Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMay 13 2024 08:00:56
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 7
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
mamuszka: Micsoda buli...
Szórakozó fiatalok egykor és ma

Z


Az én korosztályom nem ismerte a bulizást. Rosszkor születtünk, ifjúságunk a háborút követő nehéz gazdasági helyzetben, politikai terror légkörében telt el. Sok lehetőség - ami ma nyitva áll gyermekeink, unokáink előtt - számunkra örökre kimaradt az életünkből. A nyugati világ kultúrája ismereten maradt előttünk. Nem volt nagy választék szórakozásra sem. A művelődési házak kulturális rendezvényei - népi tánc-tanulás, közös kirándulások, sportolás - és szovjet filmek, rádióhallgatás szigorúan ellenőrzött műsorokkal, színház és később a TV fekete-fehérben heti két-három adásnappal.Alkalmakként táncmulatság a helyi vendéglőben vagy a kultúrházban - kiírva: "Üveget és poharat mindenki hozzon magával!" - mekkora szegénység!
Középiskolás koromban néha szüleim kíséretében én is elmehettem az ilyen táncos mulatságokba és jól éreztem magam, sokat táncoltam, flörtöltem a korombeli fiúkkal, de még a csókolózásig sem jutottunk el. Ha hazakísért egy fiú, a kapuban öt perc múlva búcsúznom kellett tőle, mert kiszóltak értem a szüleim. Eszembe sem jutott, hogy ez másképp is lehetne...nem voltam boldogtalan.
A hatvanas években jelentkezett egy új nemzedék - Nyugat-Európában - akik kihívó viselkedésükkel és különc öltözködésükkel, harsány zenéjükkel lázadtak a puritánnak vallott, de inkább képmutató polgári szokások, erkölcsök ellen. Ők voltak a hippik, akik meghirdették a szabadosságot, a szerelemben is . Jelszavuk: " Ne háborúzz, szeretkezz!". - persze kicsit túlzásba vitték ezt a szabadságot, sikerült a nyárspolgárok megbotránkoztatása.
A század végén már hozzánk is beszivárgott a nyugati zene és a divat. a miniszoknya, a farmerviselet..és a tehetősebb családok gyerekeinek a házibulik. Akkor még drog és agresszió nélkül, bár nagy hangerővel a szomszédok bosszantására. Egyetemi éveink idején mi is rendeztünk évfolyamesteket, ahol szolidan szórakoztunk hétvégeken. Kevés pénz, némi alkohol....saját szolgáltatású zene mellett.
Mára óriásit változott a világ körülöttem. Unokáim minden hét végén bulizni járnak, de ezek nem hasonlítanak a régi bulinak nem nevezhető szórakozásokra. Alkohol, drog, őrjöngő táncnak nevezett mozgás bömbölő furcsa ritmusokra..és a bulikról filmek készülnek, amik az internet közösségi oldalain is megjelennek névvel, szöveggel kommentálva.
Minap egy ilyen közösségi oldalon egy régi ismerősömet kerestem és döbbenten láttam meg egy fotósorozatot, melyen középiskolás lányunokám név szerint szerepelt. Az albumot egy középiskolás fiú készítette egy " bomba-jó " buliról, melynek címe is volt: "Kamionosok és kurvák" - ami számomra azt sugallta, hogy akik itt szerepelnek , azok nem diákok /elsőre nem tudtam, hogy azok, és azt sem, hogy ez egy buli megörökítése /- hanem útszéli prostituáltak. Szóltam az anyukának, nézzen utána ennek a képsorozatnak. Később rájöttem, hogy ez poénos cím, a fiúk kamionosnak, a lányok kurvának öltöztek a bulira. Nincs ebben semmi különös - mondta a lányom. Anya, te ezt nem értheted, ne nézzed, ha nem tetszik. Belátom, igaza van: ez nem az én világom - és ezt a feliratot továbbra is gusztustalannak tartom.
Nem sajnálom, hogy kimaradt az életemből az effajta bulizás...
Hozzászólások
NDI - October 25 2010 12:18:58
No, a hozzászólásom elszállt... A lényege az volt, hogy nagyonis igazad van...
smileysmileysmileysmiley
pircsi47 - October 25 2010 17:27:14
Mamuszka, tökéletesen igazd van, én is láttam ezt a film reklámot és teljesen fel voltam háborodva rajta, pedig nem vagyok prűd, de
nem fiatalokat vetem meg ezért, hanem azokat akik ebből filmet csinálnak és fizetnek érte!
Jólmegírtad, gratuláloksmileyircssmileyi
mamuszka - October 25 2010 17:33:01
Köszönöm kedves Imre és Pircsi!
Engem elriasztott ez a "poén" - nem tartom viccesnek...de azt sem, hogy nem egészen alaptalan, mert a **** is nagyon lazán kezelik a mai fiatalok és ezáltal - szerintem - magukat fosztják meg szép élményektől és attól az érzéstől, amit szerelemnek szoktunk nevezni.

szeretettel mamuszkasmileysmiley
Tara Scott - October 25 2010 20:47:02
Kedves Mamuszka!
Az a szerelem, amit mi ismerünk, ma már "nem divat". Nem tudom, a mai fiatalok egyáltalán kimondják-e bármilyen helyzetben, hogy "szeretlek", hiszen az olyan ciki. Ma a "jó a segged! Kő cola?" jelenti a "szerelmet". Az én lányaim szerencsére kimaradtak az efféle bulikból. (34, 28) Sosem mondták, hogy sajnálják, hogy kimaradtak belőle. Másfajta értékrendet mutattam Nekik. Tökéletesen egyetértek Veled. Ez nem korosztályos probléma. Mi látjuk azt, amit Ők még nem. Hogy hová vezet mindez.
Szeretettel ölellek: Tara.
Geot - October 25 2010 21:35:07
Párhuzamot tudok vonni három generáció között .Az egyik az enyém.Nálunk a veszélyt az jelentette,ha esetleg ihattunk egy kis alkoholt,mondjuk hubertuszt! A lányaim /31,29,18/ a két idősebb korában sem volt még jelen a drog,és persze úgy érzem jól is neveltem Őket! A legfiatalabb lányom rengeteg veszélynek van kitéve és a jó nevelés sem biztos,hogy mindig elég!
Szeretettel:Geotsmiley
mamuszka - October 26 2010 08:59:48
Elnézést kérek minden kedves véleményt íróról, - ezúton köszönöm szépen látogatásukat - de tegnap rendkívül rossz állapotban voltam, nem tudtam válaszolni...

Örülök az egyetértő értékelésnek...
szeretettel köszöntök mindnyájatokat - mamuszkasmileysmileysmileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - October 26 2010 14:45:07
Kedves Mamuszka!

Tudod, én is örülök, hogy nem most vagyok fiatal. Annyi sok kegyetlenség történik manapság már az iskolákban is és az iskolán kívül is, hogy én biztosan nem tudnám elviselni.
A minap is hallom az autóbuszon egyik fiatal diáklánytól: "Jóban kell lenni azzal a sráccal, mert különben szecskázik". No, gondoltam magamban, majd én jól megszecskáznám azokat a fiatalokat, csak rám volna bízva. Persze, lehet, hogy alulmaradnék, hiszen ha egy idősebb ember szólni merne a fiataloknak, akkor biztosan a "rövidebbet húzná". Hiszen már sokan írtunk ilyenről.
De aztán olyanokat is hallottam a diáklánytól, hogy nem lehet ám mindenhol "lájkolni", mert azt figyeli a Rendőrség, és hogy eljut a híre az iskolába is.
De talán nem is baj, ha jobban odafigyelnek a mai fiatalságra, lenne javítanivaló mind a tanulmányaik, mind az iskolán kívüli viselkedésük tekintetében!
Én is tapasztalatból tudom, hogy a család szeretete, a jólneveltség nem elég ahhoz, hogy minden rossztól védve legyenek.


Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
lenabelicosa - October 26 2010 15:10:18
Én már 60-ban születtem, s láttam bulikat, sőt szerveztem is néhányat.
De amit itt a szigeten látok, - buliszigetnek hívják - azt nem csinálnám. Mondhatnám azt, hogy most jó lenne itt fiatalnak lenni, de bevallom, hogy amit ezek a fiatalok itt művelnek... arra nincs szó...

Szeretettel. Léna
mamuszka - October 26 2010 16:22:52
Kedves Léna!
Hidd el, nem vagyok konzervatív, prűd sem. Megértem a fiatalok szórakozni vágyását, de a módja riasztó - és mivel négy fiatal unokám van végtelenül aggódom értük - félek, tönkre teszik az életüket - és később majd bánni fogják, ha túljutnak rajta.

szeretettel Mamuszkasmiley
mamuszka - October 26 2010 16:28:14
Kedves Zsuzsanna!
Örülök, hogy mi idősödő felnőttek jól látjuk a fiatalokra leselkedő veszélyeket és próbáljuk megvédeni őket a rossz útra vivő barátoktól, sőt önmaguktól is... Ezt próbálja a lányom is, de már elkésett, mert az apa meghalt és a "barátok" nem viszik jó irányba nehéz természetű lányát...
szeretettel köszöntlek mamuszkasmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. May 13. Monday,
Szervác, Imola napja van.
Holnap Bonifác napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
13/05/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
12/05/2024 06:21
Szèp vasárnapot kívànok! smiley
vali75
11/05/2024 06:58
Jó reggelt kívánok! smiley
hzsike
09/05/2024 13:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 19:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 19:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 09:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 15:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 06:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 20:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 13:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 10:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 10:36
Valika! Isten éltessen!
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes