Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMay 12 2024 21:22:03
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 5
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
lenabelicosa: Hol vagytok magyarok?
Álmokból írt szösszenet

N




Hol vagytok magyarok?

Egy idegen ország magyarországi nagykövetségén járok, és egy csigalépcsőn megyek felfelé, ahol egy magyar diplomata vár már rám. Beinvitál az irodájába, hellyel kínál, még kezet is csókol nekem, és megkérdezi, kérek-e valamit.

Csak néztem, mint a moziban, micsoda pompa, fényűzés volt ebben a helyiségben, álmomban sem gondoltam, hogy én majd egy ilyen helyen leszek valamikor. Most pedig hívattak, és olyan emberként kezeltek, mint aki nagy befolyással bír valami felett.

- Tudja kedves, nagyon örülök, hogy ennyire a szívén viseli a magyarok sorsát, még hozzánk is eljutott a híre. Úgy hallottuk, hamarosan Magyarországra látogat. Kérem, hogy álljon ki azokért is hazánkban, akik valami folytán elszakadtak onnan. Sok magyar van a világban.

Ekkor belém hasított egy gondolat, hogy milyen sokat tettem a szülőfalumért is, és hálából megutáltak és elüldöztek onnan. Persze megígértem neki, hiszen valóban fontos, hogy a magyarok, az igazi magyarok, egymásra találjanak, bárhol is vannak a világban.
Amikor lefelé mentem a lépcsőn, még két magyarral találkoztam. Az egyik nő volt, a másik férfi. S azt mondták, hogy mindketten hazamennek.
Kérdeztem tőlük, hogy ha már mennek Magyarországra, nem vinnének-e el, s akkor nem kellene két repülőre is szállnom, s ráadásul a spanyol légtér is le van zárva.
A válaszuk az volt, hogy szívesen elvisznek, de csak Mezőkövesdig.
- Az jó lesz, onnan majd megoldom, hogy eljussak, ahová akarok. – feleltem.

Megbeszéltük az időpontot, hogy négy nap múlva indulunk, és a kezembe adtak egy papírt. Az állt rajta, hogy újra születtem, és az is, hogy nem haltam meg.
Sehogy sem értettem, eltettem a táskámba és mentem tovább.
- Megy addig fodrászhoz? – szól utánam a hölgy.
- Nem. Egyedül csinálom meg a hajam, nem tudom még olyan jól a nyelvet, hogy el tudjam magyarázni, hogy mit is szeretnék. – válaszoltam.

Amikor leértem a bejárati ajtóhoz, s kiléptem rajta, egy tolókocsis ismerősömet láttam, aki most rendesen járt, és hosszú barna haja volt. Más volt a külvilág, mint szokott. Egyszer csak én is ott találtam magam, olyan volt az egész, mintha egy számítógépes programba csöppentem volna. Mint az Avatar című filmben. Az ismerős férfi odajött és boldogan újságolta, hogy nézzem, végre tud járni, s hogy ez micsoda csodálatos érzés. Csak ketten voltunk magyarok a forgatagban. Aztán eltűnt mellőlem, és egy lakásba mentem, ami kicsit ismerős volt.
Egyszer csak két szürke gombolyagszerű valami vágódott az egyik falba. Szürkék, szőrösek voltak, és kirágták magukat, lepottyantak a szőnyegre lyukakat hagyva a falban. Talán nyúlra hasonlítottak, de nem volt se fülük, se lábuk, és mind a két végükön nyílás volt. Sehová sem tudtam sorolni ezeket az állatias lényeket.
Behunytam a szemem, s egy piacot láttam, ahol egy kofa apró rózsaszínű ilyen hosszúkás lényeket árult. – A kölykeik lehetnek. – gondoltam.

Megcsörrent a telefon, még nagyon régi típusú volt, fekete. Hívattak a királyi palotába.
Báthory László és fia Ifj. Báthori László neve hangzott még el a telefonban.
- Volt ilyen király? – bizonytalanná váltam.
Elindultam a rezidencia felé, s mikor egy terembe vezettek, ott egy hatalmas vitorlás hajó makettja állt, elfoglalt egy jó nagyméretű szobát. A hajó belsejében bordó bársony volt. A hajóra római számok voltak vésve XXVI.
Sírást hallottam valahonnan.

Valahogyan kiszálltam ebből a gépi világból, és a számítógépem előtt találtam magam. Egy hatalmas boríték feküdt az asztalon, melyben egy levél volt egy távoli rokontól, és rengeteg fotó, ahol jártak. Lengyelország, Eger Szépasszonyvölgy és még kétmappányi dokumentum.
Egy férfi lépett mögém, és megkért, hogy töltsek fel a gépemre néhány képet. Mikor elindult a feltöltés, kiderült, hogy nem is fotók, hanem egy víz alatti világról készült film került a gépre.
S már a víz alatti városban száguldottam a kocsimmal, mely egy hatalmas gumimatracon siklott tova. A vízben emberek éltek, és nem kellett nekik levegőt venniük. Ott sétálgattak, és beintegettek nekem a kocsiba. A víz szélére értem, a kocsi egy része már kinn volt, a víz még sem folyt tovább, olyan volt, mint egy vízfal, amit valami láthatatlanul visszatart. Ekkor kiszakadt a gumimatrac. Magyar fiatalok kerültek oda, hogy majd segítenek. Szintén magyar régi ismerősöm mondta, hogy segít megragasztani. (Utoljára Olaszországban dolgozott, hogy most hogyan került oda?)

Ismét idegen országban sétáltam. Voltak ismerős helyek, ám mégis azt éreztem, hogy még nem jártam itt. Egy családnál vendégeskedtem. Talán Amerikában járhattam. Egy nőismerősöm kozmetikushoz készült, s kérdezte, hogy nem akarok e szétnézni a magyar negyedben.
Boldogan mondtam igent.
Egy állomásra mentünk, ahonnan különös vonat indult, amilyent még sosem láttam. Aztán leszálltunk, és külön váltunk. Én elindultam a magyarok lakásai felé. Bekopogtam az első házba és egy házaspár fogadott, akik ismerősek voltak valahonnan, vagy nagyon hasonlítottak valakikre. Nagyon örültek nekem, és megköszönték a diót és mákot, amit Magyarországról hoztam. (Csak épp azt nem tudtam, kinek hoztam, hiszen ahol laktam, ott adtam oda. Valószínűleg ők juttatták tovább a dolgokat.) Egy kis szobába vezettek, azt mondták, rendezkedjek be nyugodtan. A nagy asztalon és az íróasztalon is volt egy-egy bögre. Tejjel, vagy kakaóval. A laptopom az íróasztal mellett a falhoz támasztva egy fekete táskában pihent, a kézi táskám pedig az íróasztalon.
Hamarosan összeszaladt a szomszédság, és mindenki csókolgatott, és melegen szorítgatták a kezemet, annyira örültek nekem.
Az egyik nő, őszes hajú, de nagyon jón karban, már túllépte a hatvanat, mondta, hogy Piroska testvére. Kérdezte, hogy van a húga? Nem is értettem, mert a hölgy P.E-re hasonlított nagyon, és azt gondoltam, hogy az ő rokona.
Több korombeli nő ragadott karon és magukkal vittek egy közeli parkba, s egymás szavába vágva meséltek. Majd behívtak az otthonaikba, és én lakásról lakásra jártam.
Az egyik magas nő, barna félhosszú hajjal, olyan volt, mint egy mostani budapesti ismerősöm, csak 10 évvel későbben, viszont felőlem érdeklődött. Mondtam neki, hogy nehezen boldogulok a nyelvvel.
Az egyik lakásban egy idős férfi volt, aki már több mint 50 éve ment el Magyarországról, s a 80 éves bácsi huncutul tette nekem a szépet.
Egy másik lakásban sok asztal és pad volt. A ház asszonya mesélte, hogy esküvőre készülnek, s ha tudnék segíteni, akkor nagyon örülne neki. Elvállaltam.

Még mindig nyüzsögtek körülöttem az elszármazott magyarok, amikor egy harmincas nő vált ki a tömegből és jött oda, és hangosan kiabálva a nevemet, azt mondta, hogy nem felejtett ám el.
Én is megismertem. Egy tréningen voltunk együtt jó tíz évvel ezelőtt. Megöleltük egymást, és hamarosan megtudtam, hogy milyen sok képesítést szerzett, és fenn hangon el kezdett dicsérni a többieknek. Már szinte zavarban voltam.
Mondtam nekik, hogy visszajövök ide máskor is.

Visszamentem abba a házba, ahol a kis szobában volt a holmim. Az íróasztalon lévő kis fekete, kecses táskámat idegen emberek figyelték az ajtóból, szinte sugallva, hogy vigyázzak, mert el akarják lopni.
A két asztalról már négy csészét szedtem össze, de nem én ittam egyikből sem. Egy csapba öntöttem a tartalmukat. Volt tea, kávé, tej és forró csoki.
Összeszedtem a dolgaimat, és szóltam a többieknek, hogy most már el kell mennem.
Mondtam, hogy a Vara de Reynél (Spanyolország, Ibiza) lakom. Kértem, hogy segítsenek, hogyan jutok oda.

Egy fiatal lány vált ki a tömegből, és először lépcsőkön vitt felfelé házak között, majd pedig hosszú lépcsőkön mentünk lefelé, mint amilyen a nagy tereken van, de a grádicsok faragásosak voltak. Mikor leértünk egy kerek teret láttam, melynek a közepén egy hatalmas fémszerű kör alakú szürke test feküdt. A közepén volt egy gomb és egy lyuk. A lány megnyomta a gombot, a lyukon pedig kijött egy utazási jegy és nem kellett érte fizetni.

A lány közölte velem, hogy ez a jármű a leggyorsabb, a föld alatt megy, s hogy majd a második megállónál szálljak le. (De jó is lenne, két megálló Amerika és Spanyolország között)

(Három éjszakai álomtermés, azonban hogy mindig a világban lévő magyarokkal álmodtam, ez elgondolkodtatott. Az utolsó álom éjszakáján az álomfogóm is úgy döntött, hogy elhagyja a helyét, pedig nem mozdult a helyéről, mióta itt lakunk. Tehát idegen energiák jártak a szobában, s ez is egy jel, hogy figyeljek oda, s talán azért is, hogy most az álomfogó ne szűrje az álmokat, és emlékezzek.
Rengeteg az álomkép. Most mégis a magyarokra figyelek. Mikor a szigetre jöttem, volt olyan célom, hogy magam köré gyűjtöm őket, mint egy tyúkanyó. Azonban zsinórban csak kudarc élmények értek. Vajon hol vannak azok a kedves magyarok, amilyenek az álmaimban is voltak, s amilyeneket megismertem pl. Floridában? A szigeten biztos, hogy nincsenek, arról már tudnék.
Szombaton az üzletben ismét magyar szavak ütötték meg a fülem. Két fiatal srác beszélgetett, és ki voltak akadva, hogy nincs semmi hús. – Persze hogy nincs. Itt 4 napos ünnep van most, csak csütörtökön lesznek nyitva az élelmiszer üzletek.
Köszöntem nekik (pedig megfogadtam, hogy nem teszem), s mondtam, hogy az ünnepek miatt elvitték, meg a bolt akciózott is, hiszen sokáig zárva lesz. Csak bámultak rám, s a meglepetéstől még köszönni is elfelejtettek. Mint ahogyan számos honfitársuk, akikkel a szigeten találkoztam. Itt főként vendégmunkások, vakációzók, bulira vágyók, szerencsét próbálók vannak. Hogy lenne egy magyar negyed, arról nem tudok, de ha rajtam múlik, akkor majd lesz.
Az álmok szerintem arra utalnak, hogy ne adjam fel a hitemet a magyarokban, bármennyit is csalódtam bennük, az utóbbi időben. Tudom, hogy vannak még rendes emberek.)

(2010-12-06)
Hozzászólások
pirospipacs - December 09 2010 12:14:06
Kedves Léna!
Érdemes hozzád betérni. Mindig nyújtasz valami olyan pluszt, ami felkelti érdeklődésemet, és elgondolkodtat.
" vannak még rendes emberek " smiley Érdekes az írásod, és szívesen olvastam. Nálam ez már elég! smiley
Szeretettel: pipacs smiley
Torma Zsuzsanna - December 09 2010 15:15:23
Kedves Lena!

Mindenütt (még álmodban sem tudsz szabadulni tőle) visszaköszön korábbi életed, múltad. Minden valószínűség szerint lesz még dolgod a magyarokkal mostani lakóhelyeden is.
Mégis csak hiányzik Neked az, amit eddig csináltál.
Ha még most nem is, de később lehet, hogy körülvesznek az ott élő magyarok, mint a kiscsibék.


Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
Tara Scott - December 09 2010 20:41:14
Kedves Léna!
Azon kívül, hogy nagyon tetszett ez az írásod is, ugyanazt tudom mondani, mit amit Zsuzsanna már leírt Neked. Az érzéseid éppen azt igazolják, hogy érző szíved van.
Szeretettel: Tara.
mamuszka - December 10 2010 11:46:25
Szép , érdekes álmaid vannak. Megérdemled a szép álmokat és érdemes megosztani másokkal is.

szeretettel olvastam én is - mint mindig.
mamuszkasmileysmiley
lenabelicosa - December 10 2010 18:07:24
Kedves Pipacs, Zsuzsanna, Mist, Tara, Mamuszka, köszönöm, hogy olvastátok. Igen, rengeteg az álmom.. lehet, hogy egy új műfajt teremtek, az írások alján egy kis utalás lesz az álmok fejtésére...

Sajnos nem nagyon tudok oldalakat megnyitni, ne haragudjon senki, ha nem írok mostanában az írásokhoz... 21 kbites netem van, s a szolgáltató szerint jó a lefedettség, de folyton ledob és nagyon lassú...

Szeretettel. Léna
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. May 12. Sunday,
Pongrác napja van.
Holnap Szervác, Imola napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
12/05/2024 06:21
Szèp vasárnapot kívànok! smiley
vali75
11/05/2024 06:58
Jó reggelt kívánok! smiley
hzsike
09/05/2024 13:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 19:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 19:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 09:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 15:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 06:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 20:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 13:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 10:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 10:36
Valika! Isten éltessen!
vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes