Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMay 12 2024 20:59:43
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 6
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Torma Zsuzsanna: Ember és bioszféra
„Harmincnyolc évvel ezelőtt, 1972. június 5-én tartották Stocholmban az Egyesült Nemzetek Szövetségének Ember és bioszféra címet viselő környezetvédelmi világkonferenciát, melynek az volt a célja, hogy felébressze az emberekben a felelősségtudatot, és segítsen rávezetni őket arra, hogy mindenkinek saját magának kell tennie valamit a természetes, az épített, valamint a társadalmi és belső környezetünk megóvásáért és harmonikusabbá tételéért.”

Z


Lehet, hogy sokan nem is gondolják, hogy már ennyi idő eltelt azóta, hogy az Ember és bioszféra nevezetű világkonferencián már arra figyelmeztettek a szakemberek, hogy kezd felborulni a természet egyensúlya. Sokan talán nem is nagyon hittek abban, hogy eltelik 20-30 év, és évről-évre tapasztalhatjuk az időjárási szélsőségek megjelenését szinte az egész Földön.
Azóta már bebizonyosodott, hogy az időközben egyre szélsőséggé váló időjárás teljesen felborította a földrészek időjárásának egyensúlyát, ami abban is megmutatkozott, hogy hó esett olyan helyeken, ahol azelőtt nem is ismerték a havazást, és árvíz sújtotta azokat a területeket, ahol előtte csak a szárazságot ismerték.
Szakemberek azt állítják, hogy tízévente alakul ki erős szelet és rengeteg csapadékot hozó ciklon.
Nem felejtem el, hogy 1973. februárjában olyan kellemes meleg volt, hogy fürdőruhában lehetett a szabadban tartózkodni, én napoztam is akkor. Ezt az évet azért sem felejtem el soha, mert az az év volt a házasságkötésünk éve is egyben.
S jól emlékszem még arra is, amikor június 14. körül, talán úgy 10 évvel ezelőtt rokonainkhoz utaztunk a minden évben megrendezendő búcsúra, Homokszentgyörgyre. Ez a község Kaposvár és Barcs között helyezkedik el. Előtte való napon lakóhelyünkön is vihar és esőzés volt, de amit másnap útközben láttunk, az elborzasztott bennünket. Már Kadarkúttól kezdődően az útmentén derékba tört fákat láttunk, az útszéleken és az úton is letört ágak hevertek szerteszét. Aztán, amikor megérkeztünk a rokonainkhoz és kilátogattunk a búcsújáró helyre, akkor tudatosult bennünk, hogy ott a sávosan végigsöprő vihar mekkora károkat okozott. Azelőtt még nem volt részem olyan látványban. A hatalmas, erős, magas fák gyökerestől, számtalanul feküdtek az erdős-parkos részen, mintha valami óriás húzta volna ki őket a földből. Talán hasonló képeket azelőtt csak filmeken láttam.
Sokszor eszembe jut, hogy végső soron az emberi tevékenység miatt jutottunk el idáig, bár a szakemberek „óva intenek attól, hogy a globális felmelegedésre fogjuk a jelenséget, ám az izlandi vulkántevékenység esetleg közrejátszhatott” a legutóbbi erős szélvihar és hosszas esőzés megjelenésében. De tapasztalhattuk, hogy a heves zivatarok gyakorisága az elmúlt 30 év alatt szinte megduplázódott.
Mondhatnánk azt, hogy nagy a valószínűsége, de én teljes mértékben hiszek abban, hogy a természetre ható káros emberi tevékenység következtében jutottunk el idáig. Az emberek szervezetére is nagyban kihat ez a szélsőséges időjárás. Hiszen nem rég, amikor már szép időt reméltünk, éppen a tavasz vége felé ősziesre fordult az időjárás, és most, amikor kellemes nyári időnek kellene lennie, a hőmérő higanyszála a 30 fokot is elkerüli, délutánonként még árnyékban is. Már valóban nem csodálkoznék azon, ha a hét végére a legmagasabb hőmérséklet eléri a 38-39 fokot. Kánikula van. (Kutya meleg idő!) Ez egyben azt is jelentheti, hogy ismét jöhet egy-egy nagyon erős vihar, ami a vizeken és a szárazföldön is hatalmas pusztításokat vihet végbe.
A nagy esőzések és ezáltal az árvizek most is felbecsülhetetlen károkat okoztak. A vulkánkitörések és annak hatásai a légterünkre és az emberi szervezetre egyaránt károsak lehetnek, és az is lehet, hogy most még nem, de egy újabb 20-30 év múlva jelentkezhetnek ebből adódóan további egészségromlások, megbetegedések, amit ma még nem észlelünk magunkon és gyermekeinken.
Hány konferenciát kellene még összehívni azért, hogy az emberek figyelmét felhívják arra, hogy amit elrontottunk, azt már nem biztos hogy meg tudjuk javítani, de legalább a már felbomlóban lévő bioszféra további romlását próbáljuk megakadályozni?
A mostani hirtelen hőmérséklet emelkedés kihat a beteg emberek közérzetére, de befolyásolja az aránylag egészséges emberi és állati szervezet normális működését is. Hamar feléghetünk, gyorsan kiszáradhatunk, és a teljesítőképességünk is visszaeshet. A vérnyomásunk ingadozhat, rosszullétek fordulhatnak elő, ami sok esetben az utakon végzetes tragédiákat is okozhat.
UV-B riasztás van érvényben, ami azt jelenti, hogy földön és vizen védekeznünk kell a káros napsugarak hatása ellen. De ez a riasztás egyben arra is felhívja a figyelmünket, hogy „ha kivágunk egy fát, akár annak a lökéshulláma is előidézhet gomolyfelhő-képződést, máskor meg előfordulhat, hogy atombomba se lenne hatással az időjárásra” – nyilatkozta egy szakember. A vihartól derékba tört, gyökerestől kidőlt és kivágott fák helyett ültessünk fákat, telepítsünk több erdőt. Ha mindenki a közvetlen környezetében csak néhány fát ültet, már azzal is hozzájárul bioszféránk gyógyulásához, és a jó közérzetünkhöz.

Torma Zsuzsanna
2010. június 10.
Hozzászólások
reitinger jolan - June 10 2010 15:47:32
Érdekes volt nagyon az írásod. Felvetődik bennem a kérdés, hogy vajon elég-e, elég volt e erről beszélni ! A válaszom is megvan rá: nem, hisz elő példa a klima változás, amit a bőrünkön mi is tapasztalunk. Csak nyavalyogni tud az ember, hogy Úr Isten, milyen meleg van, milyen sok eső esik, áradnak a folyók és oda lesz mindenünk, tragikus, nem mondom, de az ember senkit és semmit nem kímél, akkor őt miért kímélné a természet.

Szeretettel Jolismiley
lenabelicosa - June 10 2010 15:52:47
Kedves Zsuzsanna, sok mindent leírtál, ami sajnos így van, s már nem igen lehet visszafordítani, én hiszek abban, hogy a Föld tisztítja magát, s majd alakulnak a dolgok, minden kicsit másképp lesz, mint volt nagyon régen, mert ez valahol körforgás is, nem minden az emberek és a civilizáció okozta gondok miatt van.
Itt 30 fok van, de már két nap óta nem süt a nap. Nyáron sosem szokott esni, s ma is szemerkélt, meg tegnap is. Így borult fel minden... Ibizán télen régebben rövidnadrágban jártak, a mostani tél kemény volt. 2-3 fok, igaz, mínusz nem, volt, s hó se, de megmutatta magát, csak elolvadt. smileysmiley

Szeretettel. Léna
Torma Zsuzsanna - June 11 2010 11:23:11
Kedves Jolán, Léna és Viktória!

Köszönöm, hogy olvastatok és a véleményetek is mindig érdekel!
Sajnos, a Föld hiába tisztítja magát - ahogy Léne említette -, ha az a bizonyos olajszennyezés nem tud megállni ott, a Mexikói öbölben! És ha mi emberek nem segítünk a természeten, s ezen keresztül magunkon, akkor bizony - ahogy Joli is mondja - a természet miért kímélne meg minket.
Az a legnagyobbik baj, hogy ártatlan emberek is áldozatul esnek egy-egy tragikus eseménynek. Az igazságszolgáltatást a természet nem igen ismeri!
De ha így folytatódik, bizony - ahogy Viktória is említi -, akényelmességhez hozzászokott emberek kénytelen-kelletlen le kell hogy mondjanak a nagy kényelmükről, ha a természet rendje nem áll vissza.
Én is csak remélem, hogy egyszer eljön az idő, hogy jófelé változzon valami, és az utánunk következőknek (gyermekeinknek, s születendő unokáinknak sem legyen rosszabb az életük, mint most a miénk!

Üdvözlettel: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
PiaNista - June 14 2010 22:46:38
Kedves Zsuzsanna, gratulálok ehhez az íráshoz. Én is jövök majd hamarosan egy lényegében ehhez hasonlóval, de talán kissé durvább változatban. Nem novella...
Üdvözlettel:
PiaNista
Torma Zsuzsanna - June 16 2010 13:28:19
Köszönöm, kedves László, hogy néha-néha jelentkezel és Magad is küldesz be írásokat, ha bár ritkábban, mint régebben.
Inkább írnék én is szép novellákat, egy-egy- cikknek beillő írás helyett, de sajnos, ami mkostanában körülöttünk történik, az nem igen ihlet novellaírásra, legalábbis engem nem.

Köszönöm a hozzászólásodat. Időközben már elolvastam a "talán kissé durvább változatot"!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - June 16 2010 13:31:01
Csak még annyit: én egy idő óta (egy-két éve) gyűjtöm a platán és juharfa magokat, elvetem, kis csemeték lesznek belőlük, majd azokat után az akácerdőnkbe ültetjük. Ez akkor is jó érzés, ha nem mindegyik erdőbe telepített fácska ered meg, de mégis csak szaporítom valamivel a fák számát.

Üdv.: Torma Zsuzsanna
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. May 12. Sunday,
Pongrác napja van.
Holnap Szervác, Imola napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
12/05/2024 06:21
Szèp vasárnapot kívànok! smiley
vali75
11/05/2024 06:58
Jó reggelt kívánok! smiley
hzsike
09/05/2024 13:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 19:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 19:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 09:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 15:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 06:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 20:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 13:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 10:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 10:36
Valika! Isten éltessen!
vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes