Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMay 13 2024 06:55:22
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 8
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
mamuszka: Allergia
Mitől lesz allergiás az ember?



M



Modern korunk egyik legelterjedtebb és fölöttébb kellemetlen betegsége. Számtalan változata keseríti meg az érzékeny emberek életét, és diagnosztizálni is nehéz. Gyógyítani csak tünetileg lehet, ha időnként elmúlni látszik is, többször makacsul visszatér.
Különféle testi betegségeket imitáló tünetei - ha időben nem ismerik fel és nem kezelik - halálhoz vezethet. Mégis, sokan vannak, akik nem veszik komolyan, még az orvosok között is, holott már allergiológiai szakterületen is rendelnek szakmailag képzett orvosok.
Vannak allergiát okozó apró élőlények, bogarak, növények - melyek káros hatása ellen immár országos méretekben védekezést segítő kampány érvényesül. Táplálékok - liszt, tej, olajos magvak is súlyos veszéllyel járnak, ha nem tartjuk magunktól távol az allergén ételeket.
Nem vagyok sem orvos, sem pszichológus, de abban biztos vagyok - saját tapasztalataim alapján - hogy a lelki sérelmekre visszavezethető allergiák a legveszélyesebbek.
Egykori osztálytársam, aki orvosnak tanult, többször megvizsgált engem különféle teszteket és vérkenetet véve, milyen allergia okozza bőrön furcsa elváltozásait. Néha fekete folt jelent meg a szemem környékén - mint akit ököllel jól szemközt vágtak - máskor tűzvörös folt jelent meg hátul a nyakamon, mely felterjedt a hajas fejbőrre is. Előfordult, hogy piros , vízre előbújó göbök jelentek meg deréktól lefelé az alsó testrészeimen.
A bőrgyógyászok adtak krémeket, tablettákat, de az okot és a teljes, maradandó gyógyulást nem ismerték fel és nem oldották meg.
Ezek a tünetek főként akkor jelentkeztek, amikor hosszabb időt töltöttem bizonyos családi nyaralásokon, ahol látszólag jól éreztem magam, de tudat alatt minden idegszálam tiltakozott egy bizonyos személy megnyilatkozásai ellen....Hosszú időbe telt, mire ezt magamban tisztáztam, de nem mondtam senkinek, hiszen racionális oka nem volt, az illető kifejezetten nem bántott engem, sőt - a maga módján - még szeretett is talán.

Ezeket a látogatásokat nem lehetett elhagyni, mert közvetlen szeretett családtagjaimat látni akartam és erre csak így nyílt lehetőség.
Egy makacs, szinte kezelhetetlen csalánkiütés áradat idején a bőrgyógyászatról beutaltak az immunológiára. A főorvosnő azt kérte, hogy akkor menjek kezelésre, amikor a göbök jól láthatók. Hát ez jó kívánság volt - mert mire bekerültem a rendelőbe, a kiütések teljesen visszahúzódtak és így ő nem hitt nekem. Láttam, hogy nem vagyok rokonszenves ezzel a furcsa betegséggel, ráadásul orvos barátnőm is megkérte, hogy segítsen nekem, és ettől még inkább csöndesen utált engem. Mivel pedagógus pályám elég jó emberismerettel vértezett fel, megéreztem a doktornő ellenérzéseit. Utolsó találkozásunk alkalmával finoman, udvariasan megkérdeztem tőle:
- Lehetséges- e , hogy bizonyos emberekre lesz allergiás az ember?
- ó igen, nagyon is! - felelte elpirulva, és érzésem szerint magára vette a célzást, ami ezúttal talált, noha én főként arra a bizonyos rokonra gondoltam, aki szándék nélkül sok komoly gondot okozott nekem éveken át - és feltehetően ő sem kedvelt engem. Depressziós volt, később pánikbeteg...sokat szenvedett önmagára is allergiás lehetett. A lélek nagy úr! Uralkodik testünk felett, és ha személyre allergiás az ember kiküszöbölni néha nem lehet. Abban biztos vagyok, hogy az allergia többnyire tudatalatti tiltakozásból, iszonyból, undorból ered... és logikus magyarázata sincs.
Az illető meghalt, azóta nincsenek allergiás tüneteim - sem táplálékokra, sem növényekre, sem állatokra, sem pora, szőrre...tehát: csak emberekre , azaz bizonyos emberekre, viselkedési helyzetekre...és ha ezt észlelem, azonnal menekülök. Vajon én is hibás vagyok? Erre felelni nem tudok.
Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - January 12 2011 13:38:05
Kedves Mamuszka!

Én sem vagyok orvos és pszichológus sem, de én úgy gondolom, hogy nem benned lehet a hiba. Te az egyéni érzékenségeddel, beleérző képességeddel próbálsz úgy reagálni a Téged érő és érintő személyek cselekedeteire, ahogy csak egy normális emberi lény képes. Örülök, hogy ennek a gondodnak már vége szakadt, s talán az a másik ember (aki még magával sem volt kibékülve) is megszabadult saját testétől, hogy többé másnak se okozzon problémát. Én szinte biztos vagyok abban, hogy ez létező, valóságos dolog, amiről írtál!

Örülök e témában írt prózádnak, amit aztán nem nevezhetsz "szösszenetnek", mert ez annál sokkal de sokkal több!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
Tara Scott - January 12 2011 14:20:28
Drága Mamuszka!
Nem tudom, hülyeséget írok-e, de úgy gondolom, stressz hatására némely anyagok felszaporodnak, némely anyagból több válik ki szervezetünkben. Ez mindenképpen okozhat bőrtüneteket. Tehát az illetővel töltött idő stresszhelyzetet teremtett Neked, így nyugodtan mondhatod, hogy allergiás voltál rá. smiley
Szeretettel ölellek: Tara
mamuszka - January 12 2011 14:41:21
Kedves Zsuzsanna!

Komolyan számítottam véleményedre, mert okosakat írsz aggályaimról. Egy ideig lelkiismeret furdalásom volt, de nem érzem magam vétkesnek, mert ő nem miattam lett depressziós - soha nem mutattam, hogy nem tetszik, amit mond vagy tesz, de beteg volt..most megnyugodott., - és én is. Azt hiszem, az elfojtási kényszer hozta ki belőlem a bőrallergiát..Anyám közvetlen közelről átélt egy bombatámadást a háború alatt, utána élete végéig rettegett a mennydörgéstől...az orvos tanácsolta neki, hogy ne fojtsa el érzelmeit..
köszönöm, hogy olvastad és elfogadható szintűnek tartod ezt a fontos témát érintő írásomat
köszöntlek szeretettel - mamuszkasmileysmiley
mamuszka - January 12 2011 14:48:42
Kedves Tara!
szinte orvosi szakszerűséggel állapítottad meg azt a számomra megnyugtató álláspontot, hogy nem bűnös az ember, ha nem tud szeretni valakit úgy, ahogy kellene...és ettől megbetegszik.
köszönöm.
szeretettel mamuszkasmileysmiley
lenabelicosa - January 12 2011 15:14:48
Kedves Mamuszka, sokan leírták már, hogy minden fizikai tünetnek megvan a lelki oka. Én is megéltem ezt, a volt férjemre voltam allergiás, s mikor eltűnt az életemből, minden bajom megszűnt... szó szerint.
Talán nem is azért mert eltűnt, hanem mikor elment, akkor megbocsátottam neki, s elengedtem minden rossz érzést, és elfogadtam, hogy ennyi volt.
Bizonyos helyzetek valóban produkálhatnak olyan dolgokat, amiket nem is nagyon lehet megmagyarázni... smiley

Szeretettel. Léna
pircsi47 - January 12 2011 15:51:27
mamuszka!
Nagyon tetszett az alergiáról szóló tapasztalatod.
Biztosan úgy van ahogy Te leírtad, mert sokszor előfordult már velem is, hogy csak látásból ismert ember olyan rossz hatással van rám, hogy majdnem rosszulleszek, ezek szerint van ilyen, hogy nem valamire, hanem valakire alergiás az ember.
Örülök, hogy elolvastam, most legalább tudom, hogy van ilyen!
Puszillak:smiley Pircsismiley
Geot - January 12 2011 20:05:39
Kedves Mamuszka! Azelőtt én ilyeneket csak viccből mondtam,hogy allergiás vagyok valakire,de ezek szerint igaz lehet! Mindig a kiváltó oknak kell "megszűnnie",hogy elmúljon egy betegség!Nagyon tetszett elgondolkodtató írásod!
Szeretettel olvastam :Geotsmiley
mamuszka - January 13 2011 12:45:41
Drága Léna!
örömmel köszöntlek. Bár én lettem volna időben elég bátor - mint te voltál - és más személyeket is elküldtem volna, de mindig volt bennem valamiféle vezeklési vágy, hogy bűn volt árvának születnem, mert apám meghalt és második apámnak csak fogadott gyereke vagyok - ezért tűrnöm,bizonyítanom kell - ez volt később a házassággal is: gyerekeimnek fontos volt az eredeti család, a kiváló apa nem feltétlenül az férjnek is,de áldozatot hoztam..magamnak bizonyítandó
ám a lelkemnek nem tudtam, és jött a büntetés betegségként..
aztrsmileysmiley hiszem, érted...
szeetettel mamuszka
mamuszka - January 13 2011 12:48:38
Pircsikém - bizony vannak emberek, akik úgy kapásból nem tűnnek kedvesnek számunkra vagy később lesznek bosszantóvá jelenlétükkel. Meg kell szabadulni tőlük, ha különösebb károkozás nélkül lehet

szeretettel mamuszkasmileysmiley
mamuszka - January 13 2011 12:51:28
Geot - kedves pontosan és helyesen értetted, ami történetemnek tanulsága..mindenkinek meg kell fontolnia, kivel, milyen kapcsolatot tud és akar elviselni. Szeretni kell saját magunkat is /nem önző módon,/ de egészségünk érdekében

szeretettel mamuszkasmileysmileysmiley
rapista - January 14 2011 00:00:07
remek...

mellesleg engem stresszelt valaki, nem tartom izlésesnek elmondani a panaszaimat, mert zárkózott lettem tőle - EGY KIS HELYISÉGBEN....smiley
mamuszka - January 14 2011 08:44:43
Érthető - ez nem a "kibeszélő shaw" - de szinte mindenkivel történik hasonló, amitől allergiás tünetei lesznek átmenetileg vagy tatósan

üdv. mamuszasmileysmiley
heaven - January 14 2011 17:33:16
Sokunk életét megkeseríti ez a fránya allergia. Egyébként, tényleg rengeteg betegségnek lelki eredetű okai vannak.smiley
mamuszka - January 14 2011 18:50:26
Ma mát az orvosok is elfogadják, - szaklapokban sokat olvastam róla - hogy sok testi betegségnek lelki eredetű oka van - pl. harag, elfojtott keserűség, kisebbrendűségi érzés , stressz, teljesítménykényszer - és hasonlók...
azt hiszem, nálam is ez a helyzet..ezért sem segítenek a vegyi gyógyszerek..mert a lelket másként kellene kezelni, de ezt feltételek híján nem lehet megvalósítani, esetleg rosszabb lesz..
gondolom -kedves heaven te is így értetted
üdv.mamuszkasmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. May 13. Monday,
Szervác, Imola napja van.
Holnap Bonifác napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
13/05/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
12/05/2024 06:21
Szèp vasárnapot kívànok! smiley
vali75
11/05/2024 06:58
Jó reggelt kívánok! smiley
hzsike
09/05/2024 13:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 19:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 19:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 09:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 15:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 06:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 20:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 13:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 10:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 10:36
Valika! Isten éltessen!
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes