Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikJúlius 01 2025 14:21:27
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal

Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 17
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,213
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtéma megtekintése
Napkorong | Agyforgató, játékok | Jéték földrajzi nevekkel.
Szerző Honnan való?
tulipan
Tag

Lakóhely:
Regisztrált: 19.05.08
Elküldve: 18-12-2008 15:50
Tudom, hogy az internet korában nem nagy ügy rátalálni egy-egy idézetre, versre, szerzõre, én mégis szívesen játszanék Veletek olyat, hogy ki-ki feltesz pár sort, a többiek meg kitalálják, kinek, melyik mûvébõl való.
Az sem baj, ha a válaszoló egyszerûen csak rákeres a sorokra, hiszen azzal is tanulunk, új doldokra bukkanunk, vagy éppen csak játszunk.
A válasz után kéretik új feladványt adni.
Íme az elsõ idézet tehát:

"Nem tudom: egyik ember titka jó helyt van-e a másik birtokában? A vadat hálóval, csapdával fogják. Az embert a titkával."
Szerző RE: Honnan való?
Tropfeherke
Tag

Lakóhely:
Regisztrált: 19.04.08
Elküldve: 19-12-2008 12:48
Sütõ András valamelyik írásából. Azt nem tudom, melyikbõl.

A sün nem fehér bogár
http://www.tupolfin.extra.hu
tulipan
Tag

Lakóhely:
Elküldve: 19-12-2008 14:59
A Káin és Ábel címû drámájából.
De hol az új feladvány?

Szerkesztette: tulipan - 19-12-2008 14:59
Tropfeherke
Tag

Lakóhely:
Elküldve: 19-12-2008 17:33
"Ezerkilencszáztizenhat. Október. Éjszaka. Esik és fúj. Erdõvidék. Az égercserjével benõtt ingoványt lövészárkok szegélyezik. Elöl drótakadály. Az árokban hideg latyak. Az õrszem nedves sisakja bágyadtan csillog. A fedezékben itt-ott lámpa ég. Az egyik tiszti fedezék ajtajánál egy pillanatra megállt egy alacsony tiszt, nedves ujjait végigfuttatta a kapcsokon, aztán sebtében kikapcsolta köpenyét, lerázta a vizet a gallérjáról, a sárba beletaposott szalmacsóvában gyorsan megtörölte a csizmáját, csak akkor lökte be az ajtót, s lehajolva lépett a fedezékbe."

Ez jó lesz feladatnak?

A sün nem fehér bogár
tulipan
Tag

Lakóhely:
Elküldve: 19-12-2008 20:54
Tipp: Solohov: Csendes Don
(Nem vagyok biztos benne.)

"Sötétebb lesz. Kigyullad a villany
Kint, a rácson túl, és bent, a házban.
Két fenyõ, két puha árnycsomó
Feketébben a feketeségben.
Hallod? Súgják egymásnak a titkot:
Kettesben túlélik ezt a kertet.
Felnyújtózva. Filozófiájuk
Nekik is van. Csak neked ne volna?"
Tropfeherke
Tag

Lakóhely:
Elküldve: 20-12-2008 09:11
Vas István: Októberi este a kertben

"Mint valami napszürke dunyhát, léghabot, úgy pofozgatja a szél a Duna felõl az ólmot, a benzint, ezt az egész lomha, koratavaszi közeget, amit levegõnek hív az ember, s él vele, persze, ahogy lehet. Beszívja, átlát rajta, kapkod érte. Sétaidõ van, vasárnap. Hosszú sor áll a fehér sátor elõtt, akárha banánért, azért a fagyott, fekete banánért egy emdéef-sonkáért húsvét táján. Lóveronaiért - észre se venni, hogy kicsit édesebb. Egy hosszú, laza sor, kivált a vége foszladozó, úgy álldogál ott mindenki, mintha épp csak, mintha véletlenül. Épp beáll, mit lehet tudni, ingyen van, ennyit megér, ennyi törõdést megér.
- Csak nem ez az?
- Dehogynem ez az.
- Ne csináld mán, hogy ide be akarsz állni!- mondja aa férfi, és megáll. Zsebben a keze, nem néz sehová. Téblábolnak hát a sor vége körül, lestrapáltak, túlsúlyosak, ahogy itt szokás, koraközépkorú pár. Mindkettõn farmerruha, talpig Isztambul."

A sün nem fehér bogár

Szerkesztette: Tropfeherke - 20-12-2008 18:53
tulipan
Tag

Lakóhely:
Elküldve: 21-12-2008 17:09
Segítséget (választ) kaptam:
Parti Nagy Lajos: Zsírvasárnap

"s mint napsütötte égiháború:
sötétarany, -
ha megharagszol, ép
olyan vagy, mint az ú

mélyhangú, hosszanzengõ és sötét,
s ilyenkor én
mosolyból fényes hurkokat
rajzolgatok köréd"
Tropfeherke
Tag

Lakóhely:
Elküldve: 21-12-2008 22:15
Kosztolányi Dezsõ fordításában Paul Geraldy: Szomorúság

"Napóleon bukása óta a vidéki erkölcsök szigorúan számûzték mindazt, amit galantériának nevezhetünk. Az emberek féltek, hogy elvesztik állásukat. A gazemberek a kongregációnál kerestek védelmet, a képmutatás még a szabadelvûek között is erõsen terjedt. Az unalom megkétszerezõdött, az olvasás és a gazdálkodás volt egyedüli öröm

A sün nem fehér bogár

Szerkesztette: Tropfeherke - 21-12-2008 22:34
tulipan
Tag

Lakóhely:
Elküldve: 27-12-2008 14:30
Stendhal: Vörös és fekete

"- De te leány... amikor megláttam a kezedet, tudtam. Te vagy az, aki megbosszulod mindazt, amit elkövettek rajtunk a kakaskodó gazok, az ocsmányok, a disznók... te vagy az! Boszorkány vagy leány! Ott van a homlokodon a jel, tenyeredben az írás. Te nemcsak tudod a titkokat: te érzed a titkokat leány. Érzed és csinálod, ha nem is tudod, úgy is. Boszorkány vagy, igazi boszorkány, amilyen én akartam lenni. Aki veled alszik, a halállal alszik. Aki megkíván téged, a halált kívánja meg. Megrontod a lelkeket, és füstté oszlik szét szemed pillantásától a férfiak esze. Te vagy a bosszúálló, aki vámot szedsz közöttük mindazért, amit lányokon elkövettek valaha is ezen a földön...

- Tûzben születtél, s tûz emészti el a testedet is. Láthatatlan árnyék jár veled, s elveszett az a férfi, aki ebbe az árnyékba belelép. Jó vagy és szelíd, de veled jár mégis a bosszú és a pusztulás, mert boszorkány vagy, s nem tehetsz arról. A liliom illatától elpusztul a légy, aki belerepül. Te vagy az erdõk tüzes liloma, aki megölöd a férfiakat, ha szemüket reád vetik. Te vagy a babonás virág, akitól tüzet fognak a szívek és elégnek, mint fû a parázson... a halál van az ágyadban, a halál van a testedben, a halál van az ajkaidon...

A leány szemébõl omlani kezdtek a könnyek. Lehunyt szemmel, mozdulatlanul ült a babonás füstben, de lehunyt szeme alól peregtek a könnyek egyre. A cigányasszony reszelõs, vén hangja néhány pillanatra elhallgatott. Aztán csontos, fekete keze kinyúlt a füstön át: - Ne sírj, leány! Nem tehetsz róla. Add a kezedet!

Reszketve nyújtotta a kezét. A serpenyõ parazsának melegét érezte a bõre.

- Nem tehetsz róla. Jó vagy és szelíd. Szeretni akarsz, és halált osztogatsz. Nem érzed a gyûlöletet, aminek eszközéül jöttél erre a földre. Terméketlen maradsz, mint a tûzliliom, aminek illata megöli a legyeket. Ha életet hoznál mégis a világra, magad ölnéd meg azt is, és nem tehetnél róla. Borzalmas írás van a tenyereden, leány... és az írások ellen nem tehetünk semmit. Te vagy a bosszú angyala, akinek boszorkány a neve... szép és borzalmas a sorsod, félelmetes és gyönyörûséges... kívánságod parancs a poklok hatalmasai elõtt, vágyad beteljesül, mielõtt kimondanád... gyûlöleted vért és tüzet teremt, s csókod nyomán kinyílik a halál... megcsúfolt szüzek bosszúját hordozza a véred... megcsalt leányok átkát váltod valóra... eredj... megérzed a szemek mögött a gondolatot, és meghallod a szavakat, amiket nem mondanak el. Meglátod, ami láthatatlan, meghallod, ami hang nélkül való, s megérzed aminek illata sincs, mert még meg sem született az idõben. Eredj! Kérdezni jöttél, és én feleltem. Eredj leány! Valaki vár. "
papucs
Tag

Lakóhely:
Regisztrált: 21.12.08
Elküldve: 28-12-2008 07:43
Na ez honnan származik?

"Ajkuk néma mint faragott képeknek,
pedig verekedõ, vad fickók lehetnek"!

Tropfeherke
Tag

Lakóhely:
Elküldve: 28-12-2008 11:23
Wass Alberttõl

"Meg vagyok róla gyõzõdve, hogy Medve Gábor õszintén írja le az érzéseit, és hogy emlékezete sem csalja meg. Nemegyszer elképesztett vele, hogy milyen bámulatos pontossággal emlékszik vissza õsrégi dolgokra a legapróbb részletekig; holott az én emlékezõtehetségem sem mindennapi. Az írásait pedig, különösen korábbi elbeszéléseit, olyan felfokozott, szinte embertelen, már-már megengedhetetlennek tûnõ, szörnyeteg õszinteség jellemzi, hogy némelyik kritikusa modorosságnak bélyegezte, jóllehet igazságtalanul. De ha azon a szeptemberi napon Medve csakugyan valamiféle férfiasan vonzó, a gyerekkorunknál valódibb és izgalmasabb világot sejtett vagy remélt itt találni, ahogyan írja, akkor sokkal jobban különböztünk egymástól, mint hittem volna."

A sün nem fehér bogár
tulipan
Tag

Lakóhely:
Elküldve: 28-12-2008 19:05
Rejtõ Jenõ: Az utolsó szó jogán
(Nem tudtam volna magamtól..., megkaptam a választ.)

A következõ feladványhoz annyi segítséget adok, hogy a szerzõ ma is élõ személy:
"Az emberek többsége nem fizeti meg az árát annak, amit igazán akar. Azért halnak meg szívinfarktusban, azért mennek tönkre, mert egyfelõl képtelenek fölismerni, mit akarnak, másrészt képtelenek megfizetni az árát. Egyszerre akarnak mindent. Holott dönteni kell. A döntetlenség látszatszabadság. A döntõben viszont mindig vannak vesztesek és gyõztesek. S ki-ki maga választja meg, hogy melyik félnek szurkol önmagán belül - az aszkézisnek vagy a szerelemnek, a csöndnek vagy a szónak, a maradandónak vagy a pillanatnak.
Ritka kegyelem, amikor mindez együtt adatik meg, s az aszkézis szerelmet, a csönd szót, a pillanat pedig maradandóságot teremt."
reitinger jolan
Tag

Lakóhely:
Regisztrált: 09.01.08
Elküldve: 30-12-2008 17:11
Eszterházyra tippelek.

"Részint az Úr könyörületessége folytán, amiért fennsíkunkat úgy helyezte el, hogy dél felõl a tengerre nézzen, s onnan meleg szelek érjék, észak felõl meg a magasabb hegyekre, ahonnan csak úgy árad az erdei levegõ. Részint pedig annak a tudománynak köszönhetem ezt, melyet tanítómestereim akaratának hála, méltatlanul bár, de elsajátítottam. Némely növények mostoha idõben is megteremnek, ha tudod, milyen földbe ültesd, hogy trágyázd, hogyan nyesegesd."

Segítségként: szerzõje olasz, film is készült ugyanezzel a címmel.
a köny ajánlóoldala, a szerzõ gondolatai:
" nosza, adok én teneked sok latint és kevés nõt, teológiát dögivel és vért, literszám, mint a Grand Guinolban, hogy te kifakadj: - ez hamis, ez becsapás -. És ekkor kell a hatalmamba kerülnöd, beleborzonganod Isten végtelen mindenhatóságába, melynek a világ rendje semmi. És azután rájönnöd, ha ügyes vagy, hogy hogyan is húztalak be a csõbe, elvégre én minden egyes lépésnél szóltam neked, figyelmeztettelek, hogy a kárhozatba viszlek, csak hát az ördögi paktumokban épp az a szép, hogy az ember úgy írja õket, hogy nagyon is tudja, kivel paktál. Mi másért érdemelné ki a poklot?"
tulipan
Tag

Lakóhely:
Elküldve: 31-12-2008 14:20
Nem Eszterházy. Sebeõk János (de nem volt könnyû, tudom).

Az elõzõ feladvány: Umberto Eco: A rózsa neve (?)

A következõ feladvány is mai szerzõtõl való, akit nemigen olvasok, de szilveszterre talán épp idevaló:

r0;Másnaposság ellen pedig rengeteg tanáccsal szolgálhatok. A legfontosabb: mikor iszunk, ne feledkezzünk meg a belsõ hidratálásról, tehát amennyi alkoholt magunkba döntünk, kétszer annyi vizet is, vagy gyógyteát. Tehát egy korsó sör mellé egy liter folyadékot. Lefekvés elõtt egy fejfájásgyógyszert, algoflex-et vagy egyéb jó barátot, és egy magnézium pezsgõtablettát. Reggel ameddig tudunk, maradjunk ágyban, igyunk meg egy gyógyteát, és vegyünk be még egy gyógyszert. A C-vitamin is a barátunk, ezt se feledjük. Igyunk meg egy erõs kávét és egy maté teát, zuhanyozzunk vagy merüljünk bele a habfürdõbe. A másnapos szex is csodákra képes, ha éppen olyan mellett ébredünk, akivel nem visszataszító a dolog. Nyissuk ki aztán az ablakot, lélegezzünk mélyeket. Együnk meg egy vajas péksüteményt. Csokoládét és egy kis sört vagy unicumot javaslok még. Ha eztán se lennénk jobban, maradjunk ágyban estig.r1;
reitinger jolan
Tag

Lakóhely:
Regisztrált: 09.01.08
Elküldve: 01-01-2009 14:12
Igen kedes Tulip, a Rózsa neve!! Talál süllyedt.
Én viszont nem tudom kitõl idéztél, sajna.

De itt adok Neked egy kis fejtõrõ munkátsmileysmiley
A regény vége.

" És Ralph mosdatlan, piszkos kis testével, összegubancolódott hajával, taknyos orrával hangosan siratta ártatlánságának elvesztését, az emberi szív sötétségét és Röfi neveztû, igaz bölcs barátjának halálos zuhanását a sziklafennsíkról.
A tisztet megindította s meg is zavarta kissé a gyerekek sírása. Elfordult, idõt akart nekik adni, hogy öszeszedjék magukat. Szemét a távolban horgonyzó, kecses formájú cirkálón pihentette és várt."
papucs
Tag

Lakóhely:
Regisztrált: 21.12.08
Elküldve: 03-01-2009 08:29
A 28-12- 2008 07:43-as idéztre a válasz : Kozma Andor, Karthagói harangok.smiley

Maryam
Adminisztrátor

Lakóhely: Debrecen
Regisztrált: 15.05.07
Elküldve: 04-01-2009 19:51
William Golding: A legyek urasmiley

A következõ idézet egy filmbõl valósmiley
"Azt akarom, hogy ragadjon el a hév, hogy lebegj a mámortól, fakadj dalra, lejts dervis táncot. Légy eszelõsen boldog, vagy legalább légy rá nyitott. A szerelem szenvedély, megszállottság, mely nélkül nem lehet élni. Légy fülig szerelmes, olyat találj, akit õrülten szeretsz, és aki ezt viszonozza. Ha szerelem nélkül mész végig az úton, akkor egyáltalán nem is éltél."

http://maryamoldala.gportal.hu
http://maryamoldala.gportal.hu
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2025. július 01. kedd,
Annamária napja van.
Holnap Ottó napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

hzsike
23/06/2025 11:49
Szépséges napot kívánok mindenkinek! smiley
iytop
23/06/2025 09:29
Szia Vali! ...örvendek a Te jelenlétednek.
vali75
22/06/2025 22:03
Szia Elemér! Szerkesztettem, volt időtök olvasni és kommentelni , mig nem voltam.
iytop
15/06/2025 20:45
Szép estét kívánok. Kérdezném, a napkorongon még lesz vers szerkesztés?
KiberFeri
09/06/2025 16:02
Üdvözlők mindenkit!
KiberFeri
07/06/2025 13:02
Üdvözlők mindenkit!
KiberFeri
05/06/2025 10:11
Üdvözlők mindenkit!
KiberFeri
30/05/2025 10:07
Üdvözlők mindenkit!
bozoeva
28/05/2025 16:24
Szép napot kívánok.... ....Szeretettel Üdvözlök MINDENKIT!!!!
KiberFeri
27/05/2025 10:42
Üdvözlők mindenkit!
KiberFeri
23/05/2025 15:44
Üdvözlők mindenkit!
iytop
17/05/2025 11:04
Szép napot kívánok!
vali75
15/05/2025 12:26
Szép napot kívánok!
vali75
15/05/2025 12:26
Szép napot kívánok!
KiberFeri
14/05/2025 15:06
Üdvözlők mindenkit!
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.