt szöveg.
Ez azonban nem ilyen egyszerű. Hiszen a vers például akkor is vers, ha folyamatosan egymás után írjuk a sorokat a lap szélétől a lap széléig és fordítva: a próza akkor is próza marad, ha csak az oldal közepére szedik. Tehát a külső megjelenési forma csak megkönnyíti a vers felismerését, de nem határozza meg a verset.
A másik említett szempont, a rím. Valóban, a versek nagy százalékára jellemző a rím, mégsem tekinthető kizárólagosan jellemző dolognak. Vannak olyan versek, ahol nincs rím.
Mi tesz akkor egy verset verssé?
Figyeljük csak meg például ezt a két József Attila sort:

Roskad a kásás hó, cseperészget a bádogeresz már,
elfeketült kupacokban a jég elalél, tovatűnik.

(József Attila: Flóra 1.)

A gyakorlott versolvasó önkéntelenül is tagolja, így:

Roskad a | kásás | hó, csepe- | részget a | bádoge- | resz már,

Itt a szótagok hosszúságának és rövidségének jut a fő szerep. A hosszan vagy röviden ejtett szótagok közti időkülönbség hoz létre valamilyen törvényszerűséget, valamilyen visszatérést.

Ez a visszatérés, a nyelvben levő hangtani elemeknek észlelhető törvényszerűsége:

• lehet az azonos vagy hasonló hangzású szótagok visszatérése (a rím)
• lehet a szótagok hangsúlyosságának és hangsúlytalanságának valamilyen rendszere (ütem)
• lehet a szótagok hosszúságának és rövidségének különbözeteiből származó rendszer (verslábak)

A vers tehát a nyelvben lévő hangtani elemeknek észlelhető törvényszerűség szerint való visszatérése.
(Versnek csakis az akusztikus visszatérésen alapuló szöveget mondjuk, így a "szabadvers" műfajilag költemény ugyan, de (helytelenül meggyökeresedett neve ellenére) verstanilag (prozódiailag) nem vers.)

A verstan

A verstan tudománya a nyelvi elemek verssé válásának törvényszerűségeit kutatja, s rávilágít a versek szövegének akusztikai összefüggéseire.
Mivel minden nyelvnek sajátos hangsúlyozási törvényei vannak, így ahány nyelv, annyi verstan.
A mi nyelvünkben szinte minden olyan verstani jelenséget vissza lehet adni, ami csak európai nyelvekben előfordul.
Amikor verstanról beszélünk, akkor elsősorban mérhető és számlálható jelenségekről beszélünk.
A sorok, a sorokban a szótagok száma például megszámolható.
A szótagok hosszúsága a kiejtés során finom műszerekkel mérhető.
Ezek a dolgok fizikai és számtani tények.

A verstan ágai:

• A rímeléssel és a versalakzatokkal foglalkozó vizsgálódások
• prozódia (a szöveg hangtani hullámzásával foglalkozó tudomány)

A vers atomjai és molekulái

Minden vers szavakból, minden szó szótagokból áll. Bár a szótag tovább bontható még hangokra, de a vers hullámzása szempontjából közömbös, hogy milyen minőségű hangok hullámzanak. Így a legkisebb egység, amely befolyásolja a vers lüktetését: a szótag.

A vers lüktetését az a tény adja, hogy a szótagok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek.

1. Egy szótag a szóban elfoglalt helyzete szerint lehet
hangsúlyos
hangsúlytalan
Azt a versegységet, melyben hangsúlyos és hangsúlytalan szótagok kapcsolódnak össze, ütemnek nevezzük. (A magyaros verselés jellemzője az ütem és a rím együttes használata.)
A magyaros verselés egysége az ütem. Egy ütem egy hangsúlyos szótagból és a hozzá tartozó hangsúlytalan szótagokból áll. Fülünk legfeljebb négy szótagot tűr egy ütemben. (Tehát a leghosszabb ütemben egy hangsúlyos és három hangsúlytalan szótag van) Az ütem végén önkéntelenül is igen-igen rövid szünetet tartunk. Az ütemek időbeli hossza egyenlő A versek óriási többségénél az ütemek azonos szótagszámú sorokban rímelnek össze.

2. Tudjuk, hogy a kiejtés időtartama szerint lehet: A szótag hosszúságát alapvetően a benne lévő magánhangzó hosszúsága határozza meg
• hosszú az a szótag, amelyben vagy hosszú magánhangzó van (ház, néz, ró, kéz), vagy rövid magánhangzó és utána egynél több mássalhangzó van benne. (talpra: a szó első szótagja az előbbiek szerint hosszú)
rövid az a szótag, amelyben a magánhangzó rövid és utána legfeljebb egy mássalhangzó áll. (kar, fel, mar)
Azt a versegységet, amely a hosszú és a rövid szótagok különbözőségére épül, verslábaknak nevezzük.
A hosszú szótagot a verslábon belül vízszintes vonással, a rövid szótagot felül nyitott félkörrel jelöljük.

"Fáj ma a testem-lelkem
összetört gyémánt lettem
lázasan fájok éppen
valahol más vidéken
kóborol a lelkem.."
marie.marel Marie Marel
Szerző RE: [b]A verstan alapfogalmai[/b]
sziszifusz
Tag

Lakóhely: budapest
Regisztrált: 24.02.08
Elküldve: 26-06-2009 20:32
Ezt is köszönöm.

Kár, hogy ilyen rövid volt még olvastam volna sokáigsmileysmileysmileysmileysmiley
geisz laszlo
Tag

Lakóhely: Sopron
Regisztrált: 28.02.09
Elküldve: 29-06-2009 19:45
Ha ez ilyen tudományos, soha nem mertem volna szösszenni!
Egy naív firkász!smileysmileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna
Tag

Lakóhely: Kaposmérõ
Regisztrált: 02.01.08
Elküldve: 03-07-2009 10:48
Kedves Marie Marel!
Egyetértek az általad leírtakkal, már csak azért is, mert minden úgy van, ahogy írod.
Igen, kedves Szisz, jó ilyeneket újra és újra elolvasni, mert a régebben tanultak már "kiesnek" az emlékezetünkből.
És kedves Geisz László! Igaz, hogy minden meg lehet tudományosan magyarázni, de vannak olyanok is, mint például Te, aki még ha nem is tanulmányozza a verstant, akkor is ráérez arra, hogy milyen egy jó vers, és azt meg is tudja írni. (Lehetünk bármily "naív" és "amatőr" firkászok!!!)

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmiley
Nagyerdessy
Tag

Lakóhely:
Regisztrált: 01.01.08
Elküldve: 07-07-2009 12:18
Örülök, hogy valaki tovább visz az általam megkezdett gondolatot.
Nagyon nagy szükség van reá.
Nagyon sokat tudnék mondani a versírás valóságáról. Öröm viszont az, más is gondolkodik hasonlóan, mint én.
Kérlek, ne hagyd abba; Mihálysmiley

Mindannyian akarunk valamit.
A kérdés csak az, mi az a valami, és mindannyian egyet akarunk e.
Társ leszel az utamon?
Csak egy darabig jössz vélem?
Köszönöm.
Mond el hová megyek és miért, hátha érdekel valakit.
A hit legyen véled barátom! És az alázat embertársaid felé.
nagyerdessy.blogging.hu;monoton.blogging.hu
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2025. július 01. kedd,
Annamária napja van.
Holnap Ottó napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

hzsike
23/06/2025 11:49
Szépséges napot kívánok mindenkinek! smiley
iytop
23/06/2025 09:29
Szia Vali! ...örvendek a Te jelenlétednek.
vali75
22/06/2025 22:03
Szia Elemér! Szerkesztettem, volt időtök olvasni és kommentelni , mig nem voltam.
iytop
15/06/2025 20:45
Szép estét kívánok. Kérdezném, a napkorongon még lesz vers szerkesztés?
KiberFeri
09/06/2025 16:02
Üdvözlők mindenkit!
KiberFeri
07/06/2025 13:02
Üdvözlők mindenkit!
KiberFeri
05/06/2025 10:11
Üdvözlők mindenkit!
KiberFeri
30/05/2025 10:07
Üdvözlők mindenkit!
bozoeva
28/05/2025 16:24
Szép napot kívánok.... ....Szeretettel Üdvözlök MINDENKIT!!!!
KiberFeri
27/05/2025 10:42
Üdvözlők mindenkit!
KiberFeri
23/05/2025 15:44
Üdvözlők mindenkit!
iytop
17/05/2025 11:04
Szép napot kívánok!
vali75
15/05/2025 12:26
Szép napot kívánok!
vali75
15/05/2025 12:26
Szép napot kívánok!
KiberFeri
14/05/2025 15:06
Üdvözlők mindenkit!
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.