Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMay 12 2024 11:56:23
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 12
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
patakikatalin: Suttogó Platánok
Egy korábban lezajlott pályázat inspirált...




M




Suttogó Platánok

Városunk első lakótelepe, nyolcvan lakásos, többszintes sorházakból állt. Így maradt rajta a név: Nyolcvanas!Az utca névvel, már más volt a helyzet…Élmunkásból….Platán utca lett!
Juharlevelű, közönséges platánt ültettek, teljes utca hosszant.
Nincs még egy, oly különösen viselkedő fa, mint a Platán. Az idő előre haladtával, lemezesen veti le magáról a kérget, és foltossá dekorálja, csupasz testét. Terepszínű, „bőr” ruhát ölt magára. Fehérszürke, szürkésbarna, sárga-barna-szürke mozaikos kérgű. Április-májusban, a gömb alakú virágzat, párban lógnak a hosszú kocsányon, olyan, mint a tiki-taki játék. Gömbös termés fejlődik, repítőszőrös kis részekre hull szét, amelyet az őszi szél repít tova. A levelek hasonlók a juharfával, széles karéjúak. Kastélyparkok ékes dísze a mai napig. Ívesen hajló ágaival, széles koronájával, hatalmas termetű lehet. A nyugati platán és a keleti platán kereszteződéséből létrejött hibrid. Ellensége a Csipkéspoloska! Városok, települések díszfáit alkotják. Sok helyen külön védelmet élveznek a Platánfa-sorok. Az egyedi öreg fákat, díszkerítéssel óvja, védi a település. 2010-ben az Év Fája címet érdemelte ki: Zala-megyében, egy 500éves letenyei platán nyerte a 125 jelölt közül. (Szapáry kastély)
Az ország területén, pontosan számon tartják a matuzsálem korúakat. (1800-as évektől telepítik) Ha vízigénye teljesül, azt meghálálja, árnyat adó szép termetével. Ártéri, magas talajvizű területeken gyorsan fejlődő fa. Nagyobb figyelmet érdemelne…
Közép keményfa. Egy sorba sorolandó a szilfa,- fekete dió, és a szelídgesztenyével.

A Nyolcvanas-lakótelep addig nyújtózkodott, amíg a hely engedte, majd leálltak a lakás- építkezésekkel. Az emeletes házak között, virágzik a juhar, az akác, a hárs, fenyő, vadgesztenye, és a sok-sok cserje a parkokban, ligetesben. Kora hajnalban a madarak éneke zeng, főleg a fekete rigó. A fecskék is kedves lakótársaink, ha Afrikából visszatérnek.

A napokban azon gondolkodtam, hogy miért olyan eltérő a Tölgy és a Platán „mesevilága, mítosza, legendája?” (A Kelta mitológiában már jelen van a Tölgy…ősi gyógyító erővel. A fehér fagyöngyöt szüretelik, Vallási ünnep. A fenyőt a hősökkel és harcosokkal hozták összefüggésbe.)
Végre, sikerült meglelni a magyarázatot: Idegen! (nálunk)
A Népmese, a Népköltészet fontos eleme a Magyar Kultúrának. A népi hiedelmek, valamilyen növénnyel összefüggnek: A Szellemek a fák koronáiban laknak. Az emberek bíznak a növények Csodás erejében, teljesülnek vágyaik, megszűnnek fájdalmaik. Minden tudás, üzenet bennük rejlik!
A Platán a tengerentúlról érkezett, és maga mögött hagyta, szép legendáit. Hozomány nélkül érkezett, üres kézzel. A gyökerek „elszakadtak”. Minden megváltozott körülötte…a növények, az állatok, az emberek! Az öreg Platán fák is mesélnek az unokáiknak. Az Ő életükben 5oo esztendő nem a világ!! (Az észak amerikai nyugati platán, és a dél-európai, keleti platán megszámlálhatatlan emléket őriz magában.)

Szimbolikája a platánnak: a kommunikáció, a szeretet, és az elfogadás megtanulása!

A költészetben megjelenik, ám gyakran félreértelmezik jelenlétét. Szinte semmit sem tudnak, mesélő múltjáról. (Mihail Lermontov (1841): Platánfa /Ambrozovics Dezső fordításában!/(ajánlom) A festőknek kihívást jelent, az ábrázolása.
Meleg szeretetre, vízre szomjazó fa. Különös lelkivilága arra készteti, hogy az Istenek pitvarába is betekintsen. Könnyedén eléri a 40m-es magasságot. Ezzel a mérettel az óriás mamutfenyő derekáig ér!
(Harmadkor-Tercier) A fiatalabb harmadkorban Közép-Európa flórájában ott élt a PLATANUS! A fák jó példák arra, hogy a természet miképpen biztosítja az élet folytonosságát. A Platán tisztelete krétai, ill. föníciai eredetű. Heléné szent növénye, de Apollón is szerette. A kígyótestű Ekhidné egy platán alatt adott életet szörnyeteg gyermekének.
A danaidák számára az Auliszi Platánfa nehéz évek árnyékát vetítette előre…
Olimpiában található Zeusznak szentelt Platánerdő a leghíresebb!
Görög mitológia történetében emberek változtak fává.
Sokszor a Fák-lelkei öltöttek női alakot.

Most pedig térjünk vissza a jelenbe a Nyolcvanasi- lakótelepre, és nézzük meg, hogy mi zajlik a Platán-utcában…
November utolsó hetében járunk. A viharos erejű szél, esténként megbúbolja a fákat. Színes levéleső zuhog alá, és takarja le a szürke járdát. Kora reggel ezen a színes szőnyegen haladok a közeli bolt felé. Kicsit meglepődve veszem tudomásul, hogy itt-ott a járdaszegély foglalt. Munkásemberek füstölik a dohányt, várják a főnököt, az utasítást… Csákányok, ásók, lapátok álmosan dőlnek el az árok oltalmában. Tudják, hogy kemény munka vár rájuk, nehéz az ő életük. Mozgolódás támad. A munkások szakaszonként fölsorakoznak, és a karjukat magasba lendítve, a csákányokkal lesújtanak az eső áztatta földbe.

Ekkor valami egészen különös dolog történik…Fölsikoltanak a Platánfák! Ijedtemben a fülemre tapasztom a tenyerem. Minden hiába. A Platánfák rémülten ébrednek a félálomból. Több mint ötven éve, békességben élnek, ember nem emelt rájuk kezet. Persze, apró csínytevések adódtak, ám azt megbocsátották a fiataloknak! A bicska kifaragta a szívet, a betűket, és a Platán a testén őrzi a mai napig is….hol vannak már azok a fiatalok? Az ember gyorsan öregszik, rövid az ő időszámítása! A szerelmi vallomást, már csak a gerlék láthatják, ott fönn a magasban. Egyenletesen, tompán csapódnak a csákányok. A lapátra került föld a szomszédos árokba zuhan. Mélyül, szélesedik az új munkagödör. Egy hatalmas hengerre tekerve, várakozik a fekete kábel…
- Emberek! Emberek! Ne bántsatok minket!- erőteljesen ingadoznak a vastag ágak, de senki nem hallja, nem érti a szót.
- Elment az eszetek? Megháborodtatok?- az utca teljes hosszában, segítségért kiáltanak a fák. Minden hiába. Az árok egyre szélesebb, és mélyebb. A munkások jó tempóban haladnak a földlapátolással. Minden Platánfa gyökerét elvágják az emberek. Döbbenten, és tehetetlenül nézem ezt az esztelen dolgot. A kábel nyomvonalát, közvetlenül a fák tövénél jelölte ki a szakember, aki a munkálatokat irányítja. A vékony gyökerek, könnyen szakadnak ki a táplálékot adó földből. A karvastagságú gyökereket fűrésszel vágják, nyiszálják és dobják ki a rögök tetejére. A nyugati irányba nyújtózkodó, táplálékot szállító „csatornáknak” végük!
- Nagyon fáj, nagyon fáj! Ezt nem lehet kibírni…hagyjátok abba! Ne oltsátok ki az életünket…mi mindig jók voltunk hozzátok!- a Platán utcán végig, az életükért könyörögnek a Platánfák. Az ember pedig a földbe vagdossa a csákányt, jól halad a munkával. Délután kettőre készen kell lenni az ároknak, mert akkor fektetik le a vastag vezetéket. A technika fejlődik, az üzlet pedig üzlet! Az autóutat és a járdát költséges lett volna fölbontani. Maradt, az alig egy méteres sáv a platánfák tövében. A 21-ik fa észreveszi, hogy értem a fák szavát. Fölzúg a szél, és örvények születnek a csupasz törzsek körül. Pillanatok alatt tova „repült” az üzenet. A növények kollektív tudattal rendelkeznek, és ismerik a félelmet. Ez tudományosan is bizonyított tény! Mégis az önző ember, figyelmen kívül hagyja, önző céljai érdekében. A régi időkben, csak télen volt fakitermelés, amikor: a Természet mély álomban van. Mostanság erdőket tarolnak, zöld lombkoronásan! Fűrészporos halálszagú a táj….szívtelen, kegyetlen lett az ember, a remélt haszon reményében.
- Kérünk téged, tégy valamit az Érdekünkben. Mond el nekik, hogy szükségünk van a gyökereinkre. A mi életünk, akár 5oo évig is kitarthat! Mivel kapaszkodunk, ha jön a vihar? Mivel szállítjuk a táplálékot a levélkéinknek tavasszal? Utánpótlás nélkül, lassan sorvadni kezd a fél oldalunk. Elszáradnak a mellékágak, majd a főág. Fele erővel kell tartani a súlyunkat…- kedves, és gyöngéd női hangot hallok. Tudom, igazat mond. Az ember nemlétezhet csakúgy, egymagában a Világban. Segítőtársakra van szüksége, akármilyen okosnak tartja magát. Szomorúan nézek a kiszolgáltatott Platánokra.
- Sajnos, nem tehetek semmit. A város Önkormányzata hagyta jóvá ezt a beruházást. A Városgondozás „szakemberei” adták áldásukat, a Gyökereitek megcsonkítására! A közmunkások, felsőbb utasításra teszik a dolgukat. Örülnek, hogy akad munka, és némi aprópénz…nehéz időket élünk, mi emberek is.- a gondolataim, fölszaladnak a faderekán, majd a főágakról a mellékágak viszik az üzenetet. A juharlevelű platánfa, fönn maradt levelei suttognak egymással, végig az utca hosszant. A gömb alakú termések egymáshoz ütődnek, egyre gyorsabban. Hirtelen mozdulatlanná vállnak. Föl- pattannak a burkok, és apró lények szaladnak, mint a hangyák. A Platán gyógyító koboldkái. Az elszaggatott gyökereket szigetelik, hogy az életnedvek benn maradjanak a növény testében. Hogy milyen csodálatos a Természet?! Állok és nézem a csodát. Egy ismerős hang szólal meg:- Pontosan olyan, mint az anyai Nagymamámé.
- A Fák nevében Köszönöm, hogy meghallgattál minket. Kisleányként is láttunk téged, figyelemmel kísértük eddigi életedet. Tudjuk miként alakul a sorsod…Mi a jövőt is látjuk! Arra kérünk, írd meg a mai nap történetét…ne tegyél hozzá semmit, ám ne is vegyél el belőle. Csak az igazat mond!- a „Nagymama hangja elhallgatott.” Hűvös, novemberi szél vágtázott végig a hosszú úton, majd jobbra kanyarodott. A Platánfák mély álomba zuhantak. Most látom, hogy a munkások végeztek. A fekete kábel a helyére került. Puha föld takarja, mint a temetőben a frissen hantolt holtat. Virágkoszorúk nincsenek…csak az én szívemet szorongatja a fájdalom. Mi lesz ezekkel a Platánokkal ha jön a tavasz? Mi lesz velük, ha tépázza az ítéletidő? Nyomja e majd vállukat 500 esztendő, súlyos terhe? Lesz e ember a Földön, kiknek meséljenek a múltról….”Valamikor, réges-régen, volt itt egy város. Az emberek gonoszak voltak, és elvagdosták a platánfák gyökereit…de mi már megbocsátottunk!”







Hozzászólások
Borsosirenke - August 13 2011 15:39:22
Természetbarát és természettudatos megoldások kellenének mindenfelé...
Az ember sajnos,nem ismer kegyelmet, mindent letarol, kiirt és felfal...smiley
A közismert mondás jut eszembe: "Amikor kivágtuk az utolsó fát, és megmérgeztük az utolsó folyót, rájövünk majd, hogy a pénz nem ehető."smileysmiley
szeretettel ölel Irénkesmiley
patakikatalin - August 14 2011 07:40:43
Irénke! Hálásan köszönöm a szép és értékes gondolataid. Remélem, sok érdekeset tudtál meg a Platánok életéről...milyen messze vagyunk már attól a szellemi tudattól, amelyet elődeink képviseltek!
Csak egy "közeli" példa: A háború alatt sok ember életét mentették meg az erdők fái!!!
A kollektív tudatra nincs szüksége a mai "vezetőknek!" Tűzzel-vassal irtják, hogy Szeretetben éljenek a családok....a közösségek! A PÉNZZEL manipulálnak mindenkit!
De hiszen ezt Te is oly szépen megírtad!!! Te is a Családok, és a Természetvédelmében dolgozol!
Szeretettel ölellek:Glica
Köszönöm a közös Irodalmi délutánt...remekül sikerült!!
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. May 12. Sunday,
Pongrác napja van.
Holnap Szervác, Imola napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
12/05/2024 06:21
Szèp vasárnapot kívànok! smiley
vali75
11/05/2024 06:58
Jó reggelt kívánok! smiley
hzsike
09/05/2024 13:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 19:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 19:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 09:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 15:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 06:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 20:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 13:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 10:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 10:36
Valika! Isten éltessen!
vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes