Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMay 12 2024 16:54:09
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 7
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
lenabelicosa: Ez is Európa 3. - Arabok és az iszlám
Ez is Európa 3.






Az arabok és az iszlám
Látlelet 2010 áprilisában Ibiza szigetén

Az is jó ebben a szigetben, hogy szinte valamennyi náció képviselteti magát, és így sok embert tudok tanulmányozni, megfigyelni, kicsit belelátok a kultúrájukba, mert nem valószínű, hogy az életben ennyi helyre eljutnék. Nem is akarok.
S bár ezen a szigeten egy kicsit mindenki elengedi magát, talán kicsit asszimilálódik is, azonban egy nemzet sajátosságai azért megfigyelhetőek.

Az indiánok, románok, angolok jellegzetességei után most az arabokról írok. Az elmúlt év alatti tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy valószínűleg e nép képviselői vannak itt legtöbben, s ők nemcsak üdülési szezonban. Románok is sokan vannak, ám a szárazföldön valószínűleg többen, mint itt. Az araboknak azonban lakótelepeik vannak a szigeten. Bármelyik településen laktam eddig, s bármerre jártam, bizony számos arab emberrel találkoztam, találkozom minden nap. Mióta pedig Ibiza városába költöztem, ez még jobban szembetűnik.
Lehet a szigeten bármilyen meleg, a nők fejéről nem kerül le a kendő, és hosszú ruhákban járnak nyáron is. Bár az arcukat már nem takarják el. Rólam már dől a víz egy ujjatlan pólóban és egy rövidnadrágban is, ők pedig sokan feketében vannak nyáron is, csodálom őket, hogy betartják a tradíciójukat, nem inognak meg, és nem vetik le a viseletüket.
A legszembetűnőbb azonban az, hogy nem látok nőt babakocsi vagy két-három gyerek nélkül. Ha a népességük ilyen iramban nő a szigeten, lehetséges, hogy egyszer majd többségben lesznek itt is. A nők hangját nem nagyon hallani, ma sincsenek még jogaik, se beleszólásuk sok mindenbe. Gondolom munkalehetőség miatt jöttek ide először a férfiak, aztán kihozták a feleségeiket, és a gyerekek már itt születtek, születnek. Nem tudom, hogyan tudnak megélni, mert a nők még biztosan nem dolgoztak sehol sem, s ha nem, akkor még arra a négy hónapos GYES-re sem jogosultak, mert itt csak ennyi van és nem három év (GYED, GYES), mint Magyarországon. Biztosan van valami kiskapu, hiszen orvoshoz járnak, biztosításuk is kell legyen. Itt a kicsi négy hónapos kora után már dolgoznak a nők, már aki, mert azt is megfigyeltem, hogy télen-nyáron sok nő van az utcákon. Főkén a lakottabb részeken, mert télre sok település elnéptelenedik. Az arabok a két legismertebb településen Eivissán (Ibiza) és Sant Antoni (San Antonio) fordulnak elő nagyobb számban, de biztosan minden településen élnek már.

Egy kimutatásban olvastam, hogy a muszlimok száma öt generáció alatt 1900 és 2000 között 150 millióról 1,2 milliárdra növekedett, ami 800 százalékos emelkedést mutat, még Kínát is lekörözték, ahol ez csak 300 százalék. Közben nem csak Spanyolország, hanem egész Európa őslakossága csökken.

Most valamelyik szomszédban is arabok laknak, csak még nem jöttem rá melyik lakásban, mert itt minden áthallatszik, s még nem tudom beazonosítani, hogy vajon felülről, vagy mellettünk, vagy alulról hallom a hangokat. Van egy kisgyerek, még nem láttam, de lánynak tippelem, a nap 24 órájából van úgy, hogy 16 órát végigüvölt. Az anya néha halkan csitítja, de egyetlen hangos szót nem hallottam még a szájából. A férfiéból előfordult, sőt valamelyik este szerintem meg is fenyítették a gyereket. A kicsi valószínűleg sokat hisztizik, mert hallani, ahogy a lábával rugdos, vagy ugrál. Ma kifigyeltem, hogy ha a fürdőszobában vagy a konyhában vagyok (mindkettő ablaka egy szellőző aknára nyílik, s az ablakokból ítélve, ez szintenként 3 lakásban így van), akkor hallani legjobban. A kicsit bezárják valamelyik helyiségbe, mert hallani, ahogyan sír és veri az ajtót, falat. Nem tudom, hogy milyen felnőtt lesz, mert bár lehet egy hiperaktív – vagy nevezhetjük indigó – gyereknek is, ha nem foglalkoznak vele, akkor nem igazán az lesz belőle, aminek lennie kellene.

A Buli sziget nem kíméli ám az erősebb nemet sem. Talán egy hónapja a reggeli órákban láttam két arab férfit, akik szó szerint annyira részegek voltak és be is lehettek lőve, hogy nem tudtak egy lépést sem arrébb menni. Bár tiltja a vallásuk a szeszes italt, nem mindegyik férfi tartja be. Sok részeget láttam már itt, de ennyire még nem láttam kiütve embereket, mint ezt a kettőt.

Valami gond lehet azonban ezzel a vallással is. Egy huszonéves srác is dolgozik a párommal, és meséli, hogy a jövedelméből minden hónapban haza kell utalnia 600 eurót, akkor is, ha ő éhezik, vagy nincs munkája, mert a szüleit segítenie kell, és ő fizeti a húga iskoláját is. Az idősek nem tudnak dolgozni, és semmi jövedelmük nincs, ő marokkói. Hatalmas feladatot ró a férfi nemre ez az előírás, hogy köteles eltartani a férfi a szüleit, s persze még a saját családját is. (Nem tudom, hogy így van-e mindenhol, a férfi szavai szerint igen, ám a fordításnál lehet, hogy valami nem volt pontos.)
S ott vannak a kötelező imák, s ha munka van, az arab fiú szombat-vasárnap akkor sem dolgozik.
Az étkezésük is sajátos. Ugye a marhahúst eszik meg, de csak az olyant, amit látnak, hogy meg lett áldva a leölés előtt. Boltokban egyáltalán nem veszik meg a húst. Vannak arab hentesek a szigeten. S ha nincs nekik elég hús, akkor inkább nem is esznek.

Hamarosan egy indián jön hozzám vacsorára, ő megeszi a sertést is, magyaros kaját kért. Azonban nem tudom, hogy mit tennék az arab elé, ha esetlen ő is betoppanna a fiúkkal?
S milyen büszkén meséli, hogy már egyre több ember tért át a hitükre a szigeten is, és kimutatásuk van arról is, hogy pl. Spanyolországban és Európa többi országában is mennyien vannak.
Ez azért elgondolkodtató. Ha itt a szigeten többségben lesznek, mondjuk 15 év múlva, lehet, hogy ugyanez lesz Európában is?
Hozzászólások
Eta-Etusom - April 25 2010 08:42:33
Léna,Kedves!Fantasztikusan élvezem az uti beszámolóidat!Átszürőd
kedves lényeden a tapasztalásidat és így jutatsz soha el nem érhető élményekhez engem aki itt üldögél a székében és erőfeszítést kell tenni ahhoz, hogy a sarki ABC-hez elbotorkáljon! Köszönöm!
lenabelicosa - April 25 2010 09:57:01
Kedves Etusom, örülök, hogy olvasod az írásaimat, én is a tieidet.
Igyekszem átadni a tapasztalatokat, élményeket, és talán sokakat biztatni is, hogy sok mindenen lehet változtatni.
Nagyon nagy döntéseket hoztam 45 éves korom után, ám soha semmi sem késő.

Köszönöm a hozzászólásodat. smileysmiley

Szeretettel: Léna
esprit - April 26 2010 21:32:07
Kedves Léna,
én is élvezettel olvasom a történeteidet :-)
lenabelicosa - April 27 2010 15:08:40
Kedves Esprit, nagyon örülök, hogy olvasol. Köszönöm. smileysmiley

Szeretettel: Léna
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. May 12. Sunday,
Pongrác napja van.
Holnap Szervác, Imola napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
12/05/2024 06:21
Szèp vasárnapot kívànok! smiley
vali75
11/05/2024 06:58
Jó reggelt kívánok! smiley
hzsike
09/05/2024 13:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 19:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 19:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 09:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 15:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 06:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 20:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 13:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 10:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 10:36
Valika! Isten éltessen!
vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes