Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMay 12 2024 20:24:22
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 20
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Avi Ben Giora: Beszélni veszélyes
Beszélni veszélyes



M



Mihály vagy ahogy az ismerősei nevezték „Golyó” egyszerű dolgos ember volt. Szobafestőként dolgozott. Hamar rájött, hogy önállosítja magát és éppen ezért kiváltotta az ipart. Amig másnál dolgozott nehezen tudott kijönni a főnökeivel. Nem volt mindegy neki milyen nap van. Mert ha éppen sütött a nap akkor égett a munka keze alatt. Ám ha meleg volt és még a legyek is inkább árnyékba menekültek bizony Golyónak sem füllött a foga a munkához.
-Főnők, értse meg már végre! A jó munkához idő és hangulat is kell. Ha e kettő nincsen akkor nekem nem megy a munka.
Sajnos nem sok helyen akceptálták ezt a fajta „életelméletet” és gyakorta kellett más céghez vándorolnia, mig egy napon elhatározta, a maga ura lesz és ugy és olyan tempóban fog dolgozni ahogy az neki tetszik. Az idők folyamán aztán rájött arra, hogy a „kuncsaftok” még rosszabbak mint annó a főnökei voltal. Tehát eleve ugy vállat el munkákat, hogy azt a megállapodás szerinti napon fix und fertig átadja, mert a kuncsaft az csak ugy hajlandó fizetni ha ez be van tartva.
Egy nap éppen munka utáni kisfröccsét kortyolgatta a kedvenc sarki presszójában, ami valójában kocsma volt, csak a presszo megnevezés „kultúráltabb” helységre engedett köv etkeztetni.
-Mi van Golyó- üdvözölték az ismerősei- nincs munkád?
- Mit akartok heccelődni? Már befejeztem és most élvezem az eredményét. De inkább üljetek le ide az asztalomhoz és meghívok mindenkit egy körre.
- Ej ha ennyire megszaladt? De nem utasitunk vissza, és már le is telepedtek az asztalhoz.
- Hol dolgoztál Golyó, hogy igy megtollasodtál?
-Ismeritek az öreg ékszerészt a Goldmannt. Nos nála festettem a lakást meg az üzletet. Nagyon fájin dolgom volt. Rendesen meg is fizett meg jól is tartott. Az ilyen emberekkel érdemes „üzletet” kötni.
-És mond Golyó, milyen az üzlete?
-Hogy hoyg milyen? Ékszerüzlet. Ott volt előttem kirakva a sok arany drágakő, de én hozzá nem nyultam volna, pedig többször is egyedül hagyott az üzletben,
Golyó még vagy három kört fizetett a társaságnak, és közben bőbeszédüen ecsetelte, hogy milyen rendes ember Goldmann az ékszerész. Telt mult az idő. Egy este Golyót a rendőrség kereste meg és el is vitték. Összesugtak bugtak az emberek a városban. Azzal gyanusították, hogy több társával együtt egy este meglátogatták Goldmannt az üzletben és kirabolták. Közben még bántalmazták is Goldmannt. Golyót fogták el először mert a megadott személyleirás egyértelmüen ráillet.
-Mit akartok tőlem? Én ott sem voltam amikor a rablást elkövették-védekezett Golyó az őt vallató rendőröknek.
-Ne hazudozzál itt össze vissza Golyó. Mond meg hova rejtetted az ékszereket meg a pénzt és kik voltak a társaid.
-Higgye el, hogy nem én voltam. Hozzák ide a Goldmann urat szembesitsenek vele. Azért mert két jöttment ellenem vallott az nem azt jelenti, hogy én voltam az aki kirabolta. Dolgoztam nála és ha akartam volna már akkor elvihettem volna onnét dolgokat, de nem vittem. És mi az, hogy társaim? Nem vagyok én olyan jóban az emberekkel, hogy társaim legyenek. Magam dolgozok és soha senkit nem alkalmaztam.
-Te tudod Golyó. Ha elmondanád és bevallanád a tetted akkor lehet. hogy megusznád egy enyhébb itélettel, de igy?
A tárgyalás nagyon különös módon zajlott le. Maga Goldmann nem jelent meg a tárgyaláson csak az ügyvédje és a két tanu, akik eskü alatt azt vallották, látták Golyót a kérdéses időben az üzlet környékén. Goldmann külföldön volt és egészségi okokra hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson csak az ügyvédje. Golyó ügyvédje ragaszkodott a szembesitéshez de a biró elutasította a kérést.
- Mit akar? Itt van két tanu akik egyértelműen állítják, hogy látták a védencét.
- De uraim ez nem elég bizonyiték? Kérem a szembesítést.
A biróság elutasitotta a védői keresletet. Golyóra hat év börtönt szabtak ki. A védő természetesen fellebezett. Ennek ellnére Golyót bezárták. A védője nem adta fel. Felkereste Goldmann családját és megpróbálta megtudni, hogy hol tartózkodik Goldmann. Először nem akartak vele szóbaállni, de miután megmondta, hogy itt egy jogsértésről van szó a feleség hajlandó volt beszélni vele.
- Nézze uram, a férjem inkább bezárt itten és elment külföldre. Nem akarja magát kitenni még ujabb izgalmaknak . Ugy gondolta, ha egyszer kirabolták és megverték. előfordulhat ez mégegyszer.
- Én megértem a félelmét, csak azt nem értem, hogy miért nem volt hajlandó a szembesítésre amikor azt kérték tőle, hogy ismerje fel a tettest? Ez jogtiprás ami történt. Tudom, hogy elég befolyásos ember a férje és most nem akarok vádaskodni de elintézhette, hogy őt teljesen kihaggyák az egész ügyből. A szembesítésre ugy is mod van, hogy ő teljesen inkognítóban marad. Ezt nem tette meg a biróság. Meggyőződésem, hogy az akit elitéltek ártatlan.
- Nem vitatkozok én magával, hogy a biróság miért döntött igy, az nem rám tartozik. Ők tudják. Megadom a férjem cimét de az a feltétele, hogy ez szigorun kettönk közt marad.
- Természetesen hölgyem. Erre kötelez a hivatásom is.
Az ügyvéd utra kelt és felkereste a megadott cimen Goldmannt. Goldmann nem volt meglepve a látogatótól mivel a felesége előzőleg értesitette.
- Már értesültem a látogatásáról, fogadta a védőt. Bevallok magának valamit de maradjon kettönk közt. Nekem is fura volt az egész eljárás. A biró ajánlotta azt, hogy tünjek el a városból, mert nem tudja garantálni a biztonságomat, hogy nem e fognak máskor is kirabolni. Fogalmam nincsen, hogy kit itéltek el, az ügyvédem sem értesített róla.
- Ez nem létezhet? Maga azt sem tudja kit csuktak le és kit vádolnak a rablással?
- Pedig igy van. Nemhiába jöttem el onnét. Az egészben van valami egészen különös.
- Nos öntsünk tiszta vizet a pohárba. Valakiknek nagyon az érdekükben áll, hogy soha se derüljön ki a teljesen igazság. Goldmann ur. Hajlandó arra, hogy a kiléte felfedése nélkül szembesitsék a jelenlegi gyanusítottal?
- Természetesen!
- Akkor rövidesen számíthat rá, hogy a hatóságok az én kiséretemben felkeresik és majd megkérik az azonosításra.
Pár héttel késöbb valóban ujra megjelent a védő két hivatalos ember kiséretében. Goldmann mikor meglátta a különleges tükör tuloldalán Golyót elképedve kiáltott fel:
- De hiszen ez a Mihály, a Golyó, a festő. Nem ő volt ott, hiába is akarják rákenni. Napokig dolgozott az üzletben is amikor festette. Ott állt előtte a rengeteg pénz és arany, soha nem nyult semmihez sem. Még, hogy ő vert meg? Ez nem igaz, ez az egész egy hazugság. Mi folyik itten? Ez az ember ártatlan.
Aki k ott álltak emberek megdöbbentek Goldmann ezen kijelentésén.
- Azonnal bocsájtassa szabadon ezt az embert. Teljesen ártatlan.
Nem mentek ilyen egyszerüen a dolgok mert az igazságügy kerekei lassan mozogtak. A védőügyvéd elrendelte a perujrafelvételt ahol Golyót felmentették minden eddigi vád alól és a börtönben töltött időért kártérítést is megitéltek neki. Ami utána következet?. Ujra nyomozást rendeltek el és érdekes dolgok derültek ki. Akik a tanuk voltak és Golyót „bevaratták” azok voltak az elkövetők. És hogy mégérdekesebb legyen a dolog, a biró, aki a tárgyalást vezette, az volt az orgazda. Ha botrányosan is, de végül is kiderült a teljes igazság.
Hozzászólások
patakikatalin - January 25 2011 15:47:49
Hol van az a lelkiismeretes ügyvéd, aki hajlandó az IGAZSÁG nyomába szegődni, egy szegény ember érdekében?! Ma már más értékrendet képviselnek....
Gratulálok, hogy sikeresen "alányomtad" a birót.
Szivesen olvasom a munkáidat! (remek, beszólások!)
Szeretettel:Glica
Tara Scott - January 25 2011 18:31:36
Ezt már szerettem egyszer, de most is ugyanúgy tetszett. Jó volt újra olvasni.
Szeretettel üdv. Tara
Radmila - January 27 2011 12:12:47
Kedves Avi,
nagyon is tetszett az írásod. Bizonyítottad, hogy vannak jó emberek is a világon.
Szeretettel gratulálok: Milasmiley
lenabelicosa - January 27 2011 13:04:47
Egy remek írást olvastam és sejtem, hogy volt reális alapja is. Kár, hogy már nem találkozni ilyen ügyvéddel... Gratulálok. smiley
Szeretettel. Léna
pirospipacs - January 27 2011 15:47:08
Szegény Golyó! Gyalázatos tud lenni az igazságtalanság, s megannyi ember is. Érdekes és jó írás. Az önös érdekek mennyi mindent tipornak sárba, emberi sorsokat, életeket...
Örülök, hogy olvastam.
Szeretettel: pipacs smiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. May 12. Sunday,
Pongrác napja van.
Holnap Szervác, Imola napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
12/05/2024 06:21
Szèp vasárnapot kívànok! smiley
vali75
11/05/2024 06:58
Jó reggelt kívánok! smiley
hzsike
09/05/2024 13:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 19:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 19:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 09:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 15:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 06:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 20:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 13:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 10:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 10:36
Valika! Isten éltessen!
vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes