Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMay 12 2024 12:03:10
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 7
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Etusom: Géniuszok, Szerelmek, Múzsák..
M


Monográfia






A magyar irodalom nagyasszonyai! Alakjaik köré az a szerelem fon szivárványos titokzatos csillogást.Az a szerelem amit azok a férfiak éreztek irántuk,akik számunkra a magyar géniuszok..Mostanában gyakran szemelgetek fotók között.újból és újból rajta felejtem a szememet egy fiatalasszony portréján.Csinszka! Olyan rövid az az életrajz.Milyen sötéten örvénylő titkokat rejtegethet.
Elrestellem magam.De kutakodok gyűjtögetek, megdöbbenek.Régi irodalom órák villannak be a tudatomban..Ady szerelmes lírája!
Léda után bennem, mint kicsit szürke veréb rögzült. Az irodalomkönyvben egy családi fotó, úgy emlékszem, egy gyereklány támaszkodik a költőhöz...
Ez a fotó közel a halála előtt készült.4o év, ennyi adatott meg és végzett vele az agyvérzés.
Ki voltál,Te Boncza Berta?Csacsinszky Úr, Csacsinszkája.A szonettek Csinszkája...
Már az indulás is megbélyegzett volt,hiszen egy vérfertőző kapcsolatból született,apja a saját nővére lányát vette felségül, aki több mint 20 évvel volt fiatalabb nála.
Csinszka emlékiratai..bár nem eredetiben csak kivonataiban olvastam olyan sokat elárulnak erről a különös de vakmerő bakfisról.

A kis Berta rövid pesti kitérővel Csucsáról utazik abba a svájci internátusba, ahol egy barátnőjétől kapott pakkból beköltözik az életébe Ady. „Először egy fényképen láttam meg az arcát és megszerettem. Jellemző akkori önmagamra, hogy a könyvek hetekig fölvágatlanul hevertek az intézeti lányszoba asztalán, de a költő képe keskeny kis aranykeretet kapott" - emlékszik vissza. 1911-ben születik az első Adynak szóló levél, és ezzel veszi kezdetét a közel négy évig tartó papír-tinta kapcsolat, amelyet a tizenéves lány kezdeményez, és évekig bátyám-húgom hangulatban telik. „1912 nyarán hazajöttem Svájczból Csucsára - levelezésünk meleg és tiszta barátsággá fejlődött ... de akkor ott Csucsán éreztem meg először, hogy végzetesen szeretem Adyt, akit soha nem láttam, testi figuráját el sem tudtam képzelni jóformán" - írja Boncza Berta.
A tapasztalt világfi és romantikus bakfis-barátok lettek.
Csinszka emlékirataiban azt is említi , hogy sosem volt szerelmes Adyba, de szeretett volna Szendrei Júliához hasonlítani...nem lángolt, és nem égett, csupán gondos feleség volt.
„Természetesnek tartom vállalt sorsomat. Nem vagyok martyr. Boldog vagyok!" - írja meoárjában, mikor Adyt először látja magánkívül részegnek. Fáradhatatlanul építgeti csínosítja közös pesti otthonukat a Veres Pálné utcában . Csinszka alig 17 éves volt, mikor megírta első levelét Adynak; alig 21, mikor hitvese lett, és alig 25, mikor már férje ravatalánál állt a Nemzeti Múzeum előcsarnokában.

Évekkel később, a Nyugatban Csinszka halálára írt nekrológjában így vall kettejük szerelméről Schöpflin Aladár: „Csinszka jelentette Ady életében a tiszta, lágy szerelmet. ... Csinszka, kis szőke úrilány, vagy húsz évvel fiatalabb nála, kedves, friss, csacsogó, hízelgő és zsörtölődő - a szerelemben való megnyugvást adta neki, az élet utolsó szépségét akkor, amikor már lelkére sötét árnyakat vetett a háború és sürgette a vég felé a betegség. Szebbet nem adhatott nő költőnek".

Csinszka nevét Ady mellé ölelte az örökkévalóság. Pedig Csinszka szemét nemcsak Ady vénülő szemei őrizték... Máig is szemérmes homály fedi kapcsolatát Babitscsal, akit Ady halála után keresett fel Boncza Berta - hóna alatt egy jókora mappával, amolyan ürügy gyanánt.
Babits sorai Csinszkáról.

"Félénken és szívdobogva jött, mint egy kisdiák; egy nagy mappa volt a hóna alatt - mert azzal az ürüggyel jött, hogy a rajzait akarja megmutatni."
Boncza Berta nem akart a nemzet özvegye lenni!

...Babits és Csinszka egymásratalálása talán sorsszerűnek is mondható. Mindketten sokat veszítettek Ady halálával, s mindketten átélték a költőóriás utolsó éveinek nyomasztó és zaklatott kirohanásait. Babits közösségi szerepvállalásának kora is ez, mikor ki kell lépjen a költészet védelmező falai közül, s ki kell tegye magát a rendőrség és a sajtó támadásainak. Mindketten sebzettek hát, és zaklatottak. Egy évig tart kapcsolatuk.Csinszka igyekezett hivatalossá tenni kapcsolatukat, de Babits az elköteleződéstől – és az esetleges szifilisz-fertőzéstől – félve ezt igyekezett elkerülni. Csinszka végül egy praktikával akart kényszerítő hatást gyakorolni: egy erdélyi napilapba betetette a hírt kettejük házasságáról, gondolva, így majd a valódi esküvővel lehet csak a kínos helyzetet megoldani. Csalódnia kellett, Babits nem adta ilyen könnyen magát. A szintén nagyon csinos, bevallottan csak névházasságra vágyó Tanner Ilonának majd igen, de ez egy másik történet….

Csinszka kezdeményezett. Viharosan tört be e kapcsolat Babits életébe, ő pedig hagyta, történjen. Pedig nem voltak egymáshoz valók, s ezt Babits is tisztán látta. A csapongó és ideges Csinszka mégis egy évig társa annak az embernek, akit a Nyugat Ady után legmarkánsabb egyéniségének tartanak, s aki szinte minden attitűdjében ellenképe Adynak.
A gyermekien bájos-szeszélyes, de helyét nehezen lelő lány Babits után Márffy Ödön festőművész oldalán élte le életét. Ami még hátra volt: másfél szomorú évtized. 1934-ben halt meg váratlanul, agyvérzés következtében Boncza Berta.
Babits külföldön értesült a halálhírről, s mondják, nagyon megsiratta Csinszkát.
Egy különös kép egy különös dedikáció.„Móricz Zsigának Csinszka emlékével Márffy Ödön" - ez áll a művön. Móricz még Ady feleségeként ismerte meg Csinszkát, barátságuk is ekkora nyúlik vissza. Állítólag Csinszka volt az egyetlen nő, akivel Móricz tegeződött.A Móricznak dedikált portré egyike Márffy legbensőségesebb alkotásainak. Felesége lírai énjét emeli ki, ahogy a sötét háttérből szinte kivilágít az arca, és nagy, kék szemével a távolba réved.
Tele a fejem Csinszkával, cikáznak a gondolatok az agyamban,korán távozott az élők sorából, alig negyvenévesen....mintha Ady megérezte volna oda át,hogy nincs itt minden olyan nagy rendben, és magához vonzotta volna...neki a családi békét, a nyugalmat jelentette ez a nő, a hosszú , léha élet után .korán távozott az élők sorából, alig negyvenévesen....mintha Ady megérezte volna oda át,hogy nincs itt minden olyan nagy rendben, és magához vonzotta volna...neki a családi békét, a nyugalmat jelentette ez a nő, a hosszú , léha élet után .
Csinszka.....hát érdekes élete volt az biztos, de volt e igazán szerelmes egyszer is ebben a rövid életében....????

Csinszka egyébként maga is verselgetett, összegyűjtött költeményei 1931-ben jelentek meg.

Boncza Berta: Vallomás a csodáról


Figyeljetek rám, fiúk-lányok,
hadd testálom örökre rátok
a Csodát, mit szerelemmel láttam,
kezemmel fogtam, simogattam,
szívét szívembe befogadtam...

Nem láthatjátok többé mását,
emberformában élő társát
a Csodának, ki lánggal égett,
míg egy órában porrá égett.

Égig lobbant az égő fáklya,
könnyes szemem rémülten látta
a fényt, ami elemésztette.
Kezem még a kezét kereste,
kezembe tévedt finom ujját,
keskeny körmét, karcsú csuklóját.

Barna haja lobogó selyme
tegnap még vállam havát verte,
igéket hirdetett a szája,
vonagló ajka bús korállja
áldást és átkot hagyott rátok...

Emlékezzetek, fiúk-lányok.
Szemem barnult arcokra vonza
ma is bőrének izzó bronza,
sötét szemének kékes lángja
éget ma is egy más szempárban,
szeszélyes rajzú, meleg szája
rámijeszt egy idegen szájban, -
mégsem lesz neki soha mása,
mert a Csodának nincsen párja.

Homloka ívelt boltozatja
alatt tüzelt két, bús szeme,
megbabonázóan fekete,
óriás tava a titoknak,
sírásoknak, szédült álmoknak.
Sorvasztó tűzű rosszasága
mélyén vezekelt a jósága.

A jósága - az ő jósága -
minek nem lehet soha mása.
Figyeljetek jól, fiúk-lányok,
hadd testálom örökre rátok
a titkot, mit közelről láttam.

Szívét szívembe befogadtam,
a hitemet zsámolynak adtam,
mégsem láthatom többé mását,
emberformában élő társát.

Nem hasonlíthat senkire,
sem a szeme, sem a szíve,
kínból halálba szépült szája
sem az áldása, sem az átka,

Mert a Csodának nincsen párja.



Hozzászólások
rapista - August 22 2010 11:52:40
szép és találó választások.. mindig érdkes témát választasz!
rapista - August 22 2010 11:56:11
Csinszkától ennél még jobb költeményeket olvastam a Kogart Márffy kiállításán - szerintem nem verselgetett, kötővolt - ÓRIÁSOK ÁRNYÉKÁBAN!
Torma Zsuzsanna - August 24 2010 09:30:08
Kedves Etusom!

Nagyon tetszett a történet Csinszkáról, s talán ás megvilgításból láthattuk Adyval és Babitssal való kapcsolatát, rövidre szabott életét a beilletsztett idézetekkel illusztrálva.
Csinszka verse nagyon szép, aki a maga módján valóban átélte a "csodát", még ha nem is érzett igazi szerelmet.

Gratulálok alkotásod összeállításához!

Üdvözlettel: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
Arbiter Elegantiarum - August 24 2010 18:49:10
Bevallom,majdnem könnyeztem az írásodat olvasva..nagyon megérintett!
Olyan érzésem volt,miközben olvastam,mintha "hazaérnék"..,s hogy valakire ekkora hatással van egy személyiség,ennyi idő elteltével is,az egyenesen lenyűgözött.
Örülök,hogy írtál Csinszkáról,és hogy betetted egy versét is ide,mert eddig még nem olvastam tőle semmit,és hát..szép dologgal ajándékozott meg!
Gratulálok!smiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. May 12. Sunday,
Pongrác napja van.
Holnap Szervác, Imola napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
12/05/2024 06:21
Szèp vasárnapot kívànok! smiley
vali75
11/05/2024 06:58
Jó reggelt kívánok! smiley
hzsike
09/05/2024 13:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 19:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 19:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 09:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 15:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 06:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 20:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 13:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 10:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 10:36
Valika! Isten éltessen!
vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes